|
[ xtraya @ 18.05.2005. 03:59 ] @
| daju na njihovom sajtu besplatne diskove, opusteno stignu u BG...
a sto se distro-a tice....
samo cu reci.... svaka cast! ima i KDE verzija....
gomila hardvera radi,cak i intel-centrino wifi karte su radile na 1.
ima i live naravno,kao i addons sa codec-ima,drajverima i ostalim zezalicama....
za pohvalu naravno.... i sve je F R E E .... |
[ tdjokic @ 18.05.2005. 09:29 ] @
Lepo si ovo objasnio. Koliko diskova si dobio? KDE verzija je sveza i ne salju je besplatno, bar koliko ja znam, i jos nije "zrela" za koriscenje, ima prilicno zackoljica. Probao sam i verziju sa Gnome, kratko, jer se u Gnome ne razumem. Mogao si dati i adresu sajta distribucije koju toliko hvalis i koja ti je poslala besplatne CD-e, da im se malo revansiras. Evo ja cu dati: http://www.ubuntulinux.org/
Uzgred - da li neko zna sta predstavlja zastitni znak Ubuntu-a,
jer je ocigledno da nije pingvin? Sediste firme je na Isle of Man i taj znak je stilizovani znak sa zastave te teritorije - tri noge, koje predstavljaju nekakvo trojstvo vlasti:

[ mmirilovic @ 18.05.2005. 10:12 ] @
Kada si dobio te diskove?
Pojedini korisnici na forumu su se žalili da su im diskove zadržali na carini,
i da su im tražili da plate carinu. To je bilo posle nove godine kada je
Dinikić uveo nove mere (PDV itd...).
I ja sam dobio Ubuntu, ali pre nove godine i tada nisam imao problema!
[ BojanBG @ 18.05.2005. 10:33 ] @
Koliko znam bilo je problema samo sa ljudima koji su porucili 5 i vise diskova dok su oni koji su porucili 1 mogli bez problema da ga podignu.
Da li stvarno verujete da je popularnost Ubuntua toliko skocila na sajtu kao sto je distrowatch u odnosu na ostale distribucije ili mislite da nego pravi marketing od svega toga?
poz
[ del-boy @ 18.05.2005. 10:42 ] @
Meni je stiglo posle Nove godine (mislim da je u februaru) 10 kompleta. Nikakvih problema nisam imao, samo je došao poštar i predao mi paket...
A što se tiče same distribucije ni ja se nisam dugo na njoj zadržavao baš zbog Gnome-a, jer ne mogu da se naviknem. Da je KDE pa ajde, ali ovako...
[ Miroslav Strugarevic @ 18.05.2005. 10:58 ] @
E pa meni se Ubuntu ni malo ne svidja. Probao sam i stariju i ovu sad 5.04 i nekako je sve nedovrseno. To da podrzava vecinu hardware-a je tacno, moj SATA disk je prepoznat bez problema kao i opticki uredjaji sto nije bio slucaj na starijim verzijama Debiana (Ubuntu je baziran na Debianu), ili beta verziji 5.04 Live CD-a. Sve u svemu ja sam ipak vise za obicnu verziju Debiana.
[ Srđan Krstić @ 18.05.2005. 12:27 ] @
@tdjokic:
taj znak predstavlja tri coveka kako se drze za ruke (ili grle, sta vec) - The Ubuntu Circle
[ Jbyn4e @ 18.05.2005. 12:50 ] @
A oko trademark-a tog znaka i kako microsoft nalazi ideje...
https://forum.hackinthebox.org/viewtopic.php?p=70717
[ mmirilovic @ 18.05.2005. 15:12 ] @
@BojanBG
Ubuntu zaista ima dobar marketing, međutim, iza marketinga se ipak nalazi
odličan proizvod. Doduše, nije za naše prostore, jer podrazumeva da se ima
dobra (brza) internet konekcija, kako bi se skinuo dodatni softver. Ubuntu,
kao što svi znamo, dolazi na jednom CD-u, samo sa osnovnim programima.
[ tdjokic @ 18.05.2005. 15:44 ] @
Citat: IsrkiboyI: @tdjokic:
taj znak predstavlja tri coveka kako se drze za ruke He, he, he - pa na tvojoj slici ima 5 osoba :-) , sto coveka, sto zena, tako da ne znam... Mozda je zastava Isle of Man cista slucajnost, mozda nisam u pravu.
[ Srđan Krstić @ 18.05.2005. 16:06 ] @
:D
Ma jeste 5-oro ljudi na mojoj slici, ali to je ta fora (sad, ovamo je 3).
A i meni se cini da je zastava Isle of Man cista slucajnost.
[ SASA M. @ 19.05.2005. 06:17 ] @
Citat: mmirilovic: @BojanBG
Ubuntu,
kao što svi znamo, dolazi na jednom CD-u, samo sa osnovnim programima.
Meni ga je doneo prijatelj. Ima dva CD roma. Prvi je cd boot verzija kao knoppix, drugi instalacija za tvrdi disk.
[ tdjokic @ 19.05.2005. 06:53 ] @
Citat: SASA M.: Meni ga je doneo prijatelj. Ima dva CD roma. Prvi je cd boot verzija kao knoppix, drugi instalacija za tvrdi disk. Cini mi se da se ne razumemo. Ti si dobio Live verziju (to sto se pokrece kao Knoppix) plus instalacioni CD. To su dve potpuno razlicite stvari i svaka je dosla na po jednom CD-u. Live verovatno ni ne moze da dodje na vise CD-a, ali instalaciona verzija bi mogla, da su u Ubuntu tako zamislili, a nisu. O tome je rec.
Ja sam o tome jos jednom ovde pisao nesto. Oni daju posebno instalacioni disk jer je njemu potrebno mnogo manje memorije za start i rad od Live a i instalcioni program je (bar je bio kad sam ja probao pre par meseci) tekstualni, mnogo jednostavniji od recimo Mandrake i ocigledno predvidjen za slabije masine. Onda za takvu skromnu distribuciju treba da skidas programe preko mreze, jer na tom jednom CD-u ima prilicno malo programa! Gde je tu logika? Ako distribuciju koristi skroman korisnik, njemu je tesko da skida programe preko mreze. A ako se kaze da je "danas vise manje svima dostupan brzi Internet" onda zasto distribucija mora da bude skromna? Licno smatram da je to velika greska i konfuzija u konceptu. Knoppix se pokrene i sa 128 MB memorije i na tom jednom CD-u ima natrpano gomilu stvari, skoro da ti nista drugo ne treba i skidanje programa je predvidjeno izuzetno.
[ xtraya @ 19.05.2005. 10:00 ] @
ne znam, ali moj drugar od koga sam i dobio disk je zatrazio 10 i dobio 10 komada
e sad,sto se tice distribucije, najvise me odusevilo sto radi sve na 1. ubacio sam u jedan najnoviji HP lap top, live cd je sve nasao i sve je odmah radilo
sto se pravog distro-a tice, radi sve na cirilici,latinici, kako god zelite moze da se namesti... inace ne volim gnome ali bas izgleda lepo u onoj braon boji
i sto je najbitnije uopste nije zahtevan preterano, radi sa 128 rama na 500mhz sasvim opusteno
probajte da gurnete suse 9.3 na takvu konfiguraciju i odmah dobijete kernel panic
dobro ipak je suse majka za GUI, nek prica ko sta hoce, kakve fedore mandraci i ostalo... suse rula...
[ mmirilovic @ 19.05.2005. 11:29 ] @
Kada sam rekao da ima samo osnovne programe, mislio sam osnovne u odnosu na
neke druge distribucije. Ubuntu u sebi ima GNOME, OpenOffice, neke programe
za puštanje muzike i filmova, Evolution i sl. Odnosno za svaku "delatnost"
ima samo po jedan program. Za razliku od SuSE-a kod koga se može birati
nekoliko različitih programa za istu stvar. Recimo SuSE ima KDE, GNOME,
FluxBox, XFCE, nekoliko mail klijenata, nekoliko news klijenata... po
nekoliko svega.
Ubuntu nema GIMP. Nema ni devel pakete za X, GNOME i Kernel source, pa se
skoro nijedan program ni drajver ne može instalirati iz source-a. Sve to
treba skinuti sa Interneta. A ako se ima dobar Internet onda to ne mora da
bude teško ni početnicima. U Ubuntu je sve odrađeno "user friendly", sve je
jednostavno i na dva-tri klika mišem. Pa je to verovatno slučaj i sa
skidanjem dodatnih paketa sa Interneta.
[ Miroslav Strugarevic @ 19.05.2005. 12:37 ] @
Kako to Ubuntu nema GIMP? Koliko sam ja video ima i to 2.2.6 cini mi se.
[ tdjokic @ 19.05.2005. 12:47 ] @
Citat: mmirilovic: Pa je to verovatno slučaj i sa skidanjem dodatnih paketa sa Interneta. Ne radi se ovde o "user friendly" ili ne, skidanje paketa je fizicki posao koji na dial-up-u guta i vreme i pare. Sumnjam da je Ubuntu pronasao neki trik da se 30 MB skine mnogo brze na njemu nego na drugim distribucijama, preko istog dial-up-a. Lako je meni sa ADSL da se izivljavam koliko hocu, kad imam flat i prilicnu brzinu, ali dial-up, ufffff.
[ sakall @ 19.05.2005. 17:54 ] @
istina je da ima samo osnovni softver...ali imate da skinete disk sa gomilom programa koji su valjda budzili ovi sto su i pravili kubuntu...xtraya moze da vam da link ako zelite
[ mmirilovic @ 19.05.2005. 21:12 ] @
@tdjokic
Mislim da sam da sam bio jasan da govorim o slučaju kvalitetnog interneta, a ne dialup-a.
[ tdjokic @ 19.05.2005. 21:48 ] @
Citat: mmirilovic: @tdjokicMislim da sam da sam bio jasan da govorim o slučaju kvalitetnog interneta, a ne dialup-a. Bio si jasan. Medjutim, mnoge distribucije imaju lako skidanje paketa ako imas kvalitetan pristup Internetu. To nije nikakva posebna vrlina Ubuntua. Ja ponovo kazem - ceo koncept Ubuntua, od naziva i logoa do besplatnog slanja CD-a, je usmeren ka skromnijoj populaciji a skromnija populacija pretezno ima dial-up. Najmanje sto su mogli uraditi je da napune taj jedan CD sa softverom, kao Knoppix recimo, a ne da ga salju umereno punog. To je poenta moje teorije.
[ stolex @ 19.05.2005. 22:14 ] @
Citat: mmirilovic: mislio sam osnovne u odnosu na
neke druge distribucije. Ubuntu u sebi ima GNOME, OpenOffice, neke programe
za puštanje muzike i filmova, Evolution i sl.
Ovo recimo Fedora nema. Pa ovi paketi su uglavnom dovoljni. Recimo Slack dolazi na 2CD-a pa ako izbacite source i KDE ili Gnome mozda bi mogao da se nagurana 1CD i da bude u potpunosti funkcionalan.
Nego jedno pitanjce za vas koji ste se vec igrali sa ovom distribucijom. Koji su joj default paketi: RPM, tgz ili?
Na koju distribuciju od vecih najvise lici (ili drugim recima: koja je doradjena)
[ BluesRocker @ 19.05.2005. 22:51 ] @
Postavljam ovo pitanje kao neko ko nema ama bas nikakvog pojma o linuxu, pa nemojte da se ljutite.
Zasto vi linuxasi trazite da sa instalacionim linuxom dobijete milion razlicitih programa? Nikad nisam cuo da se neki korisnik windowsa buni sto je uz njega dobio shipak. A i vecinu programa za windows skidam sa neta iako imam dial-up i to losh.
P. S. Narucio sam Ubuntu (cuo sam od tdjokica za to) i jos mi nije stigao (ni ne ocekujem bar jos 2-3 nedelje). Jedan od razloga za to je i sto nisam uspeo da dobijem od nekog neku drugu distribuciju. Zato se linux nikad ni nece prosiriti dovoljno jer vam je tesko da nekom narezete obican CD.
[ Miroslav Strugarevic @ 19.05.2005. 22:52 ] @
Na Debian. .deb
[ Srđan Krstić @ 19.05.2005. 22:56 ] @
Citat: Zato se linux nikad ni nece prosiriti dovoljno jer vam je tesko da nekom narezete obican CD.
???
A sta je recimo ovo???
Ako ti nije dovoljno, evo ja cu da ti narezem sta god hoces, uglavnom imam sve moguce i nemoguce distroe, a imam i dobru vezu pa mogu da skinem sta hoces.
[ mmirilovic @ 19.05.2005. 23:27 ] @
@tdjokic
Ali, skromnija populacija u normalnim zemljama pretežno ipak ima ADSL ili
kablovski internet. I mislim da je ciljana upravo ta skromna populacija u
normalnim zemljama, gde je internet standard jednako kao i topla voda!
[ axez @ 19.05.2005. 23:40 ] @
ili ovo....
http://www.ns-linux.org/?q=node/210
ali ti si BluesRockeru lenj da bi malo potrazio......
Citat: BluesRocker:
Zasto vi linuxasi trazite da sa instalacionim linuxom dobijete milion razlicitih programa?
Zato sto mozemo....
Citat: Nikad nisam cuo da se neki korisnik windowsa buni sto je uz njega dobio shipak. A i vecinu programa za windows skidam sa neta iako imam dial-up i to losh.
E pa mi nismo korisnici windowsa i navikli smo da imamo malo bolje od najogoljenijeg OS-a
[ BluesRocker @ 19.05.2005. 23:48 ] @
Citat: Srđan Krstić: ???
A sta je recimo ovo???
Ako ti nije dovoljno, evo ja cu da ti narezem sta god hoces, uglavnom imam sve moguce i nemoguce distroe, a imam i dobru vezu pa mogu da skinem sta hoces.
Citat: axez: ali ti si BluesRockeru lenj da bi malo potrazio......
Nisam lenj, pokusao sam bas preko te teme da dodjem do linuxa ali nije islo bas glatko (odnosno nije islo nikako). :)
Za ovaj sajt http://www.ns-linux.org stvarno nisam znao. Videcu da nesto odatle nabavim.
[ tdjokic @ 20.05.2005. 01:09 ] @
[ Časlav Ilić @ 20.05.2005. 11:28 ] @
Pitam se za Ubuntu, šta je najbitniji razlog zbog koga ne dele i verziju na jednom DVDu? Tu bi se već lakše disalo...
[ xtraya @ 20.05.2005. 11:56 ] @
ima verzija i na dvd-u,live+distro pa biras sta hoces. 2.8 giga
evo probao sam sa torentosima ali nesto nece, sporo ide...
Citat:
Nikad nisam cuo da se neki korisnik windowsa buni sto je uz njega dobio shipak. A i vecinu programa za windows skidam sa neta iako imam dial-up i to losh.
a pa bojim se da je dubinska konceptualna razlika uzrok tome...
na kraju krajeva,samo uzmite primer gazde koji ima 5 sekretarica koje salju -primaju mailove i kucaju dokumenta....
i onda office 400 evra plus windows 150 (mozda sam promasio malo cene ali sustina je bitna)
pa sve to X 5.... ne da ce da udari po dzepu... QQ....
a ubuntu ima i na srpskom, cirilca sve u 16.....
i to sljaka na 1... i bas je frendly....
[ parafora @ 20.05.2005. 18:43 ] @
ja sam pre 10-tak dana dobio 10 primeraka ubuntu 5.04 za intel x86, nije bilo problema na carini poshtar mi je doneo na vrata..
dobija se fensi pakovanje sa jednim live i jednim install cd-om
poz
[ Challenger @ 20.05.2005. 21:57 ] @
Samo jedno pitanje: evo pre 2 minuta sam narucio 5 kompleta (ili sta li su vec), pa me zanima za koliko otprilike stigne (vremenski)?
[ MARKO MAXIMUS @ 20.05.2005. 23:59 ] @
>
REcimo ne bi ti smetalo da malo procunas po njihovom sajtu pre nego pitas :)
Evo ti odgovora 4-6 weeks ili ti njihovim recima
>
> How Long Will It Take?
>
> Short Answer: /4-6 Weeks/
>
> Shipment time can vary considerably in relation to a wide range of
> factors (when you order CDs; where you are located in the world; the
> speed of your local mail delivery; etc). That said, a good rule of
> thumb is to allow at least 4-6 weeks for delivery although in some
> cases they will be delivered substantially more quickly.
>
Btw sve sto te interesuje imas i lepo obelezeno linkom na strani za
narucivanje :) tako da opusteno ne placas ti LOL
Ubuntu
Pressed CDs FAQ
<[url=http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/shipit/>]http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/shipit/>[/url]
[ HOKUM @ 21.05.2005. 00:39 ] @
stolex:na prvom CD-u od slacka je sve,ukljucujuci i kernel source,a na drugom su KDE i Gnome...dakle radi sve fino i na jednom CD-u :P
[ Challenger @ 21.05.2005. 01:42 ] @
Citat: MARKO MAXIMUS: >
REcimo ne bi ti smetalo da malo procunas po njihovom sajtu pre nego pitas
Evo ti odgovora 4-6 weeks ili ti njihovim recima
>
> How Long Will It Take?
>
> Short Answer: /4-6 Weeks/
>
> Shipment time can vary considerably in relation to a wide range of
> factors (when you order CDs; where you are located in the world; the
> speed of your local mail delivery; etc). That said, a good rule of
> thumb is to allow at least 4-6 weeks for delivery although in some
> cases they will be delivered substantially more quickly.
>
Btw sve sto te interesuje imas i lepo obelezeno linkom na strani za
narucivanje  tako da opusteno ne placas ti LOL
Ubuntu
Pressed CDs FAQ
<[url=http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/shipit/>]http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/shipit/>[/url]
 He, he, e stvarno nisam mnogo razgledao kad sam video onaj link: Shipit - Free CDs, posebno zbog ovog Free! Pa dobro, 4-6 weeks, al' me i dalje zanima za koliko vremena je nekome odavde (odavde -> iz ove teme) to stiglo? I jos nesto, jel' neko nesto ipak platio (znam da je besplatno, al' nesto tipa carina, PDV, itd.)?
[Ovu poruku je menjao Challenger dana 21.05.2005. u 03:04 GMT+1]
[ tdjokic @ 21.05.2005. 01:55 ] @
Ubuntu besplatni CD-i se salju sirom sveta i pogodite u kojim zemljama primaoci imaju probleme sa dostavom? Necete verovati, ali - opet smo "najpametniji" od celog sveta, i mi i bivsa "braca", a i dalje smo u "jedinstvu":
http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/shipit
"In several countries (e.g., Croatia, Macedonia, Serbia and Montenegro and others), even small shipments of CDs have been stopped."
Za one koji nisu upoznati sa tim, a o cemu je ovde bila i posebna tema, radi se o nekom "levom" pravilu koje ne dozvoljava ni pod razno da fizicko lice primi neku promotivnu posiljku sa vise komada necega, BEZ OBZIRA STO JE POSILJKA SASTAVLJENA OD BESPLATNIH STVARI. Koliko je meni poznato, ne radi se o carini - drzava prihvata da je to besplatno, ali postoji to ogranicenje za fizicka lica i gotovo. U posti su bile gomile CD-a a ljudi nisu mogli da dobiju ni po jedan, jer posta strogo postuje zakon a po zakonu posiljka ne sme da se otvara itd., itd., i tako smo se "izborili" za status babaroga na sajtu Ubuntu-a! Po novijim izjavama u ovoj temi, izgleda da su i nase vlasti shvatile o cemu se radi i tako ste vi koji ste dobili CD-e to dobili bez cimanja.
[ MARKO MAXIMUS @ 21.05.2005. 02:03 ] @
>
Ja ga jos cekam sta da ti kazem valjda ce reci ovi sto su dobili :) osim
ako ne zele da odbiju potencijalne narucioce kratkim rokovima Citaj 6+
nedelja :)
[ Challenger @ 21.05.2005. 02:08 ] @
E 'ebiga, pa ako cu da cekam 6+ nedelja (do godinu dana ili vec dokle) onda cu naci ovde, makar i platio! Gluposti. Najbolje da onda jos zbog ovih nasih kretena ni ne stigne. Mislim stvarno...
[ MARKO MAXIMUS @ 21.05.2005. 02:13 ] @
>
Da da citao sam bas to malopre kad sam trazio link ka strani (croatia ,
macedonia and serbia and montenegro :))) Lol pa moramo biti po necemu i
mi srbi poznati
Zna se da smo kao nacija svetski prvaci u gluposti lol
> Za one koji nisu upoznati sa tim, a o cemu je ovde bila i posebna
> tema, radi se o nekom "levom" pravilu koje ne dozvoljava ni pod razno
> da fizicko lice primi neku promotivnu posiljku sa vise komada necega,
> BEZ OBZIRA STO JE POSILJKA SASTAVLJENA OD BESPLATNIH STVARI. Koliko je
> meni poznato, ne radi se o carini - drzava prihvata da je to
> besplatno, ali postoji to ogranicenje za fizicka lica i gotovo. U
> posti su bile gomile CD-a a ljudi nisu mogli da dobiju ni po jedan,
> jer posta strogo postuje zakon a po zakonu posiljka ne sme da se
> otvara itd., itd., i tako smo se "izborili" za status babaroga na
> sajtu Ubuntu-a! Po novijim izjavama u ovoj temi, izgleda da su i nase
> vlasti shvatile o cemu se radi i tako ste vi koji ste dobili CD-e to
> dobili bez cimanja.
Upravo to a za one koji bas zele avanturu (gonjenja sa drzavom) ili bi
samo da malo polupakju po nenormalnom sistemu(drzavnom aparatu) imaju na
istom linku koji sam malopre stavio u odeljku gde se price o problemima
prilikom isporuke (carina upravo ovo sto tdjokic pise-oni to tretiraju
kao carina (a kod nas ima toliko zakona koji se ne postuju
(telekomunikacije) a ovaj se postuje c c c i to kad je nesto za dz uslo
u zemlju )
Imate znaci link ka njihovom zvanicnom pismu za zahtevom za odobrenje
posiljke i objasnjenjem o cemu se radi tu :)
E sad sve sto treba je mejlovati drzavnu upravu i traziti da vam daju
vasu svojinu koju (ne)propisno drze
Poz i stvarno hoce li neko reci za koliko mu je stigla posiljka :)
[ MARKO MAXIMUS @ 21.05.2005. 02:16 ] @
>
Pardon to je bilo pitanje da li je 6+ ? ne konstatacija meni moj paket
nije stigao ali nema ni dve nedelje tako daopusteno koristi druge
distribucije a na ovu racunaj u ovo vreme iduceg meseca moja procena je
da im ne treba vise od 4 nedelje ukoliko su azurni i nisu bas zatrpani
Poz sorry sto sam te zbunio postom
[ parafora @ 21.05.2005. 14:02 ] @
meni je stiglo za desetak dana... šalje se iz NL
ako te mrzi da čekaš naćićemo se negde pa ću ti dati, imam još par komada
poz
[ Challenger @ 21.05.2005. 14:21 ] @
Citat: MARKO MAXIMUS: >
Pardon to je bilo pitanje da li je 6+ ? ne konstatacija meni moj paket
nije stigao ali nema ni dve nedelje tako daopusteno koristi druge
distribucije a na ovu racunaj u ovo vreme iduceg meseca moja procena je
da im ne treba vise od 4 nedelje ukoliko su azurni i nisu bas zatrpani
Poz sorry sto sam te zbunio postom
Ma nema frke, nego sam ja poloodeo kad sam video 6+ !
Citat: parafora: meni je stiglo za desetak dana... šalje se iz NL
ako te mrzi da čekaš naćićemo se negde pa ću ti dati, imam još par komada
poz
Ne mrzi me da cekam ako je toliko (10, 20 dana) - nisam toliko nestrpljiv, ali, mislim, da cekam neka 2 meseca i vise, pa valjda bi ga cak i ja napravio za toliko!!! 
Poz i vama.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|