[ hulja @ 14.06.2005. 21:45 ] @
http://www.realtechnews.com/posts/1426
[ NastyBoy @ 15.06.2005. 02:12 ] @
Ovo je chlanak koji se vrti vec dosta dugo. U medjuvremenu se dosta stvari promenilo, narochito nakon E3 sajma (npr. PS3 ima samo 1 Cell u sebi, a ne 4, i od 8 SPE-ova, njih 7 je aktivno, osmi je redudantan)

Jobs je nedavno izjavio (shto su i pomenuli u chlanku) da "Cell nije za desktop sisteme", i iz onoga shto znam o Cell-u, mogu samo da kazhem da je u pravu. Svi se lepe za "highly parallel" arhitekturu cell-a, i navodnu sirovu brzinu, ali retko ko pominje da je SPE inferioran u odnosu na danashnje procesore, kao i chinjenicu da ne postoji OS koji je projektovan tako da iskoristi specifichnosti SPE-ova (tj. specifichan nachin kodiranja, jer SPE ne pruzha nishta od modernih dostignuca u CPU dizajnu - nema chak ni prediktivno granjanje!). Pisati softver za Cell ce biti, definitvno, nocna mora! A Sony ne pruzha trenutno neke olakshice programerima.

As for me, ja sam skeptichan u pogledu uloge Cell-a u desktop sistemima. MultiCore jeste buducnost, ali ne vidim Cell u preuzimanju primata od MultiCore PPC-a (kakav je u Xbox-u 360), ili od novih Intel i AMD multicore procesora.