Izbegavaj 54Mbps na vece udaljenosti.Stvara dosta smetnji unaokolo, tako da ces time smetati i drugima i sebi.Sa tim ortakom koji je 1km daleko ti je neophodan opticki kontakt, inace su jako male sanse da se spojite.ako ste svi zajedno u krugu od 1km onda odaberite jednog od vas koji se nalazi u centru tog kruga (da ste svi podjednako udaljeni od njega - u tom slucaju taj tvoj ortak 1km daleko treba da ima opticki kontakt sa tim centralnim mestom) i postavite jedan DOBAR Access Point sa omni antenom bar 9dB.Svi ostali nabavite DOBRE (100mW minimum) PCI kartice, i postavite USMERENE antene prema tom Access Pointu (recimo Yagi 15dB).Spojite se svi na taj Access Point i picite....naravno taj na cijem je krovu AP moze da se spoji i ethernet kablom, nije potrebna WLAN kartica (a i bila bi mu beskorisna).
Sad, postupak.PRVO kupite ACCESS POINT i OMNI ANTENU.Takodje bi bilo dobro da imate nekog ko ima laptop sa WLAN-om i eksternu antenu.....Postavite AP na centralnu lokaciju, montirajte antenu i probajte sa svake od lokacija gde ce biti klijenti da skenirate etar, da vidite imate li domet do AP-a svi i kakav signal imate.Ako sa svake lokacije mozete bez problema da "vidite" AP onda se bacajte u kupovinu Yagi-ca i PCI kartica.Nemojte da koristite vise od 5-10m (DOBROG) kabla do antene.... i ja mislim da necete imati problema da se spojite.
Mala napomena, kad se svi spojite, i sve radi kako treba, smanjuj lagano izlaznu snagu AP-a, i kartica, do onog nivoa koji je potreban da vam sve radi kako treba.Time ne gubite u kvalitetu veze, ali drasticno smanjujete sum koji unosite u etar, tako da necete smetati drugima u blizini.I veruj mi da je veza na 11Mbps sasvim dovoljna za vecinu aplikacija (citaj: igara

)