[ natas @ 12.05.2005. 17:44 ] @
| na jednom sajtu sam nasao podatak da je stetno otvarati hard disk. e sad, oni nisu objasnili da li misle na doslovno otvaranje (skidanje sarafa i otvaranje poklopca) ili na otvaranje diska pa diranje unutrasnjih dijelova (sto i jeste logicno da je stetno).
sta vi mislite?
ovo pitam jer znam da pise da se gubi garancija ako se otvori kutija diska, ali to pise i na svakom cd-rom-u, tv, radiju i sl. pa im ne bude nista ako se otvori pokopac.
dalje, ako je stetno i samo otvaranje hard diska, kako se on onda popravlja? |
[ VRKY @ 12.05.2005. 17:57 ] @
Hmm, može bit da je štetno, ali detalje ne znam...
A što se tiče gubljenja garancije, to je nekako logično jer kako bi proizvođači drukčije mogli "zaštititi" svoje proizvode od takvih stavri (rastavljanja itd.)
Dalje, vjerovtano su manje "posljedice" kad prof. rastavlja disk nego "normalni" čovjek, jer prof. zna više 
[ bojan_bozovic @ 12.05.2005. 18:01 ] @
Hard diskovi su hermeticki zatvoreni - zbog eliminacije uticaja dima i prasine - NE OTVARAJ NI POD RAZNO!
[ BytEfLUSh @ 12.05.2005. 18:02 ] @
Da, itekako je štetno. Hard diskovi se smeju otvarati samo u specijalnim sobama (da ne kažem laboratorijama) gde je količina prašine u vazduhu mnogo manja nego u kućnim uslovima. Hard disk nikako ne otvaraj (odnosi se i na samo skidanje poklopca). Jedna jedina čestica prašine je dovoljna da hard disk učini neupotrebljivim.
[ lancia88 @ 12.05.2005. 19:38 ] @
Pozdrav,
dakle, licno znam za toliko brojne slucajeve otvaranja diskova da mi je glupo cak i pribliznu cifr pomenuti. Ogroman deo tih slucajeva znam jer je to cinio jedan od clanova foruma, veoma profesionalno i velik deo problema je uspesno resio. Takodje je naknadno resio opet dobar deo problema uz novo otvaranje diskova i najveci deo se vise ne vraca nazad vec radi sasvim korektno nadalje. Ipak, tacno je da nestrucno otvaranje diskova moze izazvati probleme u daljem radu i nacelno to treba izbegavati da se radi osim bas strucnih lica. Sto se tice gubitka garancije, naravno da se moze uvek nekako maskirati otvaranje ali ukoliko se otkrije da je disk otvaran, sasvim je razumljiv gubitak garancije jer ni proizvodjac ni distributer ne mogu znati koliko je osoba koja je otvarala disk uopste strucna ili ne-zlonamerna te se svi ogradjuju ovako deklarisanim uslovom za podrsku garancije.
[ BytEfLUSh @ 12.05.2005. 19:46 ] @
Da, ali verovatno nije samo stavio hard disk na sto i otvorio ga. Ipak ima previše prašine u vazduhu... Negde sam čitao kako je moguće napraviti sigurno okruženje za otvaranje hard diska u kućnim uslovima, ali se ne sećam tačno kako se to radi...
[ vindic8or @ 12.05.2005. 20:11 ] @
bitno je samo da ploce ostanu zasticene od svih spoljnih uticaja. jer trunka prasine na povrsini ploce nepovratno unistava sadrzaj. mislim da neki delovi elektronike i mehanike mogu da se skinu bez kompromitovanja ploca.
[ biber021 @ 12.05.2005. 20:36 ] @
Kol'ko se ja nešto sećam iz škole, dovoljna je 1 (jedna) čestica prašine da Hdd kaže zbogom!
[ lancia88 @ 12.05.2005. 20:54 ] @
Pozdrav,
evo, vindic8or rece sve 
[ ranikolahdd @ 12.05.2005. 22:51 ] @
nije tacno moze da se otvori.
[ BytEfLUSh @ 12.05.2005. 23:02 ] @
Naravno da može - sve se može otvoriti.
Pitanje je da li postoji mogućnost da se tako ošteti HDD, a ja smatram da su šanse za to prevelike.
[ lancia88 @ 12.05.2005. 23:44 ] @
Pozdrav,
o Nikoli sam pisao malopre, sad on moze da nastavi, ja sam ionako svaki put samo gledao.
[ pctel @ 12.05.2005. 23:51 ] @
Hajde da otkrijemo ljudima dugo cuvanu tajnu:
HDD se bez problema moze otvoriti dok je ukljucen jer cestica prasine nema sanse da sleti na plocu koja se vrti 120 krugova u sekundi 
[ sasa022 @ 13.05.2005. 02:40 ] @
A sad jedno pitanje.
Sto bi neko otvarao ispravan HDD.Da vidi sta je unutra i kako radi ???
Moguce je naci masu poluispravnih i neispravnih HDD-ova i na njima isprobati sve sto se zeli,
a bez velike stete.
Nikola ih je sigurno otvorio i zatvorio bezbroj,ali on se profesionalno bavi servisiranjem istih,
pa samim tim ima i mnogo,mnogo iskustva i bez problema moze da tvrdi da je
sasvim uobicajena stvar otvoriti HDD.
( To je njemu normalno,kao nekom otvaranje flase piva  ).
[ Binary Mind @ 13.05.2005. 02:58 ] @
Kad smo vec kod otvaranja flasa piva ja sam to upravo ucinio (Apatinsko od 2L) i cinim to skoro svaki dan  dok hdd-ove nisam nikad otvarao. HDD-ovi su hermeticki zatvoreni da ih ne bi otvarali nestrucni ljudi u koji ubrajam i sebe posto stvarno nisam vrsio nikakve popravke te vrse na hardovima osim sto sam menjao elektroniku nekoliko puta. Imam ovde kod sebe jedan neispravan Samsung, nekoliko Maxtora i Quantuma pa kad nabavim adekvatan Torx odvijac mozda i probam mada ne bih znao odakle da pocnem jednom kad bi otvorio HDD  .
[ brkchey @ 13.05.2005. 09:50 ] @
Citat: pctel: Hajde da otkrijemo ljudima dugo cuvanu tajnu:
HDD se bez problema moze otvoriti dok je ukljucen jer cestica prasine nema sanse da sleti na plocu koja se vrti 120 krugova u sekundi :-)
A kako mislis da zastitis da poput usisivaca usisa tonu smeca iz okoline?
[ ranikolahdd @ 13.05.2005. 10:35 ] @
Pa ovako prvi put sam shvatio da to nije tako strasno kad sam kupio od tipa
hdd koji je rekao da ima jedan bb.
TO su bili moji poceci pa sam resio da ga kupim jer sam otkrio strasnu foru, low level format, e pa kako sam mislio da sam mnogo pametean tada (i sada) uzmem ja od tipa hdd koji ga je po njegovim recima samo otvorio i zatvorio.
Radio sam sa tim hdd preko 6 mesec.
Malo llf malo win pa llf i ne znam posle sam ga rasturio trebale mi glave.
Sve ima svoje cake.Nije preposrucljivo normalno ali nece da se skrlja sve unutra to sigurno.
[ pctel @ 13.05.2005. 10:52 ] @
Citat: brkchey: A kako mislis da zastitis da poput usisivaca usisa tonu smeca iz okoline? Centripetalna sila cini da sve sto dodirne plocu biva katapultirano u smeru tangente.
[ natas @ 13.05.2005. 15:49 ] @
ok jasno mi je da HD ne smije otvarati nestrucna osoba i da trebaju posebni uslovi za otvaranje.
ali ako se kod kuce moze napraviti puno skuplja komora za lakiranje auta, onda mislim da se moze isto napraviti komora i popravak HD-a. 
ali jedno mi nikako nije jasno. citao sam o unutrasnjosti hard diskova i vidim npr. da je motor koji pokrece glavu sposoban preci preko nje nekoliko stotina puta u sekundi. znaci radi se o preciznoj robotici. a da ne govorim o samoj hd ploci koja se osteti ako je glava dodirne ili ako mikroskopsko zrnce prasine padnje na nju.
pa kako se onda podaci iz hard diska izvlace? nije valjda da nekome treba NASA-robotics laboratorij  .
i moze li mi neko detaljnije reci sta znaci kada kazete da je neko otvarao hard disk i popravio ga? jel to bas popravka ili majstor vidi da je crkao npr. motor od glave i onda on kupi novi motor (originalni) pa ga zamijeni. ili se radi bas o popravci (sto ne mislim da neko moze u kucnom laboratoriju)
[ ranikolahdd @ 13.05.2005. 15:55 ] @
sa notobook hdd-ovima je najlakse ja menjao uspesno bar 15 puta, neuspesne ne brojim bogu hvala bilo ih je.
[ Binary Mind @ 14.05.2005. 00:06 ] @
I mene je servisiranje hard diskova zainteresovalo jednom kada sam otkrio Low Level Format (davno to bese) kao sto Nikola (imenjak) rece. Kasnije me je zainteresovalo sve oko HDD-ova pa sam mnogo citao i u teoriji naucio, dok sto se tice prakse u servisiranju istih nisam makao dalje od Low Level Formata (mnogo hardova sam "popravio" na taj nacin i pomocu programcica kao sto su Spinrite i HDD Regenerator), a od skoro (posto sam nabavio malo rezevnih delova u koje ubrajam i gore navedene riknule hdd-ove) probao sam da menjam elektroniku i uspesnost mi je bogu hvala 100% (4 od 4  ). To je moje iskustvo sto se tice servisiranja HDD-ova za sad, a za dalje cemo videti
[ Petar II @ 24.02.2007. 16:13 ] @
Nije preporučivo, u unutrašnjost hard diska ne smije ulaziti prašina, niti se smije izlagati
prašini , preporučivo je pokušat zamijeniti elektroniku, svakako elektroniku od diska
iste oznake, istog kapaciteta.
Poravku unutrašnjosti hard diska ne bih preporučio pošto sam kod nekoliko desetina
diskova uspio obaviti zamjenu cilindara, maksimalno pet da su proradili.
Postoje i drugi načini da se bar dio diska osposobi, navedi šta je tačno problem.
[ JOJO847 @ 26.02.2007. 13:11 ] @
Pogledaj datum zadnje aktivnosti u temi. Tema koja odavno nije aktualna uglavnom služi kao arhiva na forumu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|