[ krdr @ 28.04.2005. 03:46 ] @
Desava mi se, narocito u uslovima smanjene vidljivosti, da displej pokazuje svetliju sliku (mnogo svetliju) od onoga kako slika zaista izgleda kad se baci na komp. Naknadno osvetljavanje u PhotoShopu daje ruzno zrno (mada je to zrno lepo kad je crno bela fotka). Sad slike u tamnom prostoru snimam na manual, ISO 100 da bih izbegao zrno, ali osvetljenje se i dalje razlikuje. Znam da je jedno od resenja da povecam duzinu ekspozicije, ali to ne menja cinjenicu da ono sto prikazuje displej nije ono sto ja vidim na kompu.
[ damiru_2 @ 28.04.2005. 08:15 ] @
Ja sam imao isti problem, ali to je problem vezan za LCD displej, ne za aparat generalno.
Ja sam ga rešio tako što sam uradio eksperimentalnu fotografiju i odmah je preneo na računar. Zatim sam upoređivao fotografiju na aparatu sa ovom na monitoru i polako menjao ugao gledanja na LCD displeju. Ispalo je da je (baš kako kažeš) fotografija malo svetlija. "Trik" je da snimljenu fotografiju na LCD-u gledaš tako što ćeš malo oboriti prednju stranu aparata. Ja sam sebi kao marker uzeo donji deo aparata - kada aparat malo oboriš, taman toliko da se vidi njegovo podnožje, ne više - fotografije su baš onakve kakve će biti na monitoru.

Pokušaj, jednostavno je, a može ti dosta pomoći.

Što se tiče druge strane tamnih fotofrafija, pokušaj da povećaš Exp. na 1/3 ili 2/3 eV pa vidi kakve su fotke...
[ jablan @ 04.05.2005. 08:20 ] @
Na Canonu može dosta da ti pomogne ugrađen merač osvetljenja (aparat se "oglasi" i prikaže negativan broj u gornjem levom uglu ekrana ako nema dovoljno svetla, na prvom kolenu okidača), kao i histogram koji dobiješ posle u preview modu.