[ zack1 @ 13.05.2005. 13:52 ] @
Uvod:
Beogradska berza je osnovana još krajem 19. veka. Nakon drugog svetskog rata i promene političkog sistema, berza nije radila skoro pet decenija. Usvajanjem Zakona o tržištu novca i tržištu kapitala, 1989. godine osniva se Jugoslovensko tržište kapitala, koje 1992. godine menja ime u Beogradsku berzu. Godišnji promet na Beogradskoj berzi od početka rada tokom 1990-tih nije prelazio 5 miliona dolara. Ipak, tokom poslednjih godina došlo je do značajnog povećanja trgovine, pre svega usled prodaje akcija privatizovanih preduzeća iz portfelja Akcijskog fonda Srbije. Tokom 2003. godine, Beogradska berza je ostvarila promet od preko milijardu evra.

Poslednje dve-tri godine počelo je značajnije trgovanje hartijama od vrednosti u Srbiji. Kao najbolji primer zarade koju se mogla ostvariti mogu se navesti akcije Metalca i Hemofarma. Cena akcija Metalca su u aprilu 2002. godine koštale 140 dinara, dok je današnja cena na berzi 3700 dinara. belex.co.yu - sajt Beogradske berze. Naravno takve zarade više neće biti verovatno nikada više kod bilo kog preduzeća, ali u svakom slučaju i mali akcionari-investitori uvek mogu dobro da zarade.

Nadam se da će biti zainteresovanih da preko ovog foruma razmenjujemo iskustva i informacije. Prema mom mišljenju biće interesantne akcije Tigra iz Pirota i Sokoštarka kada se pojave na berzi. Takođe, možda su interesantne akcija Dunav osiguranja (kojima se trguje na berzi), pre svega zbog glasina o budućoj kupovini od strane inostranih osiguravajućih kompanija.

[ maji @ 13.05.2005. 15:10 ] @
Ja se vec bavim trgovinom na Beogradskoj berzi. Istina, zadnjih dana nisam bas najaktivnija jer ne planiram da ulazem vise novca od onoga sto sam vec ulozila.

Pocela sam u martu, u vreme kada su akcije bile prilicno skupe, i po Marfijevom zakonu, uhvatila me je korekcija indexa, kvartalno obracunavanje PDV-a, sto je prouzrokovalo znacajan pad akcija tokom aprila. Trenutno se oporavljam od soka, ali treba jos vremena.

Ja sam ulagala u dugorocno profitabilne kompanije, bez vecinskog vlasnika, i spremna sam da cekam preuzimanja.

Jedina spekulativna aktivnost mi je bila kupovina i prodaja Planuma, i tu sam dosta dobro prosla.

Jos uvek sam pocetnik u celoj stvari, a i nemam bas puno vremena da racunam pokazatelje za firme, trazim informacije i sl.

Sto bi Bafet rekao;"Ako ne mozes da gledas kako u jednom danu 50% tvojih akcija ide niz vodu, nisi za ovo".

Moje kupovine su bile vise iz zelje da naucim nesto novo, vidim kako funkcionise sistem, a kao i svi, nadam se da cu da zaradim nesto.

Inace ko je poceo sa ulaganjima tokom prosle godine kada su cene akcija bile mahom potcenjenje, sada verujem da ima dosta dobar portfolio.

Osiguravajuce kompanije su vec na berzi, i mislim da Dunav osiguranje ima dobru perspektivu.
[ Slobodan Miskovic @ 13.05.2005. 15:13 ] @
@maji

Preko koga trgujes?
[ maji @ 13.05.2005. 15:17 ] @
Zaboravila sam da iznesem misljenje oko Tigra Pirot:

Realno, ta akcija po poslovanju firme ima mogucnost da raste, ali kako je preuzimanje skoro vec dogovoreno (Michelin), to ne mora da bude slucaj. Pogledaj vesti o ovoj firmi od pre nedelju-dve...

http://www.b92.net/info/vesti/...&start=0&nav_id=166887
[ maji @ 13.05.2005. 15:19 ] @
Hypo Securities, i namenski racuni su mi isto u Hypo.

Oni nisu bas "najjeftiniji" u pogledu brokerskih provizija, ali vec sam znala neke ljude koji su trgovali preko njih, i u sustini jako su korektni.
[ Slobodan Miskovic @ 13.05.2005. 15:33 ] @
Mislim da bi kupovina akcija Pupin Telecom-a a.d. bi dobar potez u ovom trenutku...
[ maji @ 13.05.2005. 16:05 ] @
Vec ih imam:)
[ darko @ 13.05.2005. 16:51 ] @
Pa ovako, sto se Pupina tice tu je totalni haos(vlasnicki odnosi totalno nesredjeni)... Moji roditelji rade tamo(doduse otac u Alcatelu ali pupin ima 44% alcatela). Realna vrednost akcije je trenutno oko 20€, medjutim problem je ogroman broj akcija koje se svaki dan nude na prodaju sto normalno vodi ka nizoj ceni. Gomila akcionara(radnika firme)je limitirala akcije na 2000, 2500 din itd. umesto da sede i cekaju povoljnu cenu i onda krenu u prodaju, ovako je ogroman broj akcija svaki da u ponudi i zato je cena oko 1200din. Po firmi se suska da bi na jesen akcija trebala da vredi oko 60eura. Dobar deo akcionara/radnika Pupina je prodalo svoje akcije odmah nakon izlaska na berzu(idiotizam-cena akcije tada 280din). Trenutno niko nema vise od 10% akcija preduzeca pa ce svakako biti zanimljivo videti sta ce se dalje desavati. Svakako preporuka za kupovinu jer ce cena sigurno ici gore.
[ nnn @ 13.05.2005. 17:05 ] @
Interesuje me koja je procedura za kupovinu akcija?
[ maji @ 13.05.2005. 17:19 ] @
1.Odes u neku brokersku kucu (poneses licnu kartu)
2.Zakljucis ugovor sa njima.
3.Odes u banku, poneses novac i licnu kartu.
4.Otvoris namenske racune za kupovinu i prodaju akcija. Za kupovinu mogu biti devizni i dinarski racuni, za prodaju samo dinarski.
5.Deponujes novac na dinarski ili devizni racun.
6.Banka obavestava brokersku kucu da si deponovao novac, ili ti izdaje potvrdu da si deponovao novac koju sam dajes tvojoj brokerskoj kuci.
7.Dajes nalog brokeru za kupovinu.
[ vujkev @ 13.05.2005. 17:27 ] @
A koliko novaca je potrebno

Koliki je minimum, a ispod koliko se ne isplati trgovati?
[ zack1 @ 13.05.2005. 20:05 ] @
Možete da uložite koliko hoćete, ne postoji minimum. Cena jedne akcije može da bude od nekoliko stotina dinara do nekoliko stotina hiljada. Pojedinačna cena vam sama po sebi ništa ne govori. Pogledajte koliko neko preduzeće ima emitovanih akcija (prospekt preduzeća objavljen putem Beogradske berze) i to pomnožite sa tržišnom cenom akcije. Tako dobijate tržišnu vrednost preduzeća u određenom danu. Tada procenjujete realnost tog iznosa, da li je on manji ili veći od stvarne vrednosti preduzeća... Tako je na primer današnja tržišna vrednost Hemofarma oko 220 miliona eura (3,1 milion akcija x 6000 din). Ja smatram da je ta vrednost manja od stvarne vrednosti i da će dugoročno akcije Hemofarma skakati. Naravno, veoma je bitna je i vlasnička struktura (da ne postoji većinski akcionar), kao što je ovde već bilo napisano...
Kod prodaje akcija po ceni većoj od nabavne, plaćate porez na kapitalnu dobit (na razliku) 20%.
[ Balša @ 13.05.2005. 21:54 ] @
Vrlo zanimljiva tema. :)

Kakva su iskustva s domaćim brokerskim kućama? Da li svaka hoće da se bakće s "malim igračima"? Kolike provizije uzimaju? Koje je prosečno vreme realizacije naloga? Ima li nekog s konkretnim iskustvima i preporukom? Maji je, vidim, pomenula Hypo... Još neko?
[ LazyDog @ 14.05.2005. 05:30 ] @
Dobra tema, ali se moderator zeznuo sto ju je prebacio iz Madzone, jer ce ovde brzo da odumre.
[ zack1 @ 14.05.2005. 07:49 ] @
@balša
Spisak brokera možete da vidite na sajtu Beogradske berze. Treba vam nekoliko stotina dinara da otvorite poseban račun u nekoj banci (možda neke i ne naplaćuju). Provizije brokera, berze itd. otprilike iznose ukupno oko 2-3%, recimo ako je cena akcija 3.300 vas će izaći oko 3.400 dinara.
[ maji @ 16.05.2005. 09:38 ] @
U vezi sa realizacijom naloga:

Sve zavisi kakav nalog das, i koliko brzo tvoj broker je u stanju da kuca.

Trenutno na berzi postoje dve kategorije kompanija: 1. kompanije na kontinuiranom trgovanju kojima se trguje svakog dana od 10 do 14h, i za koje se smatra da su u kategoriji bolje stojecih, likvidnijih kompanija, 2. kompanije kojima se trguje samo u jednom odredjenom trenutku u toku dana (mislim da je to u 11h, ali nisam sigurna).

Nakon sto odaberete kompaniju, a za to je bitno sledece:
1.da je trenutna trzisna vrednost kompanije manja od one na koju je procenjujete, znaci da ima prostora za rast;
2. dobro je da nema vecinskog vlasnika, jer uglavnom kod preuzimanja dolazi do skoka cene;
3. da postoji traznja za tom akcijom, tj. da se njome trguje, sto vam omogucava da ako hocete da prodate neku akciju, to mozete da ucinite relativno lako;
4.da su koeficijenti za tu firmu (npr.EPS, P/E, ROE) dobri;
5. da se firma nalazi u grani koja moze da belezi opsti rast;
6. da imate proverenu, insajdersku informaciju o firmi (ocekivani rast akcija, preuzimanje, dobar ugovor koji su zakljucili ili ce sigurno da zakljuce i sl.)

Onda dajete nalog brokeru za kupovinu. Nalog moze biti trzisni ili limitirani. Ja sam do sada uvek davala limitirane i uspela sam da kupim sve sto sam htela. Istina, desilo mi se par puta da moram sledeceg dana opet da dajem nalog na malo visu cenu.

Limititani nalog, kako mu sam naziv kaze, odredjuje gornju cenu po kojoj vi zelite nesto da kupite (10 akcija Hemofarma po 6010 dinara), ako cena bude iznad vase limitirane, nalog vam je pao. Kod trzisnih naloga kupujete odredjenu kolicinu po ceni koja se tog dana formira, sto moze da bude opasno, jer zavisno od toga kolika je ponuda i traznja, nalog moze da vam se realizuje po ceni znatno visoj od one koju ste ocekivali. Trzisni nalozi imaju prednost nad limitiranim nalozima.

P.S: Po meni ova tema ne treba da bude u ovom forumu. Berza ima jako malo veze sa e-poslovanjem.

[ zack1 @ 16.05.2005. 15:53 ] @
@maji
Svaka čast na poznavanju problematike.
Pozdrav
[ maji @ 16.05.2005. 16:18 ] @
Jos uvek ucim...

Hvala!
[ mind @ 08.07.2005. 17:07 ] @
Hm, dok te citam "maji" bas se odusevim tvom poznavanju berze :) Hoces da mi budes mentor? Tj, da i mene malo ucis o svemu ovome, ili da preporucis nesto, pa da sam ucim :)
[ maji @ 21.07.2005. 10:13 ] @
Slobodno pitaj bilo sta sto te zanima, ako znam, rado cu da ti odgovorim.

Moja preporuka je da pogledas prvo sajt berze, u ovoj temi mi smo izneli neke informacije o tome kako poceti trgovanje.

Veoma koristan forum mozes naci na economy.co.yu. Inace, bitno je da se bas mnogo ne uzdas u preporuke drugih sta kupovati, neko moze da ti pomogne oko analize ali odluka i rizik su samo tvoji.

Pozdrav.
[ sale t. @ 21.07.2005. 14:35 ] @
Koliki je neki minimum novca za pocetak? I da li brokeri hoce da se zezaju sa malim igracima?
[ maji @ 21.07.2005. 16:21 ] @
Nema minimuma, koliko god hoces, naravno pod uslovom da za te pare mozes nesto da kupis.
[ mind @ 21.07.2005. 17:01 ] @
hvala maji na odgovorima, ucim polako :)

nema minimuma. hm.. sta je tvoj savet, za pocetak, odakle je najbolje krenuti? koliko novca uloziti, koje akcije.. itd...
[ maji @ 28.07.2005. 09:39 ] @
Ovo sto me pitas je malo nezahvalno odgovoriti.

Mogu da ti kazem sta sam ja uradila: najmanji broj akcija nekog preduzeca koje imam je 10 akcija, mislim da nema smisla ici ispod toga jer kada se kasnije plati porez na kapitalnu dobit i zavisno koliko je akcija skocila, po meni to je neki najmanji broj akcija jednog preduzeca koji treba kupiti.

Takodje, mnogi smatraju, a veoma je logicno diversifikovanje portfolija, znaci nikako sve pare u jednu akciju...odaberi bar 4 ili 5.

Koliko novca uloziti, to je stvarno sve individualno, imas akcije koje kostaju 100 dinara i one od 30, 40, 50 000 dinara. Zavisno sta hoces da kupis a postujes ovo sto sam ti gore napisala, onda ces vec doci do cifre koliko novca.

[ dr7jo @ 28.07.2005. 13:55 ] @
Citat:
maji: U vezi sa realizacijom naloga:

Sve zavisi kakav nalog das, i koliko brzo tvoj broker je u stanju da kuca.

Trenutno na berzi postoje dve kategorije kompanija: 1. kompanije na kontinuiranom trgovanju kojima se trguje svakog dana od 10 do 14h, i za koje se smatra da su u kategoriji bolje stojecih, likvidnijih kompanija, 2. kompanije kojima se trguje samo u jednom odredjenom trenutku u toku dana (mislim da je to u 11h, ali nisam sigurna).

Nakon sto odaberete kompaniju, a za to je bitno sledece:
1.da je trenutna trzisna vrednost kompanije manja od one na koju je procenjujete, znaci da ima prostora za rast;
2. dobro je da nema vecinskog vlasnika, jer uglavnom kod preuzimanja dolazi do skoka cene;
3. da postoji traznja za tom akcijom, tj. da se njome trguje, sto vam omogucava da ako hocete da prodate neku akciju, to mozete da ucinite relativno lako;
4.da su koeficijenti za tu firmu (npr.EPS, P/E, ROE) dobri;
5. da se firma nalazi u grani koja moze da belezi opsti rast;
6. da imate proverenu, insajdersku informaciju o firmi (ocekivani rast akcija, preuzimanje, dobar ugovor koji su zakljucili ili ce sigurno da zakljuce i sl.)

Onda dajete nalog brokeru za kupovinu. Nalog moze biti trzisni ili limitirani. Ja sam do sada uvek davala limitirane i uspela sam da kupim sve sto sam htela. Istina, desilo mi se par puta da moram sledeceg dana opet da dajem nalog na malo visu cenu.

Limititani nalog, kako mu sam naziv kaze, odredjuje gornju cenu po kojoj vi zelite nesto da kupite (10 akcija Hemofarma po 6010 dinara), ako cena bude iznad vase limitirane, nalog vam je pao. Kod trzisnih naloga kupujete odredjenu kolicinu po ceni koja se tog dana formira, sto moze da bude opasno, jer zavisno od toga kolika je ponuda i traznja, nalog moze da vam se realizuje po ceni znatno visoj od one koju ste ocekivali. Trzisni nalozi imaju prednost nad limitiranim nalozima.

P.S: Po meni ova tema ne treba da bude u ovom forumu. Berza ima jako malo veze sa e-poslovanjem.


Trgovanje akcijama u kontinuiranom prometu traje od 10h do 13h. A akcijama kojima se trguje metodom preovladjujuce cene se trguje od 10h do 12h sa tim da je 5 minuta do 12h svakog dana black out (ne moze se unositi nalog za povlacenje a moze nalog za trgovanje i traje od 1 do 300 sekundi i nikad se ne zna koliko dugo taj dan ce trajati jer se koristi tablica slucajnih brojeva).
Takodje, ne bih se slozio sa tobom oko kupovine akcija. Totalno je ne bitno da li kupis jednu ili 10 akcija. A posebno to nema nikakve veze sa porezom na KD. Ista je stvar ako kupis 10 akcija po 2000 CSd ili jednu akciju po 20000CSD. Isto izadje i porez na kraju tako da je ne bitna kolicina akcija. Sto se tice nekog pocetnog iznosa za ulaganje moze biti u pitanju bilo koja suma, ali ispod 100.000 CSD mislim da je bespredmetno ulagati.
I jos bih zeleo da te pitam sta podrazumevas pod dobrim koeficijentima za P/E racio ili EPS ili ROE. Koje su to vrednosti koje su po tebi "dobre".
[ maji @ 01.08.2005. 11:11 ] @
Ne slazem se sa tobom da nije bitno koliko ces akcija kupiti, (i ako si bolje citao moj post video bi da ja sam navela da je to moja logika, nicija tudja).

Kod nas sve zavisi kada si prvi put ulozio novac u akcije. Ako je neko poceo da ulaze krajem 2002 ili 2003, njemu nije bilo potrebno mnogo akcija da bi napravio profit, jer ako je sacekao par meseci do godinu dana mogao je da zabelezi sok u ceni akcija od 4 do 10 puta na boljim akcijama. Cak i ulaganje u jednu akciju ili par (<5 recimo) je bilo odlicno.

Trenutno tako znacajan rast u ceni akcija nije prisutan. Onda je, bar meni logicno, da ako je vec trend sporiji rast akcija (npr. 30-40%, na period od 6 meseci do godinu dana) povecas malo kolicinu akcija koje kupujes, da bi ti nakon placanja poreza na KD ostalo nesto.

Sto se tice koeficijenata, sve zavisi od samog preduzeca cije akcije gledas (ako vec hoces da uopstimo pricu evo recimo nekih vrednosti koje meni deluju ok): EPS--oko 10, ili vise, P/E---sto je blizi 1 to bolje, naravno nekad se isplati kupovanje i kada je P/E veci (do 5 ili 6).
[ dr7jo @ 01.08.2005. 12:04 ] @
Pa sledeci logiku, znaci ti u stvari mislis da treba povecati kolicinu novca koju investiras, a ne broj akcija. cena akcije sama po sebi ne znaci skoro nista. tek ako je uporedjujemo sa nekim drugim pokazateljima dobija se malo kompletnija slika.
A oko investicionih pokazatelja, ajde molim te mi javi ako znas neke akcije gde je P/E = 1 ili ispod (da ne racunamo firme koje su u minusu zbog lazno iskazane dobiti ili gubitka).
Da li ti uopste znas sta si rekla. EPS ili earnings per share je dobit po akciji.
P-price ili cena. P/E racio = P/EPS ,
Znaci po tebi cena treba da bude jednaka dobiti po akciji koju firma ostvaruje. Retko moze da se desi da prihod po jednoj akciji (Sales per share) bude jednak ceni a ne dobit, to mu dodje otprilike neki biznis sa cistim profitom na nivou oko 100%. To moze da se desi kod firmi koje se bave proizvodnjom i prodajom kokaina, a u realnom svetu jako tesko.
Sledeci "koeficijent" koji si pomenula EPS=10
Ovo je totalno nerazumno. Cega 10? EPS je dobit po jednoj akciji i izrazava se u dinarima ili u nekoj drugoj valuti po izboru.
Nadam se da moj komentar neces shvatiti zlonamerno.(jer i nije zlonameran) ali smatram da nije korektno prema ostalim ucesnicima foruma mnogo komentarisati i davati savete oko teme o kojoj i ne znate bas puno, a predstavljati se kao expert.
[ maji @ 01.08.2005. 14:22 ] @
Slazem se sa tobom da nisam bila dovoljno precizna u svom postu.

Apsolutno ne mislim da sam expert u ovoj oblasti, niti to tvrdim, sta vise i sama sam rekla da sam manje vise pocetnik u celoj stvari koji jos uvek uci.

Takodje, s obzirom da vidim da si pratio moje postove na ovoj temi, mogao si da zakljucis da se uzdrazavam od davanja bilo kakvih direktnih saveta, jer smatram da to niko osim brokera sa kojim radis ili jako iskusnih ljudi u poslovanju na berzi ne moze da ucini na pravi nacin.

Par pojasnjenja u vezi sa mojim prethodnim postom.

U prvom delu si rekao da si me razumeo da smatram da treba povecavati kolicinu novca koja se ulaze. Uglavnom sitni akcionari nisu u mogucnosti da znacajno povecaju sumu koju ulazu, te mislim da je bolje na sumu od recimo 100 000 dinara imati nesto vise jeftinijih akcija (recimo od po 2000-5000 din), nego 3 od po 30000 dinara i malo preko.


Pojasnjenje za deo posta oko koeficijenata, vec sam rekla da sve zavisi od same firme koja se gleda, i da ne mozes tek tako da na osnovu jednog losijeg koeficijenta stavis a priori jednu akciju u kategoriju losih, treba uzeti u obzir i ostale parametre.

Za EPS (earnings per share ratio)= neto dobit/brojem akcija, taj broj 10 koji sam napisala, se odnosio na 10 dinara naravno, za sta mislim da bi trebao da bude minimum. Recimo, par firmi i njihov EPS, ENHL=16 din, Toza=18 din. Naravno, ima i onih koji imaju mnogo veci EPS od ovoga (recimo Hemofarm i Metalac >300 din).

Oko P/E (price to earning ratio)=trzisna cena/EPS, vrednost P/E oko 1 je idealna (moja greska je sto to nisam napisala). Naravno na nasem trzistu nema takvih firmi, osim kao sto si i sam rekao onih koje posluju sa gubitkom.

Par P/E koeficijenata za neke firme, Banini (na ceni od 35 000) P/E=6, Alfa Plam je u aprilu ove godine imao P/E=4.9. Naravno ima onih sa vecim P/E, Metalac preko 10, Toza preko 100, a opet nije losa akcija.

Sve je individualno od kompanije do kompanije, ja sam jednostavno bojazljiva kada je u pitanju visok P/E, jer mi je u glavi odmah precenjenost.

P.S: Nisam te shvatila zlonamerno.

[Ovu poruku je menjao maji dana 01.08.2005. u 15:24 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao maji dana 01.08.2005. u 15:25 GMT+1]
[ dr7jo @ 02.08.2005. 07:39 ] @
Drago mi je sto moj odgovor nisi shvatila pogresno.
Sto se tice ulaganja, apsolutno nema veze kolika je cena akcije sto se tice "jeftinoce" akcije. Akcija od 30.000 CSD moze biti mnogo "jeftinija" od akcije koja kosta 3000 CSD. Za sitnije investitore je bolje da kupuju takve akcije cisto da bi napravili bilo kakvu diverzifikaciju svog portfelja ali ona sa sobom povlaci i mnogo manje profite ali ipak ublazava rizik. Sa tog aspekta za sitne investitore su mnogo bolji investicioni fondovi (koji su veliki igraci, rade ljudi koji znaju da procene u sta da ulazu i kako da smanje rizik poslovanja) ali kod nas se jos ceka zakon o fondovima i nadamo se da ce ga doneti u ovom veku ili barem u sledecem.
Jos malo oko koeficijenata:
Prosek P/E racia za americke kompanije na listingu S&P 500 je oko 16 a kompanija na nasoj berzi oko 4. P/E racio ima smisla (a samim tim i EPS) samo ako se svi pokazatelji u bilansima uspeha i stanja prikazuju realno i tacno sto (slozices se sa mnom) kod nas nije slucaj. Tek kada dodju zavrsni racuni za 2005 godinu ( i za 2004 godinu je bila obavezna primena medjunarodnih racunovodstvenih standarda ali sa obzirom da je to bila prva godina i da nije bilo obavezno objasnjenje za pocetno stanje u 2005 ce dobiti na svojoj vaznosti) dobicemo malo realnije slike o kompanijama. Kod nas imas firme gde je P/E racio -250.Takvu firmu bi vlasnici na zapadu zatvorili iz mesta i bila bi skinuta sa listinga berze. A kod nas ona vazi za jednu od boljih u svojoj oblasti. Tako da sve te pokazatelje treba uzeti sa rezervom i tek nakon dobrog analiziranja bilansa i svih stavki u njemu treba doneti odluku o investiciji.
Na stranim trzistima, Investicioni fondovi (i to hedz fondovi kojima je jako bitna visina rizika koji preuzimaju i nisu spremni na visoke rizike) svoj novac ulazu u kompanije ciji P/E ne prelazi 15 tako da se nivo P/E od 6 ili 10 nikako ne moze smatrati precenjenim.
[ srlexic @ 12.08.2005. 07:01 ] @
Mislim da ces i vise od tvog odgovora saznati ovde
[ dr7jo @ 12.08.2005. 07:36 ] @
Nisam ovo bas najbolje shvatio. Sta bi tacno trebalo da saznam sa tog linka koji si naveo?
[ srlexic @ 12.08.2005. 07:48 ] @
najrazvijenije diskusije u vezi trgovanja na BB - ucestvuju eminentni brokeri vecine kuca u SCG, Hrvatskoj i Sloveniji. Mozda ti pomogne da pronadjes neke korisne savete
[ dr7jo @ 12.08.2005. 08:16 ] @
Pa i sam sam broker jedne od eminentnijih brokerskih kuca pa tako da ......
A i znam za Vas forum, tako da nema potrebe da ga toliko reklamirate
[ srlexic @ 12.08.2005. 08:27 ] @
OK, samo sam hteo da pomognem
[ cubaka @ 20.08.2005. 16:13 ] @
Pozdrav svima. Vidim da ovde ima dosta experata iz ove oblasti, pa bih kao neko ko se nikada nije sreo sa berzanskim poslovanjem postavio mozda i malo naivno pitanje. Da li bi neko ko raspolaze sumom od oko 10 000 eura mogao uopste i da razmislja o nekom isplativom ulaganju u hartije od vrednosti? Naravno, kada kazem isplativo, ne mislim na kupovinu jahti i skupih automobila od profita. Ako je neko raspolozen za pisanje, a vidim da to ljudima koji se ocigledno bave ovim poslom ne pada tesko, bio bih zahvalan za neke sugestije kako je najbolje poceti sa tom sumom. Da li su akcije najbolja varijanta, ili su to obveznice stare devizne stednje ili nesto sasvim trece? Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 26.08.2005. 15:00 ] @
KO hoce da profitira neka kupuje akcije Dijamanta A.D. iz Zrenjanina. Trenutna vrednost akcije je 12500 dinara sto je mnogo nize od one cene koja ce biti za 2-3 nedelje kada se ocekuje da akcija bude 15000-19000.
[ dr7jo @ 31.08.2005. 08:11 ] @
Kako su ovo pompezne najave poskupljenja akcija. A gde su argumenti za ove tvrdnje. Imas neke informacije koje nisu dostupne nama obicnim smrtnicima ili samo tek tako kazes? Nije u redu iznositi takve tvrdnje bez argumenata. Neko moze i da se zaleti na ovakve informacije i da se lepo opece. Zato molim za pojasnjenje ovih tvrdnji.
[ Slobodan Miskovic @ 31.08.2005. 14:30 ] @
Jednostavno, sadasnja vrednost akcije nije u skladu sa vrednostcu Dijamanta A.D.
Ono sto je bitno je to da su informacije o tome ko i koliko drzi akcija tajna pa se jedino sa te strane moze biti nesiguran jer se ne zna kada je neko u posedu upravljackom kolicinom akcija.

Trenutni direktor je pod istragom za mnoga krivicna dela iz dela zakona o privrednom kriminalu tako da se njegova kolicina akcija moze uzeti sa rezervom pogotovo ako ce u obzir uzme kolicina akcija koju poseduje Investicioni Fond za Jugoistocnu Evropu koji je, za divno cudo, osnovan u trenutku gasenja Dijamant banke sa istim procentom akcija...
[ dr7jo @ 31.08.2005. 15:09 ] @
I to su argumenti da ce cena za nekoliko nedelja biti oko 18.000,00 CSD ?
Ne zvuci mi nesto ubedljivo, cak evo cena za DJMN danas je na 11.500 CSd.
Slazem se da su akcije skoro svih firmi u Srbiji potcenjene, a verovatno i dijamanta, ali malo je neozbiljno davati takve pompezne najave skoka cena, bez iole ozbiljnijeg argumenta.
[ Slobodan Miskovic @ 31.08.2005. 15:15 ] @
Jednostavno pogledaj katalog Dijamanta. Pogledaj kako posluju i u obzir uzmi da je Dijamant najveca fabrika ulja u SiCG i regionu + da u svom vlasnistvu poseduje velike kolicine poljoprivrednog zemljista, silose, susare, skladista.... Znaci jednu zaokruzenu proizvodnju. Kada se kolicina akcija pomnozi sa sadasnjom vrednoscu dobice se broj koji nikako neodgovara stvarnoj vrednosti fabrike (mnogo je manji).

[Ovu poruku je menjao STELLANOVA dana 31.08.2005. u 16:16 GMT+1]
[ aleksandaraleksandar @ 31.08.2005. 16:13 ] @
Citat:
dr7jo: Kako su ovo pompezne najave poskupljenja akcija. A gde su argumenti za ove tvrdnje. Imas neke informacije koje nisu dostupne nama obicnim smrtnicima ili samo tek tako kazes? Nije u redu iznositi takve tvrdnje bez argumenata. Neko moze i da se zaleti na ovakve informacije i da se lepo opece. Zato molim za pojasnjenje ovih tvrdnji.


covek je preporucio pa hoce hoce. ako misli da ce da pogresi, neka se raspita na jos nekom mestu. ovaj forum sigurno nije mesto gde ce oni koji zaista zele da trguju deonicama, doci po savet. uostalom, argumenti i informacije, prilikom trgovanja deonicama, ne ide uvek zajedno.
[ maji @ 06.09.2005. 09:35 ] @
Slazem se da ne bi trebalo praviti pompezne najave bez prethodnih objasnjenja.

Inace, trenutna cena akcije Dijamanta pala je na 9,300 dinara. Pricalo se da su Hrvati (Agrokor), zainteresovani za Dijamant, i da su blizu preuzimanja. Prema podacima sa Belexa o istrgovanim akcijama to mi bas i ne izgleda moguce.

Ako je istina da je Bunge zainteresovan za nase trziste uljarica, moguce je ocekivati neki rast u celoj grani. Videcemo.

Mene sve ovo bas i ne dotice, jer jos uvek ne planiram da prodajem to sto imam, a ne bih vise novca da ulazem.

Btw. @dr7jo: Zanima me sta mislis o perspektivi Energoprojekta.
[ dr7jo @ 06.09.2005. 15:03 ] @
Pa sto se tice Energoprojekt holdinga, iako nesto i ne simpatisem gradjevince "mislim" da je kupovina do 1000 dinara dobar ulazak u tu hartiju. Ali ovo "mislim" ne mogu da potkrepim necim ozbiljnijem nego svojim osecajem. Tek kada dodju bilansi za 2005. godinu znacemo malo opsirnije o pomenutoj firmi. Bilansi za 2004. su bili idealni za sve vidove manipulacija iz razloga pocetka primene medjunarodnih racunovodstvenih standarda i mogucnoscu neobjasnjenja pocetnog stanjaOvih 1000 dinara za ulazak je samo zbog istorijskog kretanja cene i cinjenice da niko ne moze doci do ozbiljnijeg udela u kapitalu po ceni ispod, barem 1300 CSD. Malo je ne jasan i odnos sa firmama kcerkama, ali to u sustini moze biti samo plus za ovu akciju.
[ Slobodan Miskovic @ 07.09.2005. 15:23 ] @
Sto se tice Dijamanta dogodila se velika prevara kaja tek treba da ima svoj epilog...

Erić: Prodaja van berze protivzakonita

Dejan Erić, profesor Ekonomskog fakulteta i bivši član Komisije za hartije od vrednosti, kaže za Kurir da je našim zakonskim rešenjima predviđeno da se akcije prodaju samo na berzi da bi bile izbegnute manipulacije.
- Na Zapadu je akcionar apsolutni vlasnik svojih akcija i može sa njima da radi šta mu je volja. Može da ih proda na berzi, ali može i ugovorom da ih proda kome god hoće ili da ih uloži kao osnivački kapital u neku firmu. Kada se prodaju na berzi, akcije kupuje onaj ko više ponudi, bez znanja prodavca ko će to da bude. Kada se prodaju ugovorom, prodavac ih prodaje baš određenom licu koga on odabere i s kim se dogovori. Međutim, takav način prodaje u tranzicionim zemljama otvara mogućnost za manipulacije, što je pokazala i praksa. Zato je u naš zakon uneto rešenje da akcije moraju da se prodaju samo na berzi i nikako drugačije. Svaka druga prodaja znači da je ona bila nezakonita - objašnjava Erić.


BEOGRAD - Savo Knežević, direktor fabrike ulja "Dijamant" iz Zrenjanina, lično se dogovorio sa hrvatskim tajkunom i vlasnikom "Agrokora" Ivicom Todorićem da mu mimo berze proda svoje akcije. Petar Prentović, bivši direktor predstavništva "Dijamanta" u Beogradu, kaže za Kurir da su Knežević i Todorić prijatelji više od dvadeset godina i da su smislili način kako da izbegnu prodaju akcija na berzi.


- Knežević se dogovorio sa Todorićem da mu van berze proda svoje akcije. U slučaju prodaje na berzi, postojala je mogućnost da neko sa strane ponudi više para za akcije i tako osujeti vlasnika "Agrokora" da postane vlasnik "Dijamanta". Sve je išlo preko neke investicione banke u Beču, ali niko živ ne zna kakvi su to poslovi bili i na koji način je hrvatski tajkun došao do naše fabrike - kaže Prentović.

On podseća da je pre mesec dana ušao u industrijski krug "Dijamanta" da bi ukazao na dogovore koji se mimo očiju javnosti vode između Kneževića i Todorića.
- Tada su mi svi u rukovodstvu "Dijamanta", počev od Kneževića, pa preko njegovog zamenika, gospođe Slavice Kešelj, rekli da grešim i da nema govora o nekim dogovorima sa "Agrokorom". I onda odjednom saznajemo da je upravo Todorić postao vlasnik "Dijamanta" - naglašava Prentović.

Da u Todorićevoj kupovini "Dijamanta" možda postoje nezakonite radnje, ukazala je i Komisija za hartije od vrednosti. Milko Štimac, predsednik Komisije, kaže za Kurir da postoje indicije da je "Agrokor" do akcija "Dijamanta" došao preko takozvane simulacije prodaje.

- Prodaja akcija nije se obavila na regularnom finansijskom tržištu, odnosno ni ponudom za preuzimanje ni kupovinom na berzi. Moguće je da se transakcija obavila osnivanjem društva sa ograničenom odgovornošću, gde se akcije ulažu kao osnivački kapital. Međutim, ako se ustanovi da se to društvo sa ograničenom odgovornošću osnovalo samo da bi se na taj način prodale akcije i izbegla berza, onda je to protivno zakonu - kaže Štimac.

On nije mogao da precizira kakva je kazna za ovakav prekršaj, napominjući da je zadatak Komisije samo da ukaže na neregularnosti.
- Mi smo tu da ukažemo da je moguće da postoji neregularnost. A da li je neregularnosti bilo, to treba da utvrde drugi nadležni organi. Naš zakon je, inače, jako nedorečen i potrebno je da se što pre dopuni da bismo izbegli situacije slične ovoj - napominje Štimac.

Kurir je juče u više navrata pokušao da stupi u kontakt i sa Savom Kneževićem, direktorom "Dijamanta", ali je njegov mobilni telefon bio nedostupan. Kada smo pozvali njegovu kancelariju u Zrenjaninu, javila se sekretarica koja je kratko odgovorila da je Knežević na sastanku i da se neće vraćati. Kurir je pozvao i Slavicu Kešelj, zamenicu direktora "Dijamanta", ali se ona nije obazirala na zvonjavu svog mobilnog.
OVO samo u SRBIJI moze!
[ markonirs @ 13.09.2005. 08:07 ] @
Još jedno naivno ali neophodno pitanje. Kako ja kao fizičko lice mogu da kupujem akcije preko Beogradske berze. Kome treba da se prijavim i da li je to moguće obavljati on-line putem net-a (pošto sam iz unutrašnjosti). Znači malo o početku svega ako može. Na sajtu sam našao podatak da akcijama može da trguje samo pravno (ne i fizičko) lice, koje je registrovano za obavljanje delatnosti brokersko dilerskog društva. Da li je moguće registrovati se kao fizičko lice i šta je potrebno za to?
[ dr7jo @ 16.09.2005. 11:46 ] @
Citat:
Slobodan Mišković: KO hoce da profitira neka kupuje akcije Dijamanta A.D. iz Zrenjanina. Trenutna vrednost akcije je 12500 dinara sto je mnogo nize od one cene koja ce biti za 2-3 nedelje kada se ocekuje da akcija bude 15000-19000.

Juce na berzi cena Dijamanta 7500 CSD.
A pompezne najave o ceni od 19000? Ili si samo ti trebao da izadjes iz te hartije pa si davao takve procene bez argumenata?
[ Slobodan Miskovic @ 18.09.2005. 18:10 ] @
Sto se tice akcija A.D. Dijamanta pradaja je bila NELEGALNA i sudovi ce to dokazati. Postoji mnostvo doakza za to.

Neke cinjenice na koje se mora obratiti paznja.

Gde su 28% akcija Dijamnt Banke koja je ugasena?
KO je vlasnik Investicionog fonda za jugoistocnu evropu sa udelom od bas 28% akcija?
Kako su prodavane akcije?
Ko je svesno i nezakonitin nacinom spustao cenu akcija posle prodaje svojih 28 procenata?
.
.
.
I jos mnogo mnogo pitanja na koje u ovako mafijaskoj drzavi nikada necemo dobiti odgovor....

[ Bane Telekom @ 21.09.2005. 14:23 ] @
Da li neko zna nesto o akcijama Luke Beograd. Sem ko je ponudjac i sl. Vise me ineresuje da li je cena od 800 din po akciji realna i sl.
[ dr7jo @ 22.09.2005. 07:23 ] @
realna cena je ona po kojoj je neko spreman da plati.Sve ostalo je u sferi nagadjanja. Posebno zbog nasih poznatih bilansa, koji nam sve otkrivaju a ne govore nista.
[ Bane Telekom @ 23.09.2005. 08:50 ] @
Kad kazem realna mislio sam na odnos kapital/profit/gubici/ itd.Cujem da su radnici organizovali strajk povodom ponude.Sad se tvrdi da je realna ponuda 23 e.Trazi se od drzave da ne proda 40% akcija koliko ima drzava odns.manje od 25% malih akcionara, da bi ponuda propala
[ maji @ 13.10.2005. 11:59 ] @
Neko vreme ne pratim berzu, jer mi vec duze vreme cena akcija koje imam manje-vise stagnira. Medjutim, danas primecujem prijatno iznenadjenje...uglavnom rastu.

Neka predvidjanja oko Bambija? Cujem da je Bambi odlucio da nerasporedjenu dobit pretvori u osnovni kapital kroz zamenu postojecih akcija za nove akcije sa vecom nominalnom vrednoscu. Bilo bi lepo da su se odlucili za emisiju novih akcija koje bi bile raspodeljenje svim postojecim akcionarima....ali :(.

Cekam jos... Moze Bambi i vise...

Nije mi bas jasno zasto nikako da se neko odluci za preuzimanje "serpi i tiganja" iz GM?

[Ovu poruku je menjao maji dana 13.10.2005. u 13:00 GMT+1]
[ qnyee @ 28.12.2005. 00:22 ] @
I sta bi na kraju sa Babmbijem maji?
[ maji @ 16.01.2006. 13:27 ] @
Nisam jos uvek prodala, i ne planiram bar do marta, sacekacu da vidim nove bilanse. Bambi se i dalje vrti na nesto vise od 11000, sto je za oko 40% vise od cene po kojoj sam ja kupovala, i mislim da moze i vise.

Btw, verovatno ste svi dobili poziv od svojih poreskih uprava da regulisete porez na kapitalnu dobit (ja sam platila moj pre par dana), da li ste i vi bili revnosni? Prethodnih godina dosta ljudi za koje znam da su trgovali akcijama se oglusavalo o placanje ovog poreza, sada kako se podaci iz registra direktno salju poreskim upravama, skoro svi su regulisali porez.

[Ovu poruku je menjao maji dana 16.01.2006. u 14:29 GMT+1]
[ mikevecoss @ 24.05.2006. 03:01 ] @
Postanska stedionica je danas 23.05.2006=>70.416 dinara
10.03.2006 =>18.000 dinara

Agrobanka(AGBN) 23.05.2006=>22.939 dinara
08.12.2005=>12.000


---------------------------------------------------------

Dok se vi raspravljate akademski, ljudi uzose pare-pijacno.

www.belex.co.yu

Covek zalozio stan vrednosti od 35.000 evra-dobio odmah 15.000

Ulozio u AIk banku-AIKB,zatim u Postansku i jos neke.

To je bilo pre jedno 6 meseci.

Sada ima 3 stana.Njegov i 2 zaradjena na prvom.

Sto bi rekao nas narod"Niti kopao,niti orao"

Mogao da "pukne" ali nije.

Usao covek na vreme.

Berza narocito nasa-Belex ne trazi mnogo mudrovanja.

Dobar njuh i dobra odstupnica u slucaju da nesto lose krene.

To sve.

Ostalo ce doci samo po sebi.

Berza je jedan vrsta kocke-ali sa minimalnim rizikom.

Ostatak definicije prepustam ekonimistima i brokerima koji ionako nikad ne ulazu ali rado savetuju.

U se i u svoje kljuse-odnosno njuh.

[Ovu poruku je menjao mikevecoss dana 24.05.2006. u 04:16 GMT+1]
[ jovaiša @ 01.07.2006. 15:20 ] @
Dobar dan svima želim! Da se priključim temi vezanoj za trgovanje akcijama. Gledajući mnoge akcije na beogradskoj berzi naišao sam na dosta podcenjenih. Te podcenjene su sasvim ok. Zanima me ima li ko da trguje na beog. berzi jer se na ovu temu na forumu nije dosta vremena javljao niko.
[ Anti Patriota @ 04.07.2006. 07:57 ] @
samo mi nije jasno sta ce da radite kada sve firme budu preuzete tj kada steknu vecinskog vlasnika !?
[ Slobodan Miskovic @ 25.08.2006. 16:50 ] @
Khm, kako volim kad sam upravu :D

Elem ko me je poslusao pre 12 meseci zaradio je 41,5% vise od ulozenog ;)

http://www.elitesecurity.org/p856569

Trenutno su akcije Komercijalne banke u expanziji, za vise od duplo je skocila cena akcije samo sto je ponuda skoro nikakva.

Agroanka je takodje hit.

[ Slobodan Miskovic @ 12.09.2006. 14:42 ] @
DJMN - 20.615dinara

;)
[ miloradovic @ 15.09.2006. 02:25 ] @
Maji hteo bih da kupim neke akcije,da zapocnem sa trgovanjem.Mozes mi objasniti koji je postupak do realizacije.Recimo imam 1000 eura da ulozim!! Unapred hvala na odgovoru!!
[ Slobodan Miskovic @ 15.09.2006. 02:27 ] @
ti kao fizicko lice ne mozes samostalno da poslujes na berzi bez prisustva ovlascenog zatupnika kojeg ti angazujes.
Ima nekoliko brokerskih kuca koje sam spomenuo ranije pa se raspitaj kod njih.

Recimo M&V Investi.

www.mvi.co.yu/
[ maji @ 26.09.2006. 11:46 ] @
Citat:
miloradovic: Maji hteo bih da kupim neke akcije,da zapocnem sa trgovanjem.Mozes mi objasniti koji je postupak do realizacije.Recimo imam 1000 eura da ulozim!! Unapred hvala na odgovoru!!


Stella ti je vec u svom postu dao bitnu informaciju. Na sajtu berze (http://www.belex.co.yu/), u odeljku "Clanovi" imas spisak svih clanova berze, tj. brokersko/dilerskih kuca koje trguju na berzi. Izaberes neku od njih, zakljucis ugovor sa njima da u tvoje ime i za tvoj racun trguju akcijama na berzi. Oni ce ti dati sve ostale potrebne informacije u vezi sa pojedinacnim nalozima za kupovinu. Pored ugovora koji zakljucujes sa brokerskom kucom, moras jos da u nekoj banci otvoris namenski racun za kupovinu akcija i da odredjenu svotu novca kojom zelis da kupujes akcije deponujes na taj racun. Cisto da znas da na profit od akcija placas porez na kapitalnu dobit od 20%. Trenutno su aktuelne banke. Srecno!
[ Kachy @ 26.09.2006. 19:12 ] @
Da li se zna koja je banka najpovoljnija (ima najniže provizije) za
otvaranje ovakvih računa
Ukoliko se ne sme reći ime banke zbog reklame odgovorite na PP ili mail
Poz.
[ Aleksandar Marković @ 07.12.2006. 21:31 ] @
Na skupštini akcionara Beogradske berze, usvojen je osnivački akt ove institucije koji predviđa da je berza organizator berzanskog i vanberzanskog tržišta u formi zatvorenog akcionarskog društva bez ograničenja prava glasa. Berza ubuduće posluje kao profitno društvo. Upravna i izvršna funksija su razdvojene kroz upravni i izvršni organ. Upravni odbor ima 11 članova iz reda akcionara Berze, a bira ga Skupština direktnim glasanjem. Osnivački akt je usvojen dvotrećinskom većinom, glasovima 36 akcionara koji raspolažu sa 74 odsto ukupnih glasova.

U odnosu na prethodni period Berza je zadržala ograničenja u sekundarnom prometu svojim akcijama, s tim da se ograničenje sa kruga lica koja mogu biti akcionari Berze, sada uspostavljaju u sekundarnom prenosu akcija prethodnom ponudom akcija društvu i postojećim akcionarima, a nakon te procedure omogućava se slobodan prenos. Takođe, na ovoj sednici Skupštine, jednoglasno je usvojen novi Statut Berze i izabran novi Upravni odbor sa mandatom od dana dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti na imenovanje Uprave Berze.

Skupštini akcionara je prisustvovalo 38 akcionara sa 93 odsto glasačkih prava. Statusne promene Beogradske berze donete su radi usaglašavanja te institucije sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih istrumenata i Zakonom o privrednim društvima.

b92
[ Slobodan Miskovic @ 09.02.2007. 15:22 ] @
DJMN - Cena 31.333 din


[ bigguy @ 25.04.2007. 09:32 ] @
totalni sam pocetnik, ali u zadnje vreme pratim intenzivno belex... primetio sam da su se u zadnjih mesec dana pojavile firme sacenom akcija od 30 do 500 din i da u nekim od tih firmi drzava ima oko 30% vlasnistva... e sada, s obzirom da drzava mora da proda sve akcije do kraja godine da li je onda pametno ulagati u iste jer po nekoj mojoj proceni ovo je prilika za ljude koji nemaju bas neki visak novca od 1000 do 5000e (vec 100 do 500e) da udju na berzu i relativno dobro prodju?
[ Terorista @ 07.05.2007. 11:32 ] @
Svaka cast za DJMN. Predosecaj kazes.....
hajde podeli sa pocetnicom jos koji :)
[ Pneos @ 10.05.2007. 21:59 ] @
Nekoliko pitanja:

na koji nacin se izdaje nalog brokeru, pismeno, telefonom, mejlom. Mislim to mi je bitno posto sam u inostranstvu, a hteo bih da otvorim racun u banci srpskoj i nadjem brokera ko sto je navela maji pa da vidim kako ce ici sa tim.

Drugo, da li broker moze da trguje akcijama za svoj gros.

Drugo, sta mislite o filmu Wallstreet ?
[ bigguy @ 11.05.2007. 10:08 ] @
mislim da prilikom potpisivanja ugovora moras ici licno kod brokera jer je potrebna licna karta itd., a posle zavisi od brokera kakvi su, ja sam konkretno pre dva dana dao nalog za kupovinu email-om, ali sam pre toga licno isao kod brokera da potpisem ugovor i pri tom sam isto dao neki nalog za kupovinu

sa tvojim akcijama i tvojim sredstvima broker moze da trguje samo ako mu das nalog i nikako vise...
[ Nikola Dasic @ 14.05.2007. 19:02 ] @
Eto, kao malo sam propratio istorijski trend ove teme i ostaje mi jedino da čestitam Miškoviću na Dijamantu (mada, posle svega onog, ni sam nije to očekivao)!

Dobar njuh kažeš!?
[ duki13 @ 22.05.2007. 09:42 ] @
Ljudi u dilemi sam, razmisljam da kupim akcije BiP-a. Sada su oko 500din (najnize 300 najvise 700). Predpostavljam da ce ova cena rasti u narednih 15-ak dana.

Koliko sam saznao danas se odlucuje o kupcu, i ako drzava odluci da proda svoj deo trebalo bi da prastu.

Ukoliko odluci da firma ode u stecaj ... Imam razloga da verujem u drugu slouciju zbog lokacije BiP-a (Prokop). Firma koja ga kupi je u obavezi da ne menja delatnost 3 godina - sto i nije sjajno kad neposredno pored nje treba da se izgradi zeleznicka stanica.
[ bigguy @ 22.05.2007. 10:52 ] @
ako nisi bio ovde http://www.economy.co.yu/diskusije/viewtopic.php?id=1192 onda pogledaj pa sam odluci...
[ duki13 @ 22.05.2007. 17:48 ] @
Hvala, sve je jasno.
[ Brain raider @ 29.09.2007. 01:27 ] @
Zasto je ova tema stala?

Jeli pametno uzeti banku kao brokera?
[ boki @ 06.12.2007. 22:08 ] @
Jel moguce preko neke banke trgovati preko web-a ?
Vidim Raiffeisen je dodao neke feature za to ali ne znam da li to radi.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2007. 22:11 ] @
Citat:

Jeli pametno uzeti banku kao brokera?


Meni je banka broker. Nema tu puno pametno ili ne pametno - tebe treba samo da zanimaju provizije brokera i eventualno neke dodatne pogodnosti ako ih u Srbiji dozvoljavaju (online i sl...)

Broker je samo posrednik, a ne i finansijski savetnik (tj. bar ne bi trebao da bude) - tako da tebe treba da zanima samo koliko % uzima na transakcijama, koliki su fiksni troskovi itd.. itd...
[ Bleya2 @ 10.08.2008. 16:17 ] @
Dobar dan,

Imam jedno pitanje. Da li je moguce trgovati na Beogradskoj berzi putem interneta? Zivim u inostranstvu i zeleo bih da pocnem da trgujem sa domacim akcijama.

[ stipendije @ 15.09.2008. 14:34 ] @
Igru virtuelne berze pokrenulo je udruzenje brokera sa Wallstreeta, prvobitno zamišljeno kao lokalnu igru, ali je dobila međunarodni karakter, ima vise od 2.000.000 virtuelnih investitora, igra se tako što se registracijom dobija virtuelnih 100.000 sa kojima se kupuju akcije, u portfoliju ne mozete imati vise od 20% novca u jednoj akciji, ova akcija kod nas za sada ima cilj edukacije, da bi nekada možda neko od nas dospeo na top listu. Konkurencija je velika, ali kada se spoje sreća i znanje svasta može da se desi...
Trgovina se obavlja klikom na ticker na vrhu strane, pored imena i cena akcija stoji opcija BUY ili SELL sto su preporuke brokera, naravno ni oni nisu uvek u pravu, ne mozete vise od 20% novcanih sredstava plasirati u jednu akciju. Takodje mozete pozajmiti od banke jos 100.000 ili kupovati fjucherse.
Testirajte i obnovite znanje o berzi i akcijama, naucite nešto novo, zabavite se uz lepe nagrade. Broj ucesnika sa EX YU prostora dostigao je broj od 30.000
Nazalost kvalitet istih nije zadovoljavajuci na svetskoj rang listi.
Takodje molim moda da ne brise poruku igra je edukativnog karaktera.

http://berza.cjb.net

Trenutno stanje na glavnoj tabeli:
[ stipendije @ 13.10.2008. 09:42 ] @
Najnovije stanje :)

[ stipendije @ 14.10.2008. 11:58 ] @
I Beleks je pozeleneo, doslo je prolece, sve banke +20.00 %
[ BorisAndjelic @ 17.01.2009. 18:33 ] @
Jel neko sa foruma jos uvek trguje na berzi, ili joj se blizi zatvaranje?
[ Horvat @ 01.02.2009. 22:39 ] @
imam par [glupih] pitanja
naime,gledao sam belex site,i za suboticu postoji samo jedna brokerska kuca,neka sbd broker a.d. ,medjutim na site-u bas nema puno informacija [tipa koliko je "clanarina",koju proviziju uzimaju i slicno,e sad,mene zanima koliko je neka brokerska kuca ...hmmm... "sigurna" ,i koliko idu te "clanarine" i provizije? [i da li se moze u svakoj banci otvoriti racun ili postoji neki spisak?]

drugo,sta znaci kad za neke akcije stoji da je vrednost nula,da nema nikakvih promena vec ihahahaj...a da doticno preduzece radi?

trece,da li se pod "obim" podrazumeva minimalan broj akcija,odnosno da je "obim" broj akcija koje su u paketu i ne moze se manje kupiti?

edit:nasao sam cenovnik...samo mi bas nisu jasne cene [velike su]...sta ja kao fizicko lice koje zeli da kupuje/prodaje akcije trebam imati?
http://www.sbdbroker.co.yu/prospekti/tarifa.pdf

edit:bice da je obim koliko je akcija bilo u prometu - kupljeno/prodato

edit:ukapirao sam i ovo pod 2 sta je...nisam dobro gledao,nije cena nula,nego promet akcija u proteklo vreme...[Ovu poruku je menjao Horvat dana 01.02.2009. u 23:53 GMT+1]
[ SpakyP @ 02.02.2009. 15:06 ] @
Sta raditi u ovom haosu a u dzepu 4000 eura, gde uloziti i sa cime poceti ? Dajte bar neki savet ?
[ Jelenkovic @ 14.08.2009. 21:12 ] @
Kao da se radi o jo-jo efektu, udješ, i čim skoce akcije, izadjes...
Ali kao da su najgora vremena iza nas !!
[ gargamel011 @ 24.08.2009. 15:27 ] @
Pravo vreme za trgovinu na Berzi, mada mislim da je u periodu mart-maj bilo najidealnije svi indexi Beogradske berze su bili na minimumu
i ko je tada ušao sad je u plusu bar 70%, za neke i više,
primer
11.03 ENHL bio 280 dinara
danas
24.08. ENHL je 829 dinara

pa izračunajte.

A max cena za ENHL je bila 17.04.2007. 3400 dinara.
Naravno nikada nije kasno ući samo je potrebno pratiti kretanja na berzi skoro svakodnevno da bi znao kada je dosta pa izaći na vreme.

A ako nekoga interesuje kako ostala statistika evo ovde.