[ Chency G. @ 20.04.2005. 15:49 ] @
Zdravo,prvo bih se zahvalio svima koji su mi nedavno pomogli oko startovanja na Linux-u.Sada posle 2-3 nedelje imam samo reči hvale za Simply-Mepis koji je verovatno najbolja distribucija za početnike.Šteta što se malo piše o njemu.Pored lake instalacije samog operativnog sistema fantastično je urađen packager Synaptic koji služi za instalaciju novih programa ili njihov update(da mi je neko rekao pre 3 nedelje da ću uskoro sam moći instalirati neki program na Linux-u ne bih mu verovao).Verovatno se sada stariji korisnici groze ovoga što sam rekao ali iz mog početničkog ugla posmatranja prva stvar koja odbija mnoge da uopšte počnu razmišljati o Linux-u je prekomplikovana instalacija.Drago mi je da autor Mepis-a shvata da se početnicima treba obraćati početnički(kao što i neko ko tek treba da polaže za vozačku dozvolu više koristi ima od saveta nekog ko je skoro položio nego od Šumaherovih taktičkih egzibicija u Nirburgringu).Sećam se kada sam "učio" osnove Windows-a lakše mi je bilo da shvatim savete onih koji su nešto malo pre mene prošli isto to nego savete ljudi koji su se profesionalno bavili kompjuterima...itd,itd... Voleo bih kada bi ova tema (o Mepis-u) povezala one koji su tek počeli da rade sa Linux-om. Imao bih i nekoliko pitanja na koja nisam uspeo da nađem odgovore na drugim mestima: 1.Da li postoji neki program za Mepis koji služi za pravljenje sajtova?Nešto najelementarnije,tekst i par slika... 2.Da li se može na Mepis instalirati Opera(web browser)? Pretpostavljam da je to teška jeres ali mi je jako teško da se naviknem na Firefox.Usput,preporučujem svima koji koriste Mepis da obavezno apdejtuju Firefox na 1.0.3(može preko Synaptic-a) ;razlika u brzini je primetna. 3.Ako neko ima linkove ka sajtovima za apsolutne početnike u Linux-u (poželjno na srp/hrv/bos)bio bih zahvalan ako bi ih podelio sa nama.Iskreno,do sada nisam našao ni na jedan takav sajt koji bi zaslužio bar 2- Veeeliki pozdrav svima |