Po mojim iskustvima sa ISDN terminalnom opremom, nisam uspeo da ni jedan ISDN uređaj ne odvučem na više od 10 m od Intracom-a ili Santis-a.
Uspeo sam da iz 190m vazdusnog kabla 3x4x0.4 iskoristim 2 parice i ladno poguram ISDN Eurit 35 telefon i ISDN TA Eicon DIva 852.Kroz jednu paricu iz tog kabla ide U interfejs do mreznog. I to je sve razapeto izmedju dva objekta, duzina kabla je merena reflektometrom.
Svaki deseti ISDN prikljucak odradim sa vise od 15 m obicnog 4wire flat kabla...
Pri tome, nema razlike da li je to Santis Communicator, Iskratel, Elcon ili Intracom mrezni zavrsetak. U tom smislu, svi su se pokazali jednako dobro.Uostalom, i prilozena uputstva dozvoljavaju igranje sa tim duzinama...
Poenta i vazan detalj je u sledecem:
Na RJ45 8/8 konektoru se koriste 3,4,5 i 6 zica....Pri tome, raspored na oba konektora na kablu mora biti isti. PRI TOME-3 i 6 zica cine jednu a 4 i 5 zica drugu paricu. Svaki drugi raspored DEGRADIRA znacajno kvalitet veze i mogucu udaljenost na S magistrali!
Kod mene kuci, iz Intracom netmoda, ide jednim 20x2x0.2 kablom do SVAKE PROSTORIJE jedan S i dva analogna porta, racvanje magistrale je izvedeno na tavanu, ukupna duzina do najdaljeg je oko 70m po kablu...Sve radi sasvim OK, cak i u trenucima kada po analognom portu imam dolazni poziv i stara Iskra ETA80 zvoni kao thunderbird...
Slavisa Micic
Telekom Srpske
Sluzba za nove usluge
Bijeljina