[ Dario_Young @ 20.05.2005. 06:20 ] @
Pozdrav,

Imam desetak racunara u mrezi.Na njih osam je Win 98 a na dva je Win Xp.
Umrezeni su svi.Ovi sa Xp se međusobno vide,ali ne vide ove sa Win 98.
Racunari sa Win 98 se vide međusobno (njih osam) ali ne vide ova dva na kojima je Xp.Napominjem da su sve računari PentiumI i PII
U cemu je problem???

Hvala

[ Dario_Young @ 20.05.2005. 09:33 ] @
Da samo napomenem,

Svi su računari postavljeni na "obtain an IP adress automatically".
Kada postavim IP adrese na Win 98 i Win xp onda se vide.Međutim da li mogu da se vide bez postavljanja IP adresa tj. da su svi na "obtain an IP adress automatically".
[ plavigor @ 20.05.2005. 11:42 ] @
Neko mora da im dodeli adrese - ti ili DHCP. Kada su postavljeni na "Obtain an IP address automatically" oni pokusavaju da kontaktiraju DHCP server da bi od njih dobili IP adresu. Ako je ne dobiju, oni ce sami postaviti sebi adresu iz APIPA opsega (169.254.0.1-169.254.255.254), a periodicno ce pokusavati da kontaktiraju DHCP. Posto tog servera nema na tvojoj mrezi, nikad ga nece ni dobiti, pa dzabe opterecujes mrezu sa tom vrstom saobracaja. Zato sam postavi zeljene adrese jer ti si admin.
Inace, svi kompovi bi trebalo da se vide jer pripadaju istom sabnetu (169.254.0.0). Mozda se ne vide odmah, vec posle izvesnog vremena. Probaj da kompove koji se ne vide pingujes po IP broju i po imenu. Pored toga, potrazi ih u "Find Computers"-u. Videces, tu su oni. Cak i ako ih ni tako ne vidis, neka te ne cudi - to je vanredna situacija.
Zakljucak - kao sto sam vidis, ti im postavi adrese ili digni DHCP!

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 24.05.2005. u 22:58 GMT+1]
[ Dario_Young @ 24.05.2005. 06:23 ] @
Hvala za javljanje plavigor,

Evo ovako.Sve to stoji što kažeš.
Prije nego što sam unio adresu u "Advanced TCP/IP Settings" od "Internet Protocol TCP/IP" već je bio uključen DHCP tj"DHCP enabled" i nije vidio nijedan racunar.Kada mu dodijelim IP adresu on vidi samo 60% računara.
Još nešto možda bitno.Da li to možda ima veze sa mrežnim karticama jer nisu sve od istog proizvođača,a i jedan dobar dio mreže mi je izveden sa BNC kablom.

Pozdrav.
[ plavigor @ 24.05.2005. 07:19 ] @
To sto su mrezne razlicite nema veze, bitno je da rade (ako rade). Sa BNC mrezom nemam iskustva, ali i ta kombinacija bi trebalo da radi, pretpostavljam da su svi racunari spojeni na neki Hub koji ima i BNC i UTP konektore (proveri terminatore na krajevima BNC mreze).
U drugom postu si rekao da kada ti dodelis adrese - racunari se vide, a u poslednjem - 60%. Izgleda da nema pravila, ako sam dobro shvatio.
U svakom slucaju postavi ti adrese. Posto se na tim kantama MasterBrowser lista ponekad sporo apdejtuje, nakon pravilnog postavljanja adresa (bez Gateway-a) ugasi sve racunare, pa cak i Hub iskljuci iz struje. Zatim kreni redom. Ukljuci Hub, pa dva XP-a. Da li se vide? Ako ne, da li se pinguju? Sada ukljuci dve 98-ice (pretpostavljam da one imaju BNC kablove) i ponovi to isto. Veoma je bitno da se svi kompovi pinguju izmedju sebe, jer ping nema veze sa korisnickim nalozima ni sa radnim grupama. Ako ping radi, znaci da postoji "put" od jednog do drugog racunara, tj. da mreza radi. To sve govorim a pretpostavljam da znas pravilno da postavis IP adrese i Workgroup-u.
'Aje prvo to pa da nastavimo.
A mogao bi da posaljes skicu tvoje mreze, kako su povezani i kako si im dodelio adrese.
[ Dario_Young @ 24.05.2005. 12:08 ] @
Izvini plavigor,


U prošlom postu ti nisam dobro pojasnio pa ću sada pokušati.

Dakle,

1.Moj računar XP ( Na c-particiji je Win98 a na d-particiji je Xp)
2.Ostali računari na Win98


Prvi slučaj,
-Svoj računar (1) pokrenem u Win98,podesim mu mrežnu karticu na "obtain".
On vidi sve ove ostale računare (2) sa Win98.
-Ostali računari (2) sa Win98 takođe su podešeni na "obtain".Sve je O.K.,svi računari se vide između sebe,radi dijeljenje datoteka i svega ostalog.


Drugi slučaj,
-Sada svoj računar(1) pokrenem u XP,podesim mu mrežnu karticu na "obtain"
On sada ne vidi ni jedan računar sa Win98 (2) osim samog sebe.
-Ostali računari sa Win98 (2) još uvijek su podešeni su na "obtain" i vide se između sebe i dijele datoteke normalno samo što ne vide moj računar(1).


Treći slučaj,
-Sada pokrenem svoj računar(1) u Xp i dodjelim mu adresu "192.168.0.1" i "Subnet mask 255.255.255.0".Sada vidi oko 60% računara koji su sa Win98(2).Sa njima dijeli datoteke i sve ostalo je O.K.
-Ostali računari sa Win98(2) još uvijek su na "obtain".Njih 60% sada vide moj računar(1) i sve ostale računare sa Win 98(2) .Znači računari sa Win98(2)se vide između sebe 100%.

Dakle,u sva tri slučaja kod računara sa Win98(2) nisam ništa podešavao što se tiče mrežne kartice tj. cijelo vrijeme su svi isto podešeni na "obtain".

Zašto moj računar kada je pod Xp-om(1)ne vidi onih ostalih 40% računara sa Win98(2),kao da su u zemlju propali?

Znam da bi se problem riješio dodjeljivanjem IP adrese svakom od ovih računara,ali logično je da bi moj računar trebao vidjeti sve ove ostale računare koji su isto podešeni što se tiče mrežne kartice.
Da li postoji rješenje za ovu opciju za računare sa Win98(2) sa "obtain" opcijom,jako mi je važno?

Eto,mislim da sam sada slikovito pojasnio.

Pozdrav.
[ plavigor @ 24.05.2005. 21:46 ] @
Prvi slucaj:
Posto su svi podeseni na "Obtain...automatically", a nema DHCP-a, svaki racunar je uzeo adresu iz rezervisanog adresnog opsega namenjenog bas za tu situaciju, tj. iz APIPA-e (Automatic Private IP Addressing). Na taj nacin, ako padne DHCP, ti racunari mogu komunicirati izmedju sebe jer ce tada svi biti u istom Subnet-u (169.254.0.0/255.255.0.0). Jos jednom, iako mreza tako radi, ovakav nacin adresiranja nije preporucljiv jer ce svaki racunar svakih 5 minuta probati da kontaktira DHCP server (koga ti inace ni nemas), a to bespotrebno opterecuje tvoju staru mrezu. Pored toga, da imas ruter, ti racunari ne bi mogli komunicirati ni sa kim van svog Subnet-a.

Drugi slucaj:
Tvoj XP bi takodje trebalo da ima IP adresu iz APIPA-e i trebalo bi da radi mreza ako su u istoj radnoj grupi.
Medjutim:
1. Da li tvoj racunar (1) ima isto ime u 98-ici i XP-u? Ako ima - obavezno promeni jedno, jer to pravi sledeci problem. U prvom slucaju tvoja 98-ica je imala ime npr. "Dario" sa adresom 169.254.100.101. To ime su ostali racunari "zapamtili", a racunari koji su pristupili 98-ici su i kesirali to ime i njegovu tadasnju IP adresu. Zatim, kada iz 98-ice predjes u XP, ako je njegovo ime i dalje "Dario", ali sa novom adresom npr. 169.254.100.111 doci ce do konflikta.
2. Da li sa XP-a mozes pingovati bilo koji drugi racunar?
3. Da li na XP-u imas neki zastitni zid?
4. Da li su XP i 98-ice u istoj radnoj grupi?
5. Sa komandom "ipconfig /all" iz Cmd-a pogledaj trenutne adrese svih racunara, pogotovo XP-a. Ako na 98-icama iz Cmd-a slucajno ne radi pomenuta komanda, onda u Start->Run otkucaj "winipcfg".
6. Da li u 98-icama postoji C:\Windows\Lmhosts (fajl bez ekstenzije)? Ako postoji otvori ga u Notpade-u i vidi sta pise.

Treci slucaj:
Tu ne mogu nista pametno da kazem a da ne pogledam detaljno mrezna podesavanja i kesirane adrese. Koristi Cmd i sledece komande:
nbtstat -c prikazuje ti trenutne kesirane adrese,
nbtstat -R praznjenje kesa.
Kada prelazis iz 98-ice u XP iskoristi "nbtstat -R" da ispraznis kes na ostalim racunarima.
I poslednja stvar, da li u 98-icama koristis samo TCP/IP ili jos neki protokol? Neka bude samo TCP/IP.

Pozdrav
[ neks @ 25.05.2005. 08:50 ] @
Ja bih dodao NetBEUI protokol,jer bez njega ne mozes npr sa XP da udješ u w98 ili obratno,vjerovatno znas ovo,al nekad sitnice znaju da zakomplikuju zivot.
[ neks @ 25.05.2005. 09:05 ] @
jos nesto,sad se sjecam
radio sam jednom prilikom share stampaca na WXP, sa W98 i to moze,al imaju neke razlike,npr,mora se na W98 dodati stampač -Add New Printer ,sto w2k i wxp ne traze,I mora se napraviti share na WXP,ima Net.Wizard,pa je jednostavno.

Uopste ako hoces da dodas stanicu pod WXP,u radnu grupu ,da je konektabilna sa W2K,WME,W98 moras napraviti share kroz ovaj Net Wizard.
[ neks @ 25.05.2005. 09:13 ] @
Postavi fiksne IP adrese ,i zaboravices na probleme
[ plavigor @ 25.05.2005. 15:09 ] @
@Nex

Citat:
neks: Ja bih dodao NetBEUI protokol,jer bez njega ne mozes npr sa XP da udješ u w98 ili obratno,vjerovatno znas ovo,al nekad sitnice znaju da zakomplikuju zivot.


NetBEUI nije "ulaznica" XP-a za 98-icu ili obrnuto. Da bi ta dva sistema komunicirala, na oba mora biti instaliran barem jedan isti protokol (NetBEUI, TCP/IP ili IPX/SPX). Inace, NetBEUI je jednostavan i veoma brz protokol, ali i prevazidjen zbog svoje nerutabilnosti. Admin na osnovu vise kriterijuma odlucuje koji protokol, tj. koji pritokoli ce se koristiti na mrezi. Njegova mreza je krajnje jednostavna pa moze da koristi samo jedan protokol. Postojanje vise protokola ce ga samo zbuniti jer iziskuje dodatni posao, a to je redosled koriscenja protokola pri uspostavljanju veze. Inace, Microsoft od XP-a vise ne podrzava NetBEUI. Za nekoga kome je bas neophodan, moze ga lako dodati i to sa instalacionog CD-a. Ne kazem da mu dodavanje NetBEUI-a nece pomoci; mozda ce nakon toga svi lepo raditi na njemu. Ali njegovo pitanje je bilo nesto drugo, a tvoja recenica netacna.

Citat:
neks: jos nesto,sad se sjecam
radio sam jednom prilikom share stampaca na WXP, sa W98 i to moze,al imaju neke razlike,npr,mora se na W98 dodati stampač -Add New Printer ,sto w2k i wxp ne traze,I mora se napraviti share na WXP,ima Net.Wizard,pa je jednostavno.

Uopste ako hoces da dodas stanicu pod WXP,u radnu grupu ,da je konektabilna sa W2K,WME,W98 moras napraviti share kroz ovaj Net Wizard.


Wizard-i postoje da bi nam olaksali posao; amaterima ili profesionalcima, svejedno. Medjutim, kada dodje do problema ili nesto sto smo uz pomoc Wizard-a konfigurisali ali ne radi, tada nam Wizard-i vise ne pomazu, vec se moramo osloniti na teoriju, pa tek onda na iskustvo.

Citat:
neks: Postavi fiksne IP adrese ,i zaboravices na probleme


On bas zeli da se muci sa "Obtain...automatically".

@Dario

Jako me interesuje zasto zelis da koristis automatske adrese bez DHCP-a.
[ neks @ 25.05.2005. 18:02 ] @
U pravu si sto se tice protokola,mislio sam na NetBios preko TCP/IP,tu sam napravio gresku,ali ako doda,nece smetat sigurno.

Ova konstatacija
"Wizard-i postoje da bi nam olaksali posao; amaterima ili profesionalcima, svejedno. Medjutim, kada dodje do problema ili nesto sto smo uz pomoc Wizard-a konfigurisali ali ne radi, tada nam Wizard-i vise ne pomazu, vec se moramo osloniti na teoriju, pa tek onda na iskustvo"

je kao da nam otkrivas toplu vodu,ja sam samo htio da prenesem neko moje davno iskustvo sa desktop okruzenjem,a htio sam da kazem da kad hoces da sherujes stampac u mrezi da w98 trazi instalaciju drajvera za stampac,tj bude ponudjeno da odaberete da li instalirate lokalni ili mrezni stampac pa ako se izabere mrezni bice vam ponudjeno da nadjete taj stampac u mrezi a onda se instaliraju drajveri isto kao i za lokalni stampac.

i ovo je cudno,pa ja sam dajem neki predlog,za koji sam siguran ,a on to ne mora da prihvati.


i na kraju za većinu stvari ovjde teorija puno ne pomaze.


[ plavigor @ 26.05.2005. 00:29 ] @
@Neks

Nije mi namera da "odvrcem slavinu"... Wizard-e sam spominjao zato sto si u prvom postu bio skroz nerazumljiv oko onih stampaca, stanica i NetWizard-a. Nisam hteo da se Dario rukovodi time. U drugom postu si razumljiviji, ali ja tu samo prepoznajem standardnu proceduru dodavanja stampaca, a ne resenje nekog problema - drajveri se uvek moraju instalirati, zar ne. Konacno, tvoj predlog o dodeli stalnih adresa je jedino ispravan za Darija, ali taj predlog je vec dat i ne prihvata ga, cak i sam kaze da bi to bilo resenje, ali... on bas zeli dinamicke adrese.
[ neks @ 29.05.2005. 14:10 ] @
Samo mala ispravka

"drajveri se uvek moraju instalirati, zar ne..."

ne moraju ako se su npr, na oba racunara isti windowsi(w2k<--->w2k) onda za klijent sistem ne trazi instalaciju drajvera,osim ako su u pitanju razliciti OS kao sto je to ovdje slucaj.
[ plavigor @ 29.05.2005. 23:03 ] @
Tako sam se izrazio jer sam znao da ces reagovati. Teorija: Drajveri se ipak uvek moraju instalirati, samo sto ce to ponekad umesto nas uciniti sam Windows, kao u situaciji koju si pomenuo. Pored te situacije, cak i Win9x/ME moze sam instalirati drajvere za stampac sa Print-Servera Win2k/XP/2k3 - ako ih prethodno pripremimo.
Nego, udaljismo se od teme. Dario je verovatno vec podesio staticke adrese i sad nam se smeje.
Kad krenem na more da svratim malo, da razmenimo moju teoriju i tvoje iskustvo? Ozbiljno, svakog leta sam u Crnoj Gori.
[ neks @ 30.05.2005. 19:46 ] @
Slazem, sa ovim "samo sto ce to ponekad umesto nas uciniti sam Windows" ,da si to pomenuo,vjerovatno ne bi imalo smisla da ista dodam,ovako
Ja sam samo ranije navodio ,kako je u praksi,nijesam htio ulazit u analize i da ne bi presli u diskusiju izmedju mene i tebe, daj da ostavimo to za neku drugu priliku , jer mu sto kazes ovako ne pomazemo mnogo a i on je vjerovatno resio problem ili je odustao od svega.
Pozdrav!
[ mrki05101967 @ 31.05.2005. 06:37 ] @
Ne,

Nisam odustao.Posto sam bio okupiran drugim poslovima nisam jos zavrsio sa ovim.
Nego,kako da xp natjeram da radi po NetBEUI protokolom i da li uopste moze i na koji nacin?

Hvala.
[ plavigor @ 31.05.2005. 23:14 ] @
Moze. Na instalacionom CD-u WinXP-a u X:\Valueadd\Msft\Net\Netbeui postoji uputstvo. Ako nema uputstva... evo, kopiram ga.
* copy nbf.sys into the %SYSTEMROOT%\SYSTEM32\DRIVERS\ directory;
* copy netnbf.inf into the %SYSTEMROOT%\INF\ directory;
* open network connection properties and use "Install..." button to add NetBEUI protocol.
Kada dodas NetBEUI, TCP/IP mozes i da deinstaliras. Ako ga ne deinstaliras, onda moras u Bindings-ima na Win98-icama da namestis da se za prvi protokol koristi NetBEUI (onaj ko zapocinje komunikaciju koristi redom protokole dog ne ubode "onaj pravi", a onaj ko "slusa" samo odgovara na onaj protokol za koji zna, tj. koji je instaliran).
Pozdrav
[ mrki05101967 @ 01.06.2005. 10:21 ] @
Pozdrav plavigor,


O.K. instalisao sam NetBeui na xp i dobio sam dva racunara koja prije nisam prije vidio.
Medjutim dok xp otvori mrezu treba cekati 15 sekundi.Pretpostavljam da se javlja kolizija izmedju tcp/ip-a i netbeui-a pa sam zato pokusao deinstalisati tcp/ip sa xp-a kao po tvom savjetu ali mi xp ne dozvoljava.
Tj.sad imam dva protokola na spisku u xp-u.Ispod protokola ima ona dva tastera :instaliraj,deinstaliraj.Kada selektujem tcp/ip,dugme deinstaliraj nije vise aktivno.Ne dozvoljava mi deinstalaciju tcp/ip.Sta dalje da radim?
[ plavigor @ 01.06.2005. 11:26 ] @
Probaj da decekiras TCP/IP. Tako bi trebalo da ostane instaliran, ali da ga ne koristi.
[ mrki05101967 @ 06.06.2005. 06:30 ] @
Znas sta plavigor,

U svakom slucaju hvala za pomoc,ali ovaj netbeui kilavi preko xp-a da to nije normalno i planiram odustati.Nego reci mi da li znas koji opseg adresa i subnet maski "lupa" net beui,jer preko "ipconfig" komande nista ne vidim(Ip adress 0.0.0.0 i Subnet Mask takodje 0.0.0.0)

Pozdrav.

[ plavigor @ 06.06.2005. 09:35 ] @
IP adrese koristi samo TCP/IP protokol. NetBEUI ne koristi takav vid obelezavanja kompjutera (kao sto si i sam primetio). NetBEUI, izmedju ostalog, koristi NetBIOS za predstavljanje racunara na mrezi, kao i za ostvarivanje sesije sa drugim racunarom.
XP-a verovatno ometa TCP/IP, ali on se (videli smo) ne moze deinstalirati, a samo onemogucavanje izgleda da nije dovoljno. Ja bih probao da sa 98-ica deinstaliram TCP/IP, tj. ostavio bih samo NetBEUI. U tom slucaju, 98-ice ce komunicirati samo na NetBEUI-u, a XP ce na njemu i odgovoriti. Eto, to je teorija, a praksa... Ako to i izvedes lepo i budes zadovoljan time, javi se momcima u Redmondu, mozda ce vratiti NetBEUI u XP.
Pozdrav.
[ gavra20 @ 20.08.2005. 18:22 ] @
Imam vrlo slican problem kao i Dario.
Sve sam pokusao od onoga sto ste predlagali, ali nikako da proradi.
Moj slucaj je ovakav.
Imam dva racunara (win98 c particija, winXP d particija) koja su umrezena preko switcha.
Na taj switch dolazi uplink sa ADSL modem routera (Sezamov conexant).
Sve ovo idealno funkcionise kada racunare podignem pod win98.
Vide se i medjusobno i izlaze preko routera na Internet (znaci mreza je fizicki u redu?).
U win98 podesavanja su sva automatska (Obtain an IP address automaticly, Obtain DNS automaticly).
Racunari su u istoj radnoj grupi (WORKGROUP).
Kada se racunari podignu u winXP (jedan ili drugi ili oba) nista ne funkcionise.
Racunari se medjusobno nevide, niti mogu na net.
Mogu samo da pingujem localhost.
Podesavao sam i staticke IP adrese ali ni to ne funkcionise.
Radna grupa je bila podesena na XPWORKGROUP (zbog sudaranja imena radnih grupa na win98 i winXP).
Da li je moguce da driveri za mrezne karte za XP nisu u redu?
XP ih vidi kao Asound 10/100M ethernet, a win98 kao 10/100M ethernet card.
Skidao sam neke drivere sa neta za Asound, ali pri instalaciji Windows kaze da je bolje da zadrzi stare drivere.
E da imam i jos jedan racunar winXP koji je direktno vezan na router i on ladno izlazi na net (nije podesen da se vidi sa druga dva, ima sva automatska podesavanja).
Ima li neko resenje za ovo?
Hvala!
[ Ser_Boyler @ 21.08.2005. 10:13 ] @
@gavra20
Ako ti je taj treci racunar sa XP-om povezan sa ostala dva racunara mozes njemu da odredis da deli tu konekciju. Znaci Internet Connection Sharing na tom XP-u. Svi ostali racunari moraju imati podeseno automatsko dodeljivanje adresa jer ce ulogu "DHCP servera" preuzeti taj XP.
Mana je sto taj kompjuter mora da bude stalno upaljen jer mora da dodeli adrese ostalim kompjuterima. U slucaju da ga ne vide ostali kompjuteri nece moci da dobiju ispravnu IP adresu vec adresu iz APIPA opsega 169.254.0.0 i nece imati izlaz na net.
[ gavra20 @ 21.08.2005. 17:06 ] @
Zar ne bi trebalo da router vrsi funkciju DHCP servera?
Meni je upravo i bio cilj da se taj treci racunar gasi i da se ne vidi sa drugim racunarima. Sve ovo radi kada se druga dva racunara podignu u win98 (svi izlaze na net, i 98-ce se vide medjusobno, a ne vide treci XP).
Gasio sam i firewall na svim racunarima i opet nece.
Upravo se dogadja to da kad podignem jedan od racunara u winXP sa Obtain an IP automaticly on dobije adresu iz APIPA i ne izlazi na net, a kad ih podignem pod win98 router im dodeli adrese bez problema.
Ajd` u redu to sto ne izlaze na net, ali sto se bar ne vide ta dva racunara ako su u istoj radnoj grupi?
[ gavra20 @ 24.08.2005. 11:03 ] @
Resio sam problem!
Fazon je bio u tome sto driver za mreznu kartu koji je XP automatski postavio pri instalaciji nije odgovarao.
Kartica je Safeway, a XP je pronasao kao Asound. Firma Safeway vise ne postoji i verovatno zato nema drivera za XP, pa sam na netu nasao driver za winME i njega instalirao.
Sada sve funkcionise kako treba.
[ filo @ 24.08.2005. 15:02 ] @
firma postoji samo sto se sad zove Sweex
[ gavra20 @ 24.08.2005. 17:54 ] @
Moj brzopleti zakljucak. Posto sam na nekom forumu nasao sajt firme Safeway (www.safeway.to) koji ne funkcionise pretpostavio sam da je firma kaput.