[ Bojan Basic @ 30.05.2005. 17:52 ] @
[ Bojan Basic @ 30.05.2005. 17:52 ] @
[ uranium @ 18.08.2005. 02:39 ] @
Dokazaću malo opštije tvrđenje, zbog čega mi i treba ovoliki uvod.
Definicija 1. Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Definicija 2. Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (ne znam kako bih preveo quadratic non-residue) Nadalje, ![]() ![]() Lema 1. Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz. Na osnovu prethodnih definicija jasno je da važi ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() Naime, ![]() ![]() Pokazaćemo da je ![]() ![]() Ako bi za neke ![]() ![]() ![]() ![]() Budući da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sada imamo da je ![]() ![]() Lema 2. Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() Dokaz. Primetimo prvo da je, za svako fiksirano ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sada je jasno da ne može biti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Inače, ove dve leme još lakše slede ako znamo da je za svako prosto p, grupa ![]() ![]() ![]() Lema 3. Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1. za ![]() ![]() ![]() 2. za ![]() ![]() ![]() Dokaz. 1. Možemo iskoristi identitet: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Budući da je ![]() ![]() ![]() Uzmimo da je ![]() ![]() ![]() Ako bi za neko ![]() ![]() ![]() A ako bi za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lema 4. Svaki element skupa ![]() ![]() 1. Dva kvadratna ostatka, za ![]() 2. Dva ne-kvadratna ostatka, za ![]() 3. Jednog kvadratnog ostatka i jednog ne-kvadratnog ostatka, za ![]() Dokaz: Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() pa ako stavimo da je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budući da je f-ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka su nadalje, ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pokazaćemo sada da važi: a) Ako su ![]() ![]() ![]() ![]() b) Ako su ![]() ![]() ![]() ![]() c) Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Označimo jedan (bilo koji) od skupova ![]() ![]() ![]() Ako su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz tvrđenja pod c) je potpuno analogan prethodnom, uz jedinu razliku da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sada, na osnovu Leme 3. i tvrđenja pod a) i b) mora da važi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Da bi važilo i tvrđenje pod 3. dovoljno je pokazati da je za neko ![]() ![]() ![]() ![]() Budući da elemenata iz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tvrđenje 1. Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz. Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Broj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budući da je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sada možemo uzeti da je ![]() ![]() ![]() Ostao je još slučaj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na isti način kao i ranije, vidimo da je dovoljno dokazati tvrđenje u slučaju kad ![]() Ako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 18.08.2005. u 03:50 GMT+1] [ Bojan Basic @ 25.08.2005. 22:03 ] @
Bio sam odsutan neko vreme pa sam tek sada stigao da malo detaljnije analiziram ovo tvoje rešenje i sve što mogu da kažem je svaka čast, zaista je odlično i nemam zamerki.
Ovu temu sam zapravo postavio da bih "promovisao" nešto što se zove Cauchy-Davenport inequality (Koši-Davenportova nejednakost) koja ume da bude veoma moćno sredstvo iako na prvi pogled ne izgleda tako. Formulacija same nejednakosti glasi ovako: Neka su ![]() ![]() (Napomena: ![]() Sada da vidimo kako se ovo može lepo iskoristiti u postavljenom zadatku. Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Možemo konstatovati još i to da se ova ideja u neznatno izmenjenom obliku može primeniti i za dokaz uopštenja koje je dao uranium. [Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 26.08.2005. u 19:05 GMT+1] [ uranium @ 26.08.2005. 16:25 ] @
Svaka čast!! Ovo je baš bilo moćno!
![]() Dosad nisam ništa čitao od Aditivne teorije brojeva, ali sad kad si me već nagnao u tom pravcu ![]() Ako je od interesa, čisto da pomenem da je A.G.Vosper dokazao da u pomenutoj nejednakosti važi jednakost akko važi jedno od sledećih tvrđenja: 1. ![]() 2. ![]() 3. postoji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4. elementi skupova ![]() ![]() [ Bojan Basic @ 27.08.2005. 12:24 ] @
Nisam siguran na koji dokaz misliš pošto znam da ih ima više. Sećam se da se može isterati indukcijom po
![]() Prvo ćemo dokazati dve leme. Lema 1: Neka su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz: Možemo zapisati ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lema 2: Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz: Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a ovo je očigledno različito od nule čime je dokaz leme završen. Dokaz: Neka je ![]() ![]() ![]() Primetimo da je ![]() ![]() Sada, na osnovu Leme 2, u polju ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Primetimo da se za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pošto smo se toliko raspričali o ovoj nejednakosti red bi bio da vidimo još jednu njenu lepu primenu. Zadatak: Dokazati da se između datih ![]() ![]() ![]() Rešenje: Posle, prvo malo probajte sami :) Toliko od mene za sada, imam još ponešto da kažem na ovu temu ali najpre malo pauze i da rešimo ovaj zadatak. [Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 13.09.2005. u 11:35 GMT+1] [ uranium @ 28.08.2005. 11:17 ] @
[ qzqzqz @ 06.10.2007. 11:42 ] @
Dovoljno pokazati datu teoremu za proste brojeve, jer ako je tacna za m,n onda je tacna i za mn, sto se lako dokazuje. Znaci imamo brojeve
![]() Kako je ![]() ![]() Sa druge strane dati broj je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Secam se da sam negde video dokaz i preko Kosi-Davenportove teoreme, ali se ne secam kako ide. :) [ Bojan Basic @ 08.10.2007. 12:38 ] @
Dobro je rešenje, samo na kraju treba da posmatramo koeficijent uz
![]() ![]() Evo kako bi išlo preko Koši—Davenportove nejednakosti. Poređamo ![]() ![]() ![]() ![]() Ukoliko postoji kolona u kojoj su dva ista broja, taj broj očito se pojavljuje kao ostatak bar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lista ovdašnjih nerešenih zadataka sve se više prazni. ![]() [Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 08.10.2007. u 15:22 GMT+1] [ qzqzqz @ 10.10.2007. 19:40 ] @
Citat: Bojan Basic: Dobro je rešenje, samo na kraju treba da posmatramo koeficijent uz ![]() ![]() Pa isti je koeficijent, to je samo prenumeracija promenljivih. ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|