[ húsker @ 23.07.2002. 08:09 ] @
U mrezi postoje skrivene particije na hard diskovima racunara koji su umrezeni i kojima se pristupa sa komandom \\ime_racunara\skrivena_particija$ koja se upisu je u komandni prompt prozora START/RUN... Particije koje se oznacavaju karakterom $ jesu u stvari resursi kojima mogu pristupati korisnici sa administratorskim ovlascenjima.... Moje pitanje je da li je ovaj nacin pristupa deljenim resursima OPASAN za ozbiljne firme i da li postoje drugi nacini (ili programi) kojima se bezbednije moze pristupiti skrivenim, odn. deljenim resursima... HVALA!!!
[ Shadowed @ 23.07.2002. 08:31 ] @
Ovaj nacin moze da bude opasan u npr. slucaju da je neki radnik ulogovan na svom accountu i trazi od tebe da mu prebacis nesto sa drugog racunara kome on nema pristup. Ti (ako utvrdis da bi trebalo) na njegovom racunaru (ovo je zapravo tvoja greska) kucas u Addres Baru \\ime_racunara\c$, on ti trazi password ti otkucas, prebacis fajl i zatvoris prozor. Problem je u sledecem: on zatim otvoru My Computer i kuca \\ime_racunara\c$ i ovaj mu ne trazi pass jer je vec video da korisnik zna isti i da nema porebe da kuca dva puta.
Zato, sve sto radis, radis sa svog racunara i nema sta da brines.
Inace, sto se skrivenih Share-ova tice samo c$, d$, ... (koji su kreirani od strane Windowsa) su za administrativne svrhe i ne mogu im se menjati Permissions-i (ali mozes da prekines Share-ovanje) dok ti mozes da od bilo kojeg direktorijuma napravis skriveni share tako sto stavis $ na kraju imena share-a. Ovaj Share je samo skriven ali zavisno od podesavanja moze bilo ko da mu pristupi (ako zna da postoji).
[ húsker @ 23.07.2002. 12:37 ] @
Hvala za interesovanje...
Mozes li mi jos reci da li postoji drugi nacin da se pristupa podacima na ovu foru, neki program koji to radi...
[ Shadowed @ 26.07.2002. 10:37 ] @
Ne razumem kakav te drugi nacin interesuje. Mislis nesto kao imas program i samo preko njega mozes da pristupis ili sta? Reci konkretnije sta te interesuje pa cemo videti...
[ Mihailo @ 26.07.2002. 15:12 ] @
Distributed File System