[ Riblja corba @ 26.04.2005. 08:18 ] @
Pre koji dan sam kupio MiniDV kameru Canon MV800 (da se malo hvalim).
I posto sam nov u toj oblasti tj jos nisam imao neka iskustva sa digitalnim kamerama hteo bih da pitam nesto sto mislim da nije bilo na forumima.

Jasno mi je da snimljeni materijal da bih prebacio na komp mi treba FireWire kartica i kabel (logicno jer za to izlaz imam na kameri a i citao sam o tome)
E sad neki ljudi ovde pominju skuplje i jeftinije FireWire kartice...
Ima li tu neke razlike i kako ja kad kupujem gledam uopste karakteristike FireWire kartice?
Sta je kod nje uopste karakteristika:izdrzljivost,kapacitet (kolicina podataka koju moze da prebaci po sekundi...sta??????

Nasao sam neku za 1090din,hoce li sluziti???
Dobija li se uz karticu obavezno i kabel (firewire) ?


p.s. Mora li DV snimak zaista da toliko zauzima na hardu
(citao sam price gde se govorilo i o po desetinama GB-a)?
[ ziza @ 26.04.2005. 12:02 ] @
Svaka firewire kartica ce ti završiti posao, pa i ta koju si ti video za 1000 dinara, naravno ako je ispravna.
Razlike između kartica postoje ali su za amaterske potrebe zanemarljive.
Nisam pratio ovo oblast pažljivo u poslednje vreme, ali znam kad sam ja kupovao FW karticu pre par godina bio sam se naložio da mora da ima TI chip na sebi (jer sam tako negde pročitao da treba) a na kraju sam kupio sa Lucentovim chipom jer je cena bila smešna za tadašnje pojmove (malo više nego cena te tvoje kartice). I radi savršeno.
Što se kabla tiče, dešava se i da ne ide uz karticu, pa ti pre kupovine proveri i to, jer kabl nije baš džabe.
Priča o jeftinim i skupim karticama datira iz vremena kada su uglavnom mogle da se nađu samo "dedicated" kartice sa hardverskim rešenjima za obradu videa, pa su se onda pojavile ove "banalne" gde procesor na PC-ju završava sav posao.
Naravno, kao i kod svakog drugog hardvera, ja bih pre kupio za par eura više karticu nekog koliko-toliko poznatog proizvođača nego neki totalni no-name, ali opet to je već stvar ličnih sklonosti i/ili finansijskih mogućnosti.
Jesi li proverio cene na www.pcberza.co.yu ?

E da, nije loše da proveriš da li je kartica koju hoćeš da kupiš podržana od aplikacije koju ćeš da koristiš na računaru za obradu videa. Uvek postoje i neke generičke podrške ali ovako je ipak najsigurnije.
[ Riblja corba @ 27.04.2005. 10:17 ] @
Kupio sam juce karticu,valjda ce drzati.
Dobio sam je u nekoj kesici (neki no name izgleda)
Jedino sto pise na njoj jeste na cipu da je VIA.
Utako sam je na komp i odmah se instalirala tj sistem je prepoznao novi hardver i odradio posao,moram reci jednostavnije nego USB.
Platio sam je 900dinara, a uz nju sam dobio Pinacle Video studio 5 i kabl (firewire)
Probao sam je i radi normalono,bar za sada.

Prebacio sam neki materijal vec na komp(nesto jako malo cisto probe radi)
Za nepunih 4 min video materijala zauzeo mi je skoro 700Mb memorije na hardu!
Kako vi ostali resavate taj problem?
Ja planiram da to sto budem prebacivao na komp sve kompresujem, a cim nabavim DVD rezac,to i snimim na diskove. Inace bi mi bio mali hard i od 250Gb.

poz
[ ziza @ 04.05.2005. 11:37 ] @
He he, problem se lako rešava - većim diskom, kao što si i pretpostavio. Ali da bi ti i 250Gb bio mali to baš ne verujem. Ideja je da skineš materijal sa DV trake i prebaciš ga posle obrade sa kompjutera na CD ili DVD. Ili ga jednostavno vratiš na kasetu ako si samo hteo da izbaciš nepotrebne delove snimka (naravno ako ti kamera podržava DV-in. Većina novijih podržava a za većinu ostalih postoje sistemi za izmenu firmwarea). Ako ćeš sve da čuvaš na PC-ju onda stvarno ne postoji toliki HD koji bi sve mogao da primi.
Povedi još računa o tome da FAT sistem ne podržava fajlove veće od 4GB, ako hoćeš da praviš ogromne .avi fajlove moraćeš da konvertuješ fajl sistem u NTFS.
[ Talicni_2005 @ 05.05.2005. 10:07 ] @
E ovako, treba mi pomoc, imam neku Canon kameru koja se moze skopcati na komp preko FireWire e sada posto ja to nisam nikako radio zanima me postupak i da li mi treba neki Softwere za to ili je win prepoznaje kao Remove Drive?
[ ziza @ 05.05.2005. 11:14 ] @
Ako imaš WinXP, a rekao bih da imaš, odgovor je DA - prepoznaće je Windows i ponudiće ti par opcija, kao kad ubodeš USB flash. Ali pošto nikad nisam koristio taj Windows-ov ugrađeni program za grebovanje, neko drugi će morati da ti ispriča ostatak priče. Međutim imaš dosta specijalizovanijih programa baš za tu namenu koja tebi treba, od kojih su neki i besplatni, pa pogledaj malo okolne teme, imaš već više puta diskusije na tu temu.
[ sbanjac @ 09.06.2005. 22:42 ] @
moja preporuka ti je, ako ces vec koristiti windwos program za grab, skini si movie maker 2, dosta je bolji od onog koji ti dodje defaultno u windwosu... inace to ti super funkcioniram cak ukoliko imas dovoljno jak procesor
movie maker ce ti moci grabovati video direktno u xvid/divix formatu (mpeg4) te tako ti zauzeti mnog manje prostora, ( noramlno smanjit ce ti i kvalitetu)
[ isushrist @ 09.06.2005. 23:07 ] @
Već sam dosta pisao na ovu temu, evo link možda vam pomogne ono što sam do sada napisao. http://www.elitesecurity.org/tema/101324
[ playstation portable @ 27.01.2009. 16:25 ] @
Imam jedno pitanje, ako prebacim neki snimak sa kamere na komp, jel taj snimak ostaje na kaseti, jer kaseta sa koje hocu da prebacim nije moja, pa zato pitam?
[ playstation portable @ 27.01.2009. 16:26 ] @
Imam jedno pitanje, ako prebacim neki snimak sa kamere na komp, jel taj snimak ostaje na kaseti, jer kaseta sa koje hocu da prebacim nije moja, pa zato pitam?
[ deks007 @ 27.01.2009. 22:37 ] @
Ostaje . I prvo malo procitaj more odgovora vezano za prebacivanje snimka , obradu i ostalo pa onda verovatno neces postavljati ovakva pitanja ma koliki pocetnik bio . Pozdrav !