[ smjesko @ 31.05.2005. 11:24 ] @
| imam jedan problem i ne znam cak ni koje je idealno resenje... naime imam jednu bazu sa kojom radim sada sam napravio novu verziju istog programa ali trebaju jos neka dodatna polja u bazi za rad tog programa kako to da rjesim da ona prva baza ostane neostecena i podatci da ostanu u njoj |
[ sasas @ 31.05.2005. 11:33 ] @
Pa ako DB engine koji koristiš podržava ALTER TABLE verujem da ti to može rešiti problem. Pogledaj za detalje help svoje baze.
ss.
[ smjesko @ 31.05.2005. 12:31 ] @
kako da ne radim sa interbase, al hocu da prilikom pokretanja programa on sam provjeri dali ima ta polja i ako nema onda da doda razumijes?
[ sasas @ 31.05.2005. 12:44 ] @
A da recimo uz novu verziju exe fajla šalješ ručno napravljen txt fajl u kom se nalaze ALTER TABLE i druge potrebne stvari, pa prilikom pokretanja programa da proveriš da li postoju update fajl za bazu, ako ima učitaš ga, izvršiš i obrišeš.
To radi brzo i dobro (mssql je kod mene u pitanju) jedino što moraš biti disciplinovan i kad menjaš bazu te promene upisivati i u svoj script fajl.
Imho, teško ćeš napraviti neku bolju automatiku, a i pitanje je koliko se isplati, s obzirom da se tu ipak igraš sa podacima koji su na terenu, i koji ljudima (verovatno) mnogo znače.
ss.
[ _BloB_ @ 01.06.2005. 08:25 ] @
ja sam imao slican problem. doduse bio je MSSQL Server 7 u pitanju...
resio sam to tako sto sam uz program distribuirao i fajl koji je u sebi imao
opis strukture baze.
program je pri startu uporedjivao opis i trenutno stanje baze i ako je bilo neslaganja
dodavao je polja u bazu koja su nedostajala...
fajl je bio prost txt, tipa:
ime kolone i tip podatka, eventualna default vrednost...
ime kolone i tip podatka, eventualna default vrednost...
ime kolone i tip podatka, eventualna default vrednost... itd
i tako za svaku kolonu u bazi... doduse ja sam menjao samo jednu tabelu pa nije bilo previse komplikovano...
nadam se da ti ovo pomaze... inace u MSSQL-u mozes da select-om u sistemskim tabelama baze da vidis postoji li odredjena kolona u tabeli ili ne...
pretpostavljam da to ima i za interbase ... pogledaj dokumentaciju....
na taj nacin sam 'znao' da li neka kolona postoji u tabeli ili ne...
poz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.