[ Byk @ 21.04.2005. 13:26 ] @
Poceo sam da pravim igru u Pascalu i skoro je gotova. A kako je veci dio programa zavrsen odlucih da ga podijelim s' vama :). Znaci nije u pitanju igra jos uvijek vec interesantan program. Povecajte prozor (properties>font) na velicinu 10x18 kako bi program ljepse izgledao. Ne "stedite" zamjerke (ako ih ima), bice od koristi...Evo i download-a.
[ Srki_82 @ 21.04.2005. 17:02 ] @
Koliko mi se cini pre svakog iscrtavanja radis ClrScr. Zasto jednostavno ne nacrtas jednom okvir i posle samo crtas i brises lopticu?
[ Byk @ 22.04.2005. 14:26 ] @
Pa i okvir i loptica su dio matrice velicine 10x20. Mozda malo komplikovano resenje ali ne vidim kako bih drugacije mogao da definisem ponasanje (odbijanje) loptice kad udari u okvir.
[ Toyo @ 22.04.2005. 15:28 ] @
Za kretanje loptice ti uopste ne treba matrica.
Probaj ovako nesto:

Code:

Inicijalizacija
X := 5;
Y := 10; // pocetne koordinate
XP := 1;
YP := 1; // pravac kretanja

Procedure koja se pomavlja

Obrisi loptu na x, y
if (x=1) or (x=10) then
  xp := -xp                    // ako je zid obrni pravac x
if (y=1) or (y=20) then
  yp := -yp                   // ako je zid, obrni pravac y

x := x+xp  
y := y+yp   // uzmi nove vrednosti
Ispisi loptu na x,y
[ Byk @ 25.04.2005. 10:21 ] @
Citat:
Toyo: Za kretanje loptice ti uopste ne treba matrica.
Probaj ovako nesto:

Code:

Inicijalizacija
X := 5;
Y := 10; // pocetne koordinate
XP := 1;
YP := 1; // pravac kretanja

Procedure koja se pomavlja

Obrisi loptu na x, y
if (x=1) or (x=10) then
  xp := -xp                    // ako je zid obrni pravac x
if (y=1) or (y=20) then
  yp := -yp                   // ako je zid, obrni pravac y

x := x+xp  
y := y+yp   // uzmi nove vrednosti
Ispisi loptu na x,y

Znam da je moglo i drugacije da se uradi preko pozicioniranja kursora i cini mi se da
si ti (Toyo) na to mislio. Pretpostavljam da su X i Y koordinate kursora, ispravi me ako grijesim... Jedino sto ne postoje 2 pravca kretanja, a samim tim i 2 uslova (XP i YP) koja su kod tebe zapravo 4 zbog +/- vrijednosti koje mogu imati. Medjutim ima ih jos 4, jer za svaku od 4 strane postoje po 2 pravca kretanja sto ih cini ukupno 8.
[ Srki_82 @ 25.04.2005. 16:41 ] @
Primer koji ti je Toyo dao pomera lopticu u svih 8 smerova. Pogledaj kod malo bolje