[ goran-su @ 27.04.2005. 08:44 ] @
Želim uskoro da odradim redizajn jednog dosta posećenog portala koji se bavi isključivo davanjem korisnih informacija pa me interesuje u kom pravcu bih trebao da idem... Saj je u prvobitnom obliku pre par godina bio isključivo čist HTML sa malo grafike, uglavnom u tabelama bez stilova... to je bilo davne 2001. godine, dve godine aksniej sam uradio redizaj sa mnogo ozbiljnijim pristupom koristeci stilove i dinamičke stranice, ne sa previše grafike, samo malo u zaglavlju i uz neke prateće ikonice... sad bih hteo da napravim neku jednostavnost u fazonu portala: - yahoo.com, - krstarica.com, - myway.com, - myspace.com, ... generalno postoji 20-ak tematski različitih sekcija, a tu ne mislim stvari u fazonu guestbook, pošalji link, kontaktirajte nas... i slično... ne želim da koristim mnogo grafike, stranice da budu pretežno tekstualne... izbegavao bih neka šljaštavu dugmad, stilove bi ograničio na možda 5 (linkovi, Naslov1, Naslov2, podnaslov i zadebljani tj istaknuti tekst u okviru nekog običnog teksta) Ne želim da komlikujem sa nekim super grafičkim okruženjem, iako sam siguran da bi to jako lepo izgledalo ali pre svega mislim na onog krajnjeg korisnika sa lošom linijom kojem se to neće svideti, ma koliko god dobra namera bila... drugo... dilema mi je da li da odradim verziju sa dropdown menijem... definitivno imam potrebe za širom klasifikacijom ali ne znam da li da to bude u fazonu Yahoo-a, u zasebnoj tabeli da se pojavljuje kompletna ponuda linkova koja bi bila vidljiva na svakoj stranici ili da to bude ipak dropdown... ...gledajući na alexi TOP50, našao sam samo 1 sajt sa dropdown menijem, to mora da nešto znači... kontam da oni imaju drugačija ramišljanja i poglede na te stvari ali opet ja bih rekao da to sve zavisi od potrebe... a mene više interesuje da li bi se to prosečnom korisniku svidelo i pomoglo mu u daljoj navigaciji ili bi ga samo još dodatno zbunilo? veoma bi mi značilo da dobijem neke "usmerivače" na koga da se ugledam... ne volim da kopiram (što bi neko rekao "mi ne kopiramo, mi inoviramo..") ali volim da pratim trendove i interesuje me generalno šta donosi najpozitivniji odnos između dobrog dizajna i optimalnog učitavanja... unapred hvala... |