[ Portieru @ 21.05.2005. 07:19 ] @
Ako ste uspeli da do sada pročitate knjigu Da Vinčijev kod Dena Browna (www.thedavincicode.com www.danbrown.com), mogli ste da pročitate mnoge interesantne navode, o kojima najbolje diskutuje druga knjiga:
Dekodiran Da Vinčijev kod
http://www.narodnaknjiga.co.yu/press/press55.php

Da li je naučno tačno ono što je Dan Brown ispisao u svojoj knjizi:
- Da li je Isus zaista bio oženjen Marijom Magdalenom?
- Jesu li jevanđelja uistinu krivotvorena?
- Šta je u stvari Sveti gral?
- Sadrže li umetnička dela zaista tajne kodove?

Slika Tajne večere:
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/vinci/lastsupp.jpg

Šta kaže Crkva:
http://www.novosti.co.yu/vest.php?vest=38306&rubrika=Kultura
http://www.palic.net/?q=node/257

Inače, o uticaju Dana Browna govori između ostalog i članak u magazinu Time (koji ga proglašava jednim od 100 najuticajnijih osoba na svetu):
http://www.danbrown.com/media/morenews/time041505.htm
http://www.danbrown.com/media/morenews/time.html

Evo i nekih postojećih domaćih diskusija na temu ove knjige:
http://www.b92.net/invboard/in...a&showtopic=16208&st=0
http://tolkien.co.yu/viewtopic.php?t=10971
http://www.zion.co.yu/forum/viewtopic.php?TopicID=1549

A i snima se film sa Tomom Henksom:
http://www.thedavincicode-movie.com/
http://www.sonypictures.com/movies/davincicode/international/
(Film dolazi - Serbia and Montenegro 19-May-06).

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 02.05.2006. u 15:39 GMT+1]
[ IdeaR @ 21.05.2005. 18:25 ] @
Odličan triler
Naslanja se na knjigu:

"Holy Blood, Holy Grail";

Wikipedia

Citat:

Holy Blood, Holy Grail is a New York Times bestseller and work of pseudohistory written by authors Michael Baigent, Richard Leigh, and Henry Lincoln, which was published in 1982 by Dell (ISBN 055212138 ). The book followed on from a BBC TV documentary. While it is a popular book, its conspiracy theories remain outside the fringes of academic inquiry on its subjects.
[ maji @ 26.05.2005. 14:16 ] @
Nekoliko osoba iz mog okruzenja procitalo je knjigu pre mene, i svi su bili fascinirani...Moram priznati da moje odusevljenje nije islo bas toliko daleko, ali mi se Da Vincijev kod definitivno dopao.

Na momente mi se nije svideo stil pisanja---cini mi se da nije istrajao u odrzavanju dinamicnosti nekih situacija, ili da neki opisi nisu bas najzivopisniji.

Sama ideja je definitivno zanimljiva, it makes you wonder...povezivanje price sa odredjenim istorijskim cinjenicama i delima je veoma interesantno. Takodje smatram da je crkva imala jako puno vremena da mnoge cinjenice i dokaze sakrije i unisti, i da mogu da postoje neistine u danasnjim verovanjima.

Za one kojima se knjiga dopala, i koji su je skoro citali postoji simpaticna igrica zasnovana na desifrovanju raznih zapisa slicnim onima iz knjige---"Uncover the Code", link je: http://www.randomhouse.com/doubleday/davinci/ .
[ Vera Vukanic @ 27.05.2005. 18:51 ] @
Knjiga je vrlo inteligentno koncipirana, mada povremeno povrsna! Otvara ceo niz logickih pitanja vezano za Isusa i hriscanstvo.
Medjutim, druga knjiga Dekodirani Da Vincijev kod, nije tako inteligentno koncipirana, prosto forsira dogme kao neprikosovene istine.
U Da Vicijevom kodu, mi se ne svidja to sto se provlaci ideja agresivnog feminizma, koja je potpuno apsurdna sa aspekta definicije vrste i populacije.
Medjutim vrlo je intrigantna cinjenica da je izazvala ostre reakcije crkve i da je novi Papa bio glavni covek Opus Dei, do nedavno!!!
[ Portieru @ 28.05.2005. 07:28 ] @
Citat:
Vera Vukanic: U Da Vicijevom kodu, mi se ne svidja to sto se provlaci ideja agresivnog feminizma, koja je potpuno apsurdna sa aspekta definicije vrste i populacije.

Nije mi jasno šta znači "definicija vrste i populacije"?

Slučajno, u proteklih desetak godina poznajem nekoliko osoba koje se deklarišu kao pagani (mislim da je to zbog toga što je u nekim krugovima in biti privržen pre-hrišćanskim religijama). Ono što je interesantno, a pojavljuje se i u Da Vičijevom kodu, jeste da kod svih ovih osoba redom pojavljuje se priča o veličanu MAJKE (Neut-Izis... pa sve do jedne od 3 Marije koje se spominju u Svetom Pismu).

Možda ovde ima neko ko detaljnije zna istorijski da predstavi Žensku Liniju koja se spominje i u Da Vičijevom kodu.
[ DUNADAN @ 16.07.2005. 01:41 ] @
zasto li je ova tema svrstana u top nije mi jasno. knjiga ko knjiga, fikcija ko fikcija. a to dekodiranje, samo pokushaj da neko drugi pokupi pare za tudju ideju.
shta bi bilo kad bi na svaku Dikovu knjigu naishao neko sa Dekoderom za Ubika, Klanove Alfinog meseca, Androide itede.

najobichnija budalashtina.
[ BillyTheKid_79 @ 16.07.2005. 12:20 ] @
Knjigu nisam citao,ali gledao sam dokumentarac u kojem neka zena objasnjava slike Da Vincija i ugasio sam posle 10 min,mislio sam dovesce neke strucnjake,naucnike a oni doveli neke bajkere!
Znaci krs!
Pretpostavljam da je kniga bolja!
Mada moju veru u Hristosa ne bi moglo nista dotaci,pa ni prici!
Procitacu je prvom prilikom,bas me zanima na cega je uvatio publiku!?

Kako je krenulo i Hari Poter ce zavrsiti u "Topu"!
[ Vera Vukanic @ 16.07.2005. 22:21 ] @
Citaoce je uhvatio na zabranu od strane Vatikana!
Medjutim, ono sto je zanimljivije od same knjige je bas ta zabrana?
U kom smislu moze neki autor deplasirati hriscansku ideju u 21.v?
Danas postoje mediji koji su jako mocni, lazi ima bezbroj ali tajni skoro da i nema, i sta je u tom trileru toliko intrigantno za jednu tako mocnu crkvenu organizaciju?
[ aleksandaraleksandar @ 16.07.2005. 22:56 ] @
nedelja, 17.07.2005.
Discovery
2100

Da Vincijev kod; pa koga zanima...
[ Black_eyed @ 18.07.2005. 09:50 ] @
Knjigu nisam citao, ali je ideja koja je prestavljena u knjizi stara.

Naime, postoji teorija da je Isus imao dete sa Marijom Magdalenom. Posle Isusovog stradanja Marija je prebegla u danasnju Francusku i tu su je docekali Isusovi sledbenici. Isusovo dete je bilo zacetak dinastije Merovinga koji su dugo vladali Francuskom.

Merovinga i dan danas ima u Francuskoj. Ovde je materijal za teoreticare zavera koji pomno prate tu familiju i njenu ulogu u danasnjem vremenu.

[ MilošV @ 18.07.2005. 13:26 ] @
Citao sam knjigu i opisao je upravo ovako: Djeluje kao kad bi osnovnu ideju smislio Umberto Eko a pricu razvili Robert Ladlam i Sidni Seldon... Knjiga je prosto pisana da se po njoj snimi film sa Tom Henksom u glavnoj ulozi... Literarno ne vrijedi puno a, sto se tice tema koje je pokrenula, moram priznati da me je natjerala da razgledam detalje na Da Vincijevim slikama... (To je bilo u prve dvije trecine knjige, dok se saspens :) razvijao -rasplet je prilicno zbrzan i kliseiziran).
Interesantan detalj je da je Brown u knjizi predvidio Papinu smrt tj. sve vrijeme se potencira da je novi Papa otvoreniji i tako to... Sve u svemu, mislim da je pisac racunao na ovoliku pompu tj. da je knjiga pisana upravo s namjerom da izazove galamu jer boljeg marketinga nema...
Dvije zvjezdice ** :)
[ BillyTheKid_79 @ 18.07.2005. 14:35 ] @
Citat:
Vera Vukanic: Citaoce je uhvatio na zabranu od strane Vatikana!

Pod zabranom su jos i Hari Poter i sve knjige koje se bave:carobjacima,vesticama,okultnim i sa svim sto je protiv ucenja Crkve!

Ali sto se ove knjige tice druga je prica...

Negde procitao jos pre 2-3 godine da su u duhovni Oci, prorekli,da ce se pojaviti knjiga koja ce biti protiv Crkve i Boga i da ce imati veliki uticaj na ljude!!(zasad je prodana u preko 25mil prim)
Mislim da se mislilo na ovu knjigu i zato je ona pod posebnom zabranom!

[ aleksandaraleksandar @ 18.07.2005. 23:04 ] @
Citat:
BillyTheKid_79:Negde procitao jos pre 2-3 godine da su u duhovni Oci, prorekli,da ce se pojaviti knjiga koja ce biti protiv Crkve i Boga i da ce imati veliki uticaj na ljude!!(zasad je prodana u preko 25mil prim)

znaci, duhovni oci, ne proricu; oni se protiv toga bore. ne priznaju bilo kakva "gledanja u buducnost". to sto si cuo je posledica marketinga crkve: "ljudi ce da misle da samo mi, ali kazace neko umesto nas, jer se mi sa time inace ne slazemo".

svako moze da kaze da ce se nekome u zivotu pojaviti osoba, koja ce ga puno mrzeti i naneti mu puno bola. vreme je neograniceno te ce se tako nesto vec pojaviti. samo ako dovoljno cekas

[Ovu poruku je menjao aleksandaraleksandar dana 19.07.2005. u 00:05 GMT+1]
[ BillyTheKid_79 @ 19.07.2005. 00:41 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: znaci, duhovni oci, ne proricu;

Ja sto sam citao Starce,a procitao sam ih bas dosta(srpske,ruske,rumunske,grcke) svi su nesto predvideli(tipa:krize Crkve,naroda, itd...)
Pa samo Sveto Pismo ima Otkrovenje,koje je prorocanstvo!
Znaci nemas pojma, i materiju uopste ne poznajes,cim tako pricas!
Ako mislis da nisam u pravu uzmi pa bilo koga procitaj:V.N.Velimirovica ,Starca Kleopu,...

p.s:Nemam nameru da se nastavljam sa ateistima sa ES,kao sto nisam ni do sada!

Citat:
BillyTheKid_79: Pod zabranom su jos i Hari Poter i sve knjige koje se bave:carobjacima,vesticama,okultnim i sa svim sto je protiv ucenja Crkve!
Ali sto se ove knjige tice druga je prica...
Negde procitao jos pre 2-3 godine da su u duhovni Oci, prorekli,da ce se pojaviti knjiga koja ce biti protiv Crkve i Boga i da ce imati veliki uticaj na ljude!!(zasad je prodana u preko 25mil prim)

Znaci da,ovo sto sam napisao je tacno!

I bolje je ne ici dalje,jer vec mirisem lock!

[Ovu poruku je menjao BillyTheKid_79 dana 19.07.2005. u 01:46 GMT+1]
[ aleksandaraleksandar @ 19.07.2005. 01:35 ] @
Citat:
BillyTheKid_79: Ja sto sam citao Starce,a procitao sam ih bas dosta(srpske,ruske,rumunske,grcke) svi su nesto predvideli(tipa:krize Crkve,naroda, itd...)
Pa samo Sveto Pismo ima Otkrovenje,koje je prorocanstvo!
Znaci nemas pojma, i materiju uopste ne poznajes,cim tako pricas!
Ako mislis da nisam u pravu uzmi pa bilo koga procitaj:V.N.Velimirovica ,Starca Kleopu,...

p.s:Nemam nameru da se nastavljam sa ateistima sa ES,kao sto nisam ni do sada!

ajde da ne gazim po temama zbog kojih je moguci lock...

znaci, svako je nesto predvideo, i to nije neka mudrost (kada se prica uopsteno: krize naroda, ratovi, bolesti...). leonardo je prvi predvideo neke stvari! jos mi proucavaju radove

sto se tice proroka. ako te zanima da li je tako ili ne, idi u crkvu i pitaj popa, da li se crkva slaze da postoje prorocanstva "staraca" i "svetih otaca koje si negde procitao".

ateista nisam i ne znam otkud ti pravo, cak i da jesam, da tako govoris i etiketiras.

to sto si napisao je sujeverje.
[ Vera Vukanic @ 20.07.2005. 23:04 ] @
Jeli, a ko su Vam sad STARCI???

Nikolaj Velimirovic nije nikakav starac, to je glupo reci!

Nego, u knjizi se spominje templarska crkva u Londonu cija je osnova okrugla i gde su sahranjeni mnogi vazni ljudi, to ste procitali?
Dali se mozete setiti gde se nalazila okrugla crkva kod nas, u narodu prozvana Rotunda, srusena posle II sv. rata, i na njeno mesto postavljen paganski hram?
U njoj je bio sahranjen Njegos na Lovcenu.
Znate, mozda mi i nismo uvek bili SAMO Balkan i na repu Evrope?

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 21.07.2005. u 00:07 GMT+1]
[ BillyTheKid_79 @ 20.07.2005. 23:42 ] @
mislio sam da ne pisem ali ......
Citat:
Vera Vukanic: Jeli, a ko su Vam sad STARCI???
Nikolaj Velimirovic nije nikakav starac, to je glupo reci!

Nije glupo,tako ih zovu(sto mozda nama ne daje pravo,ali sam se vec tako navikao)
Starci-Sveti Oci-Savremeni Oci- uglavnom se svodi na duhovna bica koja su zivot posvetila Bogu i Bozijoj Crkvi itd...

Citat:
aleksandaraleksandar:
sto se tice proroka. ako te zanima da li je tako ili ne, idi u crkvu i pitaj popa, da li se crkva slaze da postoje prorocanstva "staraca" i "svetih otaca koje si negde procitao".

Sa ovim sam upoznat i tu si u pravu ali ne potpuno!
Crkva je potpuno protiv svih vracara,gatara itd(cesto idem na Ostrog,cak sam jednom bio prisutan kada su nekoj zeni zabranili da udje zbog toga)
Ali Sv.Oci koji zeo zivot zive po Bozijoj promisli mogu da iznesu neko svoje predvidjenje pred Svetim Sinodom ili sta ja znam,sta vec)
Na Prim:Da te upoznam da postoji pesma V.N.Velimirovica(bukvalno je HIT medju poboznijima) :Nebeska Liturgija
koja govori o prorocanstvu o Srbima(takodje o krizi naroda,Crkve),koju sam slusao u izvodjenju bar 10(Svestenika,Djakona,guslara pod blagoslovom i u prisustvu Vladika itd)
Ima jos dosta primera!
Citat:
aleksandaraleksandar:
znaci, svako je nesto predvideo, i to nije neka mudrost (kada se prica uopsteno: krize naroda, ratovi, bolesti...). leonardo je prvi predvideo neke stvari! jos mi proucavaju radove :)

Nije isto kad predvide Starci(koji ceo zivot zive po Bozijoj promisli) i bilo ko drugi,bilo ko...cak ni Leonardo!
Bar Crkvi nije isto,a verujem ni Pravoslavnim H.,pa samim tim ni meni!
Oni(Starci,Sveti Oci)samo oni imaju pravo da tumace Otkrovenje iz Svetog Pisma,da iznesu neka predvidjanja itd......KAO STO JE BILO SA TOM KNJIGOM!
Citat:
aleksandaraleksandar:
ateista nisam i ne znam otkud ti pravo, cak i da jesam, da tako govoris i etiketiras.

Izvini ako sam te ubacio u isti kos,ali to ja iz iskustva sa ES!
Znaci da ne ponavljam jos jednom da sam bio u pravu u vezi onog posta 100%,ali skrecemo sa teme i zato ovo je poslednji post na ovu temu od mene!

[ BytEfLUSh @ 21.07.2005. 00:29 ] @
Previše ste otišli offtopic, indeed.
[ majakovski @ 19.05.2006. 23:42 ] @
PREMIJERA FILMA 'DA VINČIJEV KOD' U BEOGRADU

Očekivani filmski hit 'Da Vinčijev kod' [The Da Vinci Code] prikazan je večeras premijerno u Beogradu, dan posle svetske premijere na festivalu u Kanu. Mnogobrojna publika ispunila je Centar 'Sava' na prvoj od deset projekcija, koje će u našoj najvećoj filmskoj dvorani biti održane do 21. maja, u distribuciji 'Taka'.

Pre početka prikazivanja već je prodato više od 20.000 karata za ekranizaciju bestseler romana Dena Brauna 'Da Vinčijev kod', u režiji oskarovca Rona Hauarda. Film će odmah biti na redovnom repertoaru u beogradskim bioskopima 'Takvud', 'Roda' i u Domu sindikata, a od 22. maja i u svim većim bioskopima u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovaj neobični triler izazvao je još u toku snimanja ogromno interesovanje širom sveta, ali i osude od strane verskih zajednica, zbog kontroverzne Braunove teze o postojanju krvnih naslednika Isusa Hrista koji je, navodno, nameravao da hrišćanska crkva bude zasnovana na ženskom principu.

Roman i film počinju dešifrovanjem tajnih poruka na slikama Leonarda da Vinčija, što je bio povod da se uoči premijere u foajeu Centra 'Sava' izloži umetnička slika 'Portret jedne tajne' Predraga Baja Lukovića. Autor je na tom poznatom ulju na platnu još 1982. godine prikazao čuvenu 'Mona Lizu' kao autoportret da Vinčija. Tu tezu su kasnije dokazivali i američki istoričari umetnosti.

Izvor: RTS

[ flylord @ 20.05.2006. 00:47 ] @
Iskreno, bas te osude od strane crkve su propagirali ovi knjigu. Skandali prodaju robu. Osude od strane velikih organizacija, prodaju knjigu. Ovo je najobicniji roman, ko i svaki drugi. To sto je prodat u velim broju primeraka, ne znaci ama bas nista, mnogo knjige su prodate u ogromnom tirazu, pa sta?
Ali ajde, ljudi obozavaju da pricaju gluposti o najobicnijoj knjizi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 09:55 ] @
Citat:

Nije isto kad predvide Starci(koji ceo zivot zive po Bozijoj promisli) i bilo ko drugi,bilo ko...cak ni Leonardo!

Starci :) U mnogim slucajevima imaju ohoho deficit mozdanih celija koje kod svakog odumiru u velikom broju svaki dan, mogu patiti i od alchajmerove bolesti koja doticni proces ubrzava (za koju su verovatno znali pre 2000 godina) i imati kojekakve halucinacije.

Ali to ne menja ugodjaj - lepo je kad nesto "predvide"

Sto me podseca na kojekakve sarlatane koji su u Srbiji marisali dosta love na licna "otkrovenja" - ljudi vole da veruju u to, i zato im treba uzimati pare - sto na kojekakve "kodove" sto na price o "prorocanstvu" / "otkrovenju" i sl :)

Citat:

Danas postoje mediji koji su jako mocni, lazi ima bezbroj ali tajni skoro da i nema, i sta je u tom trileru toliko intrigantno za jednu tako mocnu crkvenu organizaciju?

Tek sta li ima intrigantno u Hari Poteru, banalnoj pricici za decu :)

Razlog je prost - zadrzavanje po svaku cenu monopola na "dogmu" - tj. njihovu pricu i interpretaciju sta je jedina "istina", nesto sto svaka abrahamska religija pokusava (Hriscanstvo, Judaizam, Islam) - ta trojka i sve njihove sekte su toliko uvereni da je to u sta oni veruju tacno, da su u stanju da svojim vernicima zabranjuju ili propisuju::

- Citanje drugih knjiga (hriscani, Hari Pothed i ovaj dekoder su brilijantni primeri u 2006-toj godini, ej jbt 21-vi vek i neka crkva ti propisuje sta treba da citas)

- Prelazak u drugu veru (islam, evo bas pre mesec-dva su hteli da ubiju jednog u Avganistanu samo zato sto je svojom voljom presao u hriscanstvo, ali mu je Italija dala vanproceduralni azil)

- Ugrozavanje normalnih zivotnih tokova (pre 2 godine, u New Yorku, su ortodoksni jevreji digli protest jer voda u vodovodu sadrzi neke mikrozivotinjice, koje sadrzi svaka voda uostalom, ali je to u protivu sa njihovim kodeksom ishrane za vreme njihovih svetih praznika)

- Namerno i svesno ugorzavanje zdravlja ljudi (skoro svi, recimo zabrana transfuzije krvi od strane nekih fanatika, uobicajena zabrana upotrebe kondoma od strane hriscana i muslimana u Africi iako bi to smanjilo epidemiju AIDS-a, i sl...)

- Jedna devojka je ostala slepa pre pola godine u Poljskoj zato sto je crkva progurala preko svog vrlo jakog lobija (posle pada komunizma) drakonski zakon o zabrani abortusa - iako je htela da abortira jer je postojala medicnska opravdanost i opasnost po majku, lekari to nisu ucinili / hteli da ucine - http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4688128.stm zbog svojih, crkvom induciranih, uverenja

---

Sto je sve vrlo zanimljivo - jer ako je vera:

a) Stvar slobodne volje pojedinca
b) Stvar otkrovenja (otkrivenja)

Cemu onda oni imaju nesto da zabranjuju sistematski? :) Pa naravno - ljudi su ovce, oni su pastiri, cak sebe tako i nazivaju ;-)

O ugrozavnju sloboda necemo, svako ima neku svoju ideju o slobodama - ali o ugrozavanju ljudskih zivota ovakvim stvarima bi se trebalo i te kako pozabaviti.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.05.2006. u 11:13 GMT+1]
[ pctel @ 20.05.2006. 10:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: O ugrozavnju sloboda necemo, svako ima neku svoju ideju o slobodama - ali o ugrozavanju ljudskih zivota ovakvim stvarima bi se trebalo i te kako pozabaviti.

Pa ti se onda pozabavi i nemoj vise smarati. Stvarno si postao nepodnosljiv, skoro svakog dana tu drzis svojevrsne propovedi koje propagiraju ateizam. Kad bih se ja sad upustio u raspravi i propagirao neku religiju, to bi bilo obrisano zbog krsenja clana 13 pravilnika. Ako me nesto otera sa ES-a, bice to ovakvi i slicni negativni stavovi prema vernicima koje s vremena na vreme pokazuje vecina vodecih ljudi ES-a.
[ flylord @ 20.05.2006. 10:47 ] @
Dimkovic nikad nikome nije rekao da treba da bude ateista, i nikad nije napadao vernike nego religiju. A svi vi koji branite razne religije, napadate bas ateste a ne nasa ubedjenja. Vrlo bitna razlika. Eto ti sada napadas njega jer ti smeta sto se on bori protiv tvoje religije. Znaci ne napadas njegova uverenja. Uostalom, pokreni temu na P&P ili na es-mods ako ti on smeta.
[ kasaad @ 20.05.2006. 10:51 ] @
Citat:
pctel: Pa ti se onda pozabavi i nemoj vise smarati. Stvarno si postao nepodnosljiv, skoro svakog dana tu drzis svojevrsne propovedi koje propagiraju ateizam. Kad bih se ja sad upustio u raspravi i propagirao neku religiju, to bi bilo obrisano zbog krsenja clana 13 pravilnika. Ako me nesto otera sa ES-a, bice to ovakvi i slicni negativni stavovi prema vernicima koje s vremena na vreme pokazuje vecina vodecih ljudi ES-a.

Pa Dimkovic rec nije reko o vernicima, nego o organizovanoj religiji. Ti veruj u mrmota ako oces ali ne zelim da me ubedjujes da je mrmot ili bilo sta drugo bozansko bice. jer ko sto rece Dimkovic:
Citat:

Sto je sve vrlo zanimljivo - jer ako je vera:

a) Stvar slobodne volje pojedinca
b) Stvar otkrovenja (otkrivenja)

Cemu onda oni imaju nesto da zabranjuju sistematski? :) Pa naravno - ljudi su ovce, oni su pastiri, cak sebe tako i nazivaju ;-)

Kas
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 10:58 ] @
Citat:
pctel
Pa ti se onda pozabavi i nemoj vise smarati. Stvarno si postao nepodnosljiv, skoro svakog dana tu drzis svojevrsne propovedi koje propagiraju ateizam. Kad bih se ja sad upustio u raspravi i propagirao neku religiju, to bi bilo obrisano zbog krsenja clana 13 pravilnika. Ako me nesto otera sa ES-a, bice to ovakvi i slicni negativni stavovi prema vernicima koje s vremena na vreme pokazuje vecina vodecih ljudi ES-a.

A, ti, pctel - nauci da citas bez uvrede. Nemam ja nista protiv bilo kakvih vernika ili ateista, sve dok ti vernici/ateisti ne ugrozavaju tudje slobode ili, ne daj boze, zivote - medjutim ovde je problem sa organizovanim institucijama "vere" koje se svojim mesanjem u normalan zivot direktno sudaraju sa ljudskim slobodama a, nekad, kao u slucaju ove jadne zene iz Poljske ili nesrecnicima u Africi ili onog jadnika sto je presao u hriscanstvo u Avganistanu, i sa ljudskim zdravljem/zivotima.

Znas, ako ti odes kod apotekara i on odbije da ti pruzi medicinsku uslugu zbog svojih verskih ubedjenja - a to se desava u nekim drzavama u USA recimo - onda, moj pctel, tu nesto debelo nije OK. Taj covek onda ne bi trebao da bude apotekar posto po zakonu i propisima zemlje u kojoj zivi mora i da prodaje tablete za prevenciju trudnoce kad dobije lekarski recept - a ne da drugima ugrozava slobode, a nekada i zdravlje zbog svoje "vere"

U slucaju Poljakinje koja je izgubila vid zbog opterecenosti te zemlje dogmom - hoces da mi kazes da je pominjanje tog slucaja propagiranje ateizma i to krsi tvoja verska osecanja? To sto je organizovana religijska institucija svojim lobiranjem i sistematskim ispiranjem mozga ljudima dovela do toga da ljudi krse lekarsku etiku jer im je "ministar boga na zemlji" rekao da se tako ponasaju (a i zakon, posto je u ovom slucaju medicinsko misljenje dato koje favorizuje prekid trudnoce) je OK?

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.05.2006. u 12:07 GMT+1]
[ flylord @ 20.05.2006. 11:06 ] @

Citat:
pctel: Ako me nesto otera sa ES-a, bice to ovakvi i slicni negativni stavovi prema vernicima koje s vremena na vreme pokazuje vecina vodecih ljudi ES-a.

Ako te sa es-a otera to sto neki napadaju tvoju religiju, onda, bez ljutnje, i treba da odes ako si tolko zatucan sa tim cudima i ako ti smeta sto ima ljudi koji su drugih vera/ubedjenja.
I opet ponavljam: vernici != religija. NIKO nije napadao vernike i njihova uverenja, nego RELIGIJU
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 11:12 ] @
U mom slucaju, Flylord, cak ni religiju - Hriscanska religija je sasvim OK sto se njihovih zapovesti i sl tice... problem je kad neka organizovana institucija sebe prozove "ovlascenim predstavnikom boga" na zemlji i trudi se da to misljenje nametne drugima na svaki moguci nacin.

Crkve niko i ne pominje u Bibliji - a pogotovu ne organizovan sistem nametanja misljenja kakav postoji u nekim hriscanskim denominacijama... Biblija ni Hriscanstvo se ne bave koriscenjem kondoma, ne bave se Hari Poterom, Da Vincijevim kodom - i propisivanjem sta ljudi treba da citaju, vec se bave propagiranjem odredjenog nacina zivota gde ljudi ne ubijaju druge, ne kradu, ne nanose bol voljenim osobama, veruju u neki zagroban zivot itd - zasto bi takav zivot i kodeks ponasanja nekom smetao? Svasta...

A ove stvari - kao sto su indeksi zabranjenih knjiga, nametanje zabrane koriscenja kondoma i kontraceptivnih pilula, direktno krsenje lekarske etike i ugrozavanje zivota ljudi zbog propisa te organizacije, uplitanje u poslove drzave lobiranjem i sl... su cista dogma i ispiranje mozga a najmanje su hriscanski. Naravno da te stvari smetaju, jer drugim ljudima mogu da nanesu bol ili uniste zdravlje, nekad cak i ubiju.

I, naravno, da kad neko napadne takve stvari, odmah se nadju neki koji to poistovecuju napadima na njihovu veru...

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.05.2006. u 12:17 GMT+1]
[ aca andrijevic @ 20.05.2006. 11:23 ] @
Pa ja ne mogu da verujem!Ne znam sta se ovo desava, da li se es pretvara u sajt koji se bavi religijom?Da se podsetim samo sta je bila pocetna tema.Svarno nerazumem zasto vas dvoje tupite o sasvim nekim stvarima koje ne mozete da promenite.
[ pctel @ 20.05.2006. 11:54 ] @
Citat:
flylord: Ako te sa es-a otera to sto neki napadaju tvoju religiju, onda, bez ljutnje, i treba da odes ako si tolko zatucan sa tim cudima i ako ti smeta sto ima ljudi koji su drugih vera/ubedjenja.

Uzecu tvoj predlog ozbiljno u razmatranje sledecih par nedelja. ES je neosporno mesto gde ima toliko toga dobrog i korisnog, ali mi zaista smetaju pojave nacionalne i verske netrpeljivosti. Sve to naravno ima vecu tezinu kad dodje od nekog sa "vrha", jer, ja se ovde ne osecam prijatno cak ni kad mi neko takav ovde iz dana u dan uporno pljuje po npr. patikama koje nosim, automobilu koji vozim ili mestu gde zivim.
Ja nisam ni lekar ni pravnik pa necu da komentarisem koliko osoba je umrlo zbog prekidanja a koliko zbog neprekidanja trudnoce i ko je odgovoran u svakom od pojedinacnih slucajeva. Ako cemo ES zloupotrebljavati kao mesto za svojevrsni obracun religija i ateizma, onda dobro, da nadjemo po jednog svestenika svake vere pa neka drzi propoved nedeljom i praznikom, prvo neka ukuca liturgiju a posle moze da prica o tome kakav bi svet bio da smo svi ateisti i koliko je dobra ucinila i zla sprecila vera u Boga. Nije problem, ja cu da organizujem sve to, ako rukovodstvo smatra da je ES mesto gde treba da se bavimo takvim temama. Ako ne, onda smo zavrsili pricu. Ne smeta meni sto neko ima drugacije misljenje, ne smeta mi i kad to misljenje javno objavi, ali, kako kaze poslovica "zasviraj pa za pojas zadeni", tako i meni smeta kad neko trubi non stop. Znaci, nemam nista protiv Dimkovica, veoma ga uvazavam kao kolegu i kao strucnjaka za mnoga pitanja, ali definitivno je previse opterecen nekim temama koje nemaju mnogo veze sa tematikom ES-a. Cak i kada bih se slozio sa njegovim stavovima (kao sto nisam), morao bih da konstatujem da na svetu postoji mnogo vise zla i nepravde u mnogim drugim oblastima i da mnogi ljudi gledajuci u jedno drvce ne vide celu sumu.
[ kasaad @ 20.05.2006. 11:57 ] @
Citat:
pctel: , morao bih da konstatujem da na svetu postoji mnogo vise zla i nepravde u mnogim drugim oblastima i da mnogi ljudi gledajuci u jedno drvce ne vide celu sumu.

Suma se krci drvo po drvo......

Kas
[ aca andrijevic @ 20.05.2006. 12:01 ] @
Citat:
 pctel
Ja nisam ni lekar ni pravnik pa necu da komentarisem koliko osoba je umrlo zbog prekidanja a koliko zbog neprekidanja trudnoce i ko je odgovoran u svakom od pojedinacnih slucajeva. .

Da li lud si ti?

[Ovu poruku je menjao aca andrijevic dana 20.05.2006. u 13:01 GMT+1]
[ flylord @ 20.05.2006. 12:03 ] @
Izvinjavam se Dimkovicu, ali sam pored raznih propovednika poceo da poistovecujem religiju i crkvu, mada se defitivno slazem da te dve stvari nemaju nikakve veza jedno sa drugim. Crkva nema veze sa religijom sem sto je koristi kao izgovor za sve sto radi.
[ flylord @ 20.05.2006. 12:09 ] @
Citat:
pctel: morao bih da konstatujem da na svetu postoji mnogo vise zla i nepravde u mnogim drugim oblastima i da mnogi ljudi gledajuci u jedno drvce ne vide celu sumu.

Zato se svako bori za jednu stvar. Ja cu se borim protiv svega sto imalo zagadjuje planetu, Dimkovic se bori protiv crkve. I eto. Sto rece kasaad, da svako od nas "otsece po jedno drvo" u sumi problema, problema bi nestalo. A ti spadas u grupu ljudi koji brani jedan od problema. A sto je najgore, uklanjanje tog problema tebi ne bi ni najmanje skodilo. Ali jebiga, kako da ti covek dokaze, da niko ovde ne napada tvoja uverenja. Imas klasicno razmisljanje: "Ko nije samnom, onda je protiv mene"
[ pctel @ 20.05.2006. 17:06 ] @
Citat:
flylord: Zato se svako bori za jednu stvar.

Dobro, onda cu ja da se borim da svet bude bolji uspostavljanjem moralnih normi koje se zasnivaju na svetom pismu. Sigurno je da kad bi svi ljudi postovali 10 bozjih zapovesti da bi nestala vecina zla na planeti. Samo, jedno mi nije jasno, da li je u redu da zloupotrebljavam ES kao sredstvo u toj borbi?
[ Nenad Vranjanac @ 20.05.2006. 19:46 ] @
naravno da se crkva i dan brown medjusobno pjluju, jer se bore za jedan isti leba.
cak im je i metodologija identicna- bezobzirna manipulacija istorijskim cinjenicama, gde je autor inteligentno pozajmio od crkve proverenu
"samo nam progledajte kroz prste za par prvih nelogicnosti- a sve ostalo ce vam odmah postati jasno ko dan"
metodu

"ako bolje pogledate tajnu veceru videcete da kompozicija u celini dinamickim metafizickim pokretom, igrom senki i svetlosti, formira tri struje koje se slivaju u znak, koji je nalik znaku mercedesa (koji simbolizuje sveto trojstvo)- sto nam razjasnjava kako su hristovi drugari prebegli u nemacku i zadrzali ovaj znak, dok su tri brata Branislav, Mita i Waldemar sve vreme gledali kako da ga smaknu, i osnovali kult satane- otud i danasnje rivalstvo"
mislim, ogavno.
stop kvaziistoricarima i manipula... prevarantima.

knjiga je bila tako bljutava da sam je jedva, na brzinu procitao.
ipak, upotrebljiva je kao izvrstan test za dijagnozu povodljivosti i nekritickog misljenja- ko one gluposti shvati za ozbiljno, odma ti je jasno sve.

na kraju bih dodao da u istoriji postoji jedan axiom, a to je da
istoriju pisu pobednici
sta su ucile nase dede, roditelji, pa mi, pa sad ova nova generacija iz istorije?
i ko ce reci sta je istina o dogadjajima od pre 60 godina?
a tek o necemu sto se desilo pre 2 milenijuma?

imao sam i jos nesto na temu zapovesti, ali je to vec o-t. pocnite temu u mad-zone pa da nastavimo... :-)
[ Vera Vukanic @ 21.05.2006. 13:47 ] @
Zasto se samo drzite dogmi kod zvanicnih religija?
Nije sve tako imaginarno i domenu duhovne sfere, u srednjem veku a i pre crkva je uzimala 10 deo svih prihoda svim svojim vernicima i to na mesecnom nivou a ne godisnjem! Tako da ako bi neko prestao da veruje u dogme prestao bi i da im daje 10 deo svojih prihoda, a ako bi to videli ostali ni oni ne bi davali nista, onda bi se zivoti propovednika sveli na zivote slicne obicnim ljudima, zapravo morali bi da rade za novac! Izgubili bi moc u drustvom sa gubitkom enormnih prihoda koje su imali.
Pitam se kako se sada finansiraju?
Uostalom, 40 godisnji rat u Langdoku i nije izavan zbog verskih razloga nego zato sto su severni plemici bili na nizem civilizacijskom nivou i siromasniji od onih u Langdoku, i krenuli su u pljacku a ne u religijski pohod....
Da Vincijev kod je povrsno pretrcana knjiga Sveti Gral- Sveta Krv...
Ali cela prica ima smisla, i postavlja ceo niz pitanja na koja vernici odgovaraju prosto konstatacijom : Veruj!
Sto svakom coveku nije dovoljno kao odgovor.
Takodjer cela ta prica ni ne dovodi u pitanje samog Boga nego ustrojsvo Crkve...

Jos jedno pitanje za ove sto se plase pitanja i kriticke svesti kod sp.Homosapiens: sta mislite zasto je do samog 19.v pismenost bila privilegija crkvenih vlasti pa cak ni vlastela nije smela da uci da cita i latinski jezik?
I sta mislite zasto Plinije pise jos onda u Rimu za Hrsicanstvo : opasna praznoverica se siri carstvom...
I zasto nakon Egipta, Grcke, Rima, Vizantije....dolaze mracni likovi u crnim haljinama i propovedaju da su nauka i prosveta djavolja stvar?

I jos nesto; zasto Tajna vecera nakon restauracije skoro pa ne lici na original?

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 21.05.2006. u 14:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 21.05.2006. u 14:55 GMT+1]
[ cynique @ 21.05.2006. 18:20 ] @
Citat:
Vera Vukanic:Jos jedno pitanje za ove sto se plase pitanja i kriticke svesti kod sp.Homosapiens: sta mislite zasto je do samog 19.v pismenost bila privilegija crkvenih vlasti pa cak ni vlastela nije smela da uci da cita i latinski jezik?
I sta mislite zasto Plinije pise jos onda u Rimu za Hrsicanstvo : opasna praznoverica se siri carstvom...
I zasto nakon Egipta, Grcke, Rima, Vizantije....dolaze mracni likovi u crnim haljinama i propovedaju da su nauka i prosveta djavolja stvar?

Zato jer znanstvene istine nikad nisu išle pod ruku crkvenim Istinama. Držanje podtlačene mase neukom jest bio najbolji način njezine kontrole. Strah i mističnost su se u 20 stoljeća crkvene torture pokazali kao vrlo snažni faktori u manipulaciji, pošto je crkva 99% svog bogatstva dobila najobičnijim prodavanjem magle (indulgencije i oproštenja vlasteli na samrti) i političkim igricama (križarski ratovi). 12 stoljeća potpune smrti znanosti i "mračni" srednji vijek su direktna posljedica crkvenjaka da običnog čovjeka ostave neukim i glupim, ali zato "vjernikom" koji će redovito puniti crkvenu kasicu i nimalo ne dovoditi u pitanje crkveni autoritet.

Općenito je pravilo da religije cvjetaju tamo gdje i neznanje. Nažalost crkva je prekasno shvatila da postoje i bolji modeli kontrole masa a koji ne uključuju intelektualnu degeneraciju čovječanstva - npr. moderna zapadna demokracija koja je bazirana na propagandi i "kontroli pristanka" ;)

[Ovu poruku je menjao cynique dana 21.05.2006. u 19:22 GMT+1]
[ Vera Vukanic @ 22.05.2006. 22:30 ] @
Citat:
cynique: Zato jer znanstvene istine nikad nisu išle pod ruku crkvenim Istinama. Držanje podtlačene mase neukom jest bio najbolji način njezine kontrole. Strah i mističnost su se u 20 stoljeća crkvene torture pokazali kao vrlo snažni faktori u manipulaciji, pošto je crkva 99% svog bogatstva dobila najobičnijim prodavanjem magle (indulgencije i oproštenja vlasteli na samrti) i političkim igricama (križarski ratovi). 12 stoljeća potpune smrti znanosti i "mračni" srednji vijek su direktna posljedica crkvenjaka da običnog čovjeka ostave neukim i glupim, ali zato "vjernikom" koji će redovito puniti crkvenu kasicu i nimalo ne dovoditi u pitanje crkveni autoritet.
[Ovu poruku je menjao cynique dana 21.05.2006. u 19:22 GMT+1]

Apsolutno s slazem!
Takodjer je zanimljiva prica o relikvijama tokom celog mracnog srednjeg veka, koja je u tom vremenu obicna trgovina delovima tela raznih mrtvih ljudi i njihovih odora.....

[ milanche @ 23.05.2006. 07:54 ] @
Citat:
Nažalost crkva je prekasno shvatila da postoje i bolji modeli kontrole masa a koji ne uključuju intelektualnu degeneraciju čovječanstva - npr. moderna zapadna demokracija koja je bazirana na propagandi i "kontroli pristanka"

Upravo je suprotno:

Za vreme dok je crkva kontrolisala mase nastali su i Mikelandjelo, Leonardo, Boticeli, Rembrant, Rubens, Vivaldi, Hajdn,
Bah, Mocart, Dekart, Spinoza, Sekspir, Balzak, Molijer, Gete, Laplace, Cauchy.... dok je za vreme moderne zapadne demokratije
u rekordno kratkom roku od nekih 30-40 godina kultura srozana u kojoj je svakom mamlazu pusteno da svoju
prostotu eksponira u planetarnom opsegu, dok malobrojni preostali geniji ljudske misli i stvaralastva cuce nepoznati u dubokoj
ilegali.

Za ocekivati je bilo da ce svet oslobodjen dogmi poceti da misli istinito i kvalitetno, te da ce sloboda davati daleko bolje
plodove.

Zbog cega se desava upravo suprotno ?

Neki zli jezici kazu da covek bez neba nad glavom postaje jako slican svinji koju interesuje samo samo blato oko sebe.

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 23.05.2006. u 18:30 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 23.05.2006. 08:04 ] @
@Milance,

A dobar deo umetnika iz perioda poznog srednjeg veka je nastao upravo kao plod oslobadjanja od crkvenih stega ;-)

Citat:

Zbog cega se desava upravo suprotno ?

Saturacija sadrzajem - nema to puno veze sa demokratijom ili crkvom, ali covecanstvo iz godine u godinu pravi sve vise kojekakvog sadrzaja. Logicno je da se tu polako gubi na selekciji i da svako sa dovoljno love moze napraviti svoju TV stanicu i plasirati kojekakvo djubre... ali, istini za volju, i takav svet je bolji od sveta gde su mnogi umetnici ili naucnici na kraju lose prolazili jer su 'prkosili dogmi'

Citat:

Neki zli jezici kazu da covek bez neba nad glavom postaje jako slican svinji koju interesuje samo samo blato oko sebe.

Humanizam je bio svojevrstan vid 'blacenja' najstriktnije dogme u umetnosti, primeren naravno tadasnjem pojmanju i slobodi misli. Dok si pre humanizma mogao samo da prikazujes Apostole i Isusa u strogo definisanom stilu (srednjevekovni 'Corporate Identity' ) - u Humanizmu su ljudi poceli da slikaju naga ljudska tela, svakodnevne prizore, itd... sto je bio svojevrstan bunt protiv dogme.

U principu mozda je umetnost najkreativnija kada je bunt protiv postojeceg stanja stvari ;-)
[ Vera Vukanic @ 23.05.2006. 11:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
U principu mozda je umetnost najkreativnija kada je bunt protiv postojeceg stanja stvari ;-)

Ne Ivane!
Umetnost je najkreativnija kada je nacin da prezivis uzase svakodnevnog zivota koji je los ili u nekom smislu ogranicen! Zato umetnici i jesu sretni ljudi, jer imaju izlaz kroz svoju kreativnost, izlaz iz pakla! Sto obicnom coveku nije dato!
Veruj mi na rec, nije to samo bunt to je nacin da prezivis i sacuvas sebe ...
[ milanche @ 23.05.2006. 16:30 ] @
Veliki broj kapitalnih dela je direktno inspirisan religijom. Jedan procenat zato sto je to bilo probitacno, a
ostatak (mozda brojno manji, ali kvalitativno daleko jaci) iz izvornog ljudskog religioznog osecanja, koje
nije u sukobu sa formalnom religijom, ali postoji i bez nje. Muzikolozi recimo smatraju Bahovu Pasiju po
Mateju verovatno najjacim njegovim delom, a Mikelandjelove radove na Sistinskoj kapeli ekvivalentom u
likovnoj umetnosti.

Najveca dela i najveci sistematski iskoraci u umetnosti su nastali kao posledica striktnosti u razmisljanju,
koje je teralo na neprestano traganje za jos optimalnijim. Dobra ideja moze da naidje petkom u baru uz
pivo, ali ako se potom disciplinovano i metodicno ne delje narednih N ponedeljaka i utoraka ujutro, cela
prica ne stize daleko.

Upravo ta dva:

discipilina i metodicnost

je faktor kojim je formalna religija (zapadno hriscanstvo i judaizam) dovela ljudsku misao do odredjenog nivoa.
Taj nivo je svoje odradio, i ceka se novi kvantni iskorak, koji se nikako ne desava, nego dolazi IMHO do
jezive stagnacije.

Renesansa jeste stvarala veselo sarenilo i time omogucila kasnije Mocarta, i mnogo kasnije mjuzikl. Uopste,
sloboda per se jeste pozitivna stvar sve dok ne postane sama sebi cilj i izgubi fokus sa bilo cega drugog.

Ono sto mene zaista baca u ocaj (i mislio sam vise puta da pokrenem novu temu o tome) je da u veku svih
sloboda i ogromne tehnicke prednosti u odnosu na sve vekove nema vec dobrih 30 godina nikakvog kvalitetnog
skoka ni u jednoj umetnosti, osim u filmskoj. Cak i tu, pre svega je napredak u sintaksi izrazavanja a manje
u samoj misli i poruci.

Tehnika je dosla dotle da prosecni Zika moze u kuci od studentskog budzeta da napravi komercijalni umetnicki
proizvod. I sta se desava ? Jedno veliko nista, do te mere da je depresivno. Covek ne moze da se ne zapita kako
je moguce da je pod daleko losijim uslovima bilo toliko vise pravih genija (ne moramo ici daleko unazad, sasvim
je dovoljan za poredjenje i slepi Ray Charles koji u svoje vreme nije imao ni sampler ni sound card ni vocal procesor).

Ne znam u cemu je problem, voleo bih da mi neko odgovori na prosto pitanje: sta se desava sa ljudskim duhom i dusom
u poslednjih 30 godina, gde je nestalo stvaralastvo, zasto nema novih velikih dela ni u jednoj umetnosti ?

[ cynique @ 23.05.2006. 23:17 ] @
Citat:
milanche : Veliki broj kapitalnih dela je direktno inspirisan religijom. Jedan procenat zato sto je to bilo probitacno, a ostatak (mozda brojno manji, ali kvalitativno daleko jaci) iz izvornog ljudskog religioznog osecanja, koje nije u sukobu sa formalnom religijom, ali postoji i bez nje. Muzikolozi recimo smatraju Bahovu Pasiju po Mateju verovatno najjacim njegovim delom, a Mikelandjelove radove na Sistinskoj kapeli ekvivalentom u likovnoj umetnosti.

"izvornog religioznog osjećaja" :))

Nemoj se uvrijediti, ali to je najobičnija glupost. Umjetnici (glazbeni i likovni) sigurno nisu mogli svoj talent naplatiti ni 0.1% onoga koliko bi naplatili da su radili po nahođenju trenutnih političkih i svjetovnih vlasti, a to je barem dobrih 15 stoljeća bila samo i isključivo - Crkva. Da su da Vinci i Michelangelo otvoreno crtali templarske i sotonističke motive, mnijem da se ne bi baš dobro proveli ;)

Mozartov Requiem se općenito, pored Pasije po Mateju, smatra samim apexom vokalnog stvaralaštva, pa je opet napisano za dobri stari kapitalistički - novac. Kao i većina Mozartovih djela uostalom (samo jedno čini mi se nije bilo po narudžbi). Zbog toga neki tupavi kvaziumjetnici tog, bez ikakve konkurencije, najvećeg kompozitora u povijesti čovječanstva, smatraju nešto manje umjetnikom. Kao, nedostaje mu strasti, patosa..sve je nekako "mehanički" šablonizirano... PA NAPIŠITE ONDA VI NEŠTO TAKVO KAD JE TO TAKO MEHANIČKI!!!!!

I obično tad zašute. Mozart je sa 16 god. napisao 20. simfoniju za koju će bilo koji sveučilišni profesor sa 40 godina staža reći da predstavlja čistu perfekciju izraza..savršeno logično, pa opet nitko od njih u milijun godina ne bi napisao nešto takvo..

Također još nisam sreo osobu koja bi rekla da Dies Irae i Confutatis (iz Requiema), te npr. 25. simfoniji nedostaje dovoljno patosa...Da ne govorimo da je Mozart većinu svojih najboljih djela napisao tek kad se oslobodio torture salzburškog arhbishopa i odlepršao u Beč.

Citat:
upravo ta dva:

discipilina i metodicnost

je faktor kojim je formalna religija (zapadno hriscanstvo i judaizam) dovela ljudsku misao do odredjenog nivoa.
Taj nivo je svoje odradio, i ceka se novi kvantni iskorak, koji se nikako ne desava, nego dolazi IMHO do
jezive stagnacije.

Zanemarimo sad religijski faktor u formiranju "striktne metodičnosti misli", i uzmimo u obzir 15-ak stoljeća stagnacije zapadne civilizacije u intelektualnom i znanstvenom smislu kao direktnu posljedicu toga.

Reci mi, jesu li stotine milijuna mrtvih zbog trivijalno izliječivih bolesti, vjerski induciranih ratova i općenito nezdravog načina života koji je bio direktna posljedica takovih "striktno nametnutih" principa življenja, dobra cijena za kumulativnu intelektualnu degeneraciju i neobrazovanost masa koja je dopustila pojedinim nadprosječnim genijima da se tako daleko istaknu?

Je li jedan Giordano Bruno koji je spaljen na lomači zbog "nevjerovanja" u crkvene gluposti kako je Zemlja ravna ploča manje mučenik od svih crkvenih izmišljenih svetaca (uglavnom lunatika)? Po meni je svatko tko u tom kontekstu crkvene mučenike smatra većim povijesnim osobama od Brunoa apsolutni i totalni HIPORKIT. Giordano Bruno, milanche, Giordano Bruno.

Da ne spominjemo najkapitalnije djelo prvih 19 stoljeća znanosti (sve do Einsteinove annus mirabilis :) - Newtonovu Philosophia Naturalis Principia Mathematica, u kojoj se na zadnjih 10-ak strana doslovno ISPRIČAVA za svoja "heretička baljezganja", i pri tome elaborira kako njegove formule nimalo ne osporavaju crkveni nauk, već on jadan, eto, samo objašnjava ono što je "bog stvorio". Sveto Pismo ili diferencijalni račun? Bez ovog drugog bi još živjeli u straćarama i gripu liječili puštanjem krvi.

Na pitanje tzv. "stagnacije" ću se vratiti malo kasnije :)

Citat:
Renesansa jeste stvarala veselo sarenilo i time omogucila kasnije Mocarta, i mnogo kasnije mjuzikl. Uopste, sloboda per se jeste pozitivna stvar sve dok ne postane sama sebi cilj i izgubi fokus sa bilo cega drugog.

U kojem slučaju to ne bi bila sloboda. ZNANOST NE SMIJE BITI OGRANIČENA PRIMITIVNIM LJUDSKIM IZMIŠLJOTINAMA KAO ŠTO SU RELIGIJE. Inače dobiješ ovakve situacije:

Tvrditi da se Zemlja okreće oko Sunca je isto tako pogrešno kao i tvrdnja da Isus nije rođen od djevice.
--Kardinal Bellarmine, 1615, tijekom procesa protiv Galilea

Još jedna, puno dalekosežnija posljedica trovanja crkvenim naukovanjima jest sramotna minorazacija žene ne ulogu obične "domaćice", kojoj je red da "rađa i čisti" i ništa više. Prije samo 100 godina žene praktički nisu imale nikakvu znanstvenu (jako, jaaako rijetke su imale višu školu) perspektivu, niti pravo glasa. Takve nakaradne društvene norme sramotnog društvenog položaja žene su direktna posljedica patrijarhalnog ustroja crkve, i propagacije njenog naukovanja.

Ne želim ni spominjati kako je Emmy Noether držala predavanja na kojima je formalno pisalo da ih drži D. Hilbert, jerbo je akademicima bilo nepojmljivo da vrle pruske muževe naukuje "žena". Nasreću, Hilbert je bio najveći matematičar 20. stoljeća, pa je svojim utjecajem mogao lobirati. Neke druge žene nisu imale tako sreće (Mileva Marić od vama poznatijih ;)

Citat:
Ne znam u cemu je problem, voleo bih da mi neko odgovori na prosto pitanje: sta se desava sa ljudskim duhom i dusom u poslednjih 30 godina, gde je nestalo stvaralastvo, zasto nema novih velikih dela ni u jednoj umetnosti

Postavljaš pitanja u krivoj sferi - umjetnost je oduvijek producirala 95% totalnog junka, a junk-umjetnost se osobito preporodila u 20. stoljeću. Puno je važnije pitanje zašto danas ne postoje univerzalni geniji. Gdje su Leonardo da Vinci i Mozart 20. stoljeća? Gdje su izrazito kreativni individuumi koji ne podilaze trendovima i svojim djelima formiraju nove znanstvene/umjetničke pravce?

Znaš, ne kaže se uzalud da je Fermi bio posljednji univerzalni fizičar, a Poincaire posljednji univerzalni matematičar :)) Jednostavno je danas, u situaciji kad se svakih 10-20 godina ljudsko znanje udvostručava, smiješno i očekivati pojavljivanje osobe koja će biti u stanju imati dobru percepiju na toliko nepovezanih i specijalističkih disciplina, tj. jednostavno bi takva interdisciplinarna obrazovanost zahtijevala 20 godina neprestanog učenja i nadaleko nadprosječan intelekt. Pa i onda ne bi mogao povući mainstream tokove u svojem smjeru, jer bi ga menađeri pitali "a što ima konkretno od toga tvojeg?". Pa kad bi rekao ništa, završio bi ne kao fizičar, već kao fizičar kvantne teorije polja. Ne kao umjetnik, već kao najveći predstavnik xxx-izma. I 99.9% ljudi ne bi ni čulo za njega.

Navjerojatnije bi pukao nakon x godina (x < 5), završio na burzi gdje bi u kratkom vremenu pokupio milijune i kupio svoj tropski otočić gdje bi 'ladio jaja do kraja života :)) Ne mogu a da ne odolim da sad ne citiram jednu zanimljivu misao Miroslava Krleže:

Vec osamnaest milijuna godina hodamo na straznjim nogama, a jos smo cetveronosci uglavnom svi! I sto to znaci, znati citati i pisati, kada pisemo vec sigurno dulje od pedeset hiljada godina, a svakih stotinu godina rodi se jedan covjek, koji umije doista pisati, a njega ne zna i ne cita nitko!

Osim toga, još važniji faktor jest današnje školstvo, kojeg je moderna manipulatorska demokracija svela na institucionalnu ulogu "filtra nepodobnih". Smisao školstva kao takvog jest da obrazuje brainwashed mediokritete u svim područjima, koje će biti poslušni i dobri građani koji neće postavljati previše pitanja, ali zato će redovito plaćati porez. I obavezno im ubaci "demokratske" izbore svakih 4-5 godina da biraju između 2 kandidata od kojih će jedan tijesno pobjediti...ali to neće biti ni važno, jer su oba konja za utrku ista, pa je sasvim svejedno tko će dobiti. Vanjska politika i long-term ciljevi države se neće pomaknuti ni milimetar.

Nadprosječni umovi u takvoj akademskoj okolini se vrlo brzo istaknu, jer obično počnu negodovati :) Te "crne ovce" obično završe kao dropouts jer ne vide smisla u papagajskom recitiranju gomile besmislenog teksta, obaveznog dolaženja na besmislena predavanja u kojem profesor skoro pa nema pojma o svojoj struci (ali nemaju ni studenti, pa nitko ni ne primjeti). Jednostavno ako nisu spremni žrtvovati 80% svog vremena za potpuno nekreativan i zatupljujući repetitivni rad, nemaju baš nikakve akademske perspektive.

Nije slučajno da je Mozart počeo skladati sa 5 godina..da je najveći univerzalni genij u poznatoj povijesti, William Sidis, također počeo učiti jako, jako rano i da je njegov otac Boris (također genij) se sprdao sa akademijom i njezinim "metodama", te je čak napisao knjigu o važnosti učenja u ranoj dobi djetata od 2,3 godine. Jedan W. Sidis je mogao u 6 mjeseci postati vodeći svjetski ekspert u bilo kojem području ljudskog stvaralaštva, i neizmjerno doprinjeti čovječanstvu, ali su glupi akademici i društvo (mediji uglavnom) uzrokovali da se povede za obrambenim mehanizmima glave zbog kojih je radio praktični posao kao "ljudski kalkulator", a u slobodno vrijeme učio napamet rute cesta IIRC. Sramota, sramota za civilazaciju :(

Nema više genija milanche...beskrajno more mediokriteta i nekih umišnjenih akademika i pseudogenijalaca koji hrane svoj kult ličnosti gomilom nekakvih akademskih papira koji imaju samo numerički značaj u CV-u, i čija je praktična kontribucija u svojoj domeni proučavanja ništavna... Moja (buduća :) struka - CompSci se temeljito okrenuo u tom smjeru posljednjih 30-ak godina...mogao bih još dosta srati na tu temu, ali pošto sam već i previše offtopic, programere i sve koji se tako osjećaju upućujem na dva reprezentativna jadikovanja na tu temu, Spolskyev The Perils of JavaSchools vezano za smrt programskih jezika i prezentaciju jednog od oni koji su vodili razvoj Plan9, vezano za smrt OS researcha.
[ milanche @ 24.05.2006. 01:08 ] @
Ne vredjam se, samo moram da ti napomenem da religija sama po sebi nikako nije glupost, narocito ne
ukoliko je covekova intimna stvar.

Stvarnost koja nas okruzuje je neogranicene finoce. Matematika je to izrazila konvergencijom -
koliko god malo epsilon, jos uvek unutra ima neograniceno mnogo tacaka, a fizika kvantnom mehanikom
koja malo-malo otkriva nove i nove stepene finoce u nevidljivoj materiji i energiji.

Individualni sampling rate-a kojom razni ljudi opazaju stvarnost oko sebe je - individualna stvar. Varira od
kulture do kulture, od coveka do coveka, od oblasti zivota do druge oblasti zivota. Sasvim je slican zvucnoj
kartici koja ce na visem sampling rate-u tacnije zabeleziti zvuk, nego na manjem sampling rateu.

Proglasavati religiju za glupost je isto sto i zabranjivati sampling rate veci od 32kHz samo zato sto vecina
ljudi ne cuje iznad 15kHz. Pri tome mislim pre svega na unutrasnji religiozni osecaj koji ne zahteva politicku
niti bilo kakvu vlast nad zivotom koji nas okruzuje. Postoji ogroman broj ljudi koji su upravo iz toga sto finocom
svog unutrasnjeg bica cuju i vide stvarali jedino i samo dobro i kvalitet, ne trazeci nista za uzvrat.

Sto se tice obrnute perverzije - da grupa ljudi na silu natura drugima svoje uzviseno vidjenje sveta, i pritom
ne preza da ih pljacka, ubija, zatire, to je problem zapada od vajkada, i ne znam koliko je primenjiv na bas ceo
ostali svet.

[ Not now, John! @ 24.05.2006. 01:23 ] @
Citat:
milanche: religija sama po sebi nikako nije glupost

Religija nije glupost. Crkva jeste, blago rečeno.
[ milanche @ 24.05.2006. 02:41 ] @
Dualizam: prave stvari vs. institucije postoji bukvalno u svim porama zivota.

Svi daleko vise vole Saleta Djordjevica nego KSJ, iako je i taj KSJ zamisljen tako
da stvori prostor za nekog novog Saleta.
[ Manager @ 24.05.2006. 11:26 ] @
Citat:
milanche: Ne znam u cemu je problem, voleo bih da mi neko odgovori na prosto pitanje: sta se desava sa ljudskim duhom i dusom
u poslednjih 30 godina, gde je nestalo stvaralastvo, zasto nema novih velikih dela ni u jednoj umetnosti ?

ih al' si ti neki ne strpljiv ;)
sacekaj malo da naprave sampler i emulator za ljudski duh i dusu pa ce biti velikih dela
kako stvari stoje ovih dana: sve sto ne moze da se sampluje to i ne postoji
[ bigvlada @ 24.05.2006. 12:33 ] @
Moje je mišljenje da je Da Vinčijev kod pisan pre svega za američku publiku koja stalno vapi za senzacijama, tj. da prilično površno obrađuje jedan potencijalno veoma interesantan problem. Film je prava katastrofa ali verujem da će postići veliki finansijski uspeh. Još jedan u nizu tragično loše ispričanih priča iz evropske istorije (setite se samo Aleksandra i Troje); oni nemaju svoju istoriju pa ne umeju ni da cene tuđu. Takođe smatram da je autor bukvalno povadio ono što mu je bilo najzanimljivije iz knjige Sveta krv sveti gral i uobličio tako da bude pitko za najširu publiku.

Po meni, Sveta krv sveti gral i Mesijansko zaveštanje mnogo ozbiljnije prilaze celom problemu, i što je najvašnije, daju kompletnu bibliografiju,tako da svako, ako želi i ima vremena, može da pročita sve što su koristili od izvora i da onda na osnovu toga, sopstvenom dedukcijom dođe do istog zaključka - da je Isus bio normalna osoba sa porodicom ili nekog potpuno različitog. Ja sam neprestano konsultovao bibliju svaki put kada bi bio citiran neki pasus - ta knjiga je puna rupa i očiglednih nelogičnosti, ali to nije ni čudo jer je biblija zbirka pripovedanja i verovanja mnogih naroda sa bliskog istoka - setite se samo priče o potopu koja je bukvalno prepisana od Sumera, ali ni oni nisu bili narocito originalni, i oni su bukvalno prepisali priču od naroda koji je živeo u Iraku pre njih.

Jedina dobra stvar kod Da Vinčijevog koda je što, bar za neko vreme, stavlja jedan interesantan problem u žižu javnosti, bilo bi sjajno ako bi se neko poduhvatio ozbiljnog preispitivanja činjenica

[ pctel @ 24.05.2006. 15:20 ] @
akademik Boris Olejnik
odlomak iz romana "Dve godine u Kremlju"

" Odmah posle zavrsetka Drugog svetskog rata 1945. godine,sef americke obavestajne sluzbe Alen Dales napravio je tajni plan za razbijanje SSSR.Samo ukratko iznosim deo tog plana :

Posejavsi u Sovjetskom Savezu haos,mi cemo neprimetno zameniti njihove vrednosti laznim vrednostima i naterati ih da veruju u ove lazne.Kako ?Mi cemo pronaci svoje istomisljenike,svoje saveznike i saradnike ...u samoj Rusiji ...
Iz literature i umetnosti,na primer,postepeno cemo istisnuti njihovu socijalnu sustinu,oducicemo umetnike,lisicemo ih zelje da se bave opisivanjem i istrazivanjem procesa koji se odigravaju u dubini narodnih masa.Literatura,teatar i film prikazivace i proslavljace najnize ljudske instinkte.Mi cemo svim sredstvima podrzavati i forsirati takozvane umetnike koji ce siriti i usadjivati u ljudsku svest kult seksa,nasilja,sadizma,izdaje-recju nemoral.U upravljanju drzavom stvoricemo haos i zbrku.Mi cemo neprimetno ali i aktivno i postepeno podsticati nastranost cinovnika,korupciju,neprincipijelnost.Birokratizam i aljkavost proglasavace se za vrlinu.Postenje i cestitost postace predmet podsmevanja,nikome nece biti potrebni i pretvorice se u ostatak proslosti.Podlost i drskost,laz i prevara,pijanstvo i narkomanija,nepoverenje,bezocnost,izdajstvo, medjunacionalna mrznja,prvrnstveno mrznja prema ruskom narodu - sve cemo to neprimetno kultivirati,sve ce to doziveti pravi procvat.
I samo ce mali broj njih prozreti sta se dogadja.Ali te ljude mi cemo dovesti u bezizlazan polozaj,ucinicemo ih predmetom podsmevanja :naci cemo nacina da ih slomimo i proglasimo otpacima drustva.Potkopavacemo duhovne korene,banaliziracemo i otrcavacemo temelje narodnog morala.Na taj nacin,idejno i duhovno cemo slabiti jednu za drugom Rusku generaciju,oslobadjajuci je pravoslavnog fanatizma.Boricemo se za ljude jos od njihovog detinjstva,njihovih mladalackih dana.Uvek cemo naglasak stavljati na omladinu,cinicemo je razvratnom i deformisanom.Stvoricemo od mladih cinike,vulgarne ljude,kosmopolite. "
[ pctel @ 24.05.2006. 15:24 ] @
Petar Damjanov :

Zivimo u svetu krajnosti.Sto ce reci skrajnutom.
Da ne kazemo pomerenom i poremecenom.
Ali nakrivo nasadjenom u svakom slucaju.

Sredine nema.Voli se do besvesti i mrzi do bestraga.
Istina se dokazuje lazima,sloboda namece pokoravanjem,pravicnost potvrdjuje dvolicnoscu,a moral,jednakost,ravnopravnost i demokratija podrazumevaju uprkos beskrupuloznom posezanju za razularenom silom,nasiljem i terorom bez presedana.Ratuje se zbog mira,cine najveca zlodela protiv covecnosti zarad humanosti,ubijaju ljudi,zene i deca da bi se zastitila ljudska prava.

U ime civilizacija nastupa varvarstvo.Na delu je nedelo.Um je ustuknuo pred bezumljem.Covek vise nije redak zver.Djavo sebe vidi kao andjela,dok se milosrdjem proglasavaju nevidjene bestijalnosti.

Sunce se krije u sopstvenoj senci.Noc traje ceo dan.
Hladno je u svim predelima srca.Zebnja nas jos jedino greje.

Istorija se zavrsila.Buducnost nije pocela.A vecnost neminovno prolazi.
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2006. 15:36 ] @
Citat:
pctel
,oducicemo umetnike,lisicemo ih zelje da se bave opisivanjem i istrazivanjem procesa koji se odigravaju u dubini narodnih masa

Jeste, bravo pctel - opste je poznata cinjenica da je CIA u Staljinovom i Hruscovljevom SSSR-u tajno podrivala umetnost, dok se Centralni Komitet SSSR neprestano borio u ocuvanju istinske umetnosti naroda Rusije i okolnih zemalja ;-)

Svasta ovde covek moze da procita :)

Verovatno je i kineska "kulturna revolucija" kojom je unisten dobar deo istorijskog nasledja Kine delo podle zapadne civilizacije ;-)
[ unknown-3 @ 24.05.2006. 20:03 ] @
hm,da vincijev kod zbog para?a sta nije(koja knjiga nije zbog para)?

da vincijev kod je napravljen zbog para,ali to moze da uradi samo veliki um,veliki umovi vladaju svetom kao sto su napomenuti mocart ajnstajn i svi oni koje se secamo(i ceo svet)sto se tice umetnosti i umetnika to su jedni onako "skenuli" ljudi koji zive u svom umetnickom svetu,ali ne mozemo porediti umetnike i fizicare jel su to dva razlicite "rase" ljudi...dobro da ne idem offtopic.ne trebamo pljuvati crkvu kad mnogi od nas veruju i "nju" a verovanje odrzava coveka,covek mora u nesto da veruje.i trebamo je ceniti kao organizaciju koja drzi vecinu sveta.mozda su njene teorije glupe ali oni su se stvorili pre 2000god. i vise...ljudi do svoje slave stizu samo radom i voljom.nema druge.nema srece kod nicega.sve mora da se zaluzi ali bas sve.i smrt i uspeh i sve.sweet taste of success,zato nemoj te govoriti za nesto da je glupost,kad je to veliko bez obzira iz kog ugla gledamo.
[ Vera Vukanic @ 25.05.2006. 00:26 ] @
Citat:
milanche: Ne znam u cemu je problem, voleo bih da mi neko odgovori na prosto pitanje: sta se desava sa ljudskim duhom i dusom

Svet se ulenjio, iz prostog razloga, nove tehnologije omogucavaju umetnicima hiperprodukciju svojih dela! Posto je sve dostupno i moguce, a prodaje se, oni nemaju potrebe niti vremena da urade nesto vredno...
Takodjer tu igra ulogu masina zvana marketing, forsiraju se neki umetnici iz pojedinih zemalja dok su drugi skroz nevidljivi...Npr. kada ste vi u USA poslednji put pogledali neki evrposki film?

Ali ja ipak verujem da ce se iz te poplave bezvrednih dela koja ne mogu nadziveti svog autora, pojaviti i nesto vredno...uostalom nisu ni svi renesansni umetnici bili sjajni, bilo je tek nekoliko majstora i nisu svi u svom vremenu bili poznati, neki dostizu slavu tek nakon smrti...takav je ovaj svet...

A mozda je ovo kraj evolucije ljudske vrste....videt cemo...
[ biotech @ 25.05.2006. 00:36 ] @
e to je sramota stvarno za kinu sto pokusase da izbrisu tako dugu tradiciju,komunjare...uzas!!!!
[ nid @ 23.08.2006. 07:18 ] @
Na kom sajtu bih mogao da nadjem nesto vise iz filma Da vincijev kod u stvari mene vise zanima onaj deo desifrovanja itd.....
Meni treba hitno jer pravim rad na tu temu!!
pozdrav i unapred hvala!!
[ PCHW @ 27.08.2006. 15:00 ] @
Cim sam video naziv "Da Vincijev kod" znao sam da ga je pisao covek sa malim koificijentom intelegencije...
A zasto:

Prvo najpoznatijeg slikara ne naziva po imenu Leonardo ili "Leonardov kod"
nego ga naziva "Da Vincijev" kod ili na srpskom bre "Iz Vince" kod!

Kao kad bi za mene rekao "Iz novog beograda" kod ili za tebe neko "Iz Novog Sada" kod
A to je zabluda nevidjena u startu i nesto van smisla i logike.
Cim vidim glup i nelogican naslov ne citam dalje!
Takav sam jer sam sa 6 godina igrao sah a sah je umna igra koja
razvija logiku pa sam sad nezgodan igrac u svim oblastma...

A sto se tice potrage za svetim gralom oni i ga i traze posto ga nemaju...
Gral se brate na srpskom zove putir(Casa) ili casa za pricesce.
A njega imas u svim pravoslavnim hramovima.I ono sto je u njemu i jeste
najvece blago, a to je sam "Hristos"... To Blago mi pravoslavni primamo
svake nedelje a zovemo ga Sveto Pricesce...

A osim sto treba da porade na svom IQ (Den Braun kao i pisci knjige "Sveta krv i sveti gral") moraju da znaju napamet sveto pismo a
i istoriju i geografiju u periodu od 40 godina pre hrista i 40 godina
posle Hrista da bi mogli da pisu "knjigu" o Hristu..

Zasto:

1.Sv. Marija Magdalina je rodom iz grada Magdale(sada se to mesto naziva Mejhdel Medzel srpski )
http://home.it.net.au/~jgrapsas/pages/Magdalene.htm (pravoslavni izvor)
http://www.ourfatherlutheran.n...ehomelands/galilee/magdala.htm (luteranski izvor)
u Siriji zbog cega se i naziva Magdalina po gradu.(http://www.google.com/search?h...t+is+now+Syria&btnG=Search)
Inace su se Jevreji druzili i vidjali zenili samo sa Jevrejima u tom periodu a taj obicaj su razvijali
vekovima unazad.Svaki prekrsaj te vrste se kaznjavao.
Tako da bilo kakav kontak Marije Magdaline sa Hristom osim duhovni otpada...

2.Ovi zabludeli smatraju da je sv. marija Magdalina sestra Lazareva Marija, i zena bludnica koja suzama pere
noge Hristu.Ali to nije tacno.Jer Lazareva sestra bese iz Vitanije, rodom Jevrejka, a sv. Magdalina
iz Magdale u Siriji,zbog cega se i naziva Magdalenom.

3.Osim toga ocigledno je da Lazareva sestra nije mogla biti bludnicom, posto je Zakon(Mojsijev)
zabranjivao da zene budu bludnice (takve su kamenovali do smrti tada)

4.Lazar je bio covek cestit , ugledan i visokog polozaja bio je gradonacelnik u Vitaniji.Kako
bi oni dopustili svojoj sestri Mariji da bude javna gresnica?

5.U svetom pismu nema nikakvog ukazanja da je Magdalina bila ta bludnica koja opra noge Spasitelju.
Ako je to bila ona,kako su ljudi sa njom mogli imati odnose kad je bila luda mucena od 7 zlih
duhova?

6.Da je Magdalina bila ta bludnica i kao javna gresnica pratila Hrista i bila sa njim Jevreji
bi ga razapeli zbog toga a ne kako pise u pismu nizasta..I pilat ne bi prao ruke zato sto nema
krivice...

Nesto sto mozda neznate:
Zasto se farbaju jaja za Vaskrs?
Zato sto je po predanju Marija Magdalena otputovala u Rim
izasla pred cezara i predajuci mu jaje u crveno obojeno rekla mu Hristos vaskrse!
U isto vreme tuzila je cezaru pilata za smrt Hristovu .I njenu tuzbu je cezar prihvatio
i pilata iz Jerusalima premestio u galiju(Francusku) gde je ovaj u teskoj bolesti
zavrsio...

Citajte sveto pismo i bice vam sve jasnije...

P.S.
http://hr.opusdei.org/art.php?p=14451

[Ovu poruku je menjao PCHW dana 23.10.2006. u 01:16 GMT+1]