[ fade @ 03.05.2005. 14:30 ] @
hteo sam da kupim dve kartice ,pa da li je ok ,inace polovne su ,stare 45 dana ,koristio bi ih na udaljenosti od 80 m do nekih 500 metara ,pa me zanima da li bi protok bio ok ,inace nema prepreka izmedju ? |
[ fade @ 03.05.2005. 14:30 ] @
[ miniC @ 03.05.2005. 20:16 ] @
Ovo sam nasao na njihov sajtu, pa proceni sam:
• 450m @ 1Mbps • 250m @ 11Mbps • 50m @ 54Mbps [ fade @ 03.05.2005. 20:42 ] @
ne kontash title 802.11B a ne g standard
inace Form Fator 32-bit PCI v2.2 Standard IEEE 802. 11b Frequency Range 2.4GHz to 2.4835GHz Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) Data Rate 11, 5.5, 2, 1 Mbps, Auto Fall-Back Operating Channels • US & Canada: 11 channels • Europe: 1 to 13 channels • France: 4 channels • Spain: 2 channels • Japan: 13 channels Modulation • DBPSK @ 1Mbps • DQPSK @ 2Mbps • CCK @ 5.5 and 11Mbps Media Access Protocol CSMA/CA with ACK (Half-Duplex) Antenna Dipole Security / Encryption 64-/128-bit WEP key Coverage Range (Open Space) 350m @ 11Mbps Operation Voltage 3.3V Power Consumption • Sleep mode: <50mA • Listen mode: <120mA • Receive mode: <180 mA • Transmit mode: < 372mA Transmitter Output Power 17 ± 1dBm Operating Temperature 0 to 60˚C Operating Humidity 0 to 90% (non-condensing) Operating System Windows® 98SE/ME/2000/XP, Linux Certification FCC Part 15, CE, Wi-Fi Dimensions (WxDxH) 122 x 64 x 19mm Weight 55g pa ono sta mislite? [ stolex @ 03.05.2005. 20:58 ] @
Citat: miniC: • 50m @ 54Mbps Pa ovo je super brzina za b standard :)) Koristio sam ovu karticu, doduse model 11b2 koja mislim da se razlikuje samo po tome sto pod xp-om moze da radi kao softverski AP. Kartica realno gledano nije nista posebno (pod linuxom je nisam naterao da radi pa me iznervirala), ali zavrsava posao. Cak sa onom sugavom antenicom ima mnogo bolji signal od D-linkovih. Na 80m bi morao da imas dobar signal ako nemas prepreka, a na 500m kako kad- verovatno bi morao da pravis neku antenu. Jos da ti napomenem da je kartica PCI2.2 tako da verovatno moras da flesiras BIOS ukoliko imas neku stariju masinu. [ fade @ 03.05.2005. 21:18 ] @
koliko znam b standard ima max 11 mbs a ne 54 to je g standard ,inace da li se staklo rachuna u prepreku ,imam dve takve kartice ,koristio bih ih na 80 m i na oko 500 metara ,da li je ono povoljno?
[ stolex @ 04.05.2005. 09:09 ] @
Citat: fade: koliko znam b standard ima max 11 mbs a ne 54 Pa da, mada postoje i neke b kartice koje "imaju" 22Mbps (npr neke DLinkove). Pazi, s obzirom da ide lepo vreme mocicete da se umrezite na 500m tim karticama kroz staklo, ali ne garantujem sigurnih 11Mbps a uz to magla i vremenske nepogode mozda prouzrokuju da se uopste ne "vidite". Znaci preporucljivo je da na toj udaljenosti pripravis neku antenicu (posto s obzirom na izbor kartice pretpostavljam da ne zelis da investiras u kupovinu neke bolje) a savete i linkove mozes naci na ovom forumu. [ fade @ 04.05.2005. 10:16 ] @
nacitao sam se o wifi ,inace imam ih za 2500 ,meni je dobra cena ,bolje necu kupovati jer necu naci ovako jeftine ,a bile su skuplje ali niko nije hteo da kupi jedno mesec dana pa je spala cena ,inace opticka vidljivost je odlicna ,ali verovatno cu napraviti neku kantenu ,nego ako si video sliku ove kartice ,antena je cudna ,nije neka usmerena ,nego kao omni tkao nesto?pogle sliku
[ Cyberghost @ 04.05.2005. 10:56 ] @
I mene interesuje ova kartica ako je do 2500din, jel neko kacio na druge antene, kantena, grid i kako se pokazala, meni treba kroz 1 zid i kroz lamperiju :) ? Jel kacio neko karticu na spoljne antene, kantena, biquad i kakvi su utisci?
[Ovu poruku je menjao Cyberghost dana 04.05.2005. u 12:06 GMT+1] [ fade @ 04.05.2005. 11:02 ] @
ispravka ,kartica je pc11b2 a ne 11b a inace meni su dve za 2500 din a prosecna cena kartice je oko 20-25 eur.
[ stolex @ 04.05.2005. 20:59 ] @
Citat: fade: nego ako si video sliku ove kartice ,antena je cudna ,nije neka usmerena ,nego kao omni tkao nesto?pogle sliku Nema potrebe posto sam vec imao ovu karticu i znam kako izgleda njena antena. Ona jeste omni, a ja bar do sada nisam video da neka kartica dolazi sa nekom usmerenom antenom. Ne znam kako cete se umrezavati, ali s obzirom da vas ima vise od 2 neko ce morati da ima neku antenu koja malo sire "hvata", ali to zavisi od rasporeda korisnika. Zato su uglanom omni antene za AP uredjaje koji opsluzuju vise korisnika, a korisnici koriste usmerene. A kao sto rekoh b2 znaci da pod xp moze da se podesi da radi kao AP (bolje da ne znas kakav, ali za te pare....) Citat: Cyberghost:jel neko kacio na druge antene, kantena, grid i kako se pokazala, meni treba kroz 1 zid i kroz lamperiju :) ? Ma kartica radi sasvim normalno. Ja sam probao sa katenom i imala je signal srazmerno mojoj nespretnoj izradi, ali bolji od fabricke antene sigurno. Za kroz zid ti nece trebati druga antena ukoliko nije zid armiran ili ima ugradjen neki sef od gvozdja debljine recimo 3cm. Mada to zavisi i od toga sta je sa druge strane. Za kroz zid sam imao muku sa Dlinkovim karticama, ali ovo "probija" bez problema. i jos nesto za kraj. Kartica koristi neki jeftini chipset tako da mnogi programi koji su pisani specijalno za wireless ne rade (npr netstumbler), ali ako neces da "stumblujes" kartica ti pruza sve sto ti treba [ Cyberghost @ 05.05.2005. 07:29 ] @
Stolex hvala ti na odgovoru, ali sa cim da merim jacinu signala jer ja bih
nju uzeo da testiram antene i bas bi koristio NetStumbler, hm ! Jel ima neki slican program koji moze da ga zameni a da radi slicno, ili neka kartica slicnih karakteristika, da ima prikljucak za spoljnu antenu i da kosta priblizno jer to mi je skoro TOP sa cenom. I za kraj i necu vise da davim, pocecu da pravim razne antene pa me interesuje tacan naziv N konektora koji se lemi na antenu (kantena, biquad) i nazivi ostalih konektora za PigTail. Ako bi nastavio PigTail sa koaksijalnim kablom kakav zavrsetak treba da bi se nakacio na karticu. Uh ovo se oduzi :) Pozdrav [ fade @ 05.05.2005. 12:15 ] @
sad sam gledao imash uz disk koji dobijesh uz ovu karticu neki program valjda se zove softap koji meri signal itd.inace pricaju da je omni antenica koju dobijesh uz karticu dosta dobra tako ako je daljina max 400 m ne treba ti antenica.
[ stolex @ 05.05.2005. 21:39 ] @
Uz karticu dolazi i softver kojim se vrsi konektovanje na drugi wireless uredjaj i koji prikazuje SSID, MAC adresu, kanal i jacinu signala svih uredjaja koje hvatas (najcesce AP). Medjutim valjda je cip spor i oskrnavljen tako da nema neke opcije koje koriste svi programi za stumblovanje (airsnot, netstumbler...). Pored toga za linux jos nisu odradjeni drajveri (bar nisu bili do pre par meseci). Ako ti treba kartica i za jedno i za drugo onda trazi neku koja ima PRISM2 ili PRISM2.5 chipset (ali odmah da te upozorim da cena prati kvalitet).
[ starisloven @ 05.06.2005. 23:20 ] @
Koje je puno ime ove kartice? Ovdje je dato nekih podataka o njoj. Pretpostavljam da je ono na pocetku njeno ime. Koliko vidim po vašim komentarima da bi ovakve kartice sasvim zadovoljile za kućnu upotrebu.
[ tox!e @ 27.08.2005. 08:41 ] @
Kao sto sam primetio MSI PC11b kartice su dosta razlicite.Kuci imam nekoliko komada i primetio sam da je svakoj razlicita osetljivost, ili jacina.
Npr. sa karticom A sam izmerio signal -63dBm, sa karticom B -66dBm je bio plafon, cim vratim karticu A signal je opet -63dBm. Ja sam video neku ASUS wireless karticu, samom joj ne znam tacnu oznaku.Ona se pokazala jacom karticom od MSI PCI11b. Ti proceni dali vredi uzimati ili ne. Pozdrav. [ SergioSuperStar @ 16.07.2007. 11:45 ] @
Da li je neko probao ovu karticu na Visti. Kod mene se veoma cudno ponasa. Wireless mi ponekad radi, ali uglavnom ne!
Sa drugih racunara sa drugim hardware-om sve je ok. Mreza radi bez problema. I hardware bi trebao biti ispravan, jer ponekada radi na par sati. Signal je sve vreme odlican, radi se o par metara razdaljine. Pretpostavljam da je u pitanju driver za Vistu koji ne postoji vec Vista preuzme driver za Xp sa cd-a. I pored dosta provedenih sati u podesavanju driver-a nisam uspeo da nateram karticu da radi normalno. Ima li neko savet ili iskustva sa Vistom i ovom karticom? Hvala unapred. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|