[ lostv @ 21.04.2005. 00:43 ] @
Jako sam zagrejan za kupovinu dobrog teleskopa i imam veliki problem oko izbora.
One igracke se prodaju po Beogradu jako skupo a kao priblizavaju X100 ili 200,400
naravno znam da je to prevara.

Ja bih kupio neki ozbiljniji teleskop Reflektor nigde nisam nasao u Beogradu radnju gde se
prodaju teleskopi ozbiljniji.Planiram da taj teleskop povezem sa kamerom i na kompjuteru
posmatram planete i druge galaksije.Kada bih narucio teleskop iz Amerike platio bih
astronomsku carinu.

Jedini Teleskop u Beogradu koji sam nasao to je ovaj Newton 130mm/ F:900 i naravno
nije skup ako uzmemo u obzir da uz njega dolazi i 2X Barlow + motor EQ2 i + momak bi ga
izporucio odmah jer ima samo jedan i naravno nebih placao carine i poreze a procitao
sam jako veliki broj tutoriala na internetu za pravljenje teleskopa i odustao odmah od
svega zbog milion razloga.

Ja planiram potrositi oko 500 Evra za teleskop i kupio bih sve u kompletu sa motorom
i naravno samo mi treba kamera preko USB-a da je povezem sa kompom.Ovaj kosta
430 evra u kompletu tako da bih ustedeo oko 70 evra+ bih dodao mozda 100 evra i
kupio neku bolju kamericu i kompletiorao celu opremu za saku dolara :) iskreno za
malo love.

Ovde je telekop koji bi ja kupio mozda i sutra:
http://prodaja.50webs.com/

Inace kada se namontira teleskop i rasiri skroz velicine je sa stativom oko 2 metra a
specifikacije i velicinu samog teleskopa mozete procitati na toj web strani.

Ja sam se cuo sa njim preko telefona i on kaze da mogu videti kratere na mesecu
kristalno cisto i M42 mogu videti i da je oglas postavio pre 2 dana tako da teleskop
jos uvek nije prodat.

Mene samo zanima ako neko zna naravno dali mogu sa njim videti sve kratere na
mesecu kao sto je momak napisao i dali mogu videti galaksiju M42 ? to me zanima
.

Unapred hvala na svim odgovorima

[ WEXY @ 21.04.2005. 01:05 ] @
Pre svega mislim da je daleko zanimljivije gledati "uživo" kroz teleskop, ako hoćeš da gledaš slike na kompu imaš Hubble-ove slike koje su mnogo bolje :), al dobro to je moje mišljenje, a verujem i svakog astronoma :)

M42 nije galaksija već maglina (sada već oko 21h zalazi iza horizonta tako da je se i nećeš nagledati :), tek tamo od septembra/oktobra će biti zgodno), pošto nisam imao prilike da je gledam sa boljim teleskopom od onog koga imam kući.. mogu da ti kažem da ćeš je videti, a sada da li ćeš videti u boji ili ne to već ne znam.. možda neko drugi da odgovori ko ima iskustva. Što se tiče kratera na mesecu verujem da izgledaju super kroz taj teleskop :)

Ono zbog čega sam se javio je to da ti kažem da taj čovek udara po ušima što se tiče tog teleskopa.. pogledaj:

http://www.astroshop.biz/shop/en/158/5013/

Pošto je vidim PRAVA cena 190 Eura ne znam koliko možeš očekivati od njega...

[Ovu poruku je menjao WEXY dana 21.04.2005. u 02:21 GMT+1]
[ lostv @ 21.04.2005. 01:18 ] @
Pa odlicno onda mi verovatno ti mozes nabaviti taj teleskop sa motorom i u kompletu
kao ovaj a ja cu te castiti.

E mnogo ti hvala na ovom bas si me obradovao posto u merkatoru ona igracka kosta
4000 dinara a ja sam isto gledao na ebay i na ove web strane cak i za 20 evra ali je
problem bio sto nisam uspeo to naruciti u Beograd nikako jer su me lagali i sa carinom i isporukom bi ispalo mnogo vise nego ova cena ali nadam se da ces ti ispuniti
ovo sto si napisao i nabaviti mi ovaj teleskop za 190 Evra.

Hvala Ti mnogo
ti si car

Ostavi mi telefon ili neki imail

e da kazem jos ovo ja sam zvao sestru u Kanadi i ona mi je napisala da je to kod njih otprilike oko 400 evra u kutiji novo ali bez motora a sa carinom jer ima preko 15 kg :))
platio bih jako mnogo novca ,tako da nadam se da ti imas bolje resenje.

hvala jos jednom

opssss izvini ali ti izgleda nisi procitao da je motor samo 49 evra :)))) znaci
190+50 = 240 + trebace ti 2X barlow i 2 okulara a cena je ovde isto toliko ispada oko
340 evra a to treba prevuci u srbiju tako da racunaj jos toliko :))) i da je samo teleskop 190 odnosno snizena je kao cena sa 279 sto je verovatno neka zavrzlama, nadam se da me neces prevariti i da propustim ovaj teleskop koji bi mi covek dao verovatno i za 410 Evra.

hvala

[Ovu poruku je menjao lostv dana 21.04.2005. u 02:29 GMT+1]
[ WEXY @ 21.04.2005. 01:25 ] @
430 - 190 = 240 Eur

Motor + carina ne koštaju 240 Eur sigurno :)

Ako meni ne veruješ, ima ljudi koji su stručniji od mene pa ti pitaj njih: http://astronomija.eclipsedmin...ic=320&st=0&#entry2924

A i ne znam što se ljutiš, tražio si komentar, dobio si komentar, ako ti se moj komentar ne sviđa ti sačekaj neki drugi.
[ lostv @ 21.04.2005. 01:32 ] @
? nerazumem zaista sta si hteo reci ja se neljutim vec sam te zamolio da mi pomognes
ako mozes u kupovini u Beogradu jer ja se zaista nerazumem a na astronomiji sam ga i
pronasao i gospodin kis mi je rekao da nije nimalo skupo ako je sve u komletu.

I naravno ti si mi napisao da ga mozes pronaci jako povoljnije a ja sam te samo zamolio da mi pomognes i bio bih ti jako zahvalan castio bih te i zaista nerazumem zasto mislis da se ljutim.

Hvala jos jednom

[Ovu poruku je menjao lostv dana 21.04.2005. u 02:35 GMT+1]
[ WEXY @ 21.04.2005. 01:33 ] @
Koliko vidim za tih 190 dobijaš i okulare i Barlow. Znači 240 eur sve ukupno sa motorom.

Nije mi namera ni da te prevarim ni da ti dam finalni savet, sačekaj i druge komentare pa vidi.
[ lostv @ 21.04.2005. 01:38 ] @
Pa ok dali mi mozes dati neki telefon ja bih te kontaktirao sutra i doneo ti novac koliko kazes 240 Evra ali da ostane ta cena jer sa 190 smo skocili na 240 :) samo da nebude preko 240

Hvala jos jednom
[ WEXY @ 21.04.2005. 01:45 ] @
Valjda smo sa 430 pali na 240... i btw. ne prodajem teleskope. I koliko vidim ti si i dalje ljut :) chill out.. sačekaj druge komentare.
[ lostv @ 21.04.2005. 02:02 ] @
Ja se opet izvinjavam ako sam nesto lose napisao ili kako kazete da sam ljut.
Ja vidim da ovo postaje igra reci a ja to nevolim.
Ja sam samo hteo da dobijem informaciju o tome dali mogu videti sve kratere na mesecu
i M42 a ako sam zvucao malo ljut pre bih rekao uzbudjen jer sam se obradovao vasoj
ponudi koju ste napisali i naravno razocarao za 5 minuta.

A sada sam se i malo iznervirao ne zbog ove teme vec zbog toga sto pokusavam vec
punih mesec dana doci do teleskopa i na kraju ce momak i ovaj prodati a ja cu ga
kupovati preko Interneta i placati.

Proviziju
Teleskop
Motor
Porez
Carinu
Avio Transport (Koji mi je bio za igracku malo manju od 1 kilograma oko 37$ iz Kalifornije pre 2 godine)
+ Izgubicu zivce da bih ustedeo 20$ ako je moguce i ustedeti na sve ovo sto sam nabrojao.

Koliko znam vec neko je narucivao najobicniju karticu graficku preko interneta i platio je ogromnu cifru na sve to.

Sve u svemu prijatelju hvala ti na tvojim odgovorima i jos jednom bih te zamolio ili bolje reci izvinuo ti se ukoliko sam te negde uvredio ili bilo sta napisao a da te navelo na misao da sam ja ljut na tebe.

Hvala jos jednom na informaciji da mogu videti sve kratere i M42 sa ovim teleskopom
to mi je samo i bilo potrebno

[ brandoGE @ 28.04.2005. 13:22 ] @
Sta mislis o ovom ja cu da narucim iz USA
http://www.telescopes.com/prod...ontroller_and_Tripod_6344.html
cena 300 $ transport u evropu 115$ (to je oko 310 evra)a ono shto on nudi je chudo imash i automatski star search shto je za totalne amatere chudo. Znachi lepo klik klik andromeda galaxy i on sam nadje naravno ima i konektor za sliku na comp kao i konektor za upaljach za auto ako i prilichno je mobilan i nije veliki. U memoriji ima 1400
auto search opcija a uz dodatni software ako hocesh da kupish od 49 $ dobijash
'14000 lokacija kao i kablove za comp. Znachi najprodavaniji teleskop za amatere u poslednjih 3 god. E sad jeste da je zeznuto shto je u USA al u evropi ga nema uopshte a malo veci brat model 90 je u Nemachkoj vishe nego duplo skuplji. Transprtuju ga za 2-3 dana iz USA u evropu. I sa njim se vidi puno toga

View Galaxies / Star Clusters
Yes
View Nebulae
Yes
View the Moon
Yes
View the Planets
yes
uostalom mozesh videti shta drugi misle o njemu na toj strani.
i da oni shalju paket u 220 drzava, ako Srbija nije na listi onda.......
[ Marcony @ 11.04.2006. 23:27 ] @
@lostv

I sta bi na kraju...jesi li ga kupio?

Komentar u vezi kvaliteta...

[Ovu poruku je menjao Marcony dana 12.04.2006. u 00:27 GMT+1]