[ ajlica @ 29.05.2005. 20:30 ] @
ja ne znam a stvarno nije fer moderator mi stalno brise poruke !

Cuj procitaj knjigu c pa znam ja nizove al ovi mi problemi ne idu stvarno ne mogu uradit nisam dobra sa matematikom !

Valjda je forum da ti neko pomogne ako imas pitanje ili problem

ja koristim broland c++ 4.50 i treba mi za skolu ova 3 problema da uradim !

1.)pomocu generatora slucajnih brojeva formiraj niz X od 10 cjelih brojeva , elemnti nizda su raspona od 0-10.



2.) isto ko i prvi samo da je raspon od -10 do 10 .



3.)napisati program koji ce pomocu generatora slucjnih brojeva formirati niz od 10 elemenata a zatim isti niz sortirati od najveceg ka najmanjem elementu. Elemeni niza suu rasponu od 0 do 100.

[ markom @ 29.05.2005. 20:34 ] @
Nije fer, ali nije fer ni to što ti hoćeš od nas.

Uzgred, Pravilnik ES-a:

Citat:
6. Ne tražite da Vam neko radi domaći zadatak

Ne očekujte da bilo ko obavezno odradi sav posao umesto Vas! Rado ćemo pomoći oko svakog problema u slučaju da Vam "gori pod nogama", pred neki ispit ili posao, ali morate da pokažete na delu da ste u stvari krenuli sa radom i zastali pošto ne znate kako dalje. Ako samo navedete zadatak i specifikacije, u zavisnosti od raspoloženja članova na forumu, možda će se naći neko da odradi kompletan posao, ali pošto to zavisi od entuzijazma samih članova, ne postoji garancija da će se i dogoditi! [ES] posetioci će Vam pomoći da bolje SHVATITE problem sa kojim ste suočeni, ali ponešto morate i sami da uradite!


To što ti tražiš da ti se uradi je beskrajno jednostavno i da si jednom pročitala knjigu za C, znala bi da uradiš sva tri zadatka. Bespotrebno je govoriti da sa matematikom nemaju ama baš nikakve veze.

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 29.05.2005. u 21:35 GMT+1]
[ X Files @ 29.05.2005. 20:35 ] @
Baš su nevaljali ovi moderatori ;)
Možda bi ti i oprostili ali prva poruka - pa domaći!
[ ajlica @ 29.05.2005. 20:35 ] @
pa znam nizove al eto vi mislite da je svako nadaren za programiranje : (
[ Vanja Petreski @ 29.05.2005. 20:35 ] @
Bas se pitam sto meni moderator stalno brise poruke gde nudim da resim ovaj problem za 200€ ?

Jos sam posle snizio na 30, i opet brise, ccc, bezobrazan moderator :)))))))))))
[ X Files @ 29.05.2005. 20:36 ] @
Evo moderator već pravi skriptu za automatsko brisanje posta čim vidi tvoje ime ;)
[ ajlica @ 29.05.2005. 20:37 ] @
mozel meni ko pomoc

ja sam pokusavala al mi ne ide !
[ dragansm @ 29.05.2005. 21:58 ] @
Hajde, kad je za skolu, necemo da pravimo pitanje :)
Code:

#include <stdio.h>

int main (ovo ces morati sama popuniti)
{
int X[10];
for ( int i = 0; i < 10; ++i )
{
  X[i] = rand() % 11;
  printf( "X[%d] = %d\n", i, X[i] );  
}


Code:

#include <stdio.h>

int main (ovo ces morati sama popuniti)
{
int X[10];
for ( int i = 0; i < 10; ++i )
{
  X[i] = -10 + rand() % 21;
  printf( "X[%d] = %d\n", i, X[i] );  
}


Code:

#include <stdio.h>

int main (ovo ces morati sama popuniti)
{
int X[10];
for ( int i = 0; i < 10; ++i )
{
  X[i] = rand() % 101;
}

for ( int i = 0; i < 9; ++i )
{
for ( int j = i; j < 10; ++j )
{
  if ( X[i] > X[j] )
  { 
     int tmp = X[i];
    X[i] = X[j];
    X[j] = tmp;
  }
}
}

for ( int i = 0; i < 10; ++i )
{
  printf( "X[%d] = %d\n", i, X[i] );  
}




P.S. jesi razmisljala da napravis neke kolace i pocastis moderatore... dugo skola moze da traje
[ Vanja Petreski @ 29.05.2005. 23:00 ] @
A zar nije trebalo u C++?

I ovako za 0.5 sec gledanja koda, gde je tebi return uopste ...
[ yooyo @ 29.05.2005. 23:09 ] @
Jedan mali predlog moderatorima... Podelite ovaj (C/C++) forum na dva podforuma: beginers i advanced (moze i na srpskom.. smislite adekvatne prevode) i svi koji uce C/C++ mogu jedni drugima pomagati u beginers podforumu.

Ovakva podela postoji na forumu posvecenom OpenGL programiranju (http://www.opengl.org/discussi...tory/ultimatebb.cgi?category=2)

yooyo
[ staleks @ 29.05.2005. 23:14 ] @
Podrzavam prethodni post,

stvarno bi trebalo podeliti forum na pocetnike i advanced.

A oni koji su advanced, ionako ce pogledati pocetnike malko da im pomognu, ali bilo bi fer da ovi pocetnici ne dave ove advanced.

Bar bi to bio neki bon - ton.

Ili ja samo sanjam da to moze da se odradi ?

Pozdrav Sale
[ dragansm @ 29.05.2005. 23:20 ] @
Citat:

I ovako za 0.5 sec gledanja koda, gde je tebi return uopste ...

Zaboravio... koliko puta u profesionalnom radu uopste pises main... posebno recimo ako nisi team-leader... bojim se 0 puta... nego "spavas" na projektu 1-2 godine a da ni sintaksu main-a ne znas:)
Nadam se da je to jedina sustinska primedba, posto je ionako rec o primeru za skolu. Ne mora bas "odlican" da dobije. Nije se ni potrudila za toliko...
Osim toga... zar ocekujes da deca u srednjoj skoli uce C++ kad je i sam C prevelik zalogaj.
Pozdrav
[ Milan Aksic @ 29.05.2005. 23:53 ] @
Citat:
ajlica: ja ne znam a stvarno nije fer moderator mi stalno brise poruke !

Zasto ti je poruka obrisana, objasnio je Marko (ponovo), a u polju za razlog brisanja poruke sam ti vec preporucio da bi trebala da pretrazis ovaj forum i sasvim verovatno bi sama pronasla odgovor. U stvari to je ujedno i jedino sto sam napisao u tom polju.
Medjutim, priznajem, skoro sasvim sigurno bi ti bio potreban bar minimum znanja kako bi to "sklopila" i dosla do potpunog resenja.
U ovom slucaju, nije sramota nemati minimuma potrebnog znanja, ali jeste sramota da kasnije Ti, sa eventualnom fakultetskom diplomom, na nekom konkursu za programere predstavljas cak i "konkurenciju" nekome ko, ako nista drugo, poseduje i minimum znanja, jer ti je "domaci zadatak-ispit" uradjen.

Sve najbolje.
[ Milan Aksic @ 30.05.2005. 00:04 ] @
Citat:
dragansm: Hajde, kad je za skolu, necemo da pravimo pitanje :)

Eh, pa zar mislis da vec neko, ne bi mogao da napise odgovor? :)
Ako ne treba stalno, kao neka zakerala, da ponavljamo isto, onda odgovor nisi trebao da napises.

U stvari Marko, kada si vec video i napisao odgovor mogao si temu da zakljucas ili da istu obrises a objasnjenje posaljes kao razlog brisanja teme.
[ markom @ 30.05.2005. 00:18 ] @
Uradio... Međutim nije imalo efekta. Posle 5 minuta je postavila ovu novu temu... :-)

Marko.
[ dragansm @ 30.05.2005. 00:33 ] @
Citat:

Eh, pa zar mislis da vec neko, ne bi mogao da napise odgovor? :)


Verovatno sam u necem pogresio... sledeci put, naravno ako nadjem vremena (a to se svodi na 2-4 min), potrudicu se da resenjem posaljem na "private". Mada, mislim da je stvar dobre volje hoce li neko odgovoriti na necije pitanje ili nece i mozda je bolji pravac razmisljanja onaj koji predlaze Jugoslav (mislim da je pravac koji garantuje veci broj registrovanih clanova)... Moje skromno poznavanje pravaca u kojima se krece www je da se stvori "community", a ako obratis paznju na IP-ove mislim da je sajt prilicno popularan u svim prostorima ex-SFRJ i kako god smesno i nebitno zvucalo, sto ga bar malim delom cini tako velikim i posecenim. Veliki pozdrav
[ Milan Aksic @ 30.05.2005. 03:43 ] @
Citat:
dragansm:
Verovatno sam u necem pogresio... sledeci put, naravno ako nadjem vremena (a to se svodi na 2-4 min), potrudicu se da resenjem posaljem na "private". Mada, mislim da je stvar dobre volje hoce li neko odgovoriti na necije pitanje ili nece i mozda je bolji pravac razmisljanja onaj koji predlaze Jugoslav (mislim da je pravac koji garantuje veci broj registrovanih clanova)... Moje skromno poznavanje pravaca u kojima se krece www je da se stvori "community", a ako obratis paznju na IP-ove mislim da je sajt prilicno popularan u svim prostorima ex-SFRJ i kako god smesno i nebitno zvucalo, sto ga bar malim delom cini tako velikim i posecenim. Veliki pozdrav

Posto je tema vec bila tu (nije bila uklonjena), ne, nisi pogresio. Izvinjavam se, ako je ono sto sam napisao pogresno shvaceno. Ono sto sam napisao pre je bila _preporuka_ u vezi sa ophodjenjem prema ovakvom nacinu postavljanja pitanja, kako bi se ubuduce poboljsao sam forum :)

Podsetio bih te da misljenje, koje sam izneo u mojoj prosloj poruci, uopste nije takvo da sugerise da bi odgovore trebalo slati privatnim porukama ako se vec takav nacin postavljanja pitanja ne odobrava :) vec upravo "podsticanje" ucesnika da ne postavljaju pitanja (ili cak zahteve) na ovakav nacin, vec da bar uloze i minimalan, pa i simbolicni trud.

O predlozima slicnim ovom o podeli foruma, se (koliko se secam) vec par puta raspravljalo medju moderatorima. U slucaju ovog foruma medjutim, pitanje je da li bi bilo svrsishodno uopste deliti ovaj forum na takav nacin (pocetnicki i napredni) jer po mom skromnom misljenju, ovaj forum ne bi trebalo da sluzi za sticanje osnovnog znanja, za to postoje knjige. Naravno, pomoc na forumu oko neke nejasnoce u vezi sa problemima iz knjige je u redu, ali sumnjam da je isto tako u redu i "prepricavanje" knjige, kompletno resavanje zadataka bez i malo iskazanog truda od strane autora pitanja... i to nekoliko puta. A cak i u suprotnom, opet sumnjam da bi iko imao i volje i vremena da to (u)radi besplatno (ili jeftino, konkrento za ovaj problem, za razliku od Vanje :)) sto bi verovatno dovelo do dodatnog pada kvaliteta i dostupnosti ovog foruma.

U pravu si da je licna stvar da li ce neko odgovoriti na necije pitanje ili nece, medjutim verujem da se slazes da bi raspravu trebalo poceti "navoditi" onda kada se ona nekoliko puta ponovi, predstavlja pitanje za cije resavanje je potrebno minimum znanja i-ili rekrsi taj birokratski pravilnik :)

I o povecanju broja clanova se takodje vec raspravljalo medju moderatorima, i ako ne gresim, preovladalo je misljenje da bi _najzad_ vecu paznju trebalo obratiti na povecanju kvaliteta, a menje kvantiteta, s cime se licno u potpunosti slazem.

Pozdrav i puno srece sa igrom :)
[ dragansm @ 30.05.2005. 08:24 ] @
Citat:

Pozdrav i puno srece sa igrom :)

Hvala, cim se pojavi, nadam se da cu biti u prilici da ti dam besplatan primerak (bez potpisa clanova tima, nije album grupe ABBA)
Svako dobro

P.S. ako se iza imena krije neki momcina koji je pretpostavio da smo osetljivi na devojcice kosti cu mu polomiti (nije pretnja nego obecanje)
[ nikanora @ 05.07.2013. 11:40 ] @
Ja se najiskrenije izvinjavam što oživljavam temu i dosađujem, ali potrebna mi je pomoć oko jednog jednostavnog (za vas) zadatka... Nemam nikakvog predznanja iz bilo kog jezika, tek sam počela da učim c++, pa mi ovo dođe kao veliki problem. Htela sam da napišem program koji omogućava korisniku da unese 2 vrednosti, uključujući negativnu potkorenu veličinu npr -1^1/2=i, da na ekranu odštampa grešku ukoliko korisnik unese nedefinisane vrednosti itd.

Code (c):

#include <iostream.h>
int main ()
{
     float a, b, n, c;
     cout << "a=";
     cin >> a;
     cout << "n=";
     cin >> n;
     b = 1/n;
     c = pow(a, b);
     
     // Znam da je ovo što sledi ispod čista nebuloza, ali ne znam šta bi trebalo da tu uradim :(
     
     if (n <= 0 && a < 0 || a > 0)
          cout << "izraz nije definisan";
     else
          cout << c;
         
     if (a < 0 && n > 0)
          cout << "i" << c;
     else
          cout << c;

     return 0;
}


[Ovu poruku je menjao Mihajlo Cvetanović dana 05.07.2013. u 13:33 GMT+1]
[ nikanora @ 07.07.2013. 16:12 ] @
Uradila sam :) sad kad pogledam, glupo je što sam uopšte i postavljala zadatak...
Code:

#include <iostream.h>
#include <math.h>
int main()
{
float a;
float b;
cout<<"Ovo je program za izracunavanje korena nekog broja\n";
cout<<"Unesite broj a:";
cin>>a;
if(a<0)
{
b=-a;
b=sqrt(b);
cout<<"\nVrednost korena broja a:"<<a<<" je: i*"<<b;
}
else
{
b=a;
b=sqrt(b);
cout<<"\nVrednost korena broja a:"<<a<<" je: "<<b;
}
return 0;
}