[ tjelka @ 10.05.2005. 10:19 ] @
Koliko je važno i da li je uopće bitno na hostu (internet) imati zasebnu IP adresu. Pripremajući link management za prilagodbu web tražilicamama par puta sam naišao da zasebnu IP adresu na hostu stavljaju u prvi plan kao preduvijet za profesionalan host. Pretpostavljam da nešto znači čim je host usluge dodatno nalačuju. Možete li mi reći zašto i da li je to zaista važno?
[ DeX-Force @ 20.05.2005. 22:46 ] @
Uglavnom je neophodna samo za personalni SSL sertifikat.
[ Frane Marinković @ 23.05.2005. 22:38 ] @
ko da ti se cini da stavljaju samo 1 korisnika na server! Jedna veza = jedan IP
[ SmilieBG @ 25.05.2005. 21:43 ] @
Citat:
DeX-Force: Uglavnom je neophodna samo za personalni SSL sertifikat.

i za performance ;)

Poz,
Sale
[ DeX-Force @ 25.05.2005. 22:03 ] @

Ne vidim kako za performanse ali ajde...ako ti tako kažeš

[ SmilieBG @ 26.05.2005. 15:34 ] @
Zato jer ce cesto na tom serveru stajati samo jedna aplikacija a ne 2750 malih sajtova :) Kazem cesto, jer ne mora uvek, ali...

Poz,
Sale
[ DeX-Force @ 26.05.2005. 16:34 ] @
To nije često, to što ti kažeš je nikad (s obzirom da ovde pričamo o shared hostingu, to što ti kažeš je samo kod dedicated servera), uglavnom je isto veliki broj sajtova samo taj jedan ima svoju IP adresu samo zbog SSL-a, tako da to nema veze sa performansama.

[ tjelka @ 30.05.2005. 08:53 ] @
Došao sam do tog pitanja pretražujući po webu u potrazi za "search engine friendly" cakama i forama pa sam naišao na dosta mjesta da je važno za tražilice da site ima svoj jedinstveni IP.
[ mega023 @ 02.06.2005. 00:38 ] @
Citat:
SmilieBG: Zato jer ce cesto na tom serveru stajati samo jedna aplikacija a ne 2750 malih sajtova Kazem cesto, jer ne mora uvek, ali...

Poz,
Sale

Ovo je netacno.
Jednom serveru se moze dodeliti vise IP adresa.
A na tom serveru pojedini sajtovi mogu imati zasebnu adresu.
Tako da posebna IP adresa ne znaci poseban server!
A na istom serveru moze biti 2750 malih satova na jednoj IP adresi i vas 2751 sajt na zasebnoj IP adresi.

Zasebna IP adresa je potrebna za sajtove koji imaju potrebu za SSL-om. Dok za 99.9% sajtove prakticno je svejedno da li ce imati ili nece imati zasebnu IP adresu.

Sto se performansi tice razlike prakticno da i nema.
(ili je toliko mala da se moze zanemariti.... 0,000001%)

Takodje da znate da se IP adrese ne beru na drvecu i da obicno dobijate uz server nekoliko IP adresa, a ostale placate (i nisu u opste jeftine!).

Citat:
tjelka: Došao sam do tog pitanja pretražujući po webu u potrazi za "search engine friendly" cakama i forama pa sam naišao na dosta mjesta da je važno za tražilice da site ima svoj jedinstveni IP.

Vaznije je da dobro uradis sajt, tekst na sajtu i html kodove.
Indexirace te skvakao ako si to ispunio i bez zasebne IP adrese, veruj mi na rec .
[ DeX-Force @ 02.06.2005. 08:50 ] @

Da, ovo je potpuno tačno.

Dakle da rezimiramo zasebna IP adresa je potrebna samo za SSL i u nekim slučajevima za anonymus FTP. Sve ostalo o brzini i pretraživačima i td. nije tačno.

[ tjelka @ 02.06.2005. 14:52 ] @
Hvala!