[ mravojed @ 12.06.2005. 20:18 ] @
Planiramo za koji dan poceti instalaciju gradskog wlan-a, a da bi jeftinje (finansijski, naravno) prosli Ap-ove cemo postavljati u WDS mod. Koristicemo Ovislink WL-1120AP uredjaje.

Zanima me koliku realnu brzinu mogu ocekivati izmedju korisnika i kako da racunam propusnost mreze u slucaju da AP koriste 2,3,4... korisnika?
[ npero @ 12.06.2005. 20:49 ] @
Ja sam probao izmedju dve sobe dva WRT54g u g modu bez klijenata transfer oko 1500KB/s kada sam dodao jednog klijenta transfer oko 300-400KB/s kada taj klijent downloaduje. Napominjem ovo probano na rastojanju 7-8 metara sa g AP-ovim radilo mozda sve ukupno 10 minuta za probu, mozda je moglo i brze samo nisam se preterano trudio oko podesavanja i signala cisto sam probao da li radi.

Pozdrav...
[ warlord @ 13.06.2005. 10:10 ] @
Citat:
mravojed
Zanima me koliku realnu brzinu mogu ocekivati izmedju korisnika i kako da racunam propusnost mreze u slucaju da AP koriste 2,3,4... korisnika?

Poslao sam ti privatnu poruku sa odgovorom. :)
[ broker @ 13.06.2005. 10:11 ] @
A sto je ne posaljes ovde da svi vide?

WDS rezim smanjuje maksimalnu brzinu protoka na pola.

A i inae za spajanje AP-ova medjusobno, preporucljivije je cak korsititi nezavisne linkove, cak ni to da na jednom AP-u imas klijent akoji se kaci na drugi AP, nego na oba AP-a imas posebne uredjaje kojima formiras link a AP-ovi sluze samo za korisnike.

Jeste da je tako skuplje ali kad tad, tako cete morati da uradite, inace cete se suociti sa problemima u radu mreze.

Ne pih ti preporucivao Ovislinka, kao klijent je OK ali za AP nije bas preporucljiv. Bolje probaj sa Linksys WRT54G ili Asusom.

[ xtraya @ 13.06.2005. 13:58 ] @
a pa eto da samo kazem da juce opet postigao rekord (WDS rezim naravno)
sa 3,3MB/sec

a to da wds smanjuje brzinu, nije tacno ....

asus wl500g na asus wl500g
[ broker @ 13.06.2005. 15:09 ] @
Kada su samo dva uredjaja u WDS onda je pun protok, ali cim se zakaci treci, pada na pola jer u WDS rezimu svaki AP mora da, ono sto je primio, ponovi ostalima, cime gubi u vremenu.
[ xtraya @ 16.06.2005. 10:36 ] @
e opet moram da te demantujem,jer imam 4 uredjaja vezana u wds,i u svakom pravcu je full , i stvarno nemam nikakvih problema

ukupno 11 asusa i 4 linksisa imam u mrezi i to radi opasno.

e sad ako ti mislis na vezivanje klijenta na ap,koji komunicira s drugim ap-om, naravno tada protok spada na pola jer trosi duplo banwidth.

a sto se tice wds-a , kolicinski ih mozete imati vise komada ,a transfer ce u zavisnosti od sitacije biti FULL ili slabiji (ako saobracaj prelazi preko vise wds-ova)