[ sasa.g @ 29.04.2005. 12:38 ] @
Da li je normalno tj. da li je realna stvar da kroz kanal na spratu vucem najvise 75 UTP zidnih kablova. Znaci samo mi je bitno da li toliki broj kablova staje u kanalice i gde mogu da pogledam na internetu specifikacije istih....

hvala svima koji odgovore....
[ tdjokic @ 29.04.2005. 22:28 ] @
Kanalice prodaju vec brojni prodavci hardvera i slicnih stvari. Jedna od korisnih adresa je www.pcberza.co.yu, druga je www.netiks.co.yu, a potrazi jos nekog regularnog prodavca, pa pogledaj tamo u pasivnu mreznu opremu ili slicnu poziciju.
[ Milan Andjelkovic @ 30.04.2005. 10:56 ] @
Pretpostavljam da ne bi bilo problema da se u neke veće kanalice smesti ovoliki broj kablova, pogotovo ako su u pitanju tanji UTP kablovi. Samo ne znam da li kod ovolikog broja UTP kablova oni mogu da smetaju jedni drugima (radio talasi, ovo-ono, stvarno se ne razumem u to dovoljno :).

Ako ne možeš da nadješ dovoljno velike kanalice ili su kablovi predebeli, uvek možeš da postaviš par kanalica i da vučeš kablove u dve grupe.
[ mkdsl @ 30.04.2005. 16:02 ] @
Imash 2 vrste kanalica, one tanke plastichne, i one shiroke metalne koje koriste KDS ili SBB po zgradama (a plastichnim razvlache do stanova). Ne verujem da bi ti pravilo ikakve smetnje, vidjao sam da ljudi stavljaju i po 20ak utp kablova kroz jednu kanalicu (BK Univerzitet). E sad, kako ce to da izgleda sa 75 utp kablova, ne bih znao reci, ali sumnjam da cesh imati problema.

Ja planiram za nekih mesec dana da postavim kanalice u sobi , sa sve zidnim prikljuchcima. Kanalice se instaliraju vrlo lako, najveci problem ce ti biti bushiti zidove kroz zgradu. To kad reshish, kanalice nisu problem
[ bumblebee @ 03.11.2006. 11:00 ] @
Pitanje: gdje na netu da pronadjem sve standardne dimenzije za kanalice? Trebaju mi neke jako velike? (za preko 100 kablova)
[ bane980 @ 03.11.2006. 11:55 ] @
Pogledaj sajtove proizvodjaca: Rehau i Panduit, mozes da stavis 75 UTP kablova, samo ce ti trebat kanal veceg presjeka!
[ tdjokic @ 03.11.2006. 12:31 ] @
Kanal sa poklopcem 185x50 mm EFAPEL - do 130 UTP kablova (presek 9250 mm2), unutrašnja pregrada celom dužinom kanala, ovo prodaje poznata firma u Beogradu, vidi PP. Ima i drugih dimenzija, ako ti je zgodnije da kombinujes, zbog poprecnog preseka itd.

Poslao sam ti mejl, jer mozda jos ne mozes da saljes i citas(?) PP.
[ bumblebee @ 03.11.2006. 18:54 ] @
Znam za EPAFEL, al i te kanalice su mi male, jest' da se tu moze 'nagurati' 135 kablova...al' standard ne dozvoljava! Potrebno je ostaviti 50% povrsine pop. presjeka slobodno...
[ Milan Andjelkovic @ 03.11.2006. 18:58 ] @
A što ne postaviš po dve kanalice, jednu do druge?
[ bumblebee @ 03.11.2006. 19:01 ] @
To cu i da radim :)
btw. izgleda da je pravilo foruma da moraju proci 2 nedelje od registracije, pa da bude moguce slanje i primanje PP
[ boki @ 15.11.2006. 22:43 ] @
Citat:
.al' standard ne dozvoljava!

Mislis na ostavljanje mesta za buduca prosirenja ili nesto drugo ?
[ Neven1986 @ 17.11.2006. 15:22 ] @
Panduit ima jako dobre kanalice! Ako namjeravas koristiti kanalice u kojim bi ostalo mjesta za buduca prosirenja, zasto ne koristis kanalice sa 2 tunela. One jesu malo sire, ali u svaki tunel stane oko 60 -65 utp kablova, sto daje od 120-130 kablova po kanalici. Mislim da je to rijesenje za tebe. I nema toliko busenja kao kod 2 paralelno postavljene kanalice.