[ MarkoA @ 22.04.2005. 14:01 ] @
Pozdrav. Pitanje za Alexa ili bilo koga ko može da mi pomogne... Posle dosta igranja, isprobavanja i slično, došao sam do zaključka da mi je možda najlakši način da napravim GUI za Python preko starog VB6. Gledam ovu priču sa COM-om, da se py klasa registruje kao COM server itd. Da skratim, puno bi mi značilo ako bi neko okačio ovde neki jednostavan primer COM servera u pythonu, sa sve klasam koje su izložene i, ako imate, i VB interfejs za isti.
Druga stvar koja me zanima je da li postoji sličan fazon za Python i .net, odnosno na koji način ih povezujete (ako ih povezujete:).
Hvala.
[ alex @ 22.04.2005. 16:40 ] @
Nisi bas najjasniji - sta konkretno zelis da uradis?

Ako zelis da kreiras python GUI aplikaciju, imas PyGTK, PyWX i sâm TkInter. Uz pomoc Glade-a, kreiranje (PyGTK) aplikacija je relativno jednostavno.

Ako je moguce, pojasni sta si zeleo da postignes i zasto nisi uspeo.
[ MarkoA @ 23.04.2005. 14:01 ] @
Mislio sam na nesto ovako:
sa python strane ide kod poput ovog:
Code:

class PythonUtilities:
    _public_methods_ = [ 'kvadrat' ]
    _reg_progid_ = "PythonServer"
   
    _reg_clsid_ = "{88F14112-4FE3-4B95-A93B-D37FA55B2335}"
    
    def kvadrat(self, val, item=None):
        #if item != None: item=0
        return val*val

if __name__=='__main__':
    print "Registering COM server..."
    import win32com.server.register
    win32com.server.register.UseCommandLine(PythonUtilities)


a sa VB strane, jedno dugme kodirano ovako:

Code:

Private Sub Command1_Click()

Set PythonUtils = CreateObject("PythonDemos.Utilities")
kvadrat = PythonUtils.kvadrat(3)
MsgBox (kvadrat)
End Sub


Zanimalo me da li neko radi sa ovim metodom, kakva su iskustva, brzina i sl.

[ toroman @ 23.04.2005. 17:31 ] @
Ne vidim koja je korist od korischenja VB-a samo radi GUI-a. Mislim da je to neprakticno.

Downloaduj editor SPE http://spe.pycs.net/ i uz njega odgovarajuci wxWindows i eto ti sve stho ti je potrebno ... uz SPE dolazi wxGlade i XRC - za gui, Kiki za regex i PyFilling-PyChecker za provjeravanje i pretrazivanje code-a . Sve stho ti je potrebno. Stvarno, moj omiljen editor :)
[ MarkoA @ 30.04.2005. 18:06 ] @
Ma ne, nije to ono što ja hoću, odnosno loše sam se izrazio. Znam za te Python Gui kitove i to je okej. OpenOffice, najnoviji, ima mogućnost skriptovanja baš pomoću ovog Python COM mehanizma, pa me zanima da li je neko od vas nešto tako radio. Koliko sam shvattio, kada se počne sa snimanjem makroa, u Writeru na primer, on registruje COM objekat u Pythonu, otvori fajl i krene da prevodi akcije iz makroa u Python kod. Ovo je, u principu novost. Mislim, bilo bi sjajno ako bi moglo da se umesto Office a i VB-a koristi OpenOffice i Python za pravljenje kompletnih rešenja, database+reports+tabele u onom OpenExcelu. To me interesuje, mislim da se cela priča zove UNO ili UNO bridge.
[ DelphiBoy @ 20.06.2005. 13:10 ] @
Nisam upucen za VB, ali sto se tice Delphi-ja postoje kontrole pomocu kojih se moze izvrsiti svaki Pythonov skript. Jako su brze i odlicno funkcionisu. Nisam Python programer ali sam samo zagrebao po povrsini, i jako mi se dopada. Na ovaj nacin mogu jako lako da dobijem GUI za aplikaciju koja bi koristila oba jezika, da ne pominjem mogucnost dodavanja i modifikovanja skriptova.
[ BigBrother2005 @ 20.09.2005. 02:31 ] @
Pored SPE, koji je btw odlicahan, imash i BOA Constructor. Boa Constructor je veoma uspeo pokushaj da se napravi IDE poput Borlandovog,ali za Python.
Moze se downloadovati sa:
http://boa-constructor.sourceforge.net/

Rad u njemu je poprilicno lak, forme i dugmad se veoma lako crtaju, bez puno petljavine.
Ima i dosta dobru dokumentaciju, i ono sto je najbolje veoma lici na Borlandove alate, tako ako je neko navikao na Delphi, veoma ce se brzo snaci sa ovim programom.

P.S. Opensource je!