[ johndoe48239 @ 26.07.2002. 19:14 ] @
Koja je razlika u memoriji od SDRAM/DIMM/DDR? Koja je bolja? Kako se slazu sa osnovnim plocama? Kakvu kombinaciju mi savetujete?

Hvala!
[ random @ 26.07.2002. 20:13 ] @
Pazi, SDRAM i DDR su tipovi memorije u smislu arhitekture, a DIMM je tip memorije u smislu načina pakovanja. Na primer, SDRAM možeš kupiti u obliku SIMM-a i slično. Takođe DDR je tehnologija izrade SDRAM-a, tj. svaka DDR memorija je SDRAM memorija. Znači nisu u pitanju tri različita tipa memorije nego tri, da se tako izrazim, svojstva memorije.

Čitaj dalje, biće jasnije.

SDRAM -- Synchronous Dynamic Random Access Memory -- Sinhrona Dinamička memorija. Hajde da raščlanimo pojam, reč po reč:

- Sinhrona -- znači da memorija radi u skladu sa signalom takta (clock). Dakle, ako procesor postavi read zahtev za podatkom sa neke adrese u taktu X, očekuje da će u taktu X+n traženi podatak biti na magistrali podataka. Suprotnost bi bila asinhrona memorija, kod koje se ne zna unapred vreme potrebno za čitanje podatka iz memorije, pa mora da postoji jedan poseban signal (posebna žica :o)) preko koga memorija javlja procesoru da je podatak spreman.

- Dinamička -- znači da nije statička :o). Ovo znači da podaci u memoriji ne mogu da se održe proizvoljno dugo sami od sebe (na primer, ako isključiš računar), već da je sadržaj memorije potrebno stalno osvežavati. Kod statičkih memorija (kao što je recimo CMOS) se za skladištenje svakog bita koristi par komplementarnih tranzistora, koji se napajaju nekim malecnim naponom i mogu da održe zadato stanje (jedinicu ili nulu) jako dugo sa malom baterijom. Međutim ova tehnologija je dosta skupa kad su u pitanju velike količine memorije (stotine megabajta), pa se radna memorija računara obično realizuje u obliku jednog tranzistora i jednog kondenzatora za jedan bit, što je dovoljno da se vrednost (1 ili 0) zadrži jedan takt, nakon čega se stanje ponovo osvežava. Dakle, pošto imaš stalni "refresh" podataka, stoga se memorija naziva dinamičkom.

- Random Access -- ovo znači da samo ja imam pristup toj memoriji. Šalu nastranu, ovo već i vrapci znaju, znači da je moguće i pisanje i brisanje podataka sa proizvoljnih memorijskih lokacija.

DDR -- Double Data Rate. Ovo je tehnologija izrade sinhrone memorije kod koje se podaci šalju i na uzlaznu i na silaznu ivicu takta. Obično, kad se u računarskoj terminologiji kaže da se nešto dešava na signal takta, misli se da se to dešava na početku takta, kada se stanje promeni sa nule na jedinicu. Međutim kod ove tehnologije, podatak može da se šalje i kada se stanje vraća na nulu, što efektivno daje duplu količinu podataka u istom broju taktova. Tako, na primer, DDR magistrala koja radi na taktu 100 MHz (sto-miliona-otkucaja-u-sekundi) ima protok ravan standardnoj magistrali koja radi na 200 MHz! Zanimljivo je da postoji još jedna tehnologija koja koristi isti fazon za dupliranje protoka podataka, a to je UltraATA/66-100 specifikacija.

DIMM -- Dual Inline Memory Module, odnosno dvostruki SIMM na jednoj pločici. Ovaj termin označava jedan od načina pakovanja memorije u one male zelene pločice, i nema nikakve veze sa performansama. Mnogo je dosadno da se objašnjava, ali mogu i to da objasnim ako baš budeš hteo. Uglavnom je bitno da se memorija danas isključivo prodaje u obliku DIMM-ova.m [a verovatno i šmekerskim]
[ johndoe48239 @ 26.07.2002. 21:50 ] @
Hvala!!! Nema potrebe da se ide dalje u objasnjenje DIMM-a, shvatio sam koje su sustinske razlike.

Kad se sklapaju konfiguracije da li postoje neke ploce koje nece dobro da rade sa odredjenim tipom memorije? Po nekoj mojoj logici ne bi trebalo da bude bilokakvih problema, ali cisto da pitam posto ne znam mnogo o tome (skoro nista).
[ Mihailo @ 27.07.2002. 00:57 ] @
Ne mozes da stavis bilo koju memoriju na svaku plocu. Danas vecina ploca konzumira DDR memoriju, ali je najbolje pre nego kupis plocu da pogledas tehnicke karakteristike ploce i tu lepo pisu svi detalji.
[ Voodoo @ 03.05.2003. 02:23 ] @
izvinjavam se shto kasnim, ali za buduce narashtaje:

dinamichki ram se ne izvodi preko tranzistora i kondenzatora, nego SAMO preko tranzistora, ali se koristi njegova parazitna kapacitivnost, koja je eto negde nashla primenu...
[ manca @ 06.06.2003. 18:50 ] @
DDR je najbrza....ali i najbolja...
Ako uzimas ddr onda uzimaj ili Kongston ili Samsung...

P.S
Ja imam Samsund 256 DDR PC-333 i mogu ti reci da je zaKON!
[ daca @ 08.06.2003. 06:40 ] @
A šta je sa zaboravljenim Rambusom koji je najbrži ali ujedno i preskup????
A što se tiče DDR memorije pa i klinci znaju da je Corsair tu zakon a onda idu svi ostali.
[ Milan Andjelkovic @ 25.08.2003. 23:34 ] @

da li je izvodljivo i preporučljivo kombinovati sd i ddr na istoj ploči?
[ pctel @ 25.08.2003. 23:57 ] @
Citat:
da li je izvodljivo i preporučljivo kombinovati sd i ddr na istoj ploči?

Ni na jednoj ploci koju sam imao u rukama to nije izvodljivo, ali nije nemoguce da takva postoji. Ove sve imaju dzampere kojima biras koju ces memoriju koristiti.
[ salec @ 26.08.2003. 09:39 ] @
Citat:
random:
- Random Access -- ovo znači da samo ja imam pristup toj memoriji. Šalu nastranu, ovo već i vrapci znaju, znači da je moguće i pisanje i brisanje podataka sa proizvoljnih memorijskih lokacija.

Imam i ja! :)

Samo sam hteo da dopunim, mada se to danas smatra ociglednim ali ljudima koji se prvi put srecu sa izrazom Random Access mozda i nije: to znaci da je moguće pisanje sa, ili upis podataka na proizvoljne memorijske lokacije (to vazi za sve memorije inace bi bilo besmisleno...) ali proizvoljnim redosledom.
[ JOJO847 @ 08.10.2003. 23:40 ] @
Sto se tice kombiniranja ako je i izvedivo da se istodobno koriste obje memorije N E M O J !!!!!!!!!. Nece biti dobro.
[ grizzly @ 07.12.2003. 12:02 ] @
A da li je moguce staviti ddr memoriju na plocu koja podrzava sd ram, bez obzira makar i bez poboljsanja performansi?

Ako nisam bio dovoljno jasan, imam ASUS A7V-133M, pa da li ce raditi DDR memorija na njoj?
[ BeastMaster @ 07.12.2003. 12:20 ] @
Nije moguće staviti DDR memoriju u ploču koja podržaba SDR memoriju.
[ grizzly @ 08.12.2003. 22:39 ] @
A obrnuto? SDR na neku nForce2 plocu?
BTW hvala
[ BeastMaster @ 08.12.2003. 23:15 ] @
Takođe ne.
[ MILIC @ 10.12.2003. 10:39 ] @
Moze li mi neko reci sto npr. Packard Bell koristi DIMM memoriju.

U prodaji sam video da, memorije koje se prodaju za kompjutere, pise dva imena, DDR i DIMM tj. ista ploca sa istim rasporedom konektora ali konfiguracija ploce nije ista kao DIMM.

Sta bi to moglo da znaci?
[ krvopije @ 25.01.2004. 21:57 ] @
Ako imamplocu koja podrzava samo DDR memoriju (samo do 266MHZ) i vec imam 256 doticne memorije, moguli da stavim jos 256DDR ali npr 400MHZ i da to radi bez problema.

Pozdrav
[ Carnivore @ 04.02.2004. 19:42 ] @
Trebalo bi da radi... na brzini sporije memorije, tj. 266 (sto je i normalno)
[ Hum@X @ 01.03.2004. 15:14 ] @
Ja na compu imam 512 RRimm 800Mhz , moze se rece da nema brze memorije i skuplje ;( . Samo se pitam zasto je vise nema nigdje za kupiti ?

[ #Ninja# @ 04.08.2004. 22:23 ] @
Citat:
A šta je sa zaboravljenim Rambusom koji je najbrži

Bio je nekad najbrži, ali nije bio isplativ. Ne može konkurisati novijem DDR-u.
[ nibleri @ 04.03.2005. 20:39 ] @
Pozdrav, moj problem sam već postavila kao temu ali pošto mi nije niko pomogao moliću za pomoć ovdje. Restart ili otežan rad sa puno "erora" mi se dešava sa dva modula 256 ddr 266 kingston koju sam provjerila sa Goldmem više puta dok je rad sa jednim modulom, bilo kojim, bez greške. Ploča je ms 848p neo-v a procesor P IV 2,8 pa me zanima da li je problem što je ram 266 i da li je bolje imati 2 x 256 nego 1 x 512 samo radi praktičnosti ako crkne jedan imaš drugi ili je to i radi boljeg rada mašine? Još bih molila pojašnjenje razlike u brzini memorije 266 i 400, odnosno koliko je to osjetno ili je samo bitno radi usklađenosti komponenti? Ovo mi je bitno jer bi mi sutra serviser trebao zamjeniti memoriju pa da znam šta da tražim! Još da kažem da sam noćas ostavila Hot CPU koji je prošao sve bez grešaka osim memorije koja je prošla svega dva kruga i ostala na "runing" i na kraju testa "pocrvenila", pa mi nije jasno da li je to samo neslaganje sa pločom ili čak postoji mogućnost da je do ploče ?!

Evo sam dobila novu memoriju na 400 Elixir pa ako se ko smiluje da mi da koji savjet moliću odgovor na sljedeće: ukoliko mi se opet dešavao reset da li je mogućnost greške matična?
[ aleksd @ 11.03.2005. 14:21 ] @
Imam i ja jedno pitanje ?

Ja imam 128MB SD-RAM, ne ynam kojeg proizvodjaca i sl.
Zelim kupiti jos 128 SD RAM-ai interesuje me da li je svejedno kojeg
proizvodjaca i koji model cu izabrati ?

Da li je bitno jedino da je SD-RAM ili postoji jos nesto bitno ?
[ Miha365 @ 21.03.2005. 22:00 ] @
Svejedno je koji je proizvođač, pr. ja imam dva modula memorije, 256 i 128 sd-ram !!
ovaj od 256 je Kingmx, a ovaj drugi je ne znam koji (samo znam da nije kingmax), neki divlji !!!

A sad što se tiče brzine memorije, ja mislim da je svejedno, jer sam ja neko vrijeme imao rame sa 133 i 66 mhz istovremeno, i nije mi pravilo probleme !!! (ako si na to milslio)

Znam da malo kasnim s odgovorom, al' šta se može !!!!
[ Shang Tsung @ 21.03.2005. 22:31 ] @
Hm, citaju te postove od pre 2 godine videh da ima nekih koji poznaju materiju..
No, da kazem da za sdram nema veze od koliko su mbajtova, dok za ddr ima i te kakve veze (nisam proverio ali takva je prica po carsiji).
+ pride je vrlo vazno da 2 ddr modula budu potpuno identicna, znaci isti proizvodjac i isti model memorije, jer se u suprotnom javljaju komplikacije.
I sto se tice 2 razlicita ddr-a koji rade na razlicitim frekvencijama... ako vec posedujete jedan modul na 266MHz, nema smisla dokupljivati onaj na 400, jer ce moci da radi samo kao 266.. (pamet u glavu i stedi pare _:)).
[ bego @ 18.04.2005. 00:03 ] @
Imam dosta staru maticnu MS-6191. U uputstvu pise da je predviđena za PC100 SDRAM DIMM, maximum 512 MB. Ja sada imam jedan PC100 128 MB ram i jedan PC133 128MB ram i sve je ok. Izvadio bih PC100 128 MB ram i ubacio PC133 256MB ram. Na kolko sada zapravo radi ovaj PC133 ram i dali bi bilo bolje da izvadim PC133 i stavim PC100 256MB ram, naravno ako ga nađem ?
[ Patronus @ 16.06.2005. 23:50 ] @
Sve sama pitanja a nitko ne odgovara

Citat:
bego: Imam dosta staru maticnu MS-6191. U uputstvu pise da je predviđena za PC100 SDRAM DIMM, maximum 512 MB. Ja sada imam jedan PC100 128 MB ram i jedan PC133 128MB ram i sve je ok. Izvadio bih PC100 128 MB ram i ubacio PC133 256MB ram. Na kolko sada zapravo radi ovaj PC133 ram i dali bi bilo bolje da izvadim PC133 i stavim PC100 256MB ram, naravno ako ga nađem ?

Radi ti na 100 iako staviš 133, jer maticna ne može brže
Citat:
Shang Tsung: Hm, citaju te postove od pre 2 godine videh da ima nekih koji poznaju materiju..
No, da kazem da za sdram nema veze od koliko su mbajtova, dok za ddr ima i te kakve veze (nisam proverio ali takva je prica po carsiji).
+ pride je vrlo vazno da 2 ddr modula budu potpuno identicna, znaci isti proizvodjac i isti model memorije, jer se u suprotnom javljaju komplikacije.
I sto se tice 2 razlicita ddr-a koji rade na razlicitim frekvencijama... ako vec posedujete jedan modul na 266MHz, nema smisla dokupljivati onaj na 400, jer ce moci da radi samo kao 266.. (pamet u glavu i stedi pare _:)).

Tko kaže da nema smisla? a šta ako poslije uzmem maticnu koj a podrža va 400 mhz , sta da mi onda radi na 266?
i moduli ne moraju biti identicni, imam jedan od 256 , a-datina memorija i jedan goldstar od 512 , i na izgled su skroz razlicite
[ Fabolous19 @ 15.01.2008. 14:52 ] @
Da li postoji razlika,i koja je izmedju DDR i DDR2???
[ calexx @ 15.01.2008. 17:36 ] @
Pa ima jedno 56 pinova razlike. ;)

A da se malo raspitate o osnovnim detaljima pre nego postavite pitanje?

DDR SDRAM memory modules have 184 pins and one notch

A 512 MiB DDR2 533 module with BGA chips. DDR2 is a 240-pin module
[ Nenad Vranjanac @ 15.01.2008. 20:44 ] @
a tek kad probas googlom da trazis...

http://www.diffen.com/difference/DDR_vs_DDR2
http://www.meritline.com/compare-ddr2-with-ddr.html
[ sinisa_oop @ 24.11.2008. 12:50 ] @
Da li to znaci da tamo gde je bio sdram moze da se baci ddr?
Kontretno Gigabyte 6VTX ploca.
I gde se moze naci SDRAMA na 133MHz?
Ili ako moze ddr da ga zameni,onda znam gde cu naci.Ali vec imam 256SDRAM pa ne znam sta se bolje isplati(ovaj sdram je na 133MHz)
[ sinisa_oop @ 24.11.2008. 18:19 ] @
I da li bih sa postojecih 256 SDRAMA mogao da dignem neki optiarc i da rezem dvd-eve bez problema.Stara je ploca,pa bih je samo za to koristio.
[ Zlokrst @ 25.02.2009. 18:12 ] @
E sad jedno konstruktivno pitanje... :)

Gde se tu uklapa DDR3?

[ Binary Mind @ 26.02.2009. 11:34 ] @
I za tebe vazi ovo:
Citat:
a tek kad probas googlom da trazis...

http://www.google.com/search?h...Google+Search&aq=f&oq=
http://www.google.com/search?h...ddr2+ddr3&aq=7&oq=ddr1
http://www.google.com/search?h...s+ddr2+vs+ddr3&btnG=Search