[ Beli13 @ 08.05.2005. 18:11 ] @
| Pozdrav
Citajuci razne diskusije na temu PHP editora ispada da svako ima svog favorita i nikako da se izdvoji neki koji ce preovladati. PHP i MYSQL proucavam vec nekih sest meseci uz pomoc raznih tutorijal, helpova i naravno ovog foruma i sad sam napravio svoju prvu web bazu podataka. Editor koji sam koristio je DW MX2004 i da mi nije ovog alata ne znam da li bih uopste uspeo da nesto napravim. Zasto tako mislim? Jednostavno zato sto se uz pomoc ovog alata sve radi uz pomoc misa i raznih predefinisani stvari tako da sa par klikova i minimalnim koriscenjem tastature dobija brdo linija koda a da bi to uradio peske u nekom editoru tipa notepad ne smem ni da pomislim kolko bih trebao da tipkam. Verujem da ima jos nekih slicnih editora ali mislim da je ipak macromedia ime.
Ono sto me je navelo da pokrenem ovu temu nije da ja sad tu hvalim DW nego me interesuje misljenje iskusnih php programera o ovakvim editorima i ovakvom nacinu programiranja. Kakav je kod koji generise DW i kakvi su nedostaci ovog koda. |
[ MileG @ 08.05.2005. 21:02 ] @
Evo ti nekih odgovora ovde http://www.elitesecurity.org/tema/99392/0#663901 a ja bi htjeo da istaknem ovo: "prvo odradis dw-om pa onda podignes haubu i zasuces rukave". Jako lijepo receno!
[ Radovan__III @ 08.05.2005. 21:20 ] @
Pa php nije kao html i nece na klik, Ja sam prvo probao sa DW php ali tu imas mozda 5-6 precica i to je to, moj favorit je Zend i njihov programcic.
[ byM4k5 @ 09.05.2005. 09:13 ] @
Na klik jedino mozes template (hint: smarty), a ostalo u nekom programu ala Notepad, ali da ima highlighting...
[ caiser @ 09.05.2005. 09:37 ] @
@Beli13
Ako za 6 meseci nisi uspeo da naucis toliko da isprogramiras nesto jednostvano ja bih ti preporucio da batalis PHP i programiranje uopste.
[ broker @ 09.05.2005. 09:53 ] @
Programiranje misem? Smejurija!
Macromedia jeset ajdalje otisla sa tim, mdjtim, to sto oni nude je nekoliko sblona koji generisu kod tako stoumetnu gotov kod samo izmene par parametara zavisno od toga sto korsinik "klikne". Kod je zestoko ogranicen i na granici je neupotrebljivosti.
Ako si zadovoljan time sto ti DW uradi, batali ti lepo PHP i programiranje.
[ MileG @ 09.05.2005. 12:50 ] @
Stvar navike! Ne znaci sad da ako neko radi u DW da ne moze biti dobar u tome.
[ Radovan__III @ 09.05.2005. 14:50 ] @
Citat: byM4k5: Na klik jedino mozes template (hint: smarty) ....
Bas me interesuje kako ti to uspevas sa smartyem preko klika ?
[ Nikola Denić @ 09.05.2005. 15:43 ] @
^ pa klikne lepo na zend dev env .. klikne na smarty file ... i kuca
[ Beli13 @ 09.05.2005. 19:46 ] @
@ caiser
Ako sam rekao 6 meseci nisam mislio na 24/7. Imam ja i drugih obaveza a web-design i sve ostalo mi dodje kao hobi kojim se bavim u vecernjim satima kad zena i cerka odu na spavanje. A budimo i realni, da bi se bavio web designom moras znati bar neke osnovne stvari o HTML-u, CSS-u, FLASH-u, plus koriscenje grafickih programa tipa PhotoShop ili Fireworks, a onda kad hoces da uneses malo dinamickih stranica trebas da instaliras APACHE+PHP+MYSQL i da naucis neke osnove. Meni je za ovo trebalo oko godinu ipo dana. Pogledaj kad sam se registrovao na forum otprilike sam tad i poceo sve ovo.
@ broker
Nemoj pogresno da me shvatis ali ako gutas slova i kad pises kod onda bi ti mozda bolje bilo da skript pises kliktanjem misa. Ja sam uz pomoc DW-a napravio bazu podataka i formulare za dopunu, izmenu i brisanje, ogranicio sam pristup samo korisnicima koji imaju registrovano ime i lozinku. Za sada mi je to dovoljno a kad mi bude trebalo nesto vise sto nema predefinisano potrudicu se da naucim.
Ono sto sam pitao pri postavljanju teme je kakvo misljenje imate o samom kodu misleci pritom na njegovu velicinu, kvaltet ili neke druge elemente. Da li mozda postoji neki propust u tim predefinisanim elementima zbog kojeg bi, recimo, bila ugrozena bezbednost podataka u bazi ili tako nesto slicno?
[ byM4k5 @ 10.05.2005. 01:01 ] @
Citat: Radovan__III: Bas me interesuje kako ti to uspevas sa smartyem preko klika ?
Mislio sam na pravljenje Template-a, ali ne na ono assign i sl... Kontas, napravis tabele, div-ove ili sta vec i samo potrpas {$xxx} i save...
[ BluesRocker @ 10.05.2005. 02:53 ] @
Pošto vidim da dosta vas koristi Zend studio, zanima me da li koristite legalno taj program ($249.00) ili krekovan?
[ Ilija Studen @ 10.05.2005. 11:07 ] @
Beli: što se tiče kvaliteta PHP koda koji generiše DW samo ću reći da je upotrebljiv. Dakle, daleko od bilo čega što bi se moglo nazvati kvalitetnim ili dobro osmišljenim, ali radi posao.
Rocker: Koristim legalan Zend Studio.
[ MileG @ 10.05.2005. 11:28 ] @
A da ipak malo ne pretjerujete pljujuci po DW?
[ Ilija Studen @ 10.05.2005. 12:45 ] @
DW je WYSIWYG alat sa dodacima koji "olakšavaju život web developera i webmastera" (FTP klijent, templatei itd). On nikada nije bio pravljen da bude kvalitetno razvojno okruženje za PHP, posebno ne po Point and click principu. Možda se u njemu može dobro kodirati PHP, nisam probao, ali da se prostim prevlačenjem i kliktanjem postigne nešto više od prostog CRUDa u to sumnjam. Stvari stoje ovako: ako hoćete kvalitetne PHP aplikacija treba malo da "zaprljate ruke" i dohvatite se koda.
Niko ne pljuje po DWu. Ali DW jednostavno nije za iole ozbiljniji razvoj.
[ BluesRocker @ 10.05.2005. 14:05 ] @
@Ilija Studen
To sam pitao zato sto ne znam da li se isplati dati tolke pare za nesto bez cega se moze. Doduse, nisam nikad ni video kako taj program izgleda pa ne znam da li vredi te pare.
[ MileG @ 10.05.2005. 15:31 ] @
Ne znam koliko ces ga platiti ali znam da vrijedi svaki $ koji das za njega! Code view u DW odlicno radi!
[ Ilija Studen @ 10.05.2005. 16:41 ] @
Zend sam pazario u oktobru prošle godine. Do sada mi se X puta otplatio... Ono što on pruža pri nekom ozbiljnijem razvoju opravdava svaki cent uložen u njega.
PS: Zend je PHP IDE što znači da on radi dosta toga za tebe, ne moraš da fizikališeš ili improvizuješ. Ako je to nešto "bez čega se može" onda se ti do sada nisi susreo sa ozbiljnim PHP programiranjem (koliko ozbiljno ono može da bude ;) ).
[ NikolaVeber @ 10.05.2005. 17:06 ] @
Nisam jos imao prilike da probam Zend Studio. Sada koristim PHP Eclipse i prilicno sam zadovoljan udobnošću rada.
Da li je neko koristio i jedno i drugo, pa može da da poređenje?
[ BluesRocker @ 10.05.2005. 19:09 ] @
Ja volim da fizikalisem. :)
Mada, ispada da sam ja los PHP programer jer nikad nisam koristio Zend? Malo glupo zvuci posto je to samo jedan IDE, nije jedini. U svakom slucaju, ne koristim notepad. ;)
[ Radovan__III @ 10.05.2005. 20:52 ] @
Ako bi morao da uporedim, onda je za php:
notepad : DW = DW : Zend
pa se dobija :
notepad*zend=DW*DW
notepad --> 1
dobija se da je zend=DW*DW
A evo tacno sta pruza DW za php :
<?php $_POST[]; ?><?php $_GET[]; ?><?php $_SESSION[]; ?><?php $_COOKIE[]; ?><?php include(); ?><?php require(); ?>
mb_http_input("iso-8859-1");
mb_http_output("iso-8859-1");
<?php ?>
<?php echo ?>
/* */
<?php if ?>
<?php else ?>
sve to mozete napisati samo klikom u DW-u.
[ Beli13 @ 10.05.2005. 22:06 ] @
@Ilija Studen
Da li postoji neka probna verzija Zend Studio-a i da li je Help koji ide uz
njega dovoljno kvalitetan? Da li bi mogao da nam kazes, das neki link, sta
si uradio sa tim alatom?
@NikolaVeber
Ista pitanja i za tebe.
@BluesRocker
Sta ti koristis ako nije tajna?
@Radovan_III
Kad sam postavio naslov teme nisam bukvalno mislio na jedan klik. U DW-u na panelu Aplication/Server Behaviors ima preko dvadeset opcija koje otvaraju dalja podesavanja koja se uglavnom opet biraju na klik i dobijaju se mnogo ozbiljnije stvari nego sto si spomenuo.
[ NikolaVeber @ 10.05.2005. 22:28 ] @
Imas probnu verziju zend studija na njihovom sajtu ( www.google.com :) )
Sto se tice eclipse i phpeclipse:
Phpeclipse je plugin za eclipse platformu. Znaci imas mocnu podlogu, mozda malo i pre mocnu (treba pojaka masina da bi udobno radilo), ali nemas neke od stvati koje zend nudi (nisam ih probao da mogu da komentarisem upotrebnu vrednost): debuger, profiler (ili kako se vec zove, mada za to ima OS alata), ali imas recimo proveravanje sintakse on the fly, kao i listu klasa, funkcija i metoda u fajlu (korisna stvar za snalazenje).
Sto se linkova, nisam radio davno nista tebi vidljivo, uglavnom Backend stvari...
[ BluesRocker @ 10.05.2005. 22:41 ] @
Ja koristim Scintilla Text Editor koji je besplatan i bojadishe kod. To mi je dovoljno. Sad bash skidam Zend Studio da vidim kako izgleda.
[ krdr @ 11.05.2005. 18:33 ] @
Glupo pitanje, da li iko koristi Notepad?
Pre neki dan me ispljuvao jedan jer ne radim u Notepadu :)
Imam drugara koji je Delphi naterao da radi sa php-eom.
Inace, DW kod je sasvim upotrebljiv za neke uobicajne zadatke, ali ne pruza dovoljnu fleksibilnost. Neke funkcije koje on ubacuje su pretrpane i preteske, i ima gomilu nedostatataka koji ga sprecavaju da bude pravi IDE za php.
U tom slucaju je rucno kodiranje ipak ispred onoga sto nudi DW, i ja nemam pojma zasto svaki put nabavljam tu novu veriziju koja je svaki put sve teza, sa sve vise bagova, a ja od cele aplikcije koristim code editor...?
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2005. 19:26 ] @
ja koristim notepad... kad treba nesto na brzinu da odradim ;)
[ BluesRocker @ 11.05.2005. 20:20 ] @
Notpad je los jer pamti samo poslenju izmenu kod undo-a, i ne moze da oboji kod ni za jedan programski jezik. Postoji gomila text editora, ne znam zasto bi iko koristio notepad?
[ krdr @ 12.05.2005. 03:32 ] @
Jer me je jedan iskritikovao da sam los php programer (sic!) jer ne radim u notepadu!
Hi hi hi
Pa ja reko da proverim kakva je situacija...
[ Nemanja Avramović @ 12.05.2005. 18:49 ] @
pa za neki brzi fix skripte, lakse mi je iz Commander-a da pritisnem F4 i da editujem, i snimim, nego da podizem DW ili Zend pa da npr. dodam `terminator` (;) i da to sacuvam :))
[ BluesRocker @ 12.05.2005. 22:05 ] @
Ja nikad nisam uspeo da uradim nesto na brzinu. :( Za svaku glupost mi treba 2 dana.
[ jelena p @ 12.05.2005. 23:34 ] @
Ja sam dosta dugo koristila UltraEdit. Jos uvek ga koristim kad nesto na brzinu treba prepraviti.
Pre pola godine sam presla na Zend Studio i zivot postade laksi  Sad ga ne bih menjala ni za sta drugo.
[Ovu poruku je menjao flylord dana 15.05.2005. u 12:00 GMT+1]
[ Ilija Studen @ 13.05.2005. 18:04 ] @
Ja koristim ZS od oktobra prošle godine. Prvi put kad sam ga probao nije mi se svideo (verzija 3.1 valjda, bila mi je užasno spora...), a počeo sam da ga koristim samo zato što sam ga kupio (došao je kao "dodatak" Zend Encoderu zbog koga sam inače i pazario Zend paket). Od tada sam se toliko navukao da sad ne mogu da zamislim bilo šta vezano za PHP bez njega. Jednostavno sam mnogo produktivniji sa njim.
[Ovu poruku je menjao flylord dana 15.05.2005. u 12:00 GMT+1]
[ Vuk Nikolić @ 19.05.2005. 20:41 ] @
dosta dugo sam radio u dreamweaveru. napravim okvirni izgled strane, a onda u codu pisem, svidjalo mi se kako boji code :)
onda sam skino ultraedit, svidjalo mi se sto se brzo otvara pa sam cesto i njega koristio.
skino sam zend studio... i priznajem najbolji je. jedna od stvari koja mi se ekstra svidja je (uzeto iz visual studia?) kada napravim klasu, pa mi treba ime metode ili bilo sta ja uradim pokazivac-> i on mi izlista. pogotovu sto podrzava phpdoc, cak moze i sam da ga generise.
evo sad skidam phpeclipse (eclipse inace koristim za javu), pa cu javiti kako mi se cini.
[ fix@ @ 20.05.2005. 09:08 ] @
Tu je i PHP.Expert.Editor...
PHP Expert Editor is an easy-to-use PHP IDE (Integrated Development Environment)
for Windows. This Editor specially designed for PHP-masters and has a nice
features for beginners and professional programmers. PHP Expert Editor has
internal HTTP-server and Debugger to run, test and debug PHP scripts
(you can use any external HTTP-server also). The PHP Syntax Check, internal
browser, Code Explorer, File Explorer, FTP client, Project Explorer, Library
Explorer, Code Templates, three modes of code highlighting (PHP & HTML, HTML only,
PHP only), Java Script and CSS files highlighting, quick navigation in code,
and much more
Iskren da budem nisam ga nesto posebno gledao ali da ga spomenem mozda neko ima vremena da se zabavi njime!
Pozdrav
[ dado_k @ 22.05.2005. 00:29 ] @
Nemojmo se pretvarati ali programiranje na klik je isti k**** ko da kažeš hodanje bez nogu jebiga to neide ako želiš nešto SVOJE pošteno isprogramirati uzmeš NOTEPAD ili NOTEPAD++ pa može i zend i koristiš ga ali ne u svrhu da 'kradeš' kodove po netu pa ih onda ukucavaš.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|