[ phactor @ 08.05.2005. 20:28 ] @
Eh ovako, radi se o troskovima jedne firme koje treba dijeliti po vrsti i mjestu nastanka, te svaki mjesec davati takav pregled, a na kraju godine napraviti jedan godisnji prikaz tih troskova opet po mjestu i vrsti nastanka. Ja sam to do sad radio u Excel-u pomocu filtera, i islo je kako tako (radim i dalje :)), al kako sam poceo malo da ucim Access, konto sam da probam napraviti bazu kroz koju bi vodio troskove a na kraju mjeseca jednostavno za dvije sekunde dobio ono za sto trenutno trosim dobar sat-dva u Excel-u. Em bi sebi olaksao, em bi naucio raditi koliko toliko (ja mislim bar osnove) u Access-u. Malo pomalo (kako mi je vrijeme dozvoljavalo) napravio sam nesto sto ja zovem pocetkom nake baze. Eh sad malo o samom obliku vodjenja troskova: Vazni su nam sljedeci podaci: Datum – Vrsta robe – Mjerna jedinica – Kolicina – Cijena – Iznos – Po mjestu – Po vrsti Nakon unosa, potrebno je filtrirati mjesto i vrstu nastanka troska svaku posebno. Znaci moram imati: Pregled po mjestu nastanka: Mjesto nastanka: Luxor Vrsta robe – Mjera – Kolicina – Cijena – Iznos Nafta_______Litar_____50_____3,7____187,5 Ukupno:___________________________187,5 Pregled po vrsti nastanka: Vrsta nastanka: Goriva Vrsta robe – Mjera – Kolicina – Cijena – Iznos Nafta_______Litar_____50_____3,7____187,5 Ukupno:___________________________187,5 Ja sam naisao na problem kod Queries i kod Reporta; Ne znam tacno kako da postavim upite da dobijem ovo sto zelim; i ono sto sam dobio nakim postavljanjem upita, kako kod reporta da saberem iznose (ovo dole ukupno). Kako da rijesim recimo da svaki novi mjesecni unos unosim u novu tabelu a ne samo na ovu koju sam kreirao. Saljem vam bazu da pogledate u cemu sam pogrijesio i te da mi pomognete (ukoliko ste voljni) kako da dodjem do ovog o cemu sam govorio. Excel dokument je primjer kako sam to radio do sad (u sheetovima su podjeljeni troskovi po mjestu i vrsti i tako bi recimo trebali uzgledati reporti.) :) Umorih se dok ovo napisah , nadam se da nisam bio nerazumljiv. [url]http://www.dzemat.org/ac/troskovi.rar[/url] |