[ galisnik @ 20.05.2005. 22:39 ] @
Pozdrav
Malo sam s igrao sa embeded serverom za Firebird. Prema uputstvima iz dokumentacije preimenovao sam fbembed.dll u fbclient.dll,zatim kopirao u myapp folder, prebacio folder intl sa fbintl.dll takodje u myapp folder, takođe i firebird.conf i firebird.msg, ali mi javlja grešku da charset WIN1250 nije definisan. Kačim se preko ODBC-a 2.0 verzije. U čemu sam pogriješio?
[ KrunoV @ 02.06.2005. 11:42 ] @
Mislim da to ima veze sa postavljanjem default charseta na serveru..
Probaj se igrati sa tim ...
[ galisnik @ 02.06.2005. 15:39 ] @
To znam da ima u MySql-u, ali u Firebird-u nisam čuo za to. Kreira se baza sa podrazumijevanim CHARSET-om, a u konekciji ODBC veznika se podesi opet CHARSET za bazu kojoj pristupamo. I kod mene je to sve uredno odrađeno za CHARSET=WIN1250. Kad startujem server i podesim ODBC string za server, onda jednostavno sve funkcioniše kako treba, ali za Embeded režim neće, javlja tu grešku koju sam pomenuo u prethodnom postu.
[ galisnik @ 07.06.2005. 09:05 ] @
Ako nekog interesuje, pronašao sam uzrok problema i njegovo rješenje.
Folder Intl (gdje je smješten intl.dll koji je zadužen za rad sa internacionalnim character setovima, sortiranjem itd) treba biti u istom folderu gdje i VB6.exe (za vrijeme dok se aplikacija programira), a kad se kompajlira i dobije exe onda u firebird.conf treba postaviti liniju: RootDirectory =c:\myapp ili bilo koji drugi folder gdje ce biti folderi Intl i UDF (ako nekome trebaju eksterne funkcije). Firebird.conf mora biti u istom folderu sa fbembed.dll kojeg obično stavljamo u isti folder kao i myapp.exe.

Sad kad to radi sve ok, moram priznati da mi se taj embedded režim jako sviđa za obične apikacije na jednom računaru (a kao DB programer imam moć SQL-a). I SQLite je dobar, ali on je ipak sirotinja u odnosu na mogućnosti Firebirda (naročito podrška za naša slova i naše sortiranje, BLOB polja i još par stvari).
Programeri, toplo vam preporučujem embedded firebird.