[ drdrksa @ 04.05.2005. 08:57 ] @
Izbor teme, prikupljanje i proucavanje gradje

Teme za maturski rad utvrdjuje Nastavnicko vece skole na predlog strucnih aktiva. Spisak utvrdjenih tema dostavlja se ucenicima na uvid na kraju prvog polugodista. Istu temu za maturski rad moze da radi samo jedan ucenik u istom ispitnom roku.

Prikupljanje materijala, podataka i cinjenica znacajna je faza u pisanju maturskog rada. Prilikom izbora teme ucenik ce od profesora - mentora dobiti spisak najneophodnije literature, kao i uputstvo koju biblioteku, ustanovu ili arhiv treba posetiti, s kojom se literaturom i materijalom treba upoznati. Potrebno je saciniti radnu bibliografiju - spisak literature koju treba prouciti.

Uzimanje podataka iz knjiga i casopisa

Pre nego sto se pristupi ovom poslu, treba zabeleziti prezime i ime pisca, naslov knjige, mesto i godinu izdanja. Ako je rec o clanku objavljenom u casopisu, onda se uz ime pisca i naslov clanka navodi i naziv casopisa, svezak ili broj, mesto i godina izdanja.

Prilikom citanja podaci se mogu prepricati, skicirati ili doslovno prepisati (citirati). Ako se nesto doslovno citira, onda se to mora staviti pod znakove navoda, a citat oznaciti rednim brojem i navesti redni broj stranice sa koje je citat uzet. To je potrebno zbog fusnote koja se ispisuje ispod teksta na dnu stranice maturskog rada.

Obrada materijala i pisanje rada

Ovaj posao dolazi na red tek kada je gradja prikupljena, odabrana i sredjena. Ne sme se raditi bez plana i jasne koncepcije, jer je ova faza pisanja rada najteza i najkreativnija. Problem je kako iz vise procitanih knjiga i drugih izvora odabrati ono sto je najbitnije, kako izvrsiti sistematizaciju gradje i kako citav posao tematski usmeriti. Podatke treba birati i sredjivati po srodnosti, izdvajajuci bitno od nebitnog.

U zavisnosti od predmeta i teme koju je ucenik odabrao, potrebno je rad koncepcijski osmisliti. Da li ce ucenik pisati po tezama ili klasicnim metodoloskim postupkom - uvod, obrada teme i zakljucak, zavisi od prirode predmeta i odabrane teme, kao i od dogovora sa profesorom - mentorom. U ovoj fazi izrade maturskog rada preporucuju se cesce konsultacije sa mentorom i stavljanje na uvid mentoru radnog materijala uradjenog u rukopisu.

Uvodom se vrsi pristup odredjenoj temi i on ne treba da bude opsiran.
U obradi same teme potrebno je ici postupno, navodeci najvaznije cinjenice, podatke i misli koji moraju biti jasni, pregledni i sa logickim rasporedom. Prikupljenu gradju treba rasporediti prema tezama ili sadrzinskim delovima maturskog rada i dovesti ih u neposrednu logicku vezu.
Zavrsni deo maturskog rada sadrzi zakljucak koji treba da proistekne iz sadrzine i sustine samog rada.
Fusnote (napomene) upucuju na izvor podataka i nalaze se ispod teksta na dnu lista. Fusnota sadrzi : redni broj podatka ili citata, prezime i ime pisca, naslov dela, mesto i godinu izdanja i broj stranice sa koje je podatak ili citat uzet. Ukoliko je na jednoj strani vise napomena iz istog, predhodno citiranog dela, onda se u fusnoti navodi uz ime pisca : Isto, strana xxx. Na primer :

1. Joksimovic Snezana : Mladi u drustvu vrsnjaka, Beograd, 1986. strana 105.
2. Joksimovic Snezana : Isto, strana 120.

Stil pisanja i terminologija

Napisan rad treba da bude logicki i stilski skladan i ujednacen. Prilikom pisanja treba izbegavati dvosmisleno izrazavanje, suvise reci i stereotipne fraze. Terminologija treba da bude savremena i opstevazeca. Cestu upotrebu skracenica treba izbegavati, a ako se koriste, treba koristiti samo one koje su vec usvojene i razumljive.

Ispravljanje teksta je konacno oblikovanje maturskog rada pre nego sto bude otkucan. Ucenik u ovoj fazi ispravlja, dopunjuje ili doteruje rukopis i nastoji da otkloni greske : stilske, pravopisne, u konstrukciji recenice, pogresno izvedene zakljucke itd.

Tehnicko oformljenje rada

Napisani rad treba otkucati na pisacoj masini ili odstampati na stampacu. Razmak izmedju redova mora biti normalan - orijentaciono na list A4 formata staje 30 kucanih redova sa 60 slovnih znakova u redu (broje se i praznine izmedju reci). Levi rub (margina) treba da bude sirok 4 - 5 cm. Pocetak svakog novog pasusa treba vidno oznaciti - uvucenim retkom (alineja). Svaku stranicu, izuzev naslovne, treba oznaciti rednim brojem. Rad kucati samo na jednoj strani lista.

Prekucani tekst treba pazljivo procitati i proveriti, posebno brojke, datume, imena, citate itd. Sve greske, pravopisne, slovne i materijalne moraju biti jasno ispravljene. U ispravljanju teksta se koriste korektorski znaci : sastavljeno, rastavljeno, umetnuto, nov red, itd.

U zavisnosti od predmeta i odabrane teme, duzina otkucanog teksta orijentaciono, treba da bude : minimum 8, a maksimum 20 kucanih strana. Pri tome treba imati u vidu da broj strana nema eliminacioni karakter. Ukoliko je mentor pregledao radni materijal i odobrio kucanje rada, broj kucanih strana je tehnicko pitanje.

Slike, crteze, sheme, grafikone i druge ilustracije treba numerisati i objasniti (npr. vidi sliku br. 2), u tekstualnom delu rada. Njihov pregled moze se dati u prilogu rada.

Spisak literature

Na kraju maturskog rada treba dati pregled, spisak literature koja je koriscena u pisanju matruskog rada, sa svim potrebnim podacima : prezime i ime pisca, naslov knjige, mesto i godinu izdanja. Na primer :

1. Joksimovic Snezana : Mladi u drustvu vrsnjaka, Beograd, 1986.
2. Cubrilovic dr Vasa : Istorija politicke misli u Srbiji XIX veka, Beograd, 1958.
3. Nastava i vaspitanje, broj 5, Beograd, 1980.

Koricenje maturskog rada

Stranice maturskog rada treba povezati i ukoriciti (sva tri primerka koji se predaju). Kako treba da izgleda naslovna strana data je u prilogu ovog posta.
[ tihi_20 @ 08.01.2008. 18:36 ] @
Zaista lepo. Ali mislim da ovde još nešto fali. Svedoci smo da mnogim učenicima, studentima pa i nekima koji pišu naučne radove vraćaju iste jer nisu napisani u odgovarajućem licu. Moje pitanje je da li postoji pravilo u kom licu treba pisati seminarski, maturski, diplomski ... rad.
[ momsab @ 08.01.2008. 18:52 ] @
trecem
[ tihi_20 @ 08.01.2008. 20:37 ] @
Jednine ili mnozine?

PS. Svidja mi se ova poruka sa vinom i zenama.
[ ptak 13. @ 08.01.2008. 20:42 ] @
Ja mislim da se pise u trecem licu jednine ali nisam 100% siguran.Mogu dobiti tacan podatak sto se tice toga ali kroz nekoliko dana,kad dobijem tacan podatak reci cu vam.
A ovaj tutorijal je jako jako dobro napisan ali uvek moze nesto da fali kao i to sto je uvideo "tihi_20",tihi svaka cast na zapazanju.

Pozdrav od Nikole ! ! !
[ momsab @ 08.01.2008. 21:41 ] @
zavisi

izrazavanje stavova, zakljucaka i slicno:
ako je jedan autor, onda je jednina
grupa autora, odna je mnozina
[ tihi_20 @ 08.01.2008. 22:10 ] @
Npr. Reč je o jednom autoru koji piše seminarski rad o nekim tehnologijama. Šta je od ovoga ispravno:

1. „Način na koji koristite ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji primenjujete“
2. „Način na koji koristimo ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji primenjujemo“
3. „Način na koji se koriste ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji se primenjuje“

Ili je ispravno nesto cetvrto.
[ momsab @ 08.01.2008. 23:17 ] @
3.
[ ptak 13. @ 08.01.2008. 23:23 ] @
Citat:
tihi_20: Npr. Reč je o jednom autoru koji piše seminarski rad o nekim tehnologijama. Šta je od ovoga ispravno:

1. „Način na koji koristite ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji primenjujete“
2. „Način na koji koristimo ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji primenjujemo“

Ili je ispravno nesto cetvrto.


Zbog reci "koristimo" i reci "primenjujemo" ova mogucnost otpada.Sobzirom da se pise u III licu a kako nezvanicno za sada znamo moze se pisati i III lice jednine i mnozine,a znamo da je III lice jednine ON,ONA,ONO a mnozine ONI,ONE,ONA
Stoga sledi
ON primenjuje/koristi (onaj covek...) ONI koriste/primenjuju (oni muskarci...)
ONA primenjuje/koristi (ona zena...) ONE koriste/primenjuju (one zene ...)
ONO primenjuje/koristi (ono dete...) ONA koriste/primenjuju (ona deca ...)

Po meni je ispravno od svega navedenog jednino,

Citat:
tihi_20: Npr. Reč je o jednom autoru koji piše seminarski rad o nekim tehnologijama. Šta je od ovoga ispravno:
3. „Način na koji se koriste ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji se primenjuje“

Ili je ispravno nesto cetvrto.


Iako je rec "koriste" napisana u mnozini a rec "primenjuje" u jednini.

Ukoliko gresim molim nekog ko je vise upucen u gramatiku Srpskog jezika da me ispravi ,ali ja mislim da sam 100% u pravu sem ako nisam nesto pogresio.


P.S. ako je rec o jednoj vrsti tehnologije moze se reci
Nacin na koji se koristi ova tehnologija u velikoj meri zavisi od postupka koji se primenjuje.

Pozdrav od Nikole ! ! !
[ tihi_20 @ 09.01.2008. 11:16 ] @
Ovo pod 1. „Način na koji koristite ove tehnologije u velikoj meri zavisi od postupka koji primenjujete“ smo preuzeli iz jednog rada a pod 2 i 3 smo dodali.
Vidite koliko ima nepravilnosti u pisanju. Zato mi je ideja bila da ovde na par primera pokazemo kako to stvarno treba da se radi.
[ MetalGear @ 06.03.2008. 11:18 ] @
fino fino sredeno
svaka cas
[ dulebass @ 17.05.2008. 00:52 ] @
Pozdrav.Procitao sam samo prvi post i video gresku. Kada se navodi literatura, pise se ime autora pa zarez (,) naziv knjige. Nikako dve tacke, crtice ili ne znam sta. Ovo pouzdano znam, na fakultetu sam imao ceo ispit posvecen pravilnom pisanju svih vrsta naucnih dela.
[ ptak 13. @ 27.05.2010. 19:09 ] @
Treba meni neko upustvo, smernica kako god, sablon, kako napisati maturski rad koji je prateci teorijski deo nekog elektronskog uredjaja. Konkretno trebam da uradim literaturu koja adekvatno opisuje LED termometar ( termometar sa led diodama umesto skale, pale se led-ice svaka na po par stepeni C )
Treba mi isto nesto i za srpski jezik !
[email protected]
P.S. Napisite nesto u subject ( predmet poruke ) da ne bi slucajno obrisao mejl jer mi stigne gomila mejlova za sat vremena, FB, forumi, svasta nesto...
Hvala !
[ intitle @ 04.02.2016. 16:45 ] @
Kako i šta citirati prilikom pisanja seminarskog rada? Koliko sam ja shvatio, bukvalno bih za svaku napisanu rečenicu trebao da navedem izvor? Npr. u teorijskom uvodnom delu rada gde ne mogu da izmišljam toplu vodu i da pišem neka svoja razmišljanja, već ću da citiram ili prepričavam tekstove iz literature, trebao bih da stavim fusnotu na kraju (skoro) svake rečenice/pasusa?

[Ovu poruku je menjao intitle dana 04.02.2016. u 17:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao intitle dana 04.02.2016. u 17:58 GMT+1]