[ riki1512 @ 13.06.2005. 14:03 ] @
Zdravo (i bok),

posto nemam puno vremena polako ide sa mojim enginom sa staticne slike. No, postavilo se pitanje slicno onom starom. Citam o mogucnostima antialiasinga kod texture-mappinga. Mip-mapping uz bilinear(trilinear)-filtering je sve sto o tome nadjem. No, jedan tip je negdje komentirao (ali samo ovako usput) da se ruzne "pixelovane" texture na polygonima mogu rijesiti uz super-samplinga. Rekao da ako se rubovi poligona stom tehnikom antialiasingiziraju (joj kako ja ruzno kombiniram engleski sa nasim) da se usput antialiasingiziraju i texture. No, to si moze svaki i sam misliti, no ja se pitam pod kojom kvalitetom ?

Ako recimo grubo imam trokot od "500 pixela duzine", rotiram ga toliko da je projecirani trokot samo jos dugacki kojih 20 pixela, dali nebi ipak i uz supersampling na zadnjih pixela imao ruzne aliasinge ? Uz 8*8 subpixela racunao bi trokot od 4000 pixela na duzinu od 160, sto i nakon downsapmlinga naravno vodi do bolje kvalitete - samo kakva je ta kvaliteta ? Dobar matematicar si bi ogled takve slike sam mogao misliti, ja nekako nemogu vjerovati da je moja slika ta koja cu postici sa programom (ipak praksa cesto donosi iznenadjenje). Cudim se da na tutorijama gamedev.net'a, gamasutra.com'a i slicnih ima tako malo (ili nista) o supersamplingu. Dali to mozda zato jer kosta puno vise performance'a od mip mappinga/triliniear filteringa a tutorije su sve napisane krajem 90ih pa nije jos bilo aktualno ?

Dakle, dali se moze perspektivno korektno naljelpljena textura antialingizirati samo sa supersamplingom da se dobije dobra kvaliteta ?
[ yooyo @ 14.06.2005. 10:15 ] @
Nisam te bas najbolje razumeo... ali ako pricas o kvalitetu texture mappinga trik je texture filteringu. Postoji nekoliko nacina za filtriranje:
- nearest - prosto zaokruzivanje mapping koordinata
- linear - linearna interpolacija sa okolnim pixelima
- bilinear - prvo izabere mipmapa a zatim linearno filtrira izmedju okolnih pixela
- trilinear - liniearno se filtrara izmedju dve vec filtrirane vredonsti u dve susedne mipmape
- anisotropic - http://www.extremetech.com/article2/0,1558,559635,00.asp
- brilinear - trik koji koriste ATI i NV da bi izbegli pravo trilinearno filtriranje. Vise detalja na http://graphics.tomshardware.com/graphic/20040603/index.html

yooyo[ riki1512 @ 14.06.2005. 13:13 ] @
Dakle, nije moguce samo sa supersamplingom dobiti qualitativne texture ? (Mislim najjednostavnije perspektivno korektno teksturiranje, samo vecom rezolucijom)
[ Reljam @ 15.06.2005. 07:05 ] @
Verovatno nisam najbolje shvatio sta si hteo da pitas, ali pod uslovom da imas dobro isfiltrirane mip levele, zar ne bi trilinear dao upravo te rezultate koje ti hoces (pod uslovom da je trougao paralelan sa ekranom, odnosno aniso ako nije)?

Mip + trilinear upravo jeste supersampling originalne teksture (kada je texel dovoljno manji od pixela).

Na stranu to sto ti uvek mozes sam da proizvoljno samplujes teksture u shaderu - ovo je jedna tehnika koja ce vremenom biti sve popularnija, pogotovu na novim karticama koje treba jos malo da izadju.
[ riki1512 @ 15.06.2005. 09:33 ] @
Eto na 3dcenter.de sam nasao ovo:

"...Jetzt wäre nur noch der Unterschied zwischen Überabtastung und uneinheitlicher Filterung (sprich Supersampling vs. Anisotropic Filtering) zu klären. Der anisotrope Filter nimmt eine an den Blickwinkel angepasste Überabtastung vor und erreicht deshalb mit weniger Aufwand bessere Texturqualität...."

Eto da prevedem kako mogu:

"Sad se bi trebala razjasniti samo jos razlika medju supersamplingu i nejedinstvenom filtriranju (dakle Supersampling vs. Anisotropic Filtering) ". Anisoptropicni filter 'oversampluje' ovisno od stupnja poligona i tako sa manje resursama dobije bolji kvalitet slike."

Kako ja vidim, odgovor na moje prvo pitanje je: Da, mozes.