[ Jelcha @ 05.05.2005. 17:19 ] @
Ovako... Resio sam da krenem da ucim PHP. Nasao sam literaturu na net-u. Skapirao sam sve te pocetne definicije i krenuo da radim prve primere (Zdravo svete!). Zaboravih... Skinuo sam i Apache i PHP u kompletu (sve sa www.nusoft.com sto je bilo besplatno) i instalirao sam. Sve izgleda normalno na prvi pogled. Apachi se pali kad i se dize Windows (XPsp2), PHP debugger radi (kad promasim ";" ispise mi gresku u browseru). Nadjoh i neki skript (<?php phpinfo(); ?>) ovde na forumu da proverim dal nisam kojim slucajem lud, ali sve je OK. Rezultat je sledeci: PHP Version 4.3.7 System - Windows NT JELCHOPJUTER 5.1 build 2600 Build - Date Jun 6 2004 09:52:05 Server API - Apache Virtual Directory Support - enabled Configuration File (php.ini) - Path c:\program files\nusphere\techplat\apache\php.ini PHP API - 20020918 PHP Extension - 20020429 Zend Extension - 20021010 Debug Build - no Thread Safety - enabled Registered PHP Streams - php, http, ftp, https, ftps, compress.zlib Apache for Windows 95/NT Apache Version - Apache/1.3.31 (Win32) PHP/4.3.7 DAV/1.0.3 mod_perl/1.29 mod_ssl/2.8.18 OpenSSL/0.9.7d Apache Release - 10331100 Apache API Version - 19990320 Hostname:Port - jelchopjuter:80 Timeouts Connection: 300 - Keep-Alive: 15 Meni to sve izgleda OK... .................................................................................................... Sad pitanja. ZASTO, OH BOZE ZASTO, nece da mi rade predefinisane varijable (tipa $SERVER_NAME, $SERVER_SOFTWARE...). Zasto mi se ne izvrsava pravilno sledeci skript za najprostiji moguci formular na svetu? <FORM ACTION="primer.php" METHOD="POST"> IME: <INPUT TYPE="text" NAME="ime"><BR> <INPUT TYPE="submit" VALUE="Posalji"> </FORM> A onda (bilo da je u novom ili istom fajlu). <?php echo "Vase ime je:<BR>"; echo $ime; ?> A u pdf-u lepo pise: "Stranica "primer.php" ce automatski primiti sadržaj iz prosledjenog polja "ime" u varijablu "$ime". Moj rezultat na stranici je: Vase ime je: I nista vise (ma sta god ukucao u polje). A da znate kako sam se odusevio kad sam video da mi se pojavilo polje na stranici (pomislih bice od mene nesto), bio sam ko kuce u liftu. |