[ varelg @ 15.05.2005. 20:14 ] @
Zdravo,
Koje se obrazovanje i iskustvo trazhhi da bi se postao Oracle konsultant? Jesu li Oracle sertifikati neophodnost? I koliko se iskustvo trazhi za tu poziciju... idu li konsultanti na posebnu shkolu?
Susreo sam pre izvesnog vremena jednog od tih konsultanta ali vreme je bilo kratko i vechina pitanja su ostala neodgovorena... osim jednog: puno se putuje a zarada je hmmm, hmmm, pa ne bash...
[ Dejan Topalovic @ 15.05.2005. 21:29 ] @
Potrebno je da polozis odredjene ispite, kako bi dobio sertifikat Oracle Certified. Vise o tome mozes procitati u vec otvorenim temama na ovom podforumu.
[ range @ 07.06.2005. 10:20 ] @
Ako sam ja dobro razumeo nije pitanje uopste za Oracle certified bilo sta vec za konsultanta, a to je vezano za Oracle Financials, njihov ERP sistem. U principu jako je malo mesta u Srbiji gde se mogu pohadjati kursevi za konsultante uopste redovno. Sto se tice Oracle-a, ja ne znam da postoji ijedna instalacija u Srbiji, u CG ih ima nekoliko, mozda ti je bolji izbor SAP. Imaj u vidu da te kurseve u 90% slucajeva ne mozes da pohadjas kao fizicko lice, vec mora firma da te posalje.
[ Dejan Topalovic @ 15.08.2005. 11:12 ] @
@range: Odakle ti to, da ne mozes ici na kurseve kao fizicko lice? Oracle ne ogranicava prijem na kurs time da li te salje firma ili dolazis kao pojedinac svojom voljom.

Postoji odredjeni broj instalacija Oraclea i u Srbiji, ali tacan broj ti moze dati jedino njihovo predstavnistvo u SiCG.
[ range @ 01.09.2005. 12:20 ] @
Ajde da se ispravim i pojasnim sta sam hteo reci. Prvo, ne radim u Oracle ERPu vec u konkurentskom softveru, ali rekao bih da im je politika slicna. Elem, ti za SAP mozes ici na SAP Academy, ima ih par desetina u svetu, ali sto se tice zemalja gde ih nema (npr. Srbija) obuku organizuju firme koje imaju licencu kao educational partner. Ti sertifikati su nesto nizeg nivoa, ali su oko tri puta jeftiniji. E sad, svi kursevi koji su organizovani u zadnje vreme su bili za partnere, znaci nije moglo da se pozove i kaze dobar dan ja bih na kurs, vec firma ako ima VAR ugovor sa SAP-om posalje svoje zaposlene da ih obuci. Mozda ce biti drugacije u buducnosti, ali ovo je kako stvari za sada stoje.
Sto se tice Oracle-a u svetu ERP-a, jako su daleko iza SAP-a (po broju instalacija, pogotovu u Srbiji), mada nekim svojim skorasnjim potezima najavljuju da ce se malko aktivnije ukljuciti u te vode...
[ Dejan Topalovic @ 01.09.2005. 13:08 ] @
Nema potrebe da sad razvijamo diskusiju na kojoj poziciji je SAP, a na kojoj Oracle (btw. koji database engine koristi SAP?)... To je za drugu temu.

Bilo bi dobro, kad bi se javio neko iz Oracle predstavnistva u SiCG, da nam objasni kako to kod njih funkcionise, mada ne vjerujem da oni prate ovaj forum. :)
[ range @ 01.09.2005. 13:31 ] @
Citat:
StRiPy: Nema potrebe da sad razvijamo diskusiju na kojoj poziciji je SAP, a na kojoj Oracle (btw. koji database engine koristi SAP?)... To je za drugu temu.


Znas kako, mislim da bi to bila jako zgodna tema, rasprava generalno o ERP softverima jer po ne samo mom misljenju to je grana koja ce u Srbiji sigurno u sledecih par godina bukvalno eksplodirati. Ne mozes da verujes koliko se ovde trazi kadar za konsalting.