[ torbica @ 07.07.2002. 04:37 ] @
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/Z02070601.shtml

Protekle nedelje prvi put na jedinstven način kod nas održano je predstavljanje informacionih tehnologija
E.S. leto
Protekle nedelje prvi put na jedinstven način kod nas održano je predstavljanje informacionih tehnologija i to tematski, svako veče nova tema. ES leto je projekat promocije IT tehnologija i interneta sa ciljem da se mladima približe realne mogućnosti, ideje i načini realizacije raznovrsnih projekata na području Srbije i Crne Gore.

Kao ideja, manifestacija je nastala na forumu www.elitesecurity.org, da bi vremenom prerasla u jedan od najinteresantnijih IT događaja ove godine. Obazrivo se osvrnuvši u skorašnju prošlost i duboko proničući u budućnost "ES leto" je putem već započetih radionica na samom forumu, preko okruglih stolova i javnih tribina da IT javnosti prezentuje mišljenje krajnjih korisnika. ES leto se održavalo od 30. juna do 6. jula 2002. u beogradskom klubu Bonafides, kod Pravnog fakulteta. Učesnici i predavači su eminentna imena iz naše IT industrije i ovog puta su nam donela pregršt novih tema i tehnologija.

Svake večeri nakon predavanja su organizovane žurke na kojima rade poznatih DJ-jevi, a punu tehničku podršku pružao je stalni internet link velikih kapaciteta. U protekli ponedeljak je bio skup svih novinara koji prate informacione tehnologije, zatim okrugli sto sa vrlo kvalitetnom konstruktivnom raspravom gde je dogovorena međusobna čvršća saradnja i razmena informacija. Utorak je bio posvećen zaštiti od virusa, crva i sličnih opasnosti koje vrebaju na internetu. Sreda je bila posvećena predstavljanju firme na internetu, a predavač je bio profesor FON-a dr Dragan Vukmirović.

Zatim predstavljanje jednog od najboljih autora internet sajtova gospodina Dragana Ralića, poznatijeg kao Mrva. Četvrtak je bio dan za predstavljanje najnovijih sistema prenosa bežičnog interneta, kao i predstavljanje našeg najvećeg domaćeg mobilnog operatora Mobtela, kao i planovi razvoja njihovog internet odeljenja. A za petak je ostavljena rasprava o zakonu o telekomunikacijama.

Osim čuvenog Tike Živanovića, niko se od poznatih, a pozvanih političara, koji se bave ovom tematikom, nije pojavio. Verovatno nisu imali odgovore na pitanja koja bi im publika postavila. Ovo je, može se reći, prvi ležeran pristup novim tehnologijama, koje kod mnogih osoba u zrelim godinama izazivaju zbunjenost i prvi pokušaj da se na opušteniji način, razumljivo, objasni "šta se valja iza brega".

Organizatori su Elitesecurity forum, Centar za razvoj Interneta (nevladina organizacija koja okuplja profesionalce iz IT sektora nezadovoljne stanjem u kome se po svim parametrima nalazi internet u našoj zemlji, koji su spremni da svojim radom i znanjem učine da se ovo stanje promeni na bolje) i klub Bonafides.

Mogu slobodno da se izjasnim da nisam prisustvovao boljoj manifestaciji otkad pratim telekomunikacije i nove tehnologije. Sve pohvale na organizaciji i predstavljanju internet tehnologije i nadam se da će sledeći put biti još masovnije i atraktivnije
naju sa nekim, do sada nedovolj