eh :) zivotinje reaguju iskljucivo po instinktu. po cemu bi se razlikovali, ako bi odbacili razum :()
logicno, ako si na sred ulice, mozes i da ocekujes auto, pa da ga prevremeno izbegnes.
enivej, big beng...
pre njega je diskutabilno uopste pominjati pojam vremena, zato sto nije postojao ni prostor kakvim ga mi znamo, a vreme se od pocetka koncepta definise kroz kretanje u prostoru. sto se pojma prostora tice, opet nije istina da nije postojao uopste, prostor je egzistirao u beskrajno maloj tacki, vrlo visoke gustine, pritiska i temperature. ajnstajnova teorija pretpostavlja jednu gravitacionu tacku, beskrajne gustine. prica o postojanju prostora, vremena, energije, mase i materije je otvorena pre samog dogadjaja, ali samo u okviru ovog neodredjeno malog centra gravitacije. slican efekat gravitacione sile je prisutan i kod crnih rupa.
tek posle ovog dogadjaja ima smisla pricati o prostoru onako kako ga mi percipiramo. a to je uvek referentni model, slicno kao sto je pctel objasnio, zavistan od tacke prisutnosti i rastojanja.
tako da je, u jednom momentu sve sto mi smatramo realnim postojalo u jednoj jedinoj tacki, pa je posle explozije doslo do sirenja materije, tj stvaranja prostora, a brzina sirenja je dozvolila i pojam vremena.
vidim da mnoge muci sta je bilo izvan ove tacke pre explozije. a to je upravo ono sto ne mozemo da zamislimo, zato sto je apsolutno izvan naseg iskustva i percepcije, i to stanje je kontradiktorno stanju u kom mi postojimo.
najlakse pretpostavljam je da se kaze da nije postojalo apsolutno nista, tj nije moglo da postoji, jer bi ga gravitacija ogromnom brzinom privukla i komprimovala.