[ don_mathew @ 27.05.2005. 11:45 ] @
s C-om sam poceo malo prije faxa i nastavio ucenje na faxu, radili smo samo konzolne aplikacije...

poslije samoincijativno sam poceo c++ uzeo knjigu demistificirani c++ i prosao je...

u njoj je objasnjavano konzolno programiranje tj konzolne aplikacije al dosta dobro sam to savladao...

e sad bi zeljeo preci na win programiranje dosta mi je konzola malo sam gledao tutoriale i stvarno ima puno toga, kako da pocmem ???? imam VC++ bibliju izdanje mikroknjige i opet tesko ide to win programiranje tamo uglavnom objasnjavaju preko MFC klasa i izgleda mi povrsno kad ne znam sha se desava....

prijedlog sta kako odakle da pocmem???
[ anon315 @ 27.05.2005. 13:10 ] @
Znaci hoces da radis GUI u C++-u?

Pa mozes na primer da radis i sa QT-om za pocetak.

A i Java GUI uopste nije komplikovan + je standard
[ dragansm @ 27.05.2005. 14:36 ] @
Nisam siguran da li je MFC bas najbolji izbor, ali posto se sustinski radi o wrapper-u oko Win32 API-a mozda moze da posluzi. Ono na sta treba da obratis paznju kad je MFC u pitanju je koncept, tj. design pattern Document-View (kako se razdvaja prikaz od podataka).
Vrlo lepa knjiga koja pokriva GUI (i vise) je knjiga od Charles Petzold-a "Programming Windows" (potrazi na google-u ili uz pomoc nekog P2P klijenta fajl "Petzoldi.chm". Ona ne pokriva MFC nego se bavi Win32 API-jem.
Knjiga Jeff Prosise-a "Programming Windows with MFC" je takodje jako dobar izbor (fajl "progmfc2.chm").
Grupa autora (David J. Kruglinski, Scot Wingo, George Shepherd) su napisali isto tako dobru knjigu "Programming Visual C++" (fajl "invcpp5.chm")
Jako dobar sajt koji ti predlazem je http://www.codeproject.com
Savetujem ti svakako da osim MFC-a pokusas da se upoznas i sa .NET tehnologijom. Jako je intuitino napisana, jako dobro organizovana i najveci broj firmi trazi znanje iz te oblasti. Medjutim, sustina se nalazi u prvoj od knjiga koje sam ti naveo. Ako to uspes da shvatis nece ti biti problem da programiras Win aplikacije u bilo kom Framework-u, a inace sve ove knjige se bave tematikom GUI-a.
[ don_mathew @ 01.06.2005. 11:38 ] @
malo sam trazio po netu kakav dobar tutorial i naletio sam stvarno na jedan odlicno objasnjen tutorial o win api programiranju...

ipak najbolje je barem u nekoj mjeri upoznati sta se vrti iza MFC itd itd tj kako je MFC umotao api...

za svakog pocetnika koji trazi nacin da predje sa konzolnog na win programiranje u c/c++ nek procita ovaj tutorial...

http://winprog.org/tutorial/

a evo zakacit cu i download-an tutorial u pdf u u slucaju da padne stranica...

a predlozio bi moderatorima da ga zakace u TOP temu pod naslovom Win programiranje tako da se ne otvara po tko zna koji put ova tema....

tnx
[ don_mathew @ 01.06.2005. 11:49 ] @
morao sam dijeliti zip na dva dijela da upload uradim tako da vam treba i drugi dio zip fajla....

dok skidate ovaj dio zip fajla kod dijaloga save as izaberite all files....(mozda malo glupo da to objasnjavam al opet ima ljudi da ne znaju)
[ IDE @ 24.10.2006. 21:42 ] @
ako zelis praviti win32 programe, uzmi , naravno, borland c++ builder (ili delphi)....
garantujem ti da ces se oduseviti lakocom izrade aplikacija...
[ toxi_programer @ 25.10.2006. 15:42 ] @
Da se nadovezem na don_mathew:
Ja znam C i C++ i bio sam ucio MFC medjutim receno mi je da je on "zastareo" te sam poceo da ucim Managed C++. Naisao sam na informaciju da Managed C++ " does not support a GUI designer tool ", sto izgleda kao velika prepreka ako pravim slozene forme(prozore). Da li je ovo tacno i dali postoji mogucnost da se u Managed C++u "crtaju"(drag&drop metodom) forme, kontrole...?
[ NrmMyth @ 25.10.2006. 21:09 ] @
VS 2003 ima dizajnera za MC++, a VS 2005 ima za C++/CLI, iako oni dobro rade svoj posao, kod koji stvore je (osobno misljenje) smece.
Tako ako radis WinForms preko dizajnera, obavezno odvoji svoj kod u drugi source i dodaj samo minimalne stari u dizajnerov. Shvatit ces brzo zasto.
[ NrmMyth @ 25.10.2006. 21:10 ] @
VS 2003 ima dizajnera za MC++, a VS 2005 ima za C++/CLI, iako oni dobro rade svoj posao, kod koji stvore ja (osobno misljenje) smece. Tako ako radis WinForms preko dizajnera, obavezno odvoji svoj kod u drugi soruce i dodaji samo minimalne stari u dizajnerov. Shvatit ces zasto.
[ mulaz @ 25.10.2006. 21:33 ] @
mozes da isprobas i GTK, koji je opensource i free (as in beer)

ako bas ne mora za windows mozes da probas u linuxu da pocnes malo sa programiranjem (imas i kdevelop i sl.)
[ toxi_programer @ 26.10.2006. 15:17 ] @
Zahvaljujem.
Jos jedno pitanje u vezi toga: Znate li neku knjigu koja detaljnije objasnjava koriscenje dizajnera za MC++ ( VS .NET 2003).