[ kivu @ 07.06.2005. 08:29 ] @
| Postovani,
Molim Vas pomagajte. Radim sajt za jedan casopis. I jedan broj casopisa u HTML fajlu mi ispada 80 KB(samo tekst). Mislim da je to preveliko za sajt. Dizaj sam radio u Macromedia Dreamweaver MX 2004. Postoji li ikakva mogucnost da se fajl smanji na bilo koji nacin? HVALA! |
[ jablan @ 07.06.2005. 08:48 ] @
80k nije previše, tekst se dobro kompresuje (proveri da li veb server podržava kompresovanje), tako da je efektivna dužina prenetog podatka do korisnika recimo 20-ak kb (~5 sec na modemskoj vezi).
Ako misliš da je ipak previše, imaš brdo tehnika za pisanje lepog i posnog HTML-a:
- što više dizajna u CSS-u, što manje u HTMLu
- sav javascript u odvojene .js fajlove
- deljenje predugačkog sadržaja na više stranica
- korišćenje frejmova (oprezno)
itd itd.
[ krdr @ 07.06.2005. 10:08 ] @
U principu, nekad je standar bio 50 kb, a sad vec mozemo da govorimo o 100kb. Cifra koju daje DW u donjem desnom uglu je velicina strane sa sve slikama, include fajlovima i sl...
Veci problem od tezine je struktuiranje samog sajta. Naime, nijedan pretrazivac nece izrendati tabelu pre nego ucita celu tabelu, sto, ako imas ugnjezdene tabele, cini ceo sajt mnogo sporijim.
Koriscenjem slojeva (div tag) strana se lakse renda, sadrzaj je logicnije rasporedjen i sve deluje brze.
[ Radovan__III @ 07.06.2005. 13:42 ] @
Ako ti je samo tekst toliki onda je super, sto vise teksta to bolje, ali nemoj da ti table uvecavaju fajl
[ strain @ 09.06.2005. 23:32 ] @
Pa to ti uopste nije veliko sve ispod 100k je odlicno.
[ dragancesu @ 13.06.2005. 23:04 ] @
HTML je vrlo interesantan format, prenosiv svuda, pa sam iz tog razloga neke izvestaje pravio u tom formatu, iz clipper-a. Velicina je skoro 2 MB i to browser cita i prikazuje, prakticno jedna tabela. Dobro, tako nesto nema smisla koristiti na netu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.