[ Pigoza @ 13.05.2005. 17:35 ] @
Evo sta bih dobio time, ako je IC recimo 20W na 8 oma, paralelno bih vezao jos jedno isto takvo IC kolo i onda pobudjivao 4 omske zvucnike-dobio bih vecu snagu, disipacija bio bila duplo veca nego sa jednim IC kolom ali posto su dva IC paralelno vezana prepolovila bi se i disipacija, pa pola na jednom IC kolku pola na drugom, naravno sa predotpornicima na izlazu ?
[ damiru_2 @ 14.05.2005. 08:31 ] @
Ne radi to baš tako kako si zamislio... U ti svrhu možeš koristiti 2 IC-a koja je moguće spojiti u booster spoj, tako da jedan daje negativnu, a drugi pozitivnu poluperiodu izlaznog signala. Teoretski je tako moguće dobiti do 4x veću snagu nego što daje 1 IC.
Naravno, ako nije moguće napraviti booster pojačavač pomoću tih kola, postoji bar jedna (jednostavnija) šema za obrtač faze, uz pomoć kojeg (ako imaš 2 nezavisna pojačavača istih karakteristika) možeš dobiti 1 kanal skoro 4x veće snage.
Nadam se da si me razumeo.

Pozdrav
[ Pigoza @ 15.05.2005. 16:00 ] @
Hvala, razumeo sam, a na kraju krajeva postoje jaca kola pa ne mora posvaku cenu da to bude LM3886, posto za njega sam citao , naravno jedna varijanta sa obrtanjem faze, druga bridge verzija + ulaz na + jednog pojacivaca, - ulaz na + ulaz drugog pojacivaca itd, ali sam nasao i varijantu bukvalno paralelno spojena pojacala stim sto na izlazima imaju po otpornik od 0.1 om, i onda se napaja zvucnik sa manjom impoendansom nego kad je bio samo sa jednim kolom/ umesto 8 oma, sad ide 4 oma, pa dobijes vecu snagu-nadam se da si i mene sad ti razumeo, ne kazem da moram i treba da tako da radim, samo me zanimalo dali moze tako. Hvala ti na odgovoru.
[ ksrele @ 21.05.2005. 13:42 ] @
Ne znam da li ovo ima veze sa temom ali da ipak pitam. A da li se smeju spojiti dva IC-a paralelno tako da kada jedan radi drugi ne radi? Da li onom koji ne radi smeta ta struja koju stvara onaj koji radi ili otpor od onog koji ne radi mnogo utice na rad ovog koji radi?
Zanimljivo a?
[ Proko @ 21.05.2005. 14:59 ] @
Ne vidim šta je tu zanimljivo, izgleda pitaš da bi nešto pitao.
Zavisi kako je urađena pobuda izlaznog stepena u pojačalu, ali generalno ne može, odnosno pojačalo koje ne radi bi trošilo energiju onog drugog, i samim tim se grejalo,a može biti i uništilo.
[ ksrele @ 21.05.2005. 16:12 ] @
Pitao sam to jer sam svojevremeno trebao koristiti iste zvucnike od strane dva pojacala, a mrzelo me je da pravim preklopnik.