[ srndach @ 20.05.2005. 12:42 ] @

... dobio sam projekat da u MVS.net-u (2003) napisem program za mobilne telefone koji koriste Symbian OS, a tice se Irda komunikacija ...
Naime, telefon bi trebao da sluzi kao daljinski upravljac ...

Interesuje me sta mi je sve potrebno za realizaciju ovog projekta...
Znam, zvuci glupo, ali profesor je bio prilicno skrt prilikom davanja instrukcija (verovatno predpostavljajuci da sam "ubica") i jedino sto sam cuo je "Symbian OS i MVS .net 2003..."

Ne treba da napominjem da mi je sve ovo prilicno novo i da sam tek uplivao u programerske vode...
(apsolvent sam na elektrotehnici-telekomunikacije)

Izvinjavam se "ubicama" i nadam se da ce mi oprostiti ...
(pa i oni su nekad bili samo ljudi ... )

Hvala unapred!
[ Mihajlo Cvetanović @ 20.05.2005. 14:07 ] @
He, he, profesor nije nista pretpostavio, samo ti je pokazao bunar u

koji treba da skocis ;-)
[ Mrav @ 20.05.2005. 16:06 ] @
Prilično sam siguran da sa standardnim VS c++ kompajlerom ne možeš napraviti ništa za Symbian. Moguće je da postoji neko proširenje, ali najverovatnija (i najlakša varijanta) je da ćeš skinuti alate (kompajler) za symbian da bi mogao ovako nešto da kompajliraš.
[ srndach @ 20.05.2005. 17:22 ] @
BUNAR?!
( nadam se samo da nije dubok kao sto mislim da jeste ... :) )

Hvala Mrav...

[ franticnick @ 20.05.2005. 19:29 ] @
Citat:
Mrav: Prilično sam siguran da sa standardnim VS c++ kompajlerom ne možeš napraviti ništa za Symbian. Moguće je da postoji neko proširenje, ali najverovatnija (i najlakša varijanta) je da ćeš skinuti alate (kompajler) za symbian da bi mogao ovako nešto da kompajliraš.

VS C++ je najbolje okruzenje za Symbian programiranje. Treba samo skinuti odgovarajuci SDK za seriju za koju je program namenje (60, 70, 80, ...) i krenuti sa radom.

Nedavno je Nokija izbacila "Nokia Developer's Suite" za VC++.NET 2003 koji dosta olaksava rad (dobijas Wizarde i jos alata koji olaksavaju rad). Link: www.forum.nokia.com/main/0,,034-902,00.html

Korisni sajtovi:

www.newlc.com
www.forum.nokia.com

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 21.05.2005. 10:14 ] @
Hvala Dzoni ...

Skinuo sam NDS sa adrese koju si ostavio, ali mi prilikom instalacije trazi ActivePearl ?!?!

Sve mi se cini da ce tek da mi bude zao sto sam uleteo u ovu avanturu ...

[Ovu poruku je menjao srndach dana 21.05.2005. u 20:45 GMT+1]
[ tesa @ 21.05.2005. 15:45 ] @
Da. Moras da instaliras i Pearl kako bi mogao da kompajliras bilo sta. Ja sam se malo igrao sa tim pre par meseci. Tadasnja verzija je bila prilicno neudobna za rad. Trebalo mi je dva sata da podesim sve i iskompajliram prvi projekat. Verujem da ni sada nije mnogo lakse.
[ franticnick @ 22.05.2005. 01:59 ] @
Citat:
srndach: Hvala Dzoni ...

Skinuo sam NDS sa adrese koju si ostavio, ali mi prilikom instalacije trazi ActivePearl ?!?!

Sve mi se cini da ce tek da mi bude zao sto sam uleteo u ovu avanturu ...

[Ovu poruku je menjao srndach dana 21.05.2005. u 20:45 GMT+1]

Treba ti i ActivePerl i odredjena verzija Jave da bi sve radilo kako treba.

U pocetku jeste tesko da pohvatas konce, ali se dugorocno sigurno isplati jer se svakim danom povecava broj uredjaja koji rade na Symbian-u (procena je da je do sada prodato oko 7 miliona telefona koji rade pod Symbianom). Da ne pricam koliko je zanimljivo praviti programe za mobilne.

Symbian je jako mocan OS. Mnogo mocniji nego sto mnogi i pretpostavljaju.

Ako imas nekih pitanja slobodno salji.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 22.05.2005. 12:02 ] @
Kakva sad Java?
Taman sam skinuo Perl...
Verzija je ActivePerl 5.8.6.811...i prijavio mi je neku gresku prilikom instaliranja, kao da ga nije zavrsio, medjutim NDS v1.1 je uspesno instaliran i sad mi se u MVS.net-u
(kad pokrenem New project, javlja i NOKIA Symbian :))
Jedino je problem (za sad) sto ne znam gde da navedem MVS ...
Javlja mi gresku: "Object reference not sent to an instance of an object" ...
i nece da otvori projekat ...
Nisam bas najsigurniji da je sve proteklo po propisu i da imam instalirano sve sto je neophodno da bi se pozabavio pisanjem aplikacija za mobilne (tu si u pravu, verujem da je jos zanimljivije nego sto zvuci...)
Molim te da mi napises sta sve treba da imam i gde to da trazim, ako ti nije problem ...
Nov sam u svemu ovome i verovatno sam i naporan, ali zelim da naucim ...

Hvala, pozdrav :)
Zoran

[ franticnick @ 22.05.2005. 18:16 ] @
Citat:
srndach:
...
Molim te da mi napises sta sve treba da imam i gde to da trazim, ako ti nije problem ...
Nov sam u svemu ovome i verovatno sam i naporan, ali zelim da naucim ...

Hvala, pozdrav :)
Zoran

Nije problem. Preporucujem za pocetak da iscitas malo tekstove na:

http://www.forum.nokia.com/main/1,6566,1_32_05,00.html (bar odeljak: Symbian OS i Series60 (pretpostavljam da ces da pravis programe za ovu seriju)).

Od SDK-ova preporucujem:

1st Ed, FP1, CodeWarrior & NET 2003 (115MB) na linku: http://www.forum.nokia.com/main/0,,034-4,00.html

Ovaj SDK je odgovarajuci samo ako pravis za Seriju 60 i to za telefone N3650, Siemens SX1, N6600 i mozda jos neke. Ako radis za neki drugi model telefona potrazi odgovarajuci SDK na netu ili kazi pa cu se potruditi da ti pomognem.

SDK koji preporucujem nisam probao sa NDS-om ali pretpostavljam da ce raditi. Takodje u zip fajllu sa SDK-om dobijas i odgovarajucu verziju Jave kao i pravu verziju Perla koja je neophodna.

Ja jos nisam probao NDS jer nikako da nadjem vremena ovih dana. Meni je trenutno omiljena varijanta VC++ u kombinaciji sa command-promptom :)

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 23.05.2005. 10:24 ] @

"...SDK koji preporucujem nisam probao sa NDS-om ali pretpostavljam da ce raditi. Takodje u zip fajllu sa SDK-om dobijas i odgovarajucu verziju Jave kao i pravu verziju Perla koja je neophodna..."

Skidao sam ovaj SDK vec nekoliko puta ali mi je stalno pucala veza na 70%-80%, ludeo sam...
Uspeo sam tek jutros i odmah ga raspakovao...
Ima 150MB i nema Javu i Perl, ustvari za Javu nisam siguran, a Perl nema jer mi prilikom instalacije NDS trazi isti...
Sta da radim?
Ima u sebi jos nekoliko ZIP-ovanih (data1, data 2, engine 32), ali njih ne mogu da raspakujem...
Skinuo sam i dosta tekstova i krenuo odmah na citanje, pa se nadam da cu te ubuduce sto manje smarati sa glupostima :)

Pozdrav, Zoran!
[ franticnick @ 23.05.2005. 18:06 ] @
Citat:
srndach:
...
Skidao sam ovaj SDK vec nekoliko puta ali mi je stalno pucala veza na 70%-80%, ludeo sam...
Uspeo sam tek jutros i odmah ga raspakovao...
Ima 150MB i nema Javu i Perl, ustvari za Javu nisam siguran, a Perl nema jer mi prilikom instalacije NDS trazi isti...
Sta da radim?
...
Pozdrav, Zoran!

Je si li siguran da si skinuo pravi fajl? Kada se skine ime fajla je: "nS60_v1_2_for_MW.zip".

Kada se raspakuje ima foldere za JRE i Perl.

Kad dodjem kuci provericu jos jednom, ali sam prilicno siguran da sam ti rekao za dobru verziju SDK-a.

Inace, uopste me ne smaras sa pitanjima. Secam se kako je meni bilo kada sam prvi put skinuo SDK i pokusao da napravim nesto :)

PS
Ako nece da proradi NDS, batali ga. Sasvim lepo moze da se radi i bez njega...

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 24.05.2005. 10:34 ] @

"...Je si li siguran da si skinuo pravi fajl? Kada se skine ime fajla je: "nS60_v1_2_for_MW.zip"..."

Na adresi koju si mi dao je "Series 60 Developer Platform SDK's for Symbian OS, C++" i ime fajla kad se skine je "s60_2nd_sdk_fp3_b.zip"

Isti se nalazi i kad na Nokiinom forumu potrazis Tool's & SDK's, on je na drugom mestu ispod novog NDS-a...

Pozdrav, Zoran!
[ franticnick @ 24.05.2005. 14:58 ] @
Citat:
srndach: "...Je si li siguran da si skinuo pravi fajl? Kada se skine ime fajla je: "nS60_v1_2_for_MW.zip"..."

Na adresi koju si mi dao je "Series 60 Developer Platform SDK's for Symbian OS, C++" i ime fajla kad se skine je "s60_2nd_sdk_fp3_b.zip"

Isti se nalazi i kad na Nokiinom forumu potrazis Tool's & SDK's, on je na drugom mestu ispod novog NDS-a...

Pozdrav, Zoran!

Ha,

Pa imas na tom linku combobox pomocu koga biras SDK koji nameravas da skines. Upravo iz tog razloga sam ti naveo "1st Ed, FP1, CodeWarrior & NET 2003 (115MB)" da bi znao sta da biras.

Dakle, sem sto treba da odes na link koji sam ti dao (http://www.forum.nokia.com/main/0,,034-4,00.html) treba da izaberes i SDK koji sam naveo.

Ti si koliko vidim samo pritisnuo "download" i tako skinuo neki default SDK za taj combobox.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 24.05.2005. 16:17 ] @
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pitam se samo sta bi rekli ovi iz MENSA-e kad bi videli kakvu sam glupost napravio...
Garant bi pisali peticiju da mi se ukine mogucnost daljeg reprodukovanja u cilju zastite zivotne sredine i buducnosti ove nase planete ...

Skidam sad pravu verziju ...

Pozdrav, Zoran :)
[ franticnick @ 25.05.2005. 09:43 ] @
Citat:
srndach: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pitam se samo sta bi rekli ovi iz MENSA-e kad bi videli kakvu sam glupost napravio...
Garant bi pisali peticiju da mi se ukine mogucnost daljeg reprodukovanja u cilju zastite zivotne sredine i buducnosti ove nase planete ...

Skidam sad pravu verziju ...

Pozdrav, Zoran :)

Ma, desi se svakom...

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 25.05.2005. 15:58 ] @
Aaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!?????????!!!!!!!!

Sad sam vec popustio sa zivcima......

Skinuo sam i pravi SDK, i on ima PERL i JAVA-u(kao sto si i rekao), ali ga .net ne prepoznaje tj. kaze mi: "not available" ...

Kad sam ga skidao imao je oznaku "nS60_v1_2_for_MW.zip" , medjutim .net ga prepoznaje kao "Series60_1_2_CW" !
Pretpostavljam da je ovo "CW" od CodeWarrior, jer mi i u ReleaseNotes pise da zahteva CodeWarrior IDE !

"1.2 Technical requirements

· Operating systems: Windows NT, (Windows 2000)
- 400 MB free disk space.
· Compiler: Metrowerks CodeWarrior for Symbian Pro v2.0
· Java2 Runtime Environment v.1.3.1 for development tools: AIF Builder,CS Help Compiler and Sisar
· Active Perl 518 or newer for SDK command line tools"

Obrati paznju sta pise pod Compiler...

Takodje sam skinuo i SDK "s60_2nd_FP3_b.zip" i njega .net lepo registruje ...
(kao sto se vidi sa slike...)

Problem je u tome sto ne znam da podesim PATH-ove !!!!
Procitao sa tonu Tutorial-a i Guide-ova, ali i dalje lutam k'o magare u magli ...

Mozes li da mi (korak po korak) objasnis kako se vrse ta silna podesavanja ...
Odlepicu ...
Ako vec nisam ...

Pozdrav, Zo
[ franticnick @ 25.05.2005. 21:20 ] @
Citat:
srndach: Aaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!?????????!!!!!!!!

Sad sam vec popustio sa zivcima......

...

Problem je u tome sto ne znam da podesim PATH-ove !!!!
Procitao sa tonu Tutorial-a i Guide-ova, ali i dalje lutam k'o magare u magli ...

Mozes li da mi (korak po korak) objasnis kako se vrse ta silna podesavanja ...
Odlepicu ...
Ako vec nisam ...

Pozdrav, Zo

Za pocetak nemoj da gubis zivce (trebace ti kad krenes da programiras Symbian:)))

Pazi, ja ne koristim taj NDS i ne bih sad da ga instaliram da bih sve isprobavao. Predlozio bih ti da ga batalis i krenes da programiras samo uz pomoc VC++. Tu bih ti mogao pomoci kako da sve podesis jer imam (bolnih) iskustava oko podesavanja okruzenja. Kada se na kraju sve podesi, nije uopste toliki problem programirati kao sto ti se sad verovatno cini (naravno pod uslovom da dobro znas C++).

Sto se tice tih PATH-ova oni bi trebali automatski da se podese. Medjutim primetio sam da ako ti je sistem kojim slucajem WinXP HOME EDITION i poprilicno napunjen vec nekim drugim PATH-evim postoji sansa da se Symbian SDK PATH-evi ne upisu dobro jer nema mesta za njih :)

Pretpostavimo da ces poslusati savet i bataliti NDS. U tom slucaju uradi sledece:

1. Deinstaliraj sve sto si instalirao a vezano je Symbian (sem VC++:).
2. Instaliraj JRE, Perl i onaj SDK sto sam ti rekao.
3. Udji u Visual Studio .NET 2003 command prompt.
4. Ukucaj cd %epocroot%
5. Sada bi trebalo da si u c:\symbian\6.1\series60>
6. kucaj: cd series60ex (to je folder gde se nalaze primeri a tu bi trebalo da drzis i svoje buduce projekte)
7. udji u recimo helloworld (cd helloworld)
8. kada si u helloworld folderu kucaj: cd group
9. sada si na pravom mestu :)
10. kucaj: bldmake bldfiles
11. kucaj: abld makefile vc6
12. poslednjom komandom si napravio VC++ projekat za helloworld symbian aplikaciju.
13. ako hoces da je otvoris, naci ces je na: C:\Symbian\6.1\Series60\Epoc32\BUILD\SYMBIAN\6.1\SERIES60\SERIES60EX\HELLOWORLD\GROUP\HELLOWORLD\WINS
14. ... ajde necu dalje... ako dodjes do ovde imam jos uputstava i hint-eva za tebe...

Pozdrav,
Nikola.

[ srndach @ 26.05.2005. 00:40 ] @
Deinstalirao sam sve sto je bilo i ponovo instalirao JAVA-u, Perl i samo onaj SDK...
Ovako izgleda C:\> nakon svega toga ...
(mislim da slika govori vise od 1000 reci...)

[Ovu poruku je menjao srndach dana 26.05.2005. u 10:41 GMT+1]
[ srndach @ 26.05.2005. 00:45 ] @
Microsoft visual studio .net 2003 se nalazi u Program files ...
U direktorijumu Symbian se nalazi:

[ srndach @ 26.05.2005. 00:51 ] @
... kao sto vidis iz prethodne slike nema direktorijuma 6.1, pa sam usao u ovaj koji postoji, series60_1_2_cw...
Ovo je sadrzaj tog direktorijuma:

[ srndach @ 26.05.2005. 00:56 ] @
... u tom direktorijumu ima series60ex, a u njemu i Helloworld ... i group, naravno :

[ srndach @ 26.05.2005. 01:14 ] @
Ovo se desilo kad sam pokusao da bildujem Helloworld.mmp(znam da to ne moze, al' sam hteo da vidim sta ce se desiti)?! (vidis i sam:))

Deseti korak iz tvog uputstva (a zamalo i cetvrti) mi nije jasan (ili mi je jasan ali nemam u direktorijumu file sa extenzijom .bld) !?

Osim toga u epocroot-u nisam nasao series60ex direktorijum...

Negde gresim, a gde sam Djavo zna ... i mozda ti ...
Pozdrav, Z!

[Ovu poruku je menjao srndach dana 26.05.2005. u 10:48 GMT+1]
[ franticnick @ 26.05.2005. 09:47 ] @
Dobro, verzije nam se izgleda malo razlikuju. No, nije problem vazno je da si dosao do helloworld/group/.

Sada treba da kucas:

1. bldmake bldfiles (a ne bldmake Helloworld.mmp)
2. onda kucas: abld makefile vc6
3. sada imas projekat u folderu koji sam naveo u prethodnom postu.

4. ... ajde ovo da proradi pa idemo dalje...

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 26.05.2005. 09:59 ] @
Ovo se desilo kad sam ispratio uputstva...

...nisam pametan...

[Ovu poruku je menjao srndach dana 26.05.2005. u 18:27 GMT+1]
[ srndach @ 26.05.2005. 10:12 ] @
A ovo je sadrzaj direktorijuma u kom bi trebalo da postoji onaj projekat ...
(helloworld ne postoji ovde kao direktorijum?)

[Ovu poruku je menjao srndach dana 26.05.2005. u 18:06 GMT+1]
[ staleks @ 26.05.2005. 13:19 ] @
Koliko kontam moguce da je greska u onome

Code:
 abld makefile VC6 

jer Zoki koliko ja znam ima MVS .net 2003 a ne Visual C ++ 6.0.

A mozda i gresim ?

Ako sam u pravu onda umesto tog VC6 treba da stoji nesto drugo, nesto primerenije MVS .net 2003

e sad kad bi jos znao sta ??????

Pozdrav

P.S. Inace ja cu da probam to isto samo sa Metrowerks CodeWarriorom za moju dusu, ali Zoki je zbog faksa ogranchen sa MVS .net 2003.

P.P.S. Nasao sam nesto na netu:
Citat: "

Using "abld makefile vc7" in Visual Studio .NET 2002

Series 60 (starting from version 2.1), 80 and 90 supports for command abld makefile vc7, which creates a solution for Visual Studio.NET IDE. Unfortunately it only supports Visual Studio.NET 2003 (version 7.1). With a little modification, you can make it works in Visual Studio.NET 2002 (version 7.0) as well.

What you have to do is to edit ide_vc7.pm file, which can be found under \epoc32\tools directory. For example, if your SDK directory is c:\Symbian\7.0s\Series60_v21\, then the file can be found in c:\Symbian\7.0s\Series60_v21\epoc32\tools. Open ide_vc7.pm with Notepad and do the following:

1. Search for the string "Microsoft Visual Studio Solution File, Format Version 8.00" and then replace it with "Microsoft Visual Studio Solution File, Format Version 7.00". This is the line to create .sln file.
2. Search for the string " Version=\"7.10\"\n" and replace it with " Version=\"7.00\"\n". This is the line to write the header of .vcproj file.
3. Search for string "foreach (@MacroList) {" and then if you take a look a few lines below and read the string " $_;", remove the space before $ sign. The line should looks like this "$_;". There are three occurrences of this string and you should change all of them.

Here we go. Type abld makefile vc7 and you can use your project in Visual Studio.NET 2002.

i jos slicnih problema na stranici:
[url] http://www.allaboutsymbian.com/archive/t-29986 [/url]

ako ce to nesto da pomogne

KRAJ
[ srndach @ 26.05.2005. 17:10 ] @
probao i vc7 (istoimeni direktorijum imam u svom .net-u...) i evo rezultata ...

Veliki pozdrav i za Staleksa ...( koji ima sta da pokaze na http//worldzone.net/computers/staleks/evidencija.html :)

i za Dzonija :)
[ srndach @ 26.05.2005. 17:25 ] @
a ovo se desilo kad sam pokusao da poslusam savet sa Nokia tutoriala ...

POZDRAV!
[ franticnick @ 26.05.2005. 17:39 ] @
Zdravo again.

1) "bldmake bldfiles" ti pravi abld.bat fajl i jos neke fajlove koje ne vidis u folderu u kome se nalazis.
2) "abld makefile vc6" pravi projekat za VC6 ali se isti moze bez ikakavih problema ucitati u VC7. Ja koristim VC7 tako da je to provereno.
3) "abld makefile vc7" ne postoji!

"abld build vc6 udeb" ne znaci nista. Umesto toga treba "abld build wins udeb" i posle mozes da startujes emulator (debug) ako hoces da probas program.

Ajde da ovo proradi pa idemo dalje...

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 26.05.2005. 18:28 ] @
Zao mi je sto te gnjavim ...
Da li ovo zaista treba da izgleda ovako:

Ima nekih Error-a...
[ franticnick @ 26.05.2005. 19:05 ] @
Zdravo,

Nisi usao u Visual Studio .NET Command Prompt nego si koristio windows-ov. Otud greska.

Dakle idi na: start->...Visual studio... -> Visual Studio .NET Tools -> pa klikni na pomenuti command prompt (napravi shortcut na desktop, ako ti je lakse za ubuduce :).

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 26.05.2005. 22:05 ] @
Stvarno sam glup ...

Sad sam koristio pravi Command Prompt, ali opet prijavljuje gresku ...
[ srndach @ 26.05.2005. 22:17 ] @
I pored greske 76, izgleda da postoji ono sto treba da postoji :)

[ srndach @ 26.05.2005. 23:15 ] @
A upravo sam nasao nesto sto POMALO lici na tvoje uputstvo...
Kazem POMALO, jer me ti navodis na C:>\symbian\series60_1_2_cw\series60ex !
A ovi iz SDK-a na C:>\symbian\series60_1_2_cw\epoc32ex !
Obrati paznju na sliku...
Mozda je zbog toga ona greska 76?...
Nemam pojma ... (kao sto se da primetiti...)

Pozdrav Z!
p.s.
Kad sve ovo prodje vodim na pivo ...
[ franticnick @ 27.05.2005. 09:52 ] @
Ono "Link.exe in not recognized as...." ne bi smelo da se pojavljuje. Bojim se da to znaci da nije sve instalirano bas kako treba.

Mozda da probas jos jednom da instaliras sve (Visual Studio, JRE, Perl, SDK...)?

-Sto se tice uptstva gde se pominje epoc32ex umesto series60ex. epoc32ex je folder gde se nalaze primeri koji se takodje mogu koristiti. Veruj mi na rec da su bolji ovi iz series60ex.

Kad dodjem kuci, probacu da instaliram taj SDK koji ti koristis pa cemo videti zasto ti se javlja ovaj "Link" error.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 27.05.2005. 12:09 ] @
Evo slike cisto da vidis da je path namesten tako da pokazuje na direktorijum u kome se nalazi link.exe,

znachi sigurno nije do toga!

Mora da je zbog neceg drugog.

Pozdrav

[ franticnick @ 27.05.2005. 14:03 ] @
Citat:
srndach: Evo slike cisto da vidis da je path namesten tako da pokazuje na direktorijum u kome se nalazi link.exe,

znachi sigurno nije do toga!

Mora da je zbog neceg drugog.

Pozdrav

Ajde nemoj helloworld, probaj da uradis to isto na nekom drugom projektu koji se nalazi u Series60ex.

Nesto mi se cini da perl nije instaliran kako treba...

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 27.05.2005. 14:41 ] @
Evo probao sa Sound, ali ista stvar ...

Mozda bi trebalo da napomenem da vise ne mogu ni obican program da buildujem u .net-u ...
Prijavljivao je gresku za cl.exe, a kad je i to namesteno kaze mi da ne moze da nadje mspdb71.dll u IDE iako znam da je tamo!?
Mozda i to sto imam XP SP2 pravi problem?
Vidim ja da ce biti jedno "format c:"

Pozdrav, Z :)

[ srndach @ 27.05.2005. 18:18 ] @
Sve sem .neta sam deinstalirao i ponovo instalirao...
Instalacija Perl-a se bas i nije zavrsila ...
Ne znam zasto ...
Registrovao sam se u ActiveState-u i mogu da skidam preko ftp-a sta hocu, ali dzaba kad instalacija nece da se zavrsi ...
A evo kako to izgleda :

Pozdrav :)
Z

p.s.
visual studio ne mogu sad da deinstaliram, jer nemam instalaciju kod sebe ...
to ce morati da saceka ponedeljak, a tad ce verovatno uslediti "format C:"
[ staleks @ 27.05.2005. 21:59 ] @
Ja sam uspeo nekako da poteram Metrowerks CodeWarrior 2.5, na jedvite jade, uz pomoc puno utrosenog vremena i naravno vecno zahvalnog www.google.com - a.

Potrudicu se da postavim tutorial na mom sajtu, ovih dana, ukratko:

Da bi mogao bez problema da instaliras Perl, moras da aktiviras IIS, za to ti je potreban WinXP CD, zatim Active Perl sa Active Page site-a, i to MSI verzija ( podrazumeva da ima MSI 2.0+ instaliran ).
Onda Javu ( doduse ja imam vec odavno instaliran Eclipse i javu 1.4.0.2 ).
A onda SDK za Metrowerks CodeWariror ( nekih 100 MB ) i na kraju sam
Metrowerks CodeWarrior.

Napokon sam uspeo da poteram Hellowordplus, a sad tek sledi pravo programiranje.

No dobro, kazu svaki pocetak je tezak.

Pozdrav svima, hvala na pomoci, posebno Dzoniju. Nadam se da cemo uspeti da poteramo i Zokijev MVS .NET 2003 pa da covek moze da radi.

[ franticnick @ 27.05.2005. 22:34 ] @
Citat:
srndach: Sve sem .neta sam deinstalirao i ponovo instalirao...
Instalacija Perl-a se bas i nije zavrsila ...
Ne znam zasto ...
Registrovao sam se u ActiveState-u i mogu da skidam preko ftp-a sta hocu, ali dzaba kad instalacija nece da se zavrsi ...
A evo kako to izgleda :

Pozdrav :)
Z

p.s.
visual studio ne mogu sad da deinstaliram, jer nemam instalaciju kod sebe ...
to ce morati da saceka ponedeljak, a tad ce verovatno uslediti "format C:"

Zdravo,

Sad san probao da instaliram taj SDK sto sam ti preporucio :) i stvarno je nesto zeznut. Nece ni kod mene da se instalira Perl...

Nego sad sam ponovo isao na Nokijin sajt i nasao SDK koji ja koristim (nekako mi je prosli put promakao, ili je u medjuvremenu ponovo vracen na sajt). Dakle, idi na: https://secure.forum.nokia.com/main/0,6566,034-4,00.html

i ovoga puta biraj: "1st Ed, FP1, MS&Borland (92695 kB)"

Procedure je ista, instaliras JRE pa Perl i onda SDK. Skini Perl na linku: http://downloads.activestate.c...8.6.811-MSWin32-x86-122208.msi

Kad sve instaliras, probaj redom korake iz prethodnih postova (verujem da ih vec znas i napamet:).

I nemoj da se nerviras, samo strpljivo. Na kraju ce morati da proradi. Videces nije toliko strasno programirati za Symbian kao sto ti mozda sada izgleda, meni je ovo podesavanje takodje bila najveca muka :)

PS
Kako stojis sa C++?

Pozdrav,
Nikola.

[ franticnick @ 27.05.2005. 22:47 ] @
Citat:
staleks: Ja sam uspeo nekako da poteram Metrowerks CodeWarrior 2.5, na jedvite jade, uz pomoc puno utrosenog vremena i naravno vecno zahvalnog www.google.com - a.

Zdravo staleks.

CodeWarrior je mnogo lakse naterati da radi Symbian. To je okruzenje koje je upravo i pravljeno za programiranje malih uredjaja. Ipak ja ne bih preporucio CodeWarrior iz (bar) tri razloga:

1) Ako si nekada radio u VC++ osecaces se skuceno u CodeWarrior-u. IDE je mnogo siromasniji i tezak za koriscenje (bar meni).
2) Cena paketa je previsoka. VC++ .NET kosta oko $120 dok je CW 3.0 preko $1000. Pa ti vidi.
3) Najveci procenat developera koristi VC++ za Symbian pa je mnogo lakse naci tutoriale i tekstove ako ti nesto ne radi.

Citat:

Potrudicu se da postavim tutorial na mom sajtu, ovih dana ...

To nije losa ideja, i ja sam nesto razmisljao da napravim tutorijal za dizanje VC++ i Symbian SDK. Doduse, bilo bi mi dovoljno da samo prevedem tutorijale sa www.newlc.com :)))

Citat:

Pozdrav svima, hvala na pomoci, posebno Dzoniju. Nadam se da cemo uspeti da poteramo i Zokijev MVS .NET 2003 pa da covek moze da radi.

Hvala na pozdravima. Meni je zadovoljsto da pomognem ako mogu. Ubedjen sam da je samo pitanje dana kada ce Zoki uspeti da instalira sve i krene sa Symbianom.

A tek onda ce biti pitanja :)

Pozdrav,
Nikola.
[ franticnick @ 27.05.2005. 22:53 ] @

Zoki,

Sto se tice Perl-a ako nece da se instalira idi na: http://www.activestate.com/Pro...ad/Download.plex?id=ActivePerl

I skini " Windows Installer 2.0+" koji je neophodan da bi instalacija krenula.

Pozdrav,
Nikola.
[ staleks @ 27.05.2005. 23:52 ] @
Pozdrav Dzoni,

očigledno nije dovoljno da se samo prevede, jer se mi namučismo , ali pošto sam ja već dugo programer, znao sam da me to čeka u svakom slučaju, a pomalo sam i mazohista pa što mi je teže veće mi je zadovoljstvo kad ga poteram da radi - kao što je to danas slučaj.

O ceni nećemo raspravljati, jasno je da je CodeWarrior mnogo skuplji, a VC++ jasno alat koji ne treba posebno predstavljati ( mada bi se tu žestoko suprotstavila moja profesorica iz programskih prevodilaca ).

Pozdrav

Sale
[ franticnick @ 28.05.2005. 10:22 ] @
Citat:
staleks:

...

O ceni nećemo raspravljati, jasno je da je CodeWarrior mnogo skuplji, a VC++ jasno alat koji ne treba posebno predstavljati ( mada bi se tu žestoko suprotstavila moja profesorica iz programskih prevodilaca ).

...

Samo da se zna da nisam neki MS freak, ali trenutno za C++ programiranje jednostavno ne postoji bolji alat.

PS
Za tvoju profesoricu: http://www.codeblocks.org/

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 28.05.2005. 14:30 ] @
Konacno osmeh i na mom licu ...
Ne, ne, nije jos sve proradilo, ali sad bar znam da hoce ...
Samo jos da skinem onaj SDK ... ( i mozda deinstaliram .net )
Nema reci kojim vam bi se mogao zahvaliti ...
Naravno, avantura tek pocinje i od mene cete tek da shiznete, mada cu se ja potruditi da postavljam sto manje glupa pitanja ...
Sa C++ sam poceo da se upoznajem prosle jeseni, procitao sam knjigu "C++ za 21 dan" , odslusao predavanja na faksu i u svakoj mogucoj prilici davio Staleksa sa najnemogucnijim pitanjima, da je i on covek cesto ostajao bez teksta ...
On i ja smo inace prijatelji (jos uvek, sto je prilicno neverovatno s obzirom koliko sam ga gnjavio sa ovim) jos iz srednje skole, i na istom smo faksu, samo sto je on bio pametniji pa je upisao Racunarstvo, a ja Telekomunikacije ...
(nisam voleo programiranje, tj sedenje pred racunarom ceo dan... ni sad ga ne volim, al' sve cesce presedim ceo dan za kompom ...)

Pozdrav, Z !

[ srndach @ 02.06.2005. 00:11 ] @
Cini se da je sad sve OK :)
Sve sam ponovo instalirao ( ukljucujuci i sistem ) i sad se mnogo lakse dise ...
Slika sve govori :)

Idemo dalje ...
Pozdrav, Z!

[ srndach @ 07.06.2005. 12:17 ] @
Nesto se zbiva, sto se nikako ne slaze ?!
Mnogo gresaka prilikom building-a i jos vise warnings-a ?!
Sve mi se cini da jos nije sve povezano kako treba ...

Pozdrav, Z!
[ yooyo @ 07.06.2005. 18:21 ] @
Kod mene to radilo kako treba... posto screenshotovi nisu dovoljni, reci nam da li su u pitanju kompajlerske ili linkerske greske?

yooyo
[ srndach @ 07.06.2005. 23:43 ] @
Pa, da budem iskren nisam bas najsigurniji o cemu se radi ...
Rekao bih da je u pitanju greska sa linkerom ...
Builder upravo i prekida build zbog fajla link.exe koji vraca neki kod ...
(sto se da videti sa poslednje slike)
A pominje se da i "...the pre-link stage failed."
Ne znam sta tacno nije u redu ali cu saznati za dan-dva ...

Pozdrav, Z!
[ yooyo @ 08.06.2005. 09:23 ] @
Iskopiraj ceo build-output pa ga zakaci za poruku....

yooyo
[ franticnick @ 08.06.2005. 10:24 ] @
Citat:
srndach: Nesto se zbiva, sto se nikako ne slaze ?!
Mnogo gresaka prilikom building-a i jos vise warnings-a ?!
Sve mi se cini da jos nije sve povezano kako treba ...

Pozdrav, Z!

U VC++ idi u meni Project->Properties. Onda u stablu idi na C/C++ -> Code Generation.
Iscitaj i poslaji kako su ti tu stvari podesene.

(probaj da iskljucis "Enable C++ Exceptions" i "Buffer Security Check")

Pozdrav,
Nikola.
[ yooyo @ 08.06.2005. 13:32 ] @
Hmm... da se ispravim... RADI u MSVC++ 6, ali u MSVC++ 7.1 prijavljuje iste greske.

yooyo
[ srndach @ 09.06.2005. 13:23 ] @
Ne smem vise unapred da se radujem ...
Poslusao sam Nikolu i iskljucio sve sto mi je rekao ...
Saljem buildlog pa vidite i sami ...
[ srndach @ 09.06.2005. 13:28 ] @
A ovako to izgleda ...

Pozdrav, Z!
[ srndach @ 09.06.2005. 14:05 ] @
To je to?

Pozdrav, Z!
[ franticnick @ 12.06.2005. 20:19 ] @
Citat:
srndach: To je to?

Pozdrav, Z!

To je to! Sad mozes dalje da isprobavas ostale primere na isti nacin. Nije lose da predjes malo i primere sa www.newlc.com.

Ako opet nesto zaskripi slobodno pitaj.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 12.06.2005. 23:48 ] @
Evo probao sam sa "animation" ali builder prijavljuje greske u samom startu, naime NE ZNA kako da izgradi projekat?!
Evo i izvestaja ...
[ franticnick @ 15.06.2005. 16:44 ] @
Citat:
srndach: Evo probao sam sa "animation" ali builder prijavljuje greske u samom startu, naime NE ZNA kako da izgradi projekat?!
Evo i izvestaja ...

Moguce je da neki od primera nece da se prevedu, cini mi se da ni ja nisam uspeo da probam neki od njih.

Probaj ostale.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 20.06.2005. 15:16 ] @
... probao sam jos neke programe i neki rade, a neki bas i ne ...

U slucaju da zelim da instaliram novi SDK, moram i njego Path dodati na listu?
Koliko uopste SDK-ova mogu istovremeno koristiti, ako je uopste broj ogranicen?

Pozdrav, Z!
[ franticnick @ 20.06.2005. 17:29 ] @
Citat:
srndach: ... probao sam jos neke programe i neki rade, a neki bas i ne ...

U slucaju da zelim da instaliram novi SDK, moram i njego Path dodati na listu?
Koliko uopste SDK-ova mogu istovremeno koristiti, ako je uopste broj ogranicen?

Pozdrav, Z!

Mozes imati SDK-ova koliko ti volja. Za biranje trenutno aktivnog koristi programcic environmentswitch koji se nalazi u epoctools folderu.

Inace, skinuo sam sa sajta www.symbian.com SDK koji radi sa NDS-om. Mislim da je verzija Series60 v2.0. Da znas da je mnogo lakse napraviti projekat sa NDS-om :)

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 24.06.2005. 10:41 ] @
Pretpostavljam ...
U samom startu, dok jos nisam znao za Perl, IIS itd. istalirao sam NDS i automatski mi se u .net-u pojavila opcija "Symbian project" ...
Naravno, same mogucnosti nisam mogao da isprobam jer nisam znao za jos gomilu potrebnih stvari i gomile podesavanja koje su kasnije usledile ...
Isao sam na sajt Symbian-a, ali ne znam da nadjem SDK koji si spomenuo, pa bih te molio da budes precizniji, ili mi ostavi link koji vodi direktno ...
Ja sam skidao neke sa Nokia.com ali ih jos nisam probao ...
Nesmem...
U sred ispitnog roka sam i moram da zakljucavam racunar ako mislim nesto da polozim :)

Pozdrav, Z!

p.s. verovatno si video na NEWLC-u knjige o Symbian-u, mislis li da vredi to kupovati?
[ franticnick @ 25.06.2005. 20:28 ] @
Citat:
srndach: Pretpostavljam ...
U samom startu, dok jos nisam znao za Perl, IIS itd. istalirao sam NDS i automatski mi se u .net-u pojavila opcija "Symbian project" ...
Naravno, same mogucnosti nisam mogao da isprobam jer nisam znao za jos gomilu potrebnih stvari i gomile podesavanja koje su kasnije usledile ...
Isao sam na sajt Symbian-a, ali ne znam da nadjem SDK koji si spomenuo, pa bih te molio da budes precizniji, ili mi ostavi link koji vodi direktno ...
Ja sam skidao neke sa Nokia.com ali ih jos nisam probao ...
Nesmem...
U sred ispitnog roka sam i moram da zakljucavam racunar ako mislim nesto da polozim :)

Pozdrav, Z!

p.s. verovatno si video na NEWLC-u knjige o Symbian-u, mislis li da vredi to kupovati?

Link za SDK koji je meni proradio pod NDS-om je: http://www.symbian.com/developer/sdks/S60_SDK_2_1_NET.zip

Sto se tice knjiga, preporucujem:
"Developing Series 60 Applications - A Guide for Symbian OS C++ Developers"

Ajd, pa srecno na ispitima :)

Pozdrav,
Nikola.

[ srndach @ 29.06.2005. 12:32 ] @
Jos jedan manje !
(mislim na ispit)...
Skinuo sam onaj SDK ali ga jos nisam poterao, jos mi traje ispitni rok pa ne smem ...
Sto se tice knjige i meni je bas ta zapala za oko, samo jos da smislim nacin kako da dodjem do nje ...
(nemam kreditnu karticu, a i nasa zemlja nije na spisku zemalja sa kojima amazon.com saradjuje...)

Pozdrav, Z!
[ franticnick @ 02.07.2005. 17:37 ] @
Citat:
srndach: Jos jedan manje !
(mislim na ispit)...
Skinuo sam onaj SDK ali ga jos nisam poterao, jos mi traje ispitni rok pa ne smem ...
Sto se tice knjige i meni je bas ta zapala za oko, samo jos da smislim nacin kako da dodjem do nje ...
(nemam kreditnu karticu, a i nasa zemlja nije na spisku zemalja sa kojima amazon.com saradjuje...)

Pozdrav, Z!

Cestitam za ispit, sta studiras?

Sto se tice kupovine knjige, mislim da sa internet karticom Vojvodjanske banke mozes kupovati knjige sa Amazon-a. Raspitaj se malo, mislim da ima jos banaka kod nas koje omogucavaju internet kupovanje.

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 09.07.2005. 18:10 ] @
... imam Visa elektron karticu kontinental banke ...
Jos par dana pa ce se zavrsiti ispitni rok i onda krecem svim raspolozivim sredstvima na Symbian :)
... tek ce uslediti pitanja ...

Pozdrav, Z!
[ franticnick @ 13.07.2005. 21:20 ] @
Citat:
srndach: ... imam Visa elektron karticu kontinental banke ...
Jos par dana pa ce se zavrsiti ispitni rok i onda krecem svim raspolozivim sredstvima na Symbian :)
... tek ce uslediti pitanja ...

Pozdrav, Z!

Samo napred ;)

Pozdrav,
Nikola.
[ srndach @ 01.08.2005. 17:18 ] @

Komp mi je u haosu?!
Prethodnih dana je bilo nekih ruznih oscilacija u mrezi i nesto nije izdrzalo te promene napona :(
Javljam se iz internet kafea jer nisam sad u stanju da popravljam komp ...
U normalnoj zemlji bi mogao da tuzim ne savesne radnike koji su se igrali sa prekidacima u trafo stanici, al' ovde ...
Ne smem ni da ga ukljucim, nesto je tako puklo u kucistu da me strah i da ga otvaram ...
Moram nekako da zaradim lovu, pa cu tek onda moci da ga doteram u BG gde je i kupljen da ga malo pregledaju ...

do tad, pozdrav!