[ broker @ 09.05.2005. 11:25 ] @
Ovu temu sam postavio da bi smo jednom za svagda prekinuli učestalu seriju pitanja šta kupiti za te i te pare....

Ko ima sta da kaze nek kaze.

Svaka druga tema koja bude sadrzavala pitanje sta kupiti za neke pare, a bez unapred napravljenog uzeg izbora modela aparata bice brisana.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 19.07.2005. u 00:42 GMT+1]
[ tvrdjava333 @ 17.05.2005. 18:55 ] @
Imali ko iskustva sa FUJI Finepix S5500/5100 (to su isti modeli). Citao sam da su ljudi zadovoljni sa njim, pa ako je ko koristio neka hvali ili kudi....

Pozdrav!!!
[ Axel DPS @ 19.05.2005. 06:37 ] @
Najbolji u svojoj klasi, jedino sto kosta ispod 300 eura tako da ne spada u ovaj cenovni rang.
[ milan1201 @ 19.05.2005. 13:04 ] @
Casio EX-Z57 - 379$

ja imam model ispod i prezadovoljan sam.
Aparat je minijaturan tako da torbica nije ni potrebna i staje u dzep,
4 efektivna MegaPixela, bateriju punim na svakih 200 slika i vise,
ima ogroman displej-2" i odlican softver (nema cekanja na neku akciju/opciju).
Slike su super kao i video(sa zvukom).
Ovo je opis mog modela EX-Z40-299$, tako da mogu da zamislim
koliko je unapredjen ovaj novi model sa 0.7" vecim ekranom(gotovo cela pozadina),
30 modova za slikanje, 5 efektivnih MegaPixela itd itd itd.

Ne znam zasto ga SKORO niko nije ni spominjao do sad, verovatno zato sto
nema da se kupi kod nas.
Koji ga prodavac bude nabavio prvi napravice booom sigurno.

Cim prodam ovaj stariji model kupujem ovaj gore navedeni.

Pozdrav, Milan
[ PeterTosh @ 19.05.2005. 17:40 ] @
Citat:
tvrdjava333: Imali ko iskustva sa FUJI Finepix S5500/5100 (to su isti modeli). Citao sam da su ljudi zadovoljni sa njim, pa ako je ko koristio neka hvali ili kudi....

Pozdrav!!!

Meni se cini da mi je s5500 "blizu",ali cini mi se da stvarno ide ispod 300e!

Pozz!
[ eddy_yu @ 22.05.2005. 23:55 ] @
Citat:
PeterTosh: Meni se cini da mi je s5500 "blizu",ali cini mi se da stvarno ide ispod 300e!

Pozz!

Gde to ima da se kupi S5500 ispod 300e oman cu da ga pazarim ?

PS Moze i na PM ulica i broj radnje ili telefon da nebi bila reklama ! Hvala
[ eddy_yu @ 23.05.2005. 12:27 ] @
Citat:
Axel Digital Photo Store: Najbolji u svojoj klasi, jedino sto kosta ispod 300 eura tako da ne spada u ovaj cenovni rang.

Hvala na brzom odgovoru (pm)
Na vecini mesta gde se spominje je cena preko 350e tako da me zaista raduje ova tvoja vest i zagarantovano cu doci
[ ljuba_sr @ 02.06.2005. 08:45 ] @
Ljudi treba mi neki fin fotoaparat sa manuelnim fokusom. Ne razumem se previse u digitalne fotoaparate i jos se razmisljam izmedju analognog i digitalnog.
Ajde dajte neke predloge, platio bih i malo preko ovih 450.
Sve sto sam do sada video a da nisu bili oni profesionalni od 900 i vise evra deluju smesno.
Znaci treba mi sto vise manuelnih podesavanja.

Hvala unapred
[ ljm @ 02.06.2005. 11:06 ] @
Kada vidis da ima manuelni fokus (a vecina ima), obavezno proveri kako to stvarno radi u uslovima u kojima ces ga koristiti. Recimo Oly c740uz, tamo gde radi lepo autofokus mozes da koristis i manuelni fokus; u uslovima slbaog svetla autofokus slabo radi, a maneleni fokus je neupotrebljiv zbog velikog suma u uvelicanom delu ekrana.
[ Nebojsa Milanovic @ 02.06.2005. 11:32 ] @
Canoni odavno, čak i A serija, imaju savršeno precizan manual fokus, u vidu skale.

Samo ukucaš daljinu i nema greške.

Inače, to je moj omiljeni način snimanja u svim situacijama kada je totalni mrak. Nikad nisam koristio ono uvećanje na ekranu jer je, što već reče ljm, potpuno neupotrebljivo.

BTW, jeftiniji (A 75, 85, 510, 520) modeli koji imaju mali senzor imaju veoma veliku dubinu polja oštrine, tako da praštaju i eventualnu grešku u proceni daljine.
[ ljuba_sr @ 02.06.2005. 12:36 ] @
Ocigledno nemamo iste standarde kod manuelnog fokusa. Ja ne zelim da preko skale ukucavam potencijlnu daljinu vec da sam mogu "uzivo" da fokusiram. Recimo kod analognih fotoaparata mozes da se igras sa otvorom blende i duzinom trajanja ekspozicije kao i sa fokusom da bi dobio razne "efekte". Recimo da ti samo jedan predmet bude ostar ili da sve bude ostro, primer je glup ali cisto da se shvati.
Cela poenta je da ja ponekad ne zelim da mi nesto bude u fokusu.
Ovako kako je regulisano fokusiranje na fotoaparatima deluje smesno. Cemu manuelni fokus ako ja treba da ukucavam daljinu, koliko bi mi trebalo vremena?
[ Nebojsa Milanovic @ 02.06.2005. 12:58 ] @
Citat:
ljuba_sr:

Ne razumem se previse u digitalne fotoaparate

Ovim što rekao samo si debelo potvrdio ovu izjavu

Da li si se možda upitao kako ćeš ti uspeti da lako i uspešno manuelno fokusiraš, ako aparat zbog nedovoljno svetla i kontrasta to ne uspeva??

To rešenje sa skalom je savršeno i bez ikakve dileme superiorno u odnosu na klasično manuelno uoštravanje koje je veoma često neprecizno.

Ne treba mi više od 1-2 sekunde da promenim daljinu i lock-ujem fokus, i unapred sam siguran šta mi jeste, a šta nije oštro.

[ ljm @ 03.06.2005. 13:49 ] @
Citat:
Recimo kod analognih fotoaparata mozes da se igras sa otvorom blende i duzinom trajanja ekspozicije kao i sa fokusom da bi dobio razne "efekte". Recimo da ti samo jedan predmet bude ostar ili da sve bude ostro, primer je glup ali cisto da se shvati.

Ti si kandidat za DSLR, ali to sigurno (za sada) ne ulazi u ovu cenovnu klasu.
[ Axel DPS @ 06.06.2005. 06:11 ] @
Citat:
Recimo kod analognih fotoaparata mozes da se igras sa otvorom blende i duzinom trajanja ekspozicije kao i sa fokusom da bi dobio razne "efekte". Recimo da ti samo jedan predmet bude ostar ili da sve bude ostro, primer je glup ali cisto da se shvati.

Suzen ti je izbor na Fuji S 602
[ Nebojsa Milanovic @ 06.06.2005. 09:10 ] @
Nije tačno, rekoh da postoji gomila aparata koji mu omogućavaju to što želi.

To su svi Canoni, mnogi Olympusi itd itd..

Jedino Nikon ni u jednom svom modelu nema manual fokus! (formalno ga ima, ali je potpuno neupotrebljiv).

Meni lično je samo to dovoljno da nikad ne uzmem ni u razmatranje ni jedan od Nikona.

[ Axel DPS @ 06.06.2005. 12:42 ] @
Citat:
Meni lično je samo to dovoljno da nikad ne uzmem ni u razmatranje ni jedan od Nikona.

Bas nevolis Nikon Nebojsa a? Cime su ti stali na zulj, ja mislim da nisu bas toliko losa Firma
[ mulaz @ 06.06.2005. 12:54 ] @
Ja imam Canon A95, slike odlicne, ima i manualni fokus

u ljubljani kupio za nesto preko 300 eura + 256mb kartica oko 50 eura + baterije 25eura (2300mAh) + punjac 1000din (panasonic, kupljen u BG)
[ Nebojsa Milanovic @ 06.06.2005. 17:44 ] @
Nema tu nikakve ljubavi, nego stvari gledam racionalno.

Npr. Nikon 8800 koji košta skoro 1000 EUR nema manual fokus (tu mogucnost ima npr. Canon A 60 od stotinak i kusur EUR)!!!
Da i ne računam činjenicu da je baš tom Nikonu to veoma potrebno zbog 8 x zuma i teškoća pri slabom svetlu...

Dakle, on je pri bilo kakvim low-light situacijama potpuno neupotrebljiv.

Nema govora da bih ikada razmišljao o takvom aparatu.
[ ljm @ 08.06.2005. 13:19 ] @
Citat:
Nema tu nikakve ljubavi, nego stvari gledam racionalno.

Npr. Nikon 8800 koji košta skoro 1000 EUR nema manual fokus (tu mogucnost ima npr. Canon A 60 od stotinak i kusur EUR)!!!
Da i ne računam činjenicu da je baš tom Nikonu to veoma potrebno zbog 8 x zuma i teškoća pri slabom svetlu...

Dakle, on je pri bilo kakvim low-light situacijama potpuno neupotrebljiv.

Nema govora da bih ikada razmišljao o takvom aparatu.

Zbunjen sam! Slucajno sam naleteo na post na photo.net-u ([url]http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00CT9n[/url]) iz koga ispada da Coolpix 8800 ima manuelni fokus.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.06.2005. 20:42 ] @
Rekoh da ga formalno ima, ali je u praksi potpuno nekoristan, tj. u uslovima kada je on zaista potreban (low-light), nemoguće je pomoću njega izoštriti. To je moguće uraditi samo kada ima dosta svetla, a tada nije ni potreban.

Jedini uspešni manual-fokus je onaj kada fotograf direktno u aparat unosi razdaljinu (npr. u neku skalu na LCD-u ili makar, kao kod starih aparata, na objektivu), bez potrebe za bilo kakvim svetlom, jer svetla, onda kada je manual-fokus potreban, i nema.
[ NShappy @ 08.06.2005. 21:39 ] @
Hoćeš da kažeš da nema skalu izbaždarenu u metrima?!? Ako nema onda je stvarno neupotrebljiv. Pa to ima i A60!
[ Nebojsa Milanovic @ 08.06.2005. 21:53 ] @
Koliko god da je to neverovatno za aparat koji kosta ~ 1000 EUR, tačno je, ako neko ne veruje neka se sam uveri.

To naravno važi i za ostale, jeftinije Nikone
[ mihajlovic @ 28.06.2005. 12:24 ] @
Definitivno
SONY Cyber-shot DSC-T7,...380e!

Specifikacija:
Ultra tanak - 9,8 mm
Clear Photo LCD (2,5", hibridni, visoka rezolucija od 230 k)
5.1 efektivnih megapiksela
Objektiv Carl Zeiss® Vario-Tessar®
Optički zum 3x, inteligentni zum do 12x, precizni digitalni zum 6x
[ Bartman @ 29.06.2005. 07:51 ] @
Za taj novac napolju je definitivno najbolje uzeti KonicaMinoltu Z3/Z5 ili Panasonic FZ4/FZ5 u zavisnosti koji brend preferirate !!!
U "majci" Srbiji je sasvim druga prica jer su ovde ti aparati od 50 do 150 € skuplji, pa se izbor svodi uglavnom na ne ultra zoom aparateod kojih bi ja predlozio Canon A95 dok ako zelite ultra zoom jedini izbor za tu lovu doduse bez stabilizacije je Fuji S5500 !!!
Sto se tice Sony W i V serije po mojoj skromnoj proceni su blago precenjene, jer za relativno veliki novac sem prijatnog izgleda ne nude nista specijalno.

Pozdrav
[ jocajo @ 06.07.2005. 19:58 ] @
Tesko da je najbolji u svojoj klasi Fuji S5500 jer ga sije Cannon Eos pro 1 ili kako vec(nisam siguran za oznaku a kosta manje od 450.
Kada bih kupovao apsolutno na prvom mestu Cannon i Olympus a onda Konica Minolta Z2 na primer pa tek onda taj Fuji.Drugar ima Kyoseru ili kako se vec pise i kaze da je odlicna.Spada u gornji deo ovog cenovnog ranga kao Cannon koji sam pomenuo.
[ Axel DPS @ 06.07.2005. 20:51 ] @
Nesto si ti pobrkao ako si mislio na EOS seriju tesko da bilo sta kosta te pare a opet Canon Pro 1 isto tako je nemoguce naci za taj novac.
Postoji canon PowerShot S1-iS ali on je daleko ispod ovog cenovnog ranga.
[ NShappy @ 07.07.2005. 07:26 ] @
Citat:
jocajo: Tesko da je najbolji u svojoj klasi Fuji S5500 jer ga sije Cannon Eos pro 1 ili kako vec(nisam siguran za oznaku a kosta manje od 450.
Kada bih kupovao apsolutno na prvom mestu Cannon i Olympus a onda Konica Minolta Z2 na primer pa tek onda taj Fuji.Drugar ima Kyoseru ili kako se vec pise i kaze da je odlicna.Spada u gornji deo ovog cenovnog ranga kao Cannon koji sam pomenuo.

Gde si našao bilo koji EOS ili bar Pro1 za te pare?!? KUPUJEM ODMAH!
Da se moderatori ne ljute, može na PM.
[ Neo_McKane @ 13.07.2005. 02:18 ] @
Moja preporuka je Canon A95, za manje od 400e mozes kupiti aparat sa memorijskom karticom (512), punjacem i 4 baterije i torbicom. Imam ga oko 2-3 meseca i veoma sam zadovoljan. Na pocetku nisam bio impresioniran ali to nije bilo zbog aparata vec zbog mog neznanja rukovanja njime. Inace aparat ima rotirajuci ekran sto je veoma korisno, kao i 5mp, 3x o.zoom i sjajan manuelni fokus
[ Axel DPS @ 13.07.2005. 06:19 ] @
Citat:
Moja preporuka je Canon A95, za manje od 400e mozes kupiti aparat sa memorijskom karticom (512), punjacem i 4 baterije i torbicom. Imam ga oko 2-3 meseca i veoma sam zadovoljan. Na pocetku nisam bio impresioniran ali to nije bilo zbog aparata vec zbog mog neznanja rukovanja njime. Inace aparat ima rotirajuci ekran sto je veoma korisno, kao i 5mp, 3x o.zoom i sjajan manuelni fokus

Odlicna preporuka i tvoj izbor, jedino sto nikako ne spada u ovaj cenovni rang obzirom da kosta dosta ispod 300€
U Avgustu se ocekuje njegov naslednik koji ce verovatno biti u kategoriji te cifre
[ tarla @ 13.07.2005. 23:36 ] @
e ljudi ne znam ali mene bas nerviraju savjeti tipa

nemoj taj i taj bolje kupi taj i taj koji je 200 evra jeftiniji i za ostatak kupi kartice baterije, nove hlace, majicu i mozes platiti struju.

nalsov teme je cjenovni rang od-do i potrudite se da budu cijene aparata koje spadaju u taj rang :)

peace
[ Foto-man @ 17.07.2005. 20:44 ] @
ne znam koliko kosta sada s 70
nikoni su me razocarali (5600, 7600) ocekivao sam vise
imas km Z3, onaj pentax retro sa 7 mp...
za manje para tu su a95, i fuji e550 (koji koristim i zadovoljan sam)
s5500 je dobar, ako vam je 4 mp dosta.
pritom na maksimalno (opticko, naravno) uvecanje nekako kvari kvalitet slike.
dopada mi se dizajn i ergonomija kod tog modela
[ Axel DPS @ 18.07.2005. 06:29 ] @
Citat:
ne znam koliko kosta sada s 70
nikoni su me razocarali (5600, 7600) ocekivao sam vise
Probaj da uporedis pomenute modele sa 5900 ili 7900 i tesko da ces se razocarati
[ Foto-man @ 18.07.2005. 10:32 ] @
njih nisam koristio, ali znam da su bolji modeli.
ja bih radije uzeo 5900 nego 7600 u svakom slucaju
7900 je u klasi sa s70, sigurno je dobar

[ kristian_sekulic @ 25.07.2005. 11:53 ] @
Dobar dan svima

slucajno sam pronasao ovaj forum i morao sam da se registrujem i da odgovorim.
kao prvo ima dobrih saveta a ima i onih koji mogu da zavaraju (od ljudi sto neznaju dovoljno da bi savetovali druge ljude)
i iskreno mi zao ljudi koji kupuju aparate od takvih saveta.

izvinjavam se na duzem odgovoru ali zeleo bi da razjasnim par cinjenica:
ako nekog interesuje fotografija i voli je i zeli da napreduje ja bi mu sigurno preporucio da ustedi malo vise za DSLR kao canon 300d ili nikon d70 za pocetak.

a ako vam to nije bitno i slike su vam potrebne uglovnom radi memorije onda "obican" p&s aparat je sasvim dovoljan.

e sad tema su aparati oko 400eura , ima jako puno ponuda , nema toga da je aparat A los , a aparat B dobar , to su gluposti , kao kad neko kaze da je mercedes dobar a BMW los , sve zavisi sta ko zeli , neko udobnost - uzmi mercedes , neko brzinu - uzmi BMW.

procito sam ovde "savete" kao recimo ruchno focusiranje , i da ako ima skala da je lakse focusirati u slabom svetu , prvo bih vas pitao koliki procenata slika slikate u mrklom mraku ? kolko je to bitno ? ok ako ste nocni spijun kao sto mi izgleda nebojsa milanovic sa canon a60 aparatom onda je to druga prica.

svi p&s aparati imaju slab auto focus u slabom svetlu (neki malo manje a neki malo vise losi) e sad ruchni focus pomocu skale NIKAKO NIJE MOGUCE pri koriscenju veceg zooma da bude bar to jasno , pri koriscenju veceg zooma dubinska ostrina se smanjuje (ostrina iza ili ispred naostrenog predmeta) i tu je potreban tako reci fin focus , mala greska i slika je premutna , sto je pomocu skale nemoguce odrediti.

e sad ako se nekoristi zoom kao sto nebojsin canon a60 maltane i nema onda mozes da stavis focus na skoro kraj i sve je ostro je dubinska ostrina kod SVIH p&s aparata (ne samo koje je Nebojsa naveo) je velika (zbog malog senzora), maltane je sve u focusu (kad se nekoristi jaci zoom) nemate briga (problem je kad se koristi zoom)
znaci da skala nepomaze skoro uopste , o tome je cak gubljenje vremene i pisati ali kad su vec date "krive" informacije...

e sad sto se tice kupovine aparata , zavisi opet kazem sta zelis , jak zoom ?
brzi focus ? jel stampas vece printove (preko a4 ili a3 formata) ? velicina aparata ?
na trzistu ima mali milion aparata , i treba odrediti po licnoj potrebi.
opet ko kad kupujes auto ako volis udobnost kupi mercedes , a ako volis brzinu uzmi BMW (oba su dobra).

zelim vam sve najbolje
ako neko zeli moze da pogleda moje photographije na:
http://www.photokik.com/

pozdrav
kristian

[ Foto-man @ 25.07.2005. 22:45 ] @
bog te mazo!
stvarno su ti mnogo dobre slike.
koji aparat koristis? ili mozda koje aparate koristis?
[ James @ 26.07.2005. 07:46 ] @
Wow stvrano fenomenalno, gde je sve ovo slikano?
[ kristian_sekulic @ 26.07.2005. 11:48 ] @

Hvala vam Foto-man i James na komentaru.

Sve slike su slikane sa Olympus E-1 (5 mp) , 14-54mm f2.8-3.5 (u 35mm film kao 28-105mm) , 50-200mm f2.8-3.5(u 35mm film kao 100-400mm) , 1.4 tc (sto mi daje zoom do 560mm f5.0 sto uglavnom nije dosta za manje ptice.

Slike su slikane u jugoslaviji i u izraelu.

sve najbolje
Kristian
[ guru @ 31.07.2005. 05:57 ] @
Sad im bolje kazi koliko koshta E1 i da je to dSLR, poshto su tek sada zbunjeni ;)
[ Foto-man @ 12.08.2005. 15:56 ] @
znao sam ja sta je e1, hvala
[ sbanjac @ 18.08.2005. 01:20 ] @
cekajte malo? naveli ste cijenu preko 400 € odnosno u tu klasu ulaze profesionalci, koji za svoj posao moraju imati dobar aparat, a ima jedna naroda na se na alatu ne treba stediti (bar ukoliko je to moguce) e sad, ovo je u neku ruku overkill----
trenutno najbolji aparat je Canon EOS-1Ds Mark II... PO mom misljenju najbolje aparate rade Canon i Nicon, nicon vjerovatno pravi bolja tijela, tako da ukoliko vec uzimate neki aparat koji kosta preko 400 € izbor vam je suzen na ta 2 proizvodjaca.... evo nesto infa o gore pomenutom aparatu, ja mislim da mi je cijena preko 5000 €....

[url]http://www.dcviews.com/_canon/1ds2.htm"[/url]

Canon EOS-1Ds Mark II je napravljen za prave profesionalce.... ne znam dali ga iko moze iskoristiti u potpunosti jer je 17 Mpx je dovoljno za ogromne plakate

[Ovu poruku je menjao sbanjac dana 18.08.2005. u 02:21 GMT+1]
[ voka_gsw @ 18.08.2005. 03:14 ] @
da, prvi post u ovoj temi je trebao da bude D2X + 17-55 + 70-200VR i rasprava zavrsena :))
[ snipa @ 02.09.2005. 23:39 ] @
jel zna neko gde mogu da nadjem canon 10d kit , i po kojoj ceni?
[ NShappy @ 04.09.2005. 10:15 ] @
Citat:
snipa: jel zna neko gde mogu da nadjem canon 10d kit , i po kojoj ceni?

10d se više ne proizvodi pa ga je teško naći novog. Jesi li siguran da hoćeš njega? 20d imaš kod nas za oko 1300 eur.
[ snipa @ 14.09.2005. 11:51 ] @
@ NShappy , nadjoh ga polovnog ... ali ipak sam se odlucio za 350D ... nadam se da nisam pogresio :)

poz
[ crnibombarder @ 14.10.2005. 23:51 ] @
Canon S2is - BRUKA dobar aparat !!!
[ snipa @ 13.11.2005. 18:29 ] @
once you take a look thru DSLR viewfinder, there is no going back ...
[ crews_adder @ 13.11.2005. 19:58 ] @
Mislim da nikada ne bih dao toliki novac za digifoto, ali ukoliko "moram" neka to bude Kodak P880.
[ Nicxtyle @ 15.11.2005. 13:25 ] @
Nikon coolpix 8700
Canon PowerShot Pro1

Pomozite mi da odlucim sta bih uzeo i sta vi mislite o
ovim proizvodima. Unapred hvala
[ Foto-man @ 18.11.2005. 21:15 ] @
Nicxtyle, menjaj tu poruku pre nego sto je nebojsa milovanovic vidi.
salim se samo.....
ali, i bez sale, od svih sam cuo da je pro 1 mnogo bolji, a i testovi i slike koje sam gledao na netu su me uverili.
[ Zarko Silic @ 19.11.2005. 00:46 ] @
Nicxtyle u
Procitaj rubriku Canon Pro 1 - usamljen na tronu .Sve lepo polako i po redu pa ces se jako lako odluciti.
[ PeterTosh @ 08.02.2006. 12:22 ] @
Koja je najbolja kupovina za oko 400e?
[ Foto-man @ 08.02.2006. 16:56 ] @
imas h1, fz5, s2is (mada nisam siguran koliko je on povoljan) i jeftinije kompaktne aparate, npr e900, s70, a520
[ PeterTosh @ 08.02.2006. 20:31 ] @
s7000? na nekom postu sam procitao da mu je mana "slika na monitoru" ? s2 is je malo skuplji ali mozda bih mogao da se isprsim. Vredi li ?
[ Zarko Silic @ 08.02.2006. 21:27 ] @
U svakom slucaju FZ7, a ako sacekate par meseci mogao bi se dobiti ispod 350 eura , mada i ovako za svoju cenu nudi mnogo.

http://www.computeruniverse.net/products/90170111.asp?agent=185

http://www.xitra24.de/eshop.ph...p;s_manufacturer_aid=FZ+7+EG-K
[ PeterTosh @ 08.02.2006. 21:53 ] @
koja je razlika u odnosu na fz5?
[ Zarko Silic @ 08.02.2006. 23:24 ] @
1600 asa izmedju ostalog, sto bi bilo dovoljno. Bolje procesuiranje (novi soft), neuporedivo jaci blic (najjaci u klasi),...
[ savanah @ 09.02.2006. 10:27 ] @
Neshvatam zasto mi je post obrisan??Nikon ne pravi automobile ili jogurt vec odlicne fotoaparate, digitalne kao i mehanicke, kamere i za ono sto pruza ima i odgovarajucu cenu... elem za jednog nikona mogu se nabaviti u avisnosti od cene modela i po dva kanona ili 1 fudji i 1 olimpus.a razlika je neuporediva.cak i amaterski model nikona je daleko ispred svojih suparnika
[ Nebojsa Milanovic @ 09.02.2006. 10:41 ] @
Post ti je obrisan zato sto je neprecizan i besmislen jer ne navodi konkretni model aparata.

Ovaj cu ostaviti kao primer kako NE treba pisati i svaki dalji ovakav brisem bez upozorenja.

Neko ko je totalni laik kao ti, sto se vidi iz toga sta si napisao, treba malo da razmisli pre nego sto javno iznese takve "konstatacije", jer bi ih neko drugi manje upucen mogao uzeti za ozbiljno.
[ Foto-man @ 09.02.2006. 22:44 ] @
Citat:
zarsilic: U svakom slucaju FZ7, a ako sacekate par meseci mogao bi se dobiti ispod 350 eura , mada i ovako za svoju cenu nudi mnogo.

Nisam najbolje razumeo ovaj post. Da li mislis da ce fz7 biti ispod 350 evra (sto bi mene ucinilo srecnim covekom) ili ce cena fz5 pasti ispod 350 evra kada se pojavi fz7? Sta od ta dva?
Inace, jedva cekam neki review od dpreview-a, ili dcresource-a ili nekih drugih. Jako me interesuje kako mu funkcionise manualni fokus, koji se kontrolise preko joysticka, a nedostatak manuelnog fokusa (koji volim, i cesto koristim) me je najvise odvracao od kupovine FZ5.
[ Zarko Silic @ 10.02.2006. 14:32 ] @
@Foto-man
Procena kretanja cena je hipoteticka i zasniva se da desavanju u prethodnom periodu. Ako fz7 bude ispod 350 eura onda ce fz5 biti jeftiniji ili ga nece biti uopste u prodaji. Za one koji ne vole da cekaju namenjena je veca cena. Ali ima i to svojih drazi: imate NewTop model sto u neku ruku moze da predstavlja odredjenu satisfakciju (i to se mora platiti).

@savanah
Ovo je tema o digitalnim foto aparatima a ne MadZone !!!
Medjutim ako vase komentare shvatimo kao razbijanje monotonije izmedju suhoparnih tehnickih tema onda one zasluzuju da su tu.
U svakom slucaju sa tehnikom nemaju veze !!!
[ bleky @ 14.02.2006. 13:54 ] @
Čitam vas već mjesecima i odlučila sam se na kupovinu CANONA PS PRO 1 ... no dok sam ja skupila lovu...aparat se više ne nalazi nit na cjenicima ovlaštenih partnera u Hrvatskoj...
Nudi mi se FUJI S9500 i Canon S2 IS ???
Fuji mi se ne čini loš, ima i S2 svoji vrlina al prokleto izgleda ko igračka ...
Očajna sam ... trebam pomoć....dal da kopam i rukama i nogama do Pro 1 il što???

Hvala unaprijed :)
[ maki101 @ 14.02.2006. 14:53 ] @
Kad je nesto staro onda je staro :)

Sto lepo ne uzmes Panasonic FZ30 i uzivaj
[ Foto-man @ 14.02.2006. 21:58 ] @
ma ako je dobra cena, uzmi s9500.
on je mnogo bolji od s2is, neuporedivo, iako nema stabilizaciju.
Ako ti je 5 mp dosta, onda potrazi fz20, ili cak h1, jer on ni pocemu nije losiji od s2is, osim sto ima malo vise hromatskih aberacija. Preporucio bih ti fz5, ali nema manuelni fokus.....
[ PeterTosh @ 14.02.2006. 23:29 ] @
ali zato Fz-7 ima manual focus. Ja bih uzeo s9500, ali mi manjka love.... fz-30 , bar po testu N.Milanovica bolja je kupovina - ali mi je trenutno potrebniji s9500 zbog sirokog ugla....
[ bleky @ 15.02.2006. 11:01 ] @
fala na savjetima...al trebam ih još ; )

evo izgleda da ipak nekim mračnim kanalima mogu nabaviti pro1... e sad pro 1 il S9500 ...
važna mi je fokalna d. s9500 ima 28-300, pro 28-200
pro1 ima usb 1, a fuji ?
pošto je problem kod nas...doć u trgovinu i probat ... online shoping ima svojih mana
nisam neki znalac...nit sam rukovala dosad ovakovim makinama ...svaki savjet dobrodošao

panasonic mi nekako ne zvuči ozbiljno, da kupujem TV il VCR ...ajd ajd ...; )
pixeli mi uopće nisu bitni megaplakate ne mislim printati

[Ovu poruku je menjao bleky dana 15.02.2006. u 12:51 GMT+1]
[ Foto-man @ 15.02.2006. 12:10 ] @
Mislim da je s9500 generalno bolji od pro1, a s obzirom da je cena tu negde, s9500 bi bio moja kupovina definitivno (kada bih birao izmedju ta 2 modela).
Panasonic je sada veoma ozbiljan, koriste leicine objektive (sociva).
I ja cu verovatno uzeti fz7 kada se pojavi, ako bude < 400 evra.
[ bleky @ 15.02.2006. 12:15 ] @
evo upravo čitam nebojšinu recenziju fujija i panasonica i moje predrasude padaju u vodu.... jedino još da pregrizem panasonicov nedostatak širokokutnog 28-35 mm područja objektiva : (
[ Foto-man @ 23.04.2006. 02:08 ] @
ja trenutno imam 500 evra, i hitno mi je potreban savet sta da uzmem.
imajte u vidu da imam nesto malo preko 500, i to je to. za vise od toga ne mogu da se ispruzim.
najvise razmisljam o s9500, a plus imam 256 xd... naravno, to nije presudno. moze i gore i dole, samo mi je odgovor potreban sto pre.
[ Zarko Silic @ 23.04.2006. 09:21 ] @
Fotomane, ako si skupio toliko, nategni nekako pa uzmi FZ30. Ovaj aparat pravi primetno bolje fotke od 9500. Narocito na polju kolorita a nije mnogo skuplji. Samo stabilizacija vredi tu razliku a za koriscenje snaznog zuma je neophodna.
[ Foto-man @ 23.04.2006. 11:56 ] @
razmisljao sam dosta, i i dalje razmisljam o fz30 ali:
meni nije potreban ultrazoom, nego all-round prosumer.
tako, meni nije od presudnog znacaja sto ovaj ima vece telefoto vrednosti, mnogo mi se vise dopada sto fuji ima tako lep sirok ugao.
drugo, ne dopada mi se kod fz30 sto ima tako grozan sum na iso 400, ko fuji na 1600, ili 800. generalno, mnogo losije ponasanje kod visih iso vrednosti kod panasonica, kako sam mogao da vidim iz raznih review-a.

Sto se tice kolorita, to me sada sekira dosta...da li je kolorit zaita losh?
procitao sam ono za lisce, ali neko dade resenje za to...drugo, moze to mauelno da se podesi. ne znam da li govoris o nevernosti boja ili o losoj saturaciji, budi precizniji ako mozes. ne review-ima nisam primetio da daje mnogo drugaciju i manje vernu boju od fz30.

hvala na odgovoru.
[ Zarko Silic @ 23.04.2006. 13:08 ] @
R1 bi stvarno bilo najbolje resenje prema tvojim zahtevima, ali mislim da mu je cena znatno iznad 500, pa i polovnom ako takvih uopste ima (mislim kod nas).
Oba aparata sam imao u rukama (i FZ i 9500). Nesa ih je takodje testirao ali ih je umerenije ocenio (nije kategoricki nastupio sa zakljuckom). Na vise mesta sam procitao da 9500 ima "siromasniji" kolorit, a i sam sam se uverio u to (nije stvar u saturnizaciji). Daleko od toga da je to los aparat (naprotiv), ali FZ30 i na monitoru i na fotkama pokazuje primetnu superiornost. Ali ako ti je na prvom mestu siroki objektiv onda nema dileme: 9500.
Jos nesto. 9500 je brzi aparat i pogodniji za sportske dogadjaje a i to sto si naveo: bolji je u mraku.
Landscape je na strani FZa.
itd itd.
Ima jedan dobar test (osim Nesinog) koji ce ti moza pomoci (a mozda i ne sve zavisi).
http://www.e-fotografija.com/cro/publish/article_206.shtml
I jos da dodam. Mozda gresim ali cini mi se da si nekada spomenuo da imas Ixusa. Ako je tako i ako si pomalo naviknut na njegove fotke, sa FZ 30 ces biti zadovoljniji.
[ Foto-man @ 23.04.2006. 16:41 ] @
ne...ne. nisam imao ixusa (mnogo to sitno za mene :D), imao sam fuji e550 sa kojim sam bio veoma zadovoljan. inace, meni ne smeta da se malo igram u fotosopu sto se tice ostrine. kako sam saznao, na fujiju moze da se podesi kontrast i ostrina, koja je na njemu pirlicno meka.
Nisam dakle, navikao na ixusa, ne smeta mi da se kasnije bavim fotkama, i nije mi presudno koliko atraktivno (a cak i ne tako realno) izgleda fotka, sto uveseljava masu, koja nece da se bakce....nadam se da si shvatio sta hocu da kazem.

Sta mislis pod time da s9500 ima siromasniji kolorit? molim te da mi to objasnis...
I u kom je sve smislu superioran fz30? on ima veci in-camera-sharpening, ali zato ima sum i na niskim iso vrednostima, dok fuji, ako mu se sharpness postavi na high, ima otrpilike jednako ostru sliku kao i panasonic na normal. Ono sto je dobro kod panasonica je bolji objektiv, pogotovu kada se prica o corner-to-corner sharpness-u, i nesto manjim, ali ne i puno manjim, hromatskim aberacijama. Koliko sam shvatio fujije objektiv jeste nesto meksi, ali sam mogao da procitam na mnogo mesta kako je i izostravanje u samoj kameri mnogo manje nego kod starijih fujijevih fotoaprarata (prvenstveno se misli na s7000).

Gledao sam skoro sve reviewe fuji-ja, koji su ohrabrujuci i na kojima je dobro ocenjen. na vecini istih je uporedjivan sa fz30, koji mu jeste jak konkurent, izuzetno, i ima mnoge prednosti, ali i neke mane....i dalje su obojca u igri.

Sto se tice linka koji si mi dao, nije los test, ali mi se ne dopada sto nije slikao iste slike sa i jednim i sa drugim...nisam saznao nista novo... mada sam dobio utisak da je covek koji je testirao pomalo leica fan...sto ne znaci da test nije objektivan ili dobar. voleo bih da bidim fujija na sceni sa golfom, i po lepom svetloscu, ali i panasonic u zatvorenom, i u sportskoj hali...ovako, iz drugih testova znak kakav je panasonic za nocni rad (los) ali ne znam kako izgleda 100 posto krop iz sredine, ali i ugla, sa fujijeve landscape slike. gledao sam neki odlican ruski test prevedena na engleski, link je postavio amomcil na dizajzoni, u kome su slike na otvorenom od oba aparata...utisak koji sam stekao je da fuji manje procesira slike, i da ima manji in camera sharpening, i pored toga sto panasonicov leica objektiv jeste nesto kvalitetniji....
Nije da ja navijam za fuji, ali zelim da donesem odluku kojom cu biti zadovoljan duze vreme, a dosta volim fotografiju, i da isprobavam svasta..nije mi uz toliko potreban, nego ceo paket.
Hvala puno na korisnim informacijam i linku.
[ Zarko Silic @ 23.04.2006. 21:41 ] @
Evo ti link za 100% kropove pod istim uslovima.
Trebalo bi da s ovim a i sa prethodnim, prelomis.
Odluka izmedju ova dva modela je iskjucivo stvar ukusa a i potrebe onoga koji kupuje.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/S9000/S9KS.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/FZ30/FZ30PICS.HTM
[ martins @ 23.04.2006. 22:38 ] @
a canon pro1? njega ima polovnog u okviru te cene
[ Foto-man @ 23.04.2006. 22:47 ] @
necu da kupujem polovnog pro 1 kada mogu novog s9500 ili fz30. nikako.

@ Zarsilic:
vec sam video taj review, i druge sa uporednim, nego sam govorio o onom konkretnom testu, kada sam to rekao.
odluka je skoro sigurno pala na s9500, cini mi se da je to sto me je potrebno...mada sada me neki hushkaju na polovnog rebela....