[ maxa @ 11.05.2005. 15:03 ] @


Jel probao neko Torque game engine?????

http://www.garagegames.com


[ senser @ 11.05.2005. 15:38 ] @
Nas razvojni tim je licencirao Torque engine. Sve sto imamo da kazemo u vezi enginea je da za 100 $ dobijate engine koji je realno vredan 100.000$. Testirajuci mogucnosti dosli smo do saznanja da parira quake 3 engineu, cak je u nekim mogucnostima bolji od istog jer ima terrain rendering i jako dobar GUI sistem. Nas aktuelni projekat Lynks:Mess on Tweedia( http://www.elitesecurity.org/tema/103879-Codename-Tweedster ) ce koristiti Torque tako da ce to biti jedan realan test za primenu u nezavisnom razvoju igara.
[ Kill me @ 08.05.2006. 09:25 ] @
Da li je tko probao RTS Starter kit?

http://www.garagegames.com/pg/product/view.php?id=54
[ mirkot @ 08.05.2006. 09:44 ] @
Mi smo kupili 2D game builder i on se pokazao kao izuzetno koristan za odredjenu primenu - dakle ako se ne iskace mnogo iz odredjenih ustaljenih formi. 3D Torque Engine je ok, ease of use - 10, ali vrlo ogranicen u mogucnostima, znaci nikakvi noviji feature-i. Torque Shader kao sto ime kaze podrzava i shadere, ali nista vise.

edit: obrisan deo koji nije u skladu sa pravilnikom!


[Ovu poruku je menjao tosa dana 08.05.2006. u 11:15 GMT+1]
[ franticnick @ 08.05.2006. 10:19 ] @
Citat:
mirkot: ... 3D Torque Engine je ok, ease of use - 10, ali vrlo ogranicen u mogucnostima, znaci nikakvi noviji feature-i. Torque Shader kao sto ime kaze podrzava i shadere, ali nista vise.


Citao sam malo o ovome engine-u, ali ga jos nisam probao. Na sajtu ima prikaza projekata koji izgledaju zaista fino (www.garagegames.com/mg/snapshot/gallery.php). Stoga me zanima ako mozes malo vise da kazes o ogranicenjima koja se pomenuo.

[ Kill me @ 08.05.2006. 12:01 ] @
Ja još nisam isprobao engine, ali mišljena drugih su dobra. Kažu da je fenomenalan, lagan za korištenje i da ga se isplati kupiti. I činim se da je dobar onaj RTS Starter kit, ali još nikog nisam sreo tko ga je koristio.
[ mirkot @ 08.05.2006. 17:18 ] @
Generalno problemi kod svih proizvoda tipa "instant solution" uvek je ako hocete nesto vise. Logicno, mozete da koristite samo ono sto postoji, a ne ono sto ne postoji. Na primer Torque 2d podrzava samo turn based mrezu - sto prakticno znaci da ne podrzava mrezu. E sad i to se moze resiti ako kupite Torque Network Library. Sa svakim Torque-om stize source kod, ja ne bih mogao mnogo da komentarisem, ali sa postova na gamedev.net i slicnih sajtova rekao bih da je gotovo nemoguce odnosno izuzetno komplikovano implementirati nesto (vece) svoje u njega. Isto vazi recimo ako biste hteli da implementirate neku napredniju fiziku u Torque (3D) Engine. Znaci ako 2D engine zelite da koristite za puzzle ili platformer igre to je onda to. Ako zelite da pravite igricu tipa worms gde ce vam trebati modifikovanje same bitmape u memoriji to biste morali sami da napisete u C++ i koristite u Torque script-u. Sistem je dosta intutitivan i dobar ali najveca mana je trenutno izuzetno losa dokumentacija. Tutorijali koji se isporucuju sa verzjom 1.4 su pisani za verziju 1.1 i gotovo nista ne funkcionise. Potrebno je dosta prelistavati forume, ali deseva se ponekad da ni tamo nema odgovarajuceg resenja. Sto se tice Torque (3D) Engine-a, on naravno ne podrzava shadere (osim ako ne licencirate znatno skuplji Torque Shader Engine), nema realne senke, voda bas ne izgleda sjajno itd. Dakle sve zavisi za sta vam treba. Moze biti izuzetno resenje da se uradi neki demo pa posle da se licencira neki ozbiljniji engine ili nesto slicno. Za te pare svakom bi preporucio da barem pokusa, naravno podrazumeva se da je taj neko pisao u C-u, jer bez Torque scripta gotovo je nemoguce uraditi bilo sta. Znaci nista od point & click-a.
[ franticnick @ 08.05.2006. 21:05 ] @
Citat:
mirkot: E sad i to se moze resiti ako kupite Torque Network Library. Sa svakim Torque-om stize source kod, ja ne bih mogao mnogo da komentarisem, ali sa postova na gamedev.net i slicnih sajtova rekao bih da je gotovo nemoguce odnosno izuzetno komplikovano implementirati nesto (vece) svoje u njega.
...
...
Za te pare svakom bi preporucio da barem pokusa, naravno podrazumeva se da je taj neko pisao u C-u, jer bez Torque scripta gotovo je nemoguce uraditi bilo sta.


Kombinacija da je tesko menjati source i da se mora koristiti neki Torque script kvari sliku o ovome engine-u. Zvuci veoma ogranicavajuce i podseca na brdo slicnih zezalica za brzo pravljenje igrica.

Ipak, mora se priznati da ima jako lepih screenshotova u prikazima projekata...
[ afan @ 09.11.2006. 11:47 ] @
Sto se tiće Torque Engina extra je sad je izasla verzija 1.5 koja nudi mnogo poboljsanja a i shader engin je unapredjen sad ima podrsku za dinamicke meke sjene i Hdr osvjetljenje jako se dobro ponasa.