[ Goran Rakić @ 09.07.2002. 15:56 ] @
E ovako treba mi neki info šta je ruter šta svič šta hub i tako dalje? Kada hoću da umrežim 7 kompova od čega su 2 na Linux-u a 5 na Windows-u šta sve trebam da imam od hw-a? (osim mrežnih i kabla ;) )? Kako o networkingu nemam blage veze, molio bih "lepe" odgovore...
[ McKracken @ 09.07.2002. 16:14 ] @
Citat:
Go! X:
E ovako treba mi neki info šta je ruter šta svič šta hub i tako dalje? Kada hoću da umrežim 7 kompova od čega su 2 na Linux-u a 5 na Windows-u šta sve trebam da imam od hw-a? (osim mrežnih i kabla )? Kako o networkingu nemam blage veze, molio bih "lepe" odgovore...


Ako planiras da svi rade na recimo 100 mbps onda ti preba samo hub. Isto i ako oces da svi rade na 10mbps (zastarelo Ako oces da rade i na 10 i na 100 odjednom (znaci kako koji) treba ti switch hub. Svejedno treba ti samo hub 10/100 (opcionalno da bude switching jer je skuplji)... Treba da bude osmoportni (jer imas 7 racunara pa 4 portni ne dolazi u obzir ...

[ papak @ 10.07.2002. 01:26 ] @
Na McKrakenov post moram odgovoriti, jer je kriv. Razlika izmedju huba i switchinga huba je u braodcast domeni. Hub ima jednu broadcast domenu, ili media access. Sto to znaci? Da bi se znala razlika izmedju huba i switching huba (odnosno switcha) more se znati kako funkcionira ethernet. Ethernet je layer 2 protokol (pogledaj OSI i IP/TCP model), odnosno DLC (Data Link Cotrol) layer. Ethernet domenu moze kontrolirati samo jedan host, ako je full duplex, dva hosta mogu istvremeno slati i primati podatke preko jedne ethernet domene. Isto ethetnet je ogranicen s brojem hostova na jednoj domeni. Kako je hub jedna domena, brzina prijenosa podataka izmjedu hostova je ogranicena s brojem hostova na domeni, jer ako zelis poslati podatke nekom hostu, a neko drugi koristi domenu, mora se cekati dok se osloboidi domena. Zbog toga je napravljen switch ili switching hub. Switch omogucava istovremeno slanje podataka izmedju vise hostova, ako se ti hostovi nalaze na razlicitim portovima tog switha. Switch ce ubrzati rad mreze. Danas su skoro svi hubovi i switchevi 10/100Mbps, tako da nema veze koju brzinu zelis koristiti, ona je pordrzana od strane switch, odnosno huba. Switching hub nema veze s brzinom rada switching huba..
Ruter je Lyer 3 uredjaj, koji omogucuje razmjenu podataka izmedju IP (odnosno Layer 3) mreza. Ako si procitao o OSI i IP/TCP modelu, onda ces shvatiti razliku.
Npr. PC na kojem se vrti Linux moze biti ruter, ali ne moze biti switch.
O ovome se moze jako puno pisati, a ti ne budi lijen, nego nadji neku dobru knjigu o networkingu i pocni citati, ili otidji na www.whatis.com i/ili na www.cisco.com, pa kreni uciti.
Pocni s malo manje ambicioznim projektom i nauci osnove networkinga.
B)
[ McKracken @ 10.07.2002. 01:58 ] @
Moj odgovor je bio ULTRA pojednostavljen i namenjen nekome ko je pitao sta mu treba za povezivanje 7 racunara... Takodje, zaista moja prica je malo iskrivljena (jer je tesko objasniti neku razliku a da ne bude prekomplikovano i da ima smisla onome ko cita, uzevsi da je pocetnik).

Gde ces manje ambiciozan projekat od povezivanja 7 racunara? Pogotovu sto njemu verovatno treba jednostavna mreza, bez rutiranja i slicnog... Cak i da mu treba nesto komplikovanije izbor je jednostavan kad je u pitanju hub ili switch (koliko para toliko muzike)...

Takodje objasnjavati sta je Layer 3 uredjaj nekome ko ne zna sta je hub je malo zbunjujuce... Zamisli da ga sad zatrpamo problematikom mobile IP-a ?

BTW:

Citat:

Switching hub nema veze s brzinom rada switching huba..

Pa ko ima? )

Objasnjenje o razlici u brzini je cisto pragmaticne prirode (ako se uzme stavka budzet koja je znacajna u "Srbiji danas") je da je hub jeftiniji od switch. huba.
[ srki @ 10.07.2002. 03:10 ] @
Da pokusam i ja da objasnim razliku na sto jednostavniji nacin.
Hub je "glup" uredjaj i kad posaljes neku informaciju nekome u lokalnoj mrezi ta informacija se salje SVIMA i zato ne mogu svi racunari u lokalnoj mrezi u isto vreme da salju informacije. Switch je inteligentniji i salje informaciju samo onome kome je namenjena.
Znaci switch je dobar i za bezbednost podataka ako ne zelis da neko prisluskuje informacije koje saljes nekom drugom korisniku.
Za mrezu te velicine koju ti hoces da napravis sasvim ti je dovoljan hub. E da jos nesto da te ne zbuni. To kad drugi racunar ceka da jedan zavrsi sa slanjem da bi on mogao da posalje ne znaci da ako ti saljes na neki drugi racunar fajl od recimo 100Mb da ce hub biti zagusen dok se to ne zavrsi. Sve se radi u malim paketima i cekanje se svodi na milisekunde. Moja preporuka je da uzmes hub.
[ broker @ 10.07.2002. 09:56 ] @
Na sve to treba dodati da je sada razlika u ceni izmedju huba i switcha toliko mala da je besmisleno stavljati hub... Za iste pare se dobije manje.

Usput, ako nameravas da spajas tu mrezu na Internetnet tako da svi racunari vide Internet kroz ruter moras malo vise paznje daposvetis nabavci rutera. Ovi jeftini umeju da budu veliki problem jer nemaju dovoljno mogucnosti upravljanja rutiranim paketima...
[ McKracken @ 10.07.2002. 12:41 ] @

Kao sto u mom postu pise (po mogucstvu switching) ako covek ima para.

Switching hub je definitivno bolje resenje..

Sto se tice rutiranja, jedna Linux masina ce to da obavi sasvim dobro za mrezu ove velicine i da pita im li jos sta da se rutira
[ srki @ 10.07.2002. 18:11 ] @
Nisam znao da je sada toliko mala razlika u ceni izmedju switcha i huba. Ako jeste jako malo onda bih mu i ja savetovao switch.
mislim da je najbolje da pogleda http://www.elitesecurity.org/tema.php?TopicID=10319
Tu ima na najbolji moguci nacin objasnjeno sta mu sve treba.
[ pera detlich @ 10.07.2002. 22:14 ] @
I ja da ubacim moj brzopotezni odgovor, IAKO nemam pojma sa IT, niti sam IT.

Hub je reprezent fizickog nivoa, tj. hub podrzava samo fizicki nivo (Physical Layer OSI notacija), nije nista vise nego extenzija da bi na jedan shared medium moglo da se nakaci jos vise host-ova. U principu, sto vise hostova na istom hub-u, to sporija komunikacija, jer dok dva racunara komuniciraju, ostali mora da cekaju. Najgore je kada dodje do "overloada", a to je kada iskorisceni kapacitet shared medijuma prekoraci 50%...

Switch je reprezent Data Link nivoa, tj. switch podrzava Data Link (OSI notacija), a u tvom slucaju je Data Link layer Ethernet (to bi zaista trebalo da naucis sta je i cemu sluzi). Dakle, na jednom segmentu mreze hostovi komuniciraju preko shared mediuma tzv. Ethernet broadcastima, ali samo onaj destinacioni host koji prepozna adresu se odaziva (ima tu i ARP protokol, necemo u detalje... ) Switch (kao sto je neko primetio) dozvoljava komunikaciju svih sa svima (ako je komutaciono polje switch-a non blocking). Switch prepoznaje destinacionu Ethernet adresu i salje paket na port, fizicki (point-to-point) konektovan na istu (ka Ethernet kartici sa datom Ethernet adresom).

Sto se routera tice, mislim da u tvom slucaju ti nije potreban (dosta je da imas 10-portni [10-portni ako zelis ekspanziju svoje male mreze] Ethernet switch), i da imas odvojeni host koji se zove Gateway... Medjutim, umesto Gateway-a (koji moze biti i router ako ima vise NIC kartica) mozes staviti router, CISCO 25xx ili 26xx serije... Prosti routeri koji mogu imati tri do cetiri porta. Router ti je potreban ako zelis da preusmeravas IP saobracaj na razlicite pravce, IP je protokol koji reprezentuje Networking (Mrezni) nivo, u OSI notaciji...
[ pera detlich @ 11.07.2002. 14:40 ] @
Bilo je pitanje kako popularno objasniti sta je to hub, sta switch, a sta router?

Moze da se napravi analogija sa auto saobracajem.

Hub - analogija voznje u malom primorskom mestu. Uske ulice koje mogu da propuste samo po jedan auto, a regulisane semaforom. Zagusenja nastaju i pri vrlo malim koncentracijama saobracaja, jer je "tesno".

Switch - siroke ulice u (Novom) Beogradu. Postoji vise traka, i svaki pravac na raskrsnicama ima svoju traku. Zagusenja su moguca pri velikim koncentracijama saobracaja (ujutru oko 8:00 i popodne oko 16:00).

Router - na svakoj raskrsnici za svaki pravac postoje putokazi. Tu je i lokalni zandar koji regulise raskrsnicu, i uvek moze biti pitan kako stici (kojim putem) do zeljene destinacije.
[ Goran Rakić @ 12.07.2002. 12:15 ] @
ok, hvala..
Znaci za ovu mrezicu mi treba jedan switching hub, right? Da me ne zeza kasnije ako budem prosirio mrezu na par kompova vise. Treba da bude 10oportni, to znaci da mogu da povezem 10 kompova, right? a ako mi bude trebalo vise, mogu da par spojim na hub, pa onda na switch, right?

Sto se tice rutera on mi treba samo ako hocu da povezem kompove na net i on radi ispravljanje IP adresa sa tih 7 od svakog kompa, na 1 ili 2 koliko ja imam na netu i tako salje paket i kasnije pazi gde treba da vrati paket, right? E sada caka je sto ruter moze da bute softverski i hardverski. Pitanje: u cemu je razlika (dobro kapiram da je hardverski brzi, ali cuo sam da softverski moze lakse i bolje da se podesi). I sto je vaznije da li mi tako nesto uopste treba (hardverski ruter) za ovu, ipak, malu mrezu...
[ stinger @ 12.07.2002. 15:11 ] @
Šta je rutiranje?

Rutiranje je osobina u okviru TCP/IP protokola koja omogucava da se izabere "najbolja" (najoptimalnija) putanja izmedu dva komunikaciona sistema, za odabranu aplikaciju, u mreži bilo koje velicine. Ovaj proces se sastoji iz više komponenti:

Odredivanje koje su putanje na raspolaganju
Odabiranje najbolje putanje za pojedinacnu svrhu
Korišcenje te putanje za dostizanje drugih sistema
Podešavanje formata datagrama tako da pasuje tehnologiji koja se primenjuje

Ruteri (ili gateway-i) su postojali u TCP/IP mrežama i pre nego sto su se pojavili bridge-evi ranih `80 -tih. U prvim komercijalnim korišcenjima TCP/IP mrežama, korišceni su UNIX sistemi umesto rutera. UNIX sistemi se još uvek mogu naci sa softverom za rutiranje jer svaki multihomed host može postati ruter. Uspešno rutiranje je kompleksan i iyihuje puno procesorskog vremena. Sadašnje preporuke su da bi trebalo da ruteri budu racunari rezervisani samo za tu svrhu, a nikako da budu deljeni kao aplikacioni serveri.

Ruteri su programirani da interpretiraju Internet protokole. Kao takvi, oni aktivno ucestvuju u TCP/IP mrežama i moraju biti konfigurisani kao deo IP adresne šeme.

Ruteri i IP adrese

Uredaji koji izvode rutiranje zasnovano na IP adresama su (IP) ruteri. U literaturi se može naci i izraz "gateway", ali se rutirajucu protokoli još uvek referišu kao gateway protokoli, kao na primer IGP, EGP, GGP, IGRP, EIGRP i BGP.

Mrežno rutiranje se zapravo izvodi na IP nivou TCP/IP-a. Pri tome se koristi mrežni broj ilii subnetwork deo IP adrese da donele odluke o rutiranju. Na slici je šematski predstavljeno IP rutiranje.Osobine IP-a omogucavaju donošenje ruterskih odluka zasnovanih na tipu servisa, precedence-i, bezbednosti i predefinisanim ruterskim opcijama.

Ruteri moraju da podržavaju fragmentaciju. To je sposobnost rutera da podeli primljene informacije u manje jedinice ako se to zahteva LAN tehnologijom na koju se šalju paketi.


IP
IP obezbeduje transport svih viših TCP/IP protokola preko svih fizickih mreža. Internet Protokol (IP) je treci sloj TCP/IP steka a obezbeduje funkcije prenosa informacija izmedu uredaja u mreži. Osnovna funkcija koja se izvodi na mrežnom sloju je prenos podataka odredenom racunaru na odredenoj fizickoj mreži; lepše receno; na ovom sloju se izvodi rutiranje.

IP se opisuje kao 'connectionless datagram service'. Datagrami su paketi informacija koji se mogu uputiti jednom, nekolicini ili svim racunarima na mreži; znaci mogu imati jedinstvenu, multicast ili broadcast adresu. Nema zahteva od strane pošiljaoca za potvrdom prijema datagrama od strane primaoca ili primalaca. Na ovom nivou korekcija grešaka nema. Servis je "connectionless" jer se ne uspostavlja nikakav poziv ili virtualno kolo pre nego što pocne prenos podataka; svaki datagram sadrži sve informacije potrebne za usmeravanje ka destinaciji sa najboljim performansama.

U datagram servisu koji je connectionless svaki datagram se posmatra pojedinacno. Ne postoji koncept sekvence datagrama koji cine poruku. Servis datagrama ne mora da cuva datagrame u istom poretku kao kada su bili poslati.Pošto je IP connectionless, ne postoji nikakva specificna ruta izmedju dve komunikacione jedinice, pa tako datagrami koji putuju izmedu njih mogu da putuju duž razlicitih putanja i verovatno da dostignu svoju destinaciju u razlicitom poretku nego što su prvobitno bili poslati. Jedana od glavnih funkcija IP sloja je da omoguci protokolima gornjih slojeva da ne zavise od fizickih karakteristika medijuma kojim su podržani. Ova cinjenica je bitna za programere koji razvijaju aplikacije na vrhu transportnog sloja, jer vise ne moraju da ih brinu razliciti tipovi fizickih medija.
aciy�eoma dobra, no za malo v
[ pera detlich @ 12.07.2002. 16:22 ] @
Samo da dodam par sitnih komentara na tekst G-dina Stingera!

Citat:
stinger:
Mrežno rutiranje se zapravo izvodi na IP nivou TCP/IP-a. Pri tome se koristi mrežni broj ilii subnetwork deo IP adrese da donele odluke o rutiranju.

[snap]

Osobine IP-a omogucavaju donošenje ruterskih odluka zasnovanih na tipu servisa, precedence-i, bezbednosti i predefinisanim ruterskim opcijama.


Danas se (moderno) rutiranje vrsi na osnovu vise od jednog parametra (odredisne IP adrese). Rutiranje moze imati vise parametara, a to su - IP layer: izvorni IP, odredisni IP, TOS (DSCP), protocol ID (servis za koji je odredjen IP datagram - ICMP, routing protocol, UDP, TCP), i dva parametra UDP/TCP layer-a (opciono) - izvorni i odredisni portovi. To je tzv. layers 3/4 rutiranje, koje se izvodi u HW (pomocu look up tabela i ternarnih asocijativnih RAMova).

Rutiranje moze biti CAK bazirano na Aplikacionom layer-u (na stringu HTTP://www.****.***), jer se analizom tekstualnog stringa postize (mnogo) bolji load balancing, posebno kod intraneta!

Citat:
stinger:
Pošto je IP connectionless, ne postoji nikakva specificna ruta izmedju dve komunikacione jedinice, pa tako datagrami koji putuju izmedu njih mogu da putuju duž razlicitih putanja i verovatno da dostignu svoju destinaciju u razlicitom poretku nego što su prvobitno bili poslati.


Zato i postoji transportni nivo, i connection oriented protocol kao TCP. TCP podrzava tzv. sliding window protocol i packet sequencing. Odredisni TCP layer prati sequencing brojeve (koji moraju biti u narastajucem poretku) i koji moze da zahteva ponavljanje out of order datagrama (od izvornog TCP layera).

UDP je connectionless protocol, i namenjen je za mnogo prostije aplikacije (mislim da TFTP koristi UDP, docim FTP koristi usluge TCP layera, navodim kao primer).
[ B o j a n @ 13.07.2002. 02:30 ] @
Citat:

Rutiranje moze biti CAK bazirano na Aplikacionom layer-u (na stringu HTTP://www.****.***), jer se analizom tekstualnog stringa postize (mnogo) bolji load balancing, posebno kod intraneta!

Ovo se postiže upravo pomoću TOS feature.

Citat:

UDP je connectionless protocol, i namenjen je za mnogo prostije aplikacije (mislim da TFTP koristi UDP, docim FTP koristi usluge TCP layera, navodim kao primer).

Ovde bih dodao najbitnie udp implementacije; DNS upiti, i generalno NFSCitat:

ruter moze da bute softverski i hardverski. Pitanje: u cemu je razlika

Prostim jezikom rečeno, softverski downloaduješ, eventualno ga kompajliraš, konfigurišeš i radi. A hardverski je već konfigurisano parče hardvera, sa sve priključcima i adapterima za mrežu, samo ga kupiš i ubodeš.
Prvi je jeftiniji, i najčešće besplatan, a drugi malko (mnogo) skuplji.