http://distrowatch.com/table.php?distribution=centos - evo ti isto to , besplatno: "....CentOS is 100% compatible rebuild of the Red Hat Enterprise Linux, in full compliance with Red Hat's redistribution requirements. CentOS is for people who need an enterprise class operating system stability without the cost of certification and support."
Dakle, Linux je i dalje besplatan, ali se naplacuju dodatne usluge, pocev od lepe kutije u kojoj su zapakovani lepi CD-i, knjiga, podrske, ..... Kome saznanja o tim licencama i ostalim pravnim aspektima trebaju, stvarno moze da procita, ali mislim da postoji jednostavnija metoda - ako na zvanicnom sajtu nekog ditributera Linuxa, ili proizvodjaca softvera generalno, postoji besplatni download necega, onda ja to nesto smatram slobodnim za koriscenje.
Edit: to sto pise da je vec spremno za download, ne znaci da je to skidanje besplatno. Kod vise komercijalnih distributera sam video isti izraz, a koji znaci samo to da je proizvod spreman, nije vise beta faza ili slicno. Da bi mogao da ga skidas moras da izvrsis odredjenu uplatu, pa dobijes odredjenu sifru, itd.