[ michea @ 05.05.2005. 00:34 ] @
Hocu da studiram u Italiji medjutim ne znam gde i kako da se raspitam u vezi njihovih uslova t.j uslove o fakultetima...
molim vas, ako neko zna bilo kakav sajt o informacijama koje su vezane za studiranje..ili ako neko zna za neki savez stranih studenata u Italiji... ili bilo sta neka me obavesti.
[email protected]
[ Slobodan Miskovic @ 05.05.2005. 18:34 ] @
Moras da nam iznesec malo detaljnije o tome sta hoces da studiras i gde. Italijanski univerziteti imaju veliku nezavisnost tako da su uslovi razliciti od univerziteta do univerziteta.

Pogledaj na http://www.italcultbg.org.yu/univ.htm

to ti je spisak svih univezitata sa linkovima ka njima.
[ Miona Zdravkovic @ 10.10.2008. 00:33 ] @
Jaooooooooooooooo! I ja tragam za informacijama o studijama u Italiji ...Sada sam 3. god. gimnazije-mat. smer i cvrsto sam resila da upisem studije u Italiji, nisam jos sigurna da li arhitekturu ili matematiku. Ako znate nesto o tome, pricajte, please! Pocinjem sa ucenjem italijanskog za 3 dana (kurs u privatnoj skoli) i pomalo mi je oko jezika frka(da li cu moci da se snadjem, za koje vreme cu biti sposobna za solidnu konverzaciju itd. Sto se tice finansija, moji nisu mnogo stabilni,ali mislim da bi mogli da mi isfinansiraju par meseci dok se tamo ne snadjem(posto sam cula da se lako nalaze poslovi tamo). Bavim se profesionalno latino plesom,pa bi mozda i to moglo da posluzi tamo oko dolazenja do potrebnih para... Sta mislite?! Informacije tipa: najbolji grad za studiranje, koji od pomenuta dva faxa je jaci, koliki su rashodi a koliki moguci prihodi, da li ples moze da mi pomogne u celoj prici nesto(tipa sportske stipendije...) isl. bi mi vise nego znacile!!!!!!
[ zaq1xsw2 @ 24.01.2009. 19:07 ] @
Studiranje u Italiji nije nemoguce tj. danas se lako moze otici u inostranstvo da se zivi.Jedini problem je viza.Naravno lakse je u nekim slucajevima dobiti studentsku vizu nego radnu, posto ste vi svi vidim uglavnom buduci studenti mozete da napravite odredjene manevre.Zamisao da u isto vreme odes da studiras u zemlju u kojoj ne poznajes jezik (bez obzira na to sto se sada svuda govori engleski) i da radis zajedno sa tim, zaista je tesko.Dobra varijanta je, koju ja verujem da mnogi studenti primenjuju je ta: da upisu fakultet cisto da dobiju studentsku vizu ali se uglavnom usresrede na rad a ne na studiranje tokom 1. godine a posle toga obnove godinu i vec su se snasli, sto se tice nekog posla i naucili su jezik.Ako je taj fakultet koji zelis da upises skup- upisi jeftiniji, pa posle upisi koji hoces.Naravno mozda je logicnije reci da tokom prve godine radis i da imas radnu vizu umesto studentske, ali to su sve poslovi po kaficima,gradjevina,obezbedjenje i slicno-niski poslovi ( tesko je naci dobar poso samo sa srednjom skolom) i vlasnici tih poslova mozda nece hteti da se bakcu da garantuju za nekog.Naravno ako imas jaku volju sve je moguce, ali ako hoces da igras na zicer ne znam da'l ce moci sve odmah.