[ SmilieBG @ 21.04.2005. 20:41 ] @
Pretplacen sam na neki casopis ovdasnji (Tips & Trics) i veceras mi stigao nov primerak, u kojem, izmedju ostalog stoji:

2 nacina kako iskopirati DVD (clanak sa step-by-step instrukcijama). A pored toga, jasno naznaceno, stoji sledece:

(slobodan prevod autora)

Sta se sme, a sta ne sme
Zakon o autorskim pravima je usvojen 1912, kada je znacenje kopiranja bilo: sam prepisati, precrtati ili odpevati. Ukratko: film ili muziku, smete napraviti kopiju za sopstvenu upotrebu bez da budete vlasnik i originalnog filma ili muzike. Znaci, smete da napravite kopiju DVD-a od svog komsije, ali vas komsija ne sme da napravi kopiju DVD-a za vas. Mozda zvuci komplikovano, ali zapravo nije. Mozete isto tako iznajmiti (iz kluba) ili pozajmiti DVD, zatim napraviti kopiju i u tom slucaju su i original i kopija legalni. Takodje kopija kopije je legalna. Medjutim, ne smete praviti kopije za druge, ali mozete omoguciti drugima da prave legalne kopije Vise informacija [sajt ministarstva holandije o ovom zakonu, ako nekog interesuje, prepisacu link].

-----

E, sada, ja razmisaljam: otvori se prodavnica, u njoj sve originali + serija servera sa DVD pisacima (recimo, preko celog zida, jedno 15-20 komada), da kupim od svakog (aktuelnijeg) DVD-a po jedan original i kilograme DVD-R diskova... Ulaz besplatan, naravno, a dvd po zelji recimo 2 evra + nabavna cena DVD diska... :)

moram da razmislim jos o ovome... :)

Poz,
Sale

PS. kakvo je stanje u jugi povodom ovoga?
[ Marko_L @ 21.04.2005. 20:54 ] @
Jesi li siguran da si dobro preveo ?
Pogotovo ovaj deo
Citat:
Mozete isto tako iznajmiti (iz kluba) ili pozajmiti DVD, zatim napraviti kopiju i u tom slucaju su i original i kopija legalni.

To mi je deluje jako nelogično.I još da možeš da omogućiš drugima da prave kopije te kopije.Pa ako to nije piraterija, onda ne znam šta jeste.Odnosno, nije mi jasno u čemu je razlika, ako nekome nešto iskopiraš ili mu omogućiš da iskopira.Znači, ako mi dođe komšija i ja mu iskopiram, onda je to nelegalno, a ako ga pustim da klikne na Burn, onda je legalno.I kako se to uostalom proverava, mislim, ko je kliknuo na burn ?
Bilo bi poželjno malo više informacija o tome.
[ SmilieBG @ 21.04.2005. 21:06 ] @
veruj mi, ni meni nije najjasnije. medjutim casopis je, relativno ozbiljan i ne verujem da bi stavili tako nesto da ne sme.

poenta je u tome da tu kopiju smes samo kod kuce da koristis... :S

evo sad pregledavam navedene linkove u clanku da vidim sta se moze naci ;)

Poz,
Sale
[ Ivan Dimkovic @ 21.04.2005. 21:33 ] @
Holandija je punopravna clanica EU i bice prinudjeni da prihvate DMCA-klon koji je EU usvojila prosle godine i koji se polako ratifikuje u jednoj po jednoj clanici.

Takav zakon je vrlo restriktivan i samo probijanje zastite na DVD-u je kriminalno delo po tom zakonu.
[ Gordanagoca854 @ 06.10.2016. 20:29 ] @
Koji je link na kojem je holandski zakon o autorskim pravima?
[ Aleksandar Đokić @ 06.10.2016. 20:44 ] @
Misllis da to nije promenjeno do sada?
[ Gordanagoca854 @ 06.10.2016. 21:27 ] @
Mene zanima link gde se nalazi holandski zakon o autorskim pravima, jer mi treba. Ne zanima mene za cd, nego za slike.