|
[ Sundance @ 17.06.2005. 09:22 ] @
| http://www.forbes.com/business...x-bsd-unix-cz_dl_0616theo.html
Da vidimo ke tu ima....
Citat: "It's terrible," De Raadt says. "Everyone is using it, and they don't realize how bad it is. And the Linux people will just stick with it and add to it rather than stepping back and saying, 'This is garbage and we should fix it.'"
Citat: "These companies used to have to pay to develop Unix. They had in-house engineers who wrote new features when customers wanted them. Now they just allow the user community to do their own little hacks and features, trying to get to the same functionality level, and they're just putting pennies into it," De Raadt says.
Citat: "I think our code quality is higher, just because that's really a big focus for us," De Raadt says. "Linux has never been about quality. There are so many parts of the system that are just these cheap little hacks, and it happens to run." As for Linus Torvalds, who created Linux and oversees development, De Raadt says, "I don't know what his focus is at all anymore, but it isn't quality."
Citat: There's also a difference in motivation. "Linux people do what they do because they hate Microsoft. We do what we do because we love Unix," De Raadt says. The irony, however, is that while noisy Linux fanatics make a great deal out of their hatred for Microsoft (nasdaq: MSFT - news - people ), De Raadt says their beloved program is starting to look a lot like what Microsoft puts out. "They have the same rapid development cycle, which leads to crap," he says.
Citat: Lok Technologies, a San Jose, Calif.-based maker of networking gear, started out using Linux in its equipment but switched to OpenBSD four years ago after company founder Simon Lok, who holds a doctorate in computer science, took a close look at the Linux source code.
"You know what I found? Right in the kernel, in the heart of the operating system, I found a developer's comment that said, 'Does this belong here?' "Lok says. "What kind of confidence does that inspire? Right then I knew it was time to switch."
Theo has spoken :>
The Jury is in: Linux Has Not Taken Off on the Desktop, Finds IDC
http://www.idc.com.au/press/detail.asp?releaseid=167
Izgleda da nikako da se mrdne od onih 1-2%...
Evo već od '97. svake godine je isto -> Ovo je Godina Linuxa...a nikako da se mrdnu od onih par postotaka...sramota.
Ja bih da sam linux zealot ozbiljno preispitao svoje motive i argumente.. Propagiram smeće od softvera koje je komercijalno nekonkurentno, pod blagoslovom patološkog komunista RMS-a, pod zastavom ideologije čiji je ultimativni cilj uništenje prava na intelektualno vlasništvo i ideju...
A sada specijalni savjet za sve one koji dušom i tijelom žive u GPL-u. Vaš osobni idol RMS vas poziva da batalite vaš BIOS. Zašto? Zato jer nije slobodan bwe! Zašto ne flashati EEPROM čip i izgubiti garanciju na matičnoj, kad možete osjetetiti "Free as in BIOS" dašak slobode, powered by LinuxBIOS! (istina, podržava svega par matičnih i to u alpha verziji, ali hej! IT'S FREE!!!!!!! PROGRAMERI IMAJU PRAVO ČITATI I MODIFICIRATI KOD!! Istina nitko pametan to neće radit, ali ali...).
http://www.fsf.org/news/freebios.html
http://www.cap-lore.com/CapTheory/StallmanBIOS.html
Moj omiljeni dio :)
Citat: “We’re not wanting to do anything with the BIOSes from Phoenix or any of the others,” he said. “We’re not asking them to do anything, any more than we’re asking Microsoft to do anything. These (companies) are evil. You can’t expect them to do anything just because you ask them to. Our goal is to escape from them.”
:))) |
[ Ivan Dimkovic @ 17.06.2005. 09:33 ] @
Citat:
“We’re not wanting to do anything with the BIOSes from Phoenix or any of the others,” he said. “We’re not asking them to do anything, any more than we’re asking Microsoft to do anything. These (companies) are evil. You can’t expect them to do anything just because you ask them to. Our goal is to escape from them.”
Ovo bi se pre okarakterisalo kao krajnji stadijum ludila :-)
Join your hands.... ;-)
[ Palma @ 17.06.2005. 11:38 ] @
E a pajzi ovo, tačno se poklapa sa Dimkovićevom pričom
Citat:
De Raadt says that's partly because Linux gets support from big hardware makers like Hewlett-Packard (nasdaq: HPQ - news - people ) and IBM (nyse: IBM - news - people ), which he says have turned Linux hackers into an unpaid workforce.
Meni najinteresantniji deo:
Citat:
"It is taking a long time for the Linux code base to get where BSD was ten years ago."
Have fun! 
[ littleboy @ 17.06.2005. 12:02 ] @
Pravi se javio da prica o kvaliteti.
Theo sucks, openbsd sucks.
[ unknown3 @ 17.06.2005. 12:12 ] @
e ovako.windows su napravili za debile.i win se svodi samo na par klika.i zato se vise koristi.a lin je pravi OS.jer on je stvoren za pametnije ljude i za hakere.zato je i bolji
[ Walker @ 17.06.2005. 12:20 ] @
Citat: e ovako.windows su napravili za debile.i win se svodi samo na par klika.i zato se vise koristi.a lin je pravi OS.jer on je stvoren za pametnije ljude i za hakere.zato je i bolji
Ma ajde bogati sta mi naprica za ovo kratko vreme!?? L O L!!!Ti sigurno poznajes 'akere "na kilo"
Citat:
“We’re not wanting to do anything with the BIOSes from Phoenix or any of the others,” he said. “We’re not asking them to do anything, any more than we’re asking Microsoft to do anything. These (companies) are evil. You can’t expect them to do anything just because you ask them to. Our goal is to escape from them.”
Ja bih se pre zapitao da li je ovo normalno,***ote pa ovo ko da je u Severnoj Koreji!!!
A sto se tebe unknown tiche vidim koristis WindowsXP ,a kazes da je windows za debile,hm zar ti to ne govori nesto;))C c c kako ti zabijas autogolove svaka cast.
Ma ovo mora da je neki linuxovac pa se prerusio da se ne obruka.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 17.06.2005. u 13:31 GMT+1]
[ unknown3 @ 17.06.2005. 12:30 ] @
imam linux na istom kompu.ali mi se nesto dailer pokvario.mada vacinom koristim lin.ok.svako ima svoj ukus
[ cubicle @ 17.06.2005. 12:32 ] @
Daj bre unknown3, odrasti...
Ovo si ti rekao pre mesec dana:
Citat: E sad.Ajde mi molim vas objasnite sta je to shell i kod kojeg OS se koristi i zasto?kako ga instalirati i za sta sluzi???unapred hvala
I odjednom si veliki linux expert... drzi se ti windowsa u sopstvenoj definiciji...
[Ovu poruku je menjao cubicle dana 17.06.2005. u 13:34 GMT+1]
[ Walker @ 17.06.2005. 12:33 ] @
Mhm,da,da...Uvek taj dialer.
Citat: dailer pokvario.mada vacinom koristim lin.ok.
Bolje da si rekao sa vakcinom.LOL
Citat: ...best OS in the wrold
Kaze se world.Hihihihi
Citat: ok.svako ima svoj ukus
Huhuhaha koji bre crni ukus,pa ovde nije rec o ukusu.Decko,iskreno mislim da si promasio forum,bez ljutnje,idi malo u defaced.Ajde polako nemoj da zamarash chike ovde dok prichaju...
[ axez @ 17.06.2005. 13:53 ] @
Heh, Theo de Raadt....:)
Ovo mi lici na ljubomoran rant...;)
Mislim ***ote...ok...OpenBSD is all about quality....security......real man stuff...lol
ALi mogli bi bar pokrpiti jebeni installer da pravilno prikazuje informacije o sektorima na HDD-u...:):):):):)
Vec 10 godina je to tako...hehe, valjda nije leet da se to sredi....:)
P.S. E da.....nisu svi Linuxovci fanaticni sledbenici RMS-a...neke jednostavno boli ona stvar za njega...jednostavno vole da koriste Linux.
[ Palma @ 17.06.2005. 14:15 ] @
[ caboom @ 17.06.2005. 14:27 ] @
hm, ne bih vezivao Theo-a i pravio jednakosti Theo == BSD. Theo je fanatik, kao i RMS... sto se koda tice, jednim delom je debelo u pravu, mada openbsd projekat i nije svetli primer kako bi trebalo pisati kod.
[ SmilieBG @ 17.06.2005. 15:54 ] @
Neki ljudi nece / ne umeju / ne zele da shvate... :((
Windows - to sto kupis, to ti je. Ako ti treba da nesto promenis u OS-u, mozes da pises teh. podrsci, da cekas jedno 2 godine da oni to sve preispitaju i naprave i taman kada zavrse, tebi treba nesto novo... Jednostavan za upotrebu, siguran / stabilan koliko i sam korisnik.
Linux - 101% podesiv kako kome odgovara. Sve se moze promeniti, nastelovati prema specifikacijama jedne osobe, odeljenja, firme, proizvoda, usluge, cega-god-vec. I to sve, uglavnom za dz. Nije za prosecne korisnike, ali se istima ne potura ni pod nos, kao sto to Windows radi. Transparentan i siguran / stabilan koliko i sam korisnik.
Cinjenica i dalje ostaje, da je za servere linux bolji, iz pomenutog razloga, od Windowsa. Za desktop Windows i dalje ostaje bez premca.
Poz,
Sale
[ neetzach @ 17.06.2005. 15:56 ] @
Samo sto je u tom slucaju Linux skuplji od Windowsa...
[ Palma @ 17.06.2005. 16:54 ] @
Well... pa ti izgleda ne shvataš da njima nije potrebno npr. 2 godine da "to nešto" napišu, već da istestiraju i kada puste u prodaju da "to nešto" RADI. MS sa armijom programera može da napiše nešto od nule pre nego što ti uopšte smisliš "šta i kako". Istina, možeš ti da napišeš nešto ili da ispraviš neki bug, ali ko bre garantuje da će to da radi kako treba i da pritom nisu uvedena još dva-tri baga koja će da se otkriju Bog-te-pita-kad?! I ko bi smeo da stavi glavu na panj i da u firmi implementira Linux-based rešenje i da garantuje da će isto da radi? Ja Boga mi, ne bih smeo, nisam tolko blesav da garantujem za rešenje koje uglavnom piše besposlena studentarija kako kad stigne. Pogledaj samo kakav je kupus Fedora Directory Server i stranicu
How to build Fedora Directory Server
http://directory.fedora.redhat.com/wiki/Building
Mislim smejurija, uporedi instalaciju Active Directory-ja u Windows-u 2000/2003 i ovu jebadu sa Fedorom. Pa mi posle pričaj da je Linux bolji za servere. Meni se nikada nije desilo na Windows serveru da iz čistog mira pogubim konfiguraciju nečega, dok u SuSe-tu onaj toliko hvaljeni Yast poludi samo tako i pogubi celokupnu konfiguraciju npr. Sambe. I za to ti kažeš da je bolje od Windows-a? Pusti snovi.
Ali ne radi se tu o tome, vi nikako da shvatite da baš ta prilagodljivost Linux-a odbija ljude. Prosečan korisnik ne želi da se jebe sa konfiguracionim fajlovima, da rekompajlira kernel kad god promeni podlogu za miša, ne želi da koristi onako buđav grafički interfejs (ili interfejse, od kojih samo KDE i Gnome liče na nešto, ostalo je obično smeće) koji je amaterski nakalemljen i projektovan (ako je uopšte i projektovan, to piše ko kako stigne).
[ neetzach @ 17.06.2005. 17:08 ] @
Ne samo to, vec treba uzeti u obzir koliko kosta radna snaga tih ljudi koji ce projektovati resenje, koji ce kodirati resenje, koji ce testirati resenje, koji ce odrzavati resenje. To sve znaci da treba aktivno pratiti razvoj kernela pa stalno menjati kod svog resenja u skladu sa tim izmenama. Da ne pominjemo da neki nadobudni haker moze potpuno da poremeti resenje koje neka firma ima, nekom svojom budzevinom u kernelu.
[ xxxrugby @ 17.06.2005. 18:24 ] @
Ja moram rec da oba sustava imaju neke svoje prednosti i mane.
Sta se tice drajvera i podrske za Hardverske djelove. Windows premasuje Linux i to za debelo.
Linux premasuje Windows bas u tom djelu sta ga mozes postavit kako zelis. I nemas muku s programima i nalazenjem ne znam cega na internetu od programa do kompajlera itd...
U Linuxu sve dobis, samo trebas znat sta ti treba.
Jednostavnog koristenja je prednost Windowsa jer ima easy WYSWYG.
Sta vidis to dobijes. Klik tu klik tamo i to radi tocno kako si zaklikao.!
Tu sad dolaze stari Linux korisnicu do izrazaja kod Linuxa. Tj. oni koji znaju cijeli UNIX napamet. I KDE i GNOME su bezveze. Tj. nemaju iste stvari. Nemaju iste aplikacije. I jos ktome Desktop im bas ne radi dobro.
Sve programi mi se brze dizu pod Windowsima nego pod Linuxom. Zasto Linux nema za neke programe kao Text editor itd. neke fore kao sta Windows ima da se brze dize (ono notepad == 1s).
Sta se tice Administracije Linux je bolji. Makar se sada sve to moze napravit i u Windowsima.! Osim ne znam kako napravit u Windowsima istu stav kao pod Linuxom da napravis Usera i on ima tocno npr. 20Mb Disk prostora u jednom folderu ostalo tko te sljivi. WEto prednost Linuxa.!
Sta se tice Crtanje. Graf dizajna. Windows je bolji ima onaj Photoshop, Firework, CorelDraw, FreeHand i tako jedno hrpu programa. A Linux samo GIMP.
Da imam firmu koristio bi Linux jel je free. I mislim da je Administrativno bolje posetiran nego Win.!
Linux nema Virusa.!!!
EVO za DESKTOP korisnike nesto. Vise volim gledat filmove pod Linuxom nego pod Windowsom. Nekako mi se cini bolja slika.!
Za Dektop korisnika mislim da je Windows bolji i da ce bit jos tako neko vrijeme!.
Skoro zaboravio WINDOWS ima Igrice a to je ono vazna na koj ce OS prvo sjest.!
Da Linux ima dobre igrice i da se proizvode za njega da podrzava DirectX onda bi postoci bili drugaciji, bilo bi vise ljudi na LInuxu!
Sta se tice GUI programiranja. Windows premasuje Linux sa svojom jednostavnoscu .NET Framworka.
Mislim Linux se jos nije maknuo od C-a. Ajde vidio sam Kdevelop s QT al kaj je to dodatna biblioteka s C++.!
Ali Windows ima i to i Visual C++.!
Koliko sam samo nabrojano danas Win premasuje Lin.!!! Sve ima svoje a ja koristim oboje.!
Linux premasuje Windows sta se tice Neta. Surfanja i tako to.!
[ Burgos @ 17.06.2005. 18:53 ] @
Moram odgovoriti
Citat: Linux nema Virusa.!!!
Naravno da ima.
www.viruslibrary.com/virusinfo/Linux.htm
Citat: Sta se tice GUI programiranja. Windows premasuje Linux sa svojom jednostavnoscu .NET Framworka.
Mislim Linux se jos nije maknuo od C-a. Ajde vidio sam Kdevelop s QT al kaj je to dodatna biblioteka s C++.!
Ali Windows ima i to i Visual C++.!
Cekaj, a sta, .NET je zaseban jezik. To je isto biblioteka (koliko sam upoznat) i jednostavnost nje i jednostavnost QTa, FLTKa ili bilo cega drugog je cisto subjektivan utisak, kao sto je i
Citat: Nekako mi se cini bolja slika.!
subjektivno. Kao kada bi ja rekao: "Meni se cini da je na Windowsu bolja slika i da se zato treba koristiti Windows, a ne Linux".
Nazalost, subjektivnim utiscima nema mesta ovde (zato sam jako neaktivan na Advocacy ;)
[ caboom @ 17.06.2005. 19:15 ] @
Citat: EVO za DESKTOP korisnike nesto. Vise volim gledat filmove pod Linuxom nego pod Windowsom. Nekako mi se cini bolja slika.!
zahvaljujem na 5 minuta zdravog smeha...
[ Sundance @ 17.06.2005. 19:24 ] @
Daleko od toga da malware za linux ne postoji....
Pogle recimo:
http://www.kaspersky.com/find?words=linux&search=1
805 komada...
A usto dodajte da de facto svaki linux admin koristi alatiće tipa rkhunter i chkrootkit, pa ćete vidjeti da je opasnost i više nego realna...
Domalo smo ćuli kako i FF ima savršenu sigurnost, pa ga vidi sad, šupalj na sve strane :) A ima i nešto istine u tome što Theo govori..puno linux softvera je smeće i umjesto da se odbaci, krpa se do besvijesti...a bugovi dolaze, i dolaze...
Citat: Cekaj, a sta, .NET je zaseban jezik. To je isto biblioteka (koliko sam upoznat) i jednostavnost nje i jednostavnost QTa, FLTKa ili bilo cega drugog je cisto subjektivan utisak
.NET je dasan redistributable aplikacijski framework, a u LH-u će njegov nadskup WinFX i na njemu bazirane tehnologije (Avalon, Indigo....Monad :) biti temeljni dio OS-a. Za .NET se u godinu dana napiše 10 puta više knjiga i koda nego što je za Qt otkad je dotični nastao.
Citat: subjektivno. Kao kada bi ja rekao: "Meni se cini da je na Windowsu bolja slika i da se zato treba koristiti Windows, a ne Linux".
Meni također (subjektivno) svi GUI editori na Linuxu izgledaju nekako šugavo....ali baš ono "šugavo"... Boje su u bojanju sintakse nekako kričave i ne pašu, i stvarno ne znam kako da to izmjenim. Na kraju uvijek završim u dobrom starom vi ili pičim ultraedit pod wine-om. Ovi unix-style editori tipa nedit i emacs me totalno ne zanimaju, zanima me nešto fancy tipa ultraedit, a to nikako da nađem. Damn.
Sva sreća da postoji SFU, pa mogu i na win iz ultraedit pozivati gcc :)
[ Sundance @ 17.06.2005. 19:27 ] @
Citat: xxxrugby :EVO za DESKTOP korisnike nesto. Vise volim gledat filmove pod Linuxom nego pod Windowsom. Nekako mi se cini bolja slika.!
I to sa windows codecima :)) Koji nisu ni portovani već se koriste u plain binary formatu, kopirani iz windoza :>
[ Walker @ 17.06.2005. 19:46 ] @
Citat: Osim ne znam kako napravit u Windowsima istu stav kao pod Linuxom da napravis Usera i on ima tocno npr. 20Mb Disk prostora u jednom folderu ostalo tko te sljivi. WEto prednost Linuxa.!
Ako ti je particija na NTFS-u onda ides na desni taster u my computer pa ides properties,pa ides quota.E.tu sve imas pa ti vidi malo tu procunjaj.Znaci opet to nije prednost linuxa.A to sto nisi znao to ti je oprosteno.Sad znas.
[ Palma @ 17.06.2005. 20:50 ] @
Čekaj bre malo, kako oprošteno. To što on nešto ne zna ne daje mu za pravo da kaže da to npr. ne valja, ne postoji i td. i to navodi kao prednost Linux-a. Mislim, neka slobodno pogleda onaj link o Fedora Directory Server-u, ono je krpačina 101%, pa da to uporedi sa instalacijom AD-a u Windows-u. Otkud ovoliko tema na Advocacy-ju? Otud što je najveći domet Linux-ovcima koji imaju "onu skrivenu particiju" instaliranje igrica i surfovanje netom. U poslednjih godinu dana Linux-ovci su se u vezi Windows-a provaljivali do besvesti. A kad ih lupimo faktografijom po glavi i kažemo im kako stoje stvari oni (većina) pizde i počnu da vređaju ili pobegnu sa diskusije.
Nego, evo i ovo za Disk kvote, postaviš default za sve korisnike a posle u Quota Entries praviš izuzetke po potrebi. Lako i jednostavno.
[ Palma @ 17.06.2005. 22:50 ] @
A viđu ljepote, kako se to na Ljinux-u lijepo podešava
http://www.linuxnetmag.com/en/issue6/m6quota1.html
http://www.redhat.com/docs/man...-primer/s1-storage-quotas.html
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.06.2005. u 23:56 GMT+1]
[ degojs @ 17.06.2005. 22:54 ] @
Šta bi tek bilo da neko postavi screen sa Group Policies, vezan za disk kvote? :)
[ Palma @ 17.06.2005. 23:11 ] @
He he, dok se resetujem
Evo i taj shot, da ne ostanemo dužni
[ MladenIsakovic @ 17.06.2005. 23:41 ] @
E OVAKVU GOMILU GLUPOSTI I NEZNANJA NA JEDNOM MESTU ODAVNO NISAM VIDEO! Ismejah se, ma svaka vam čast! Neverovatno je koliko lupetate 
[ Leftist @ 18.06.2005. 02:22 ] @
Ko se maca laca od maca i umire. Nije proslo mnogo vremena kada je MS bio taj koji je konkurenciju ubijao tako sto je na brzinu izbacivao netestiran sw, koji je bio duplo jeftiniji od konkurentskog, pa posle patch-ovao ko nenormalan.
[ brainkilla @ 18.06.2005. 02:28 ] @
@Mladen
Ne da su gluposti, nego samo tako. I pitam se odakle ovaj topic uopste? Mislim, kad se neki napaljeni klinac pojavi na win forumu i pocne da smara linuxom, dobije namaz sa premazom, i to i zasluzuje btw. Odakle odjednom da se smaranje nekog lika pretvori u disertaciju o prednostima windowsa? Bez zelje da se izrazavam o relaciji lin vs win, moram da kazem da su dosad navedene stvari NEBULOZE...
[ Sundance @ 18.06.2005. 03:04 ] @
Citat: brainkilla:Ne da su gluposti, nego samo tako. I pitam se odakle ovaj topic uopste?
Ja prenio vijesti sa eminentnih svjetskih informativnih medija.
Misliš da Theo nije dovoljan autoritet što se tiče unix sw inženjeringa?
Citat: Mislim, kad se neki napaljeni klinac pojavi na win forumu i pocne da smara linuxom, dobije namaz sa premazom, i to i zasluzuje btw.
Sa zadovoljstvom :-)
Citat: Odakle odjednom da se smaranje nekog lika pretvori u disertaciju o prednostima windowsa? Bez zelje da se izrazavam o relaciji lin vs win, moram da kazem da su dosad navedene stvari NEBULOZE...
Jedino što je nebulozno jest da takvi kao što ste ti i Mladen bez ikakvih argumenata govorite da je nešto nebuloza.
Ajd da ćujemo što je to konkretno tako nebulozno :)
Ajd.
Citat: Leftist: Ko se maca laca od maca i umire. Nije proslo mnogo vremena kada je MS bio taj koji je konkurenciju ubijao tako sto je na brzinu izbacivao netestiran sw, koji je bio duplo jeftiniji od konkurentskog, pa posle patch-ovao ko nenormalan.
Opet pozivanje na dobra stara vremena MS-DOS-a i win9x, vječna inspiracija wannabe linux zealota koji ne znaju dati kvalitetniji argument od "windows sux".
Bla bla bla. Tko vam je kriv što vam je OS licenciram pod licencom čiji je autor umno poremećeni imbecil.
[ Sundance @ 18.06.2005. 03:26 ] @
Citat: Palma: Well... pa ti izgleda ne shvataš da njima nije potrebno npr. 2 godine da "to nešto" napišu, već da istestiraju i kada puste u prodaju da "to nešto" RADI.
Daaaaaa, to ljudi ne shvaćaju, 18 mjeseci za SP znači da nakon što ga izdaju, on just works!
Citat: Istina, možeš ti da napišeš nešto ili da ispraviš neki bug, ali ko bre garantuje da će to da radi kako treba i da pritom nisu uvedena još dva-tri baga koja će da se otkriju Bog-te-pita-kad?!
I uostalom, tko uopće očekuje od administratora/običnog korisnika da programira? Ili da aplicira patch i rekompajlira aplikaciju? Što se njega tiče, ima da mu zasvijetli crveno dugme i auto-install aplicira binarni patch.
To sa "možeš pogledati izvorni kod i sam ispraviti grešku" je glupa propaganda koju u većini slučajeva propagiraju ljudi koji nikad to u životu nisu ni napravili.
Citat: Mislim smejurija, uporedi instalaciju Active Directory-ja u Windows-u 2000/2003 i ovu jebadu sa Fedorom.
Evo sa službenog sajta sa onog linka, zanimljiv dio:
Citat: Here is an example optimized build from source on RHEL 3. Should also work on RHEL4, and Fedora Core 2 and 3
Should work....lolz :>
Toliko o kvaliteti.
[ Walker @ 18.06.2005. 08:08 ] @
Citat: MladenIsakovic: E OVAKVU GOMILU GLUPOSTI I NEZNANJA NA JEDNOM MESTU ODAVNO NISAM VIDEO! Ismejah se, ma svaka vam čast! Neverovatno je koliko lupetate :)
Ajde ti junace objasni ko lupeta i zasto lupeta ,posto vidim da si onako strucno ocenio diskusiju.
OT;
Kako 'volim' kad neko ovako uleti sa strane napise nesto i ne pojavi se vise ,i misli "ah
ovi se nesto raspravljaju aj da i ja napisem nesto,tek da se javim"
[ Walker @ 18.06.2005. 08:10 ] @
Citat: Leftist: Ko se maca laca od maca i umire. Nije proslo mnogo vremena kada je MS bio taj koji je konkurenciju ubijao tako sto je na brzinu izbacivao netestiran sw, koji je bio duplo jeftiniji od konkurentskog, pa posle patch-ovao ko nenormalan.
Konkurencija je mrtva.Sad moze na miru da se posveti razvoju stabilnog software-a ;-)
[ Walker @ 18.06.2005. 08:21 ] @
Citat: brainkilla: @Mladen
Ne da su gluposti, nego samo tako. I pitam se odakle ovaj topic uopste? Mislim, kad se neki napaljeni klinac pojavi na win forumu i pocne da smara linuxom, dobije namaz sa premazom, i to i zasluzuje btw. Odakle odjednom da se smaranje nekog lika pretvori u disertaciju o prednostima windowsa? Bez zelje da se izrazavam o relaciji lin vs win, moram da kazem da su dosad navedene stvari NEBULOZE...
Drugar to sto ti nazivas glupostima i disertacijom se zovu cinjenice i na njima je zasnovana svaka rasprava ,i ako nisi nameravao da ucestvujes u ovoj diskusiji te offtopic komentare kao tipa 'ma ajde sve je to glupost' nemoj da prosipas bzvze, jer to nisu cinjenice.A i cinjenica je da ce svaka iole ozbiljnija firma da ako uzima neki *nix za svoj posao, pre uzeti npr. Solaris i slicno nego Linux.I molim te preciziraj na smaranje kog lika si mislio,ako si mislio na De Raadta ,znaci opet imamo sindrom "ma koji je bre on moj'
[ RidiK @ 18.06.2005. 09:19 ] @
Ja evo već duže vreme koristim i Windows i Linux i nemam nekih zamerki. Mislim da nije uredu da se loše govori o nekom OS a da se pritom ništa nezna o njemu a da su priče uglavnom zasnovane na tome šta je neko izjavio i kakav je članak napisao na nekom sajtu.
Ovi koji brane windows treba da znaju da su većina korisnika Linux-a neka i sami koristili windows pre nego što su prešli na ovaj OS.
Dok sa druge strane svi koji još uvek koriste windows nikada nisu radili niti imali linux na svojim mašinama tako da nije umesno da pričaju o nečemu o čemu veoma malo znaju.
Ja mogu da kažem iz iskustva korišćenja oba OS da i win i lin imaju svoje prednosti i mane tako da odluka koji OS će neko koristit je lična stvar svakog korisnika, stoga se nemoramo pljuvati i braniti nečiju stranu.
[ Sundance @ 18.06.2005. 09:32 ] @
Citat: RidiK: Ovi koji brane windows treba da znaju da su većina korisnika Linux-a neka i sami koristili windows pre nego što su prešli na ovaj OS.
Poor them :)
A takvi kao ti bi trebali znati da bar 50% njih ima još uvijek win na drugoj particiji :)
Citat: Dok sa druge strane svi koji još uvek koriste windows nikada nisu radili niti imali linux na svojim mašinama tako da nije umesno da pričaju o nečemu o čemu veoma malo znaju.
Evo recimo ja imam linux i to čak instaliranog :) Ovaj gcc pod SFU je tako jebeno dobro integriran da ga ću linux čak u dogledno vrijeme maknuti :) Čim skužim kako gcc integrirati pod VS-om :) Tko uopće kaže da ti treba neki UNIX kao primarni OS ako želiš učiti/raditi POSIX :)))
Samo meni je smiješno da većina linux "obraćenika" u biti jako slabo razumije svoj OS. Što se za neke iz win tabora ne bi moglo reći :>
Citat: Ja mogu da kažem iz iskustva korišćenja oba OS da i win i lin imaju svoje prednosti i mane tako da odluka koji OS će neko koristit je lična stvar svakog korisnika, stoga se nemoramo pljuvati i braniti nečiju stranu.
Ajd zanimaju nas konkretno mane windowsa. Samo molim te suzdrži se od PJD (Poznato Je Da...) "argumenata".
Ovako jedan overview "nedostataka" windoza. Mrzim kad kad nitko ne zna što bi rekao pa svi samo generaliziraju. A kad kažu konkretno lupnu nešto zbog čega su ubij-bože gl..ovaj neupućeni :)
Dosad smo saznali da je linux dobar za lamer...ovaj 'akere i da win ne podržavaju kvote nad fs-om. Idemo dalje.
Ima li netko da misli da ne podržaju kvote nad working set-om procesa, postotak utilizacije CPU-a, max. vrijeme izvršavanja i sl.? :-)
[Ovu poruku je menjao Sundance dana 18.06.2005. u 10:43 GMT+1]
[ degojs @ 18.06.2005. 09:35 ] @
Citat: Ovi koji brane windows treba da znaju da su većina korisnika Linux-a neka i sami koristili windows pre nego što su prešli na ovaj OS.
Da.. koristili su Windows tako što su igrali igrice i nikad se dalje od tog nisu mrdnuli. Ljudi jednostavno nisu čuli za NT (ili nisu obraćali pažnju na isti --- jer igrice nisu baš radile na NT :)
Citat: Ja mogu da kažem iz iskustva korišćenja oba OS da i win i lin imaju svoje prednosti i mane tako da odluka koji OS će neko koristit je lična stvar svakog korisnika, stoga se nemoramo pljuvati i braniti nečiju stranu.
To jednostavno nije tačno. To može da bude izbor nekog "slabog" kućnog korisnika koji uglavnom čita novine i šalje najobičniji email, ali bilo šta drugo - nije više stvar ukusa. Npr. ako voliš da cepaš igrice, sigurno je da ćeš da više koristiš Windows. Ili ako si npr. vezan za SQL Server ili .NET programiranje, opet Windows. Ako hoćeš da imaš *nix okruženje, onda je Linux u prednosti (ako ne računamo SFU i Cygwin za Windows). I tako dalje.
Ima mnogo takvih stvari zbog kojih je jedan bolji izbor za neki određeni posao, a ukupno je Windows u velikoj prednosti.
[ Genbox @ 18.06.2005. 10:01 ] @
Jako je lep osecaj kada grupa M$ korisnika krene da kritikuje nesto u sta se jako malo razume, bez osvrta na svoju ne tako fantasticnu proslost. Nama nesretnim neznalicama ostaje da se sramimo i stidimo slobodnog softvera, osnivamo LUG-ove , pricamo o kvalitetnim desktop i jos boljim serverskim resenjima. @Vama, pa vama ostaje da i dalje kritikujete....
Citat: Sundance: Poor them :)
A takvi kao ti bi trebali znati da bar 50% njih ima još uvijek win na drugoj particiji :)
Za razliku od tebe, koji si malo tamo, malo vamo --->$$
Code: Disk /dev/hda: 81.9 GB, 81964302336 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9964 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 1275 10241406 83 Linux
/dev/hda2 1276 7354 48829567+ 83 Linux
/dev/hda3 7355 9964 20964825 5 Extended
/dev/hda5 7355 7476 979933+ 83 Linux
/dev/hda6 7477 8084 4883728+ 83 Linux
/dev/hda7 8085 9057 7815591 83 Linux
/dev/hda8 9058 9239 1461883+ 83 Linux
/dev/hda9 9240 9725 3903763+ 83 Linux
/dev/hda10 9726 9786 489951 83 Linux
/dev/hda11 9787 9964 1429753+ 82 Linux swap / Solaris
[ Palma @ 18.06.2005. 10:13 ] @
Citat: RidiK:
Dok sa druge strane svi koji još uvek koriste windows nikada nisu radili niti imali linux na svojim mašinama tako da nije umesno da pričaju o nečemu o čemu veoma malo znaju.
Khm...khm... nešto si hteo reći...
[ degojs @ 18.06.2005. 10:28 ] @
Citat: bez osvrta na svoju ne tako fantasticnu proslost
A kakva je prošlost kupusare? Ista kao i sadašnjost.
U tome i jeste razlika između Windowsa i kupusare. Godine prolaze, a kod vas uvek ista pesma: još uvek kompajliramo kernel kad promenimo podlogu za miša.
[ degojs @ 18.06.2005. 10:45 ] @
Citat: Jako je lep osecaj kada grupa M$ korisnika krene da kritikuje nesto u sta se jako malo razume
Inače, taj tip, Theo De Raadt, je poznati M$ korisnik, zar ne?
[ Palma @ 18.06.2005. 10:50 ] @
"Ma koji je on moj, i zašto bi njegovo mišljenje bilo važnije od mog?"
Samo što je onda bio u pitanju Ken, a sad Theo. 
[ Walker @ 18.06.2005. 11:03 ] @
Citat: Genbox: Jako je lep osecaj kada grupa M$ korisnika krene da kritikuje nesto u sta se jako malo razume, bez osvrta na svoju ne tako fantasticnu proslost.
Pazi ovo za 'jako malo razume' to se obrati xxx on je rekao da ne zna za quote na windowsu
Citat: Nama nesretnim neznalicama ostaje da se sramimo i stidimo slobodnog softvera, osnivamo LUG-ove , pricamo o kvalitetnim desktop i jos boljim serverskim resenjima. @Vama, pa vama ostaje da i dalje kritikujete....
Prava mala komuna, podseca me na Kubu po brojnosti i opredeljenju.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 12:35 GMT+1]
[ RidiK @ 18.06.2005. 11:33 ] @
Nemogu da shvatim odakle ovilika mrža prema Linux-u?
Dali vas M$ sponzoriše da se ovoliko branite od prodora linux-a u srbiji. A koliko mogu da primetim da veliki broj ljudi ime ilegalan windows na svojim mašinama i da kako je krenula ova legalizacija većina polako prelazi na linux i BSD, pa ćemo videti koliko njih će da kupi legalan win a koliko će preći na drugi OS.
Neznam u kom delu zemlje vi živite ali u mom kraju od 30 drugara koji su pre godinu dana imali svi do jednoga windows na svojim mašinama prešli na LInux i BSD, jedino sam ja i još jedan drug ostavili win i to čisto zbog video igrica i ničeg drugog.
tako da širenje linuxa i BSD-a u zemlji srbiji treba da zabrine sve drvene advokate windowsa koji ima u ovoj zemlji, jer većina ljudi polako ali sigurno prelazi u suparnički tabor.
A što neko pomenu koje su to mane windowsa, pa recimo sledeće: za ovu godinu dana koliko imam dva OS, windows se rušio 4 puta, svaki put na netu naiće neki virus čisto onako da kaže: "pozdrav widnowsu", Office paket košta kao da je od zlata, kažitemi koji to značajniji program u windowsu dolazi besplatno ili šta to nudi m$ besplatno.
Sve se svodi na novac, kupi legalan softver, kupi antivirus zaštitu, kupio ovaj program kupi onaj program i šta dobije na kraju, sistem koji se stalno ruši, punu hrpu virusa koji jedva čekaju da se konekutješ na netu, tako da nije ni čudno što se krenulu u sveobuhvatnu kampanju za odbranu windows zida u srbiju pošto je počeo da popušta.
I na kraju tako svi počinju prvo imaju samo windows, zatim i windows i linux da bi na kraju svi prešli samo na linux.
A i još nešto ako je M$ tako moćan i ima takve stručnjake u svojim redovima kako to da mora da moli i nudi velike pare raznim ljudima iz sveta linuxa da bi prešli u njihov tabor, kao što je ovaj zadnji primer gde je osnivač i glavni arhitekt popularne Linux distribucije Gentoo Daniel Robbins prešo u M$.
Pa ako je linux za gubitnike šta će im jedan čove iz tabora koji gubi i koji ne valja ništa, što se ne uzdaju u svoje tolike stručnjake.
E baš me interesuje kako će izgledati taj Longhorn sad pošto je jedan od stručnjaka linuxa u redovima M$
[ Walker @ 18.06.2005. 11:43 ] @
Drugar ovde se ne raspravlja na nivou 'ja volim windows ' ili 'ja volim linux' vec na nivou kvaliteta proizvoda i po tome ko je bolji po svojim karakteristikama i sta ko nudi,a ako si mislio da se ovde diskutuje o igricama i da li moze da se pusti divx na OS-u promasio si forum,btw to sto si ti navatao viruse i zbog toga ti pao windows to je tvoj licni problem ja koliko sam na windowsu(5 god) sam samo tri puta uhvatio virus,jednom slucajno ,jednom namerno (jer sam hteo da vidim kako radi, a treci put nisam startovao FW pa mi uleteo msblast bez pitanja znaci opet svojom greskom,a nemoj samo opet da mi kazes da na linuxu nema virusa jer mi se ta prica ogadila procitaj malo teme na ovom forumu pa ces videti da ih ima.A za ono sto mislis da se sve svodi na novac to je tvoj stav ,samo ne znam gde mozes da odes i kupis nesto bez novca,a to sto su tvoji drugari presli jedno 30 njih na linux ,u bre pa neki moji drugari su silipu vutru u srednjoj ,ali ja nisam i eto ti.A kako ce Longohorn da izgleda u odnosu na linux,hm pa recim jedna svetlosna godina ce biti razlika ,normalno linux ce pokusavati da iskopira i implementira neku svoju klon tehnologiju ripovanu sa windowsa tj. skarabudzevinu ,sultana mesto sultana itd.Toliko o tome ,btw koliko vidim svi ovi linux-ovci cim se dohvate neke diskusije stalno pokusavaju da je spuste na ideoloski nivo,(mislim na ovo"MS napada ,zla korporacija oce nase duse,strani element je ubacen sa namerom rasturanja naseg drustvenog poretka itd).Ocigledno da se to dobro prima na nasim prostorima.
PS:Jedan prijateljski savet,ako hoces da radis i zaradjujes od IT-a i da zivis od toga mani
se linuxa ,a ako hoces da bude h4x0r wannabe i da pingujes localhost samo napred koristi linux nemam nista protiv
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 12:56 GMT+1]
[ Gulp @ 18.06.2005. 11:50 ] @
Citat: RidiK: za ovu godinu dana koliko imam dva OS, windows se rušio 4 puta,
I šta, to znači da Win ne valja? Meni ovo govori nešto drugo... Moja ćerka ima 13 god i za godinu dana joj se ni jednom nije srušio Win.
[ ventura @ 18.06.2005. 11:55 ] @
A što neko pomenu koje su to mane windowsa, pa recimo sledeće: za ovu godinu dana koliko imam dva OS, windows se rušio 4 puta, svaki put na netu naiće neki virus čisto onako da kaže: "pozdrav widnowsu", Office paket košta kao da je od zlata, kažitemi koji to značajniji program u windowsu dolazi besplatno ili šta to nudi m$ besplatno.
Izvini, a sto bi MS nudio nesto besplatno? Pa oni su firma, imaju zaposlene, moraju ti zaposleni i njihove porodice da zive od nekoga... Iz tog razloga neces nikada videti zaposlenog u MS-u kako moli i kumi po raznoraznim newsgrupama da mu neko obezbedi lekarski pregled... I doktori moraju da hrane porodice...
Office paket kosta, jer se sa njim radi posao i ZARADJUJU PARE. Normalno je da platis za nesto sto ti olaksava zaradjivanje novca, i sa kojim zaradjujes taj isti novac. Sasvim je normalno da zemljoradnik plati traktor kojim ore zemlju, da je ne bi kopao motikom, isto tako je sasvim normalno da neko plati MS Office, jer mu uveliko olaksava posao.
Ali da ti odgovorim na pitanje, sta to dolazi besplatno - Internet Explorer, MS AntiSpyware, MSN Messanger, Excel Viewer, Journal Viewer, DirectX, MSDE, Embedded Visual Tools... Verovanto ce me jos neko dopuniti, ovo je samo ono za sta znam, jer to i koristim...
A od besplatnih stvari koje nije napisao MS... Pa to stvarno nema potreba da ti pisem...
[ Genbox @ 18.06.2005. 12:00 ] @
Opet gomila budalastina. Argumentovana cime? Mrznjom prema kupusu, zelenim salatama, Kubancima i njihovoj brojnosti? Bez brige gospodo i dalje ce isti ti Kubanci dizati i odrzavati servere za vas.
E baš me interesuje kako će izgledati taj Longhorn sad pošto je jedan od stručnjaka linuxa u redovima M$
GNU/Longhorn i hope
Citat: Walker:vec na nivou kvaliteta proizvoda i po tome ko je bolji po svojim karakteristikama
Outlook Expres & Internet Explorer , uz svo duzno postovanje, jedino razumno opravdanje za pisanje istih je tesko alkoholisano stanje?!
Your move yo!!
Enlighten us already
[ Walker @ 18.06.2005. 12:01 ] @
Citat: gde je osnivač i glavni arhitekt popularne Linux distribucije Gentoo Daniel Robbins prešo u M$.
Pa ako je linux za gubitnike šta će im jedan čove iz tabora koji gubi i koji ne valja ništa, što se ne uzdaju u svoje tolike stručnjake.
Pa verovatno ga nisu molili da dodje kod njih nego je sam covek otisao,o boze koja ti pitanja postavljas
[ brcha @ 18.06.2005. 12:04 ] @
U prvoj poruci iz ovok ciklusa se kaze:
Citat: Lok Technologies, a San Jose, Calif.-based maker of networking gear, started out using Linux in its equipment but switched to OpenBSD four years ago after company founder Simon Lok, who holds a doctorate in computer science, took a close look at the Linux source code.
"You know what I found? Right in the kernel, in the heart of the operating system, I found a developer's comment that said, 'Does this belong here?' "Lok says. "What kind of confidence does that inspire? Right then I knew it was time to switch."
A ja kazem:
Code:
brcha@tbird2000 ~ $ cd /usr/src/linux
brcha@tbird2000 /usr/src/linux $ find -type f -exec grep -i "Does this belong here?" \{\} \;
brcha@tbird2000 /usr/src/linux $
Pa sad, ko je u pravu?
PS: Ako neko nije razumeo moju komandu, ona je pretrazila sve fajlove koji pripadaju linux kernelu i trazila string "Does this belong here". Obzirom da ga nije nasla nigde, mozemo da zakljucimo da takav string ne postoji... 
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2005. 12:08 ] @
Citat:
brcha@tbird2000 /usr/src/linux $ find -type f -exec grep -i "Does this belong here?" \{\} \;
Ovo naravno u CVS snapshotu Linux kernela iz 2001, posto se prica odnosila na to vreme? ;-)
[ Walker @ 18.06.2005. 12:09 ] @
Citat: Genbox: Opet gomila budalastina. Argumentovana cime? Mrznjom prema kupusu,
Opet ponavljam posto neki ne citaju nije u pitanju ljubav i ostrascenost vec realne cinjenice.A ovo "Opet gomila budalastina" ti je tako jak argument da ne mogu da ti opisem.
Citat: Bez brige gospodo i dalje ce isti ti Kubanci dizati i odrzavati servere za vas.
A koje servere.Aj mi navedi neki linux server koji se koristi tamo gde su mission critical operacije.Ja mogu da ti navedem bar 4 situacije gde je linux server upotrebljiv
1.Web hosting
2.Fajl server
3.Print server
4.Da izigrava mali PDC sa Sambom
I sta sad.Sve su to jeftina resenja za koja ne bi imalo smisla kupovati Windows jer ovo radi kako tako.Kakvi Kubanci takvi i serveri:)Jednostavno Linux zajednica i njegovi developeri moraju da shvate da se velik ne postaje samo recima i ideologijom.
[ neetzach @ 18.06.2005. 12:28 ] @
A ja kazem:
/usr/src/linux-2.4.26/arch/i386/kernel/setup.c
Linija 3194:
Code: /**** FIX-HPA: DOES THIS REALLY BELONG HERE? ****/
Usput, to i nije jedini takav komentar, probaj:
Code:
$ grep -ir "belong here" /usr/src/linux*
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 12:31 ] @
Citat: RidiK: Nemogu da shvatim odakle ovilika mrža prema Linux-u?
Rovare po Internetu, tražeći članke protiv Linuxa, tipa: "Linux is for loosers", "Linux users are ugly", ne bi li sebe uvjerili da je Linux s*****.
I ta kupusara je toliko s*****, pa se MS sav dade u kampanje protiv Linuxa.
Ma da.
[ Walker @ 18.06.2005. 12:35 ] @
Johne da li ti znas koliko je ideologija opasno oruzje primenjeno na velike mase ,protiv toga se mora boriti dok je jos bezazleno i u pocetnom obliku.
[ Palma @ 18.06.2005. 12:39 ] @
Citat: Not now, John!: Rovare po Internetu, tražeći članke protiv Linuxa, tipa: "Linux is for loosers", "Linux users are ugly", ne bi li sebe uvjerili da je Linux s*****.
Pre će biti da vi trolujete ovde da bi ste uverili sebe da je Windows s*****. 
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 12:45 ] @
Citat: Palma: Pre će biti da vi trolujete ovde da bi ste uverili sebe da je Windows s*****. :D
Ne, nego 10-to godišnje iskustvo rada na Win mi govori da je Win s*****. Ne treba mi nikakvo uvjeravanje u vidu članaka sa Interneta da je Linux bolji ili lošiji od Win.
[ Walker @ 18.06.2005. 12:51 ] @
Ok a sta bi bilo kad bi ti neko povadio sve vaznije programe tipa ,apache,proftpd,bind..oduzeo podrsku za routing ,nfs,nis,i ostavio ti samo sistem sa par programa i tcp/ip podrskom ,a da ostale programe skida sa neta i dodajes ih kasnije,da li bi ti onda linux izgledao mocniji u odnosu na winxp posto verujem da ga sa njime uporedjujes,ne verujem da bi.A ako ti je s***** win sto si radio 10 god na njemu,da ti nisi malo sado mazo??
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 13:52 GMT+1]
[ degojs @ 18.06.2005. 12:52 ] @
Citat: Ne, nego 10-to godišnje iskustvo rada na Win mi govori da je Win s*****. Ne treba mi nikakvo uvjeravanje da je Linux bolji ili lošiji od Win.
Mogao si da igraš igrice i duže od toga.. doduše, ne na Linuxu.
Tamo samo alati za hakere :)
[ degojs @ 18.06.2005. 12:54 ] @
Citat: .A ako ti je s***** win sto si radio 10 god na njemu,da ti nisi malo sado mazo??
Pa igrao igrice čovek. I onda kao, pfff.. nema ovde ništa za hakera poput mene.. :) A Linux je i onda i sada bio još veće s*****, pa eto, 10 godina robija čovek na Windowsu. Samo da je bilo makar 2-3 igrice, ali dobre, prešao bi odavno..
Doduše, čudno je da se za 10 godina nije zapitao kojim alatima se to prave te igrice..
Čim pokušaju nešto "ozbiljno" na Windowsu, odmah ih stefi BSOD, ali kad igrice igraju (koje su obično mnogo zahtevnije) onda nema problema, radi Windows :)
[ Walker @ 18.06.2005. 13:18 ] @
Mmmm da BSOD.A tamo na Kubi bude sigsew i wicked dodjaj.Bar se ima smisla za humor.
"Gde su mladi tu je i shala"
seljak sa Zlatibora
[ RidiK @ 18.06.2005. 13:28 ] @
Da besplatni programi na windowsu, dobra fora ako spominješ Internet Explorer i tako slične programčiće koji nemaju veze sa vezom i koju su pisani čisto onako da ih kao ima a u stvari ničemu nesluže. U poređenju sa jednom linux distribucijom koja ima oko 2600 programa, mislim da nije dobro da pričamo na ovu temu.
Bilo bi bolje da pogledate bisere od izjava koje su dali zvaničnici M$ svaki put kad su govorili o Linuxu nego što tražite nešto protiv Linuxu pa ćete videte da nemaju veze sa vezom i da su izjave toliko glupe da svaki ko se malo razume u ovu proglematiku "win vs lin" vidi da samo lupaju gluposti.
A što se tiče prelaska izvesnog gospodina uiz gentoo linuxa u M$, pročitate izjavu koju je dao navedeni gospodin i neki zvaničnici M$ pa ćete videte da su oni njemu prišli i kukali i moliki da pređe kod njih tako da čove na kraju nije mogo da kaže ne.
A Longorh ličiće više na linux nego što možete da zamislite, a svetlosne brzina ovog bika će biti velika noramalno uz podršku linux koja će biti ugrađena u njemu od strane navedenog gospodina Daniel Robbins iz gentoo LInux-a
[ Walker @ 18.06.2005. 13:37 ] @
Citat: Da besplatni programi na windowsu, dobra fora ako spominješ Internet Explorer i tako slične programčiće koji nemaju veze sa vezom i koju su pisani čisto onako da ih kao ima a u stvari ničemu nesluže. U poređenju sa jednom linux distribucijom koja ima oko 2600 programa, mislim da nije dobro da pričamo na ovu temu.
Bilo bi bolje da pogledate bisere od izjava koje su dali zvaničnici M$ svaki put kad su govorili o Linuxu nego što tražite nešto protiv Linuxu pa ćete videte da nemaju veze sa vezom i da su izjave toliko glupe da svaki ko se malo razume u ovu proglematiku "win vs lin" vidi da samo lupaju gluposti.
A što se tiče prelaska izvesnog gospodina uiz gentoo linuxa u M$, pročitate izjavu koju je dao navedeni gospodin i neki zvaničnici M$ pa ćete videte da su oni njemu prišli i kukali i moliki da pređe kod njih tako da čove na kraju nije mogo da kaže ne.
A Longorh ličiće više na linux nego što možete da zamislite, a svetlosne brzina ovog bika će biti velika noramalno uz podršku linux koja će biti ugrađena u njemu od strane navedenog gospodina Daniel Robbins iz gentoo LInux-a
Ti ocigledno nemas pojma o cemu pricas tako da sa tobom vise necu da diskutujem jer si neozbiljan.I ako bih dodao nesto ispod ovog opet bih diskutovao pa bih zajebo samog sebe.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 14:44 GMT+1]
[ Palma @ 18.06.2005. 13:42 ] @
Sinovac, bukvar u šake, pa tek onda advokatisanje.
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 13:46 ] @
Citat: Walker: A ako ti je s***** win sto si radio 10 god na njemu
Sve što i sad, samo što sam za Linux čuo prije 3-4 godine.
Citat: degojs: Pa igrao igrice čovek
Nisam igrao igrice bar 8 od tih 10 godina, iako mi je Supaplex ostala u lijepom sjećanju. Pogrešna pretpostavka. Probaj ponovo.
[ RidiK @ 18.06.2005. 13:49 ] @
Ma viste mi svi stručnjaci i eksperti, koliko i moja baba.
Ali bez obzira šta vi pisali i koliko veličali windows, činjenica je da se u ovoj godini broj korisnika linux utrostručio, činjenica je du polako sve firme uvode linux na svoj računare i činjenica je da će window za nekoliko godina biti samo ružna uspomena u ovoj zemlji da da će ga samo koristite neke državne firme kao i šačica ljudi kao što ste vi.
Tako da kada budete u manjini onda ću da vidim šta ćete da kažete na ovu temu.
Tako da sam sada još uverenij da nisam pogrešio kada sam instalirao linux i nadam se du ću uspeti da ga savladam uskoro kako bi u potpunosti moga da pređem na ovaj OS i u potpunosti izacim windows.
[Ovu poruku je menjao RidiK dana 18.06.2005. u 14:53 GMT+1]
[ Walker @ 18.06.2005. 13:51 ] @
Citat: Sve što i sad, samo što sam za Linux čuo prije 3-4 godine.
Znaci da isto to mozes i na Windowsu ali neces ,jer vise volis Linux ,e to je ono sto ja pricam ,nije realnost vec ideologija potkovana emocijama.
[ Palma @ 18.06.2005. 13:52 ] @
Sinovac, mnogi su istupili zube tvrdeći to isto još pre desetak godina.
Nego opet sveže registrovani član i odma' na Advocacy. 
[ Walker @ 18.06.2005. 13:57 ] @
Citat: RidiK: Ma viste mi svi stručnjaci i eksperti, koliko i moja baba.
.
Ok necemo vise da se igramo u tvom pesku, ali nemoj ni ti u nasem
Citat: Ali bez obzira šta vi pisali i koliko veličali windows, činjenica je da se u ovoj godini broj korisnika linux utrostručio,
Mhm ok kako ti kazes.OMG da ne radis ti mozda na RTS-u?
Citat: polako sve firme uvode linux na svoj računare
koje firme i gde ,sinko daj imena!
Citat: činjenica je da će window za nekoliko godina biti samo ružna uspomena u ovoj zemlji da da đe ga samo koristite neke državne firme kao i šačica ljudi kao što ste vi
Hehe kako ti imas analiticke sposobnosti.Degoooojs opet ono 'poznato je da..'!!!
Hm opet sam diskutovao sam njim ,znaci zajebo sam se. UUUhuuugrhrh!!!!.Sta cu bilo je jace od mene.;((
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 15:02 GMT+1]
[ Walker @ 18.06.2005. 14:00 ] @
Citat: Palma:
Nego opet sveže registrovani član i odma' na Advocacy. ;)
Nema zime za ovu zemlju ,omladina poletna,ambiciozna..Jos da nauci nesto i pogodak-mala Holandija!
[ RidiK @ 18.06.2005. 14:11 ] @
Pa dobro ostavićemo vas da uživate u vašem virtuelnom svetu i virtuelnoj stvarnosti, da je sve lepo da je windows nabolji i ništa nas drugo ne zanima i baš nam je lepo, zar ne?
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2005. 14:14 ] @
Ridik, a gde ti radis i koliko dugo? :-)
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 14:15 ] @
Citat: Walker: Znaci da isto to mozes i na Windowsu ali neces ,jer vise volis Linux ,e to je ono sto ja pricam ,nije realnost vec ideologija potkovana emocijama.
Da, svako ko koristi Linux je zatrovan ideologijom, a svako ko koristi Windows je trezveni racionalista. Toliko o predrasudama...
[ Walker @ 18.06.2005. 14:17 ] @
Jesi ti decko malo procitao pravila ovog foruma a?
Ocigledno nisi.
Evo da ti pomognem
Citat: - Potrudite se da vaše argumente u diskusiji potkrepite odgovarajućim dokazima (autoritativnim izvorima, rezultatima testiranja, referencama i sl.). Trudite se da kad god je to moguće koristite nezavisne izvore. Ako već iznosite vaše subjektivne argumente, zapitajte se da li ste baš Vi kompetentni da dajete takve ocene.
Sta ti jos nije jasno.I molim te predji na neki drugi forum.Spamovanje i nije neki nacin da se nauci nesto iz diskusije.
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 14:19 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ridik, a gde ti radis i koliko dugo? 
@ RidiK: He he. Sad Ivan poteže svoje glavne adute. "Gdje radiš.", "Koliko zarađuješ" i sl. Pošto on radi u velikoj firmi i upoznat je sa "market shareom" i ko zna kakvim još opasnim izrazima, on je glavni autoritet... Nemoj da se kačiš s njim.
Šala mala na tvoj račun, Ivane. 
[ Walker @ 18.06.2005. 14:21 ] @
Citat: Not now, John!: Da, svako ko koristi Linux je zatrovan ideologijom, a svako ko koristi Windows je trezveni racionalista. Toliko o predrasudama...
Drugar nemoj da se ljutis i da mi stavljas reci u usta.Ali samim svojim cinom prelaska na "Linux-na kom mozes sve kao i na Windowsu" si se izjasnio kao covek sa predrasudama
prema odredjenom proizvodu tj. Windowsu.Znaci mozes isto ali neces.A zasto?Jer ti se nesvidja big bad MS i njegovi pendzeri.
ps;ovo je ispravljeni deo "Ali samim svojim cinom prelaskom" kako se John ne bi hvatao za svaku slucajnu gresku napravljenu u brzini pri kucanju.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 15:46 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2005. 14:26 ] @
Citat: @ RidiK: He he. Sad Ivan poteže svoje glavne adute. "Gdje radiš.", "Koliko zarađuješ" i sl. Pošto on radi u velikoj firmi i upoznat je sa "market shareom" i ko zna kakvim još opasnim izrazima, on je glavni autoritet... Nemoj da se kačiš s njim.
Prvo nisam uopste pitao koliko neko zaradjuje - sasvim interna stvar i to je neukusno pitati.
A za ostalo, valjda Ventura jednom to rece, da se napravi popis bilo bi interesantno videti korelacije - mislim da je cak spisak bio i duzi, naravno da nije isto ako razgovara neko sa 0 dana iskustva u industriji, neko sa 5 i neko sa 10 godina iskustva u IT industriji.
Posto sam primetio tendenciju da i Linux zaljubljenici posle nekoliko godina industry-grade IT iskustva obicno ili prestanu da ga isticu kao nesto bolje u odnosu na bilo sta drugo... skapiraju da je prosecan OS koji moze da radi sve uz odredjene (srednje do velike) napore - i ni u cemu nije najbolji.
Ili jednostavno predju na Solaris, BSD / MacOS i slicne ozbiljnije sisteme ako im treba dobro skaliranje ili jako dobar desktop Unix ;-)
Ima ih dosta i na ovom forumu ;-) Primeti da namerno nisam pomenuo Windows NT jer postoji ocigledan problem nekih ljudi da prihvate da je NT vrlo ozbiljan i jako dobro projektovan OS koji ima svoju namenu u kojoj je definitivno #1.
Tj. jednostavno ga ne vole. Al to je komercijalni proizvod, koji za svoju cenu daje nesto sto ocigledno vecina industrije ceni.
[ Walker @ 18.06.2005. 14:32 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Al to je komercijalni proizvod, koji za svoju cenu daje nesto sto ocigledno vecina industrije ceni.
E to je ono sto linuxovci nece da prihvate i da shvate.
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 14:35 ] @
Citat: Walker: Drugar nemoj da se ljutis i da mi stavljas reci u usta. Ali samim svojim cinom prelaskom na Linux-na kom mozes sve kao i na Windowsu si se izjasnio kao covek sa predrasudama
prema odredjenom proizvodu tj. Windowsu.Znaci mozes isto ali neces.A zasto?Jer ti se nesvidja big bad MS i njegovi pendzeri.
Ko kome stavlja riječi u usta? Na osnovu moje tvrdnje da sam 10 godina koristio Win i prije 3-4 godine probao Lin i nastavio ga koristiti ti si zaključio da je to iz ideoloških razloga?
Koristio sam Win (bar) 10 godina. Prije 3-4 godine sam čuo za Linux i odlučio da ga probam. Pokazao se mnogo stabilniji, nisam morao da razmišljam o virusima, nisu mi se javljale nepredvidive greške, koje jedino možeš riješiti reinstaliranjem OS-a, mnoge poslove sam obavljao jednostavnije i brže nego na Win itd. i odlučio sam se za Lin. Nema to veze sa ideologijom.
Obrati pažnju na ono što si ti rekao, a ja podvukao.
(Neka sam i to dočekao da jedan iz Win tabora kaže da se na Lin može uraditi sve što i na Win.  )
Razlika je u tome što je Win mnogo skuplji.
[ Walker @ 18.06.2005. 14:41 ] @
Citat: Not now, John!:
Obrati pažnju na ono što si ti rekao, a ja podvukao.
(Neka sam i to dočekao da jedan iz Win tabora kaže da se na Lin može uraditi sve što i na Lin. ;) )
Razlika je u tome što je Win mnogo skuplji.
O brother;(!Ako si primetio to je pozajmljena fraza is jednog od prethodnih postova konkretno ovog-
Citat:
" Walker: A ako ti je s***** win sto si radio 10 god na njemu
Sve što i sad, samo što sam za Linux čuo prije 3-4 godine.
a nisam ja rekao da se sve moze isto na Linuxu kao i na Windowsu to si ti rekao u svojim od jednih prethodnih postova,ako sam trebao da stavljam znake navoda na ove reci gore
"Linux-na kom mozes sve kao i na Windowsu" onda izvini moja greska ,ali ako cemo da se hvatamo za red reci u recenici ima ovde mnogo vise postova od mojih na kojima se to moze uraditi.A to odakle sam ja zakljucio nije samo to sto si napisao tu recenicu da si bio 10 god na Winu pa si presao na Lin pre 3-4 god jer ako iz ovog gore posta se ne moze zakljucuti da tebi linux radi sve sto i win a prema tome i obrnuto onda stvarno ne znam sta si pokusao;))
Prema tome ovaj dribling na malom prostoru ti nece proci ;))
[ Walker @ 18.06.2005. 15:00 ] @
@John
I ne ne moze se sve na linuxu sto se moze na winu ,na winu se moze mnogo vise.Samo je pitanje da li ti treba desktop ili serverska verzija.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 18.06.2005. u 16:02 GMT+1]
[ Not now, John! @ 18.06.2005. 15:02 ] @
Citat: Walker: I ne ne moze se sve na linuxu sto se moze na winu ,na winu se moze mnogo vise.
Da, izgubiti živce... 
[ Walker @ 18.06.2005. 15:04 ] @
Citat: Da, izgubiti živce...
Na cemu na Linuxu?
To da svakako.
Ali ako je tebi rad na winu kidanje zivaca brate ti smisli neki laksi koncept rada na operativnim sistemima.BTW vidim i svi ostali koji rade ali pazi rade (ne zezanje)na winu pogubise zivce.
PS:Ako ce diskusija da nastavi ovim tokom tipa"meni je linux pokidao sve zivce"ili "meni je windows pokidao zivce" mislim da ne vredi diskutovati vise.
[ markom @ 18.06.2005. 15:20 ] @
Na Advocacy (cast izuzecima), odavno ne moze da se diskutuje Linux vs. Windows... Indijanci ubise sve argumente...
Marko.
[ neetzach @ 18.06.2005. 15:23 ] @
Zar nije vreme za malo radikalnije mere?
Meni se licno svidela ona inicijativa da svako kaze sta mu se ne svidja kod OS-a koji zastupa. Ali to nije zazivelo... Ovo sada prelazi vec u bljuvotine.
[ degojs @ 18.06.2005. 15:24 ] @
Pazi, Windows mu pokidao živce :)))) A Linux, pa šta je tu reći onda??
E ovo je provala..
[ Genbox @ 18.06.2005. 15:41 ] @
Pa tako lepo reci da nemas zivce i znanje za ozbiljnije koriscenje Linux-a, mesto price kako smo nesrecni, zatrovani pogresnom ideologijom slobodnog softvera, svoju energiju usmeri na nesto konstruktivno, posto cinjenice sa kojima se bavis u nekoliko prethodnih odgovora, u meni bude mnogo vece zadovoljstvo u daljem radu na *nix sistemima. Linux je samo moj izbor, ciju ideju branim, i u cijem radu uzivam, kao sto je vas izbor M$ filozofija. kraj price, kraj flejma.
[ MatrixxX @ 18.06.2005. 16:11 ] @
Ajd malo i ja da se umešam
U mojoj firmi koristim 2 XP(uredno licencirane) računaljke, sve ostale su Linux
1)Prva XP služi u kombinaciji sa Tajima Maestro embroidery softverom, jer (za sada) ne postoji ekvivalent tog softvera za Linux.
2)Druga XP računaljka je laptop sa preinstaliranim XP-om, mada sam uredno tražio od prodavca da ga likvidira odatle, i proporcionalno smanji cenu..nije hteo, ne znam zašto
SVE OSTALE svakodnevne poslove u firmi(praćenje proizvodnje, upotreba OOorga, ORACLE-a za Linux kao baze podataka, administrativni poslovi, itd) radimo u Linuxu.
Zaključak:
Od obe platforme treba koristiti ono najbolje..samo što je toga vrlo malo na Winu
[ littleboy @ 18.06.2005. 16:28 ] @
Degojs, da, ko je koristio windows u vrijeme Windowsa 95-98 tom su zivci pokidani, osim izuzetaka koje danas vidimo kao hard core psihopate i slicne koji na sve moguce nacine blate linux (citaj: unix hejt sigove i slicne stvari koji su ocigledan dokaz nestabilnog psihickog stanja), jer se boje istog..i koji su optereceni linuxom, da niste, ne biste se trudili toliko da dokazete nesto.. sve i jedna tema ovde je zavrsila diskusijom Linux vs. Windows.... a kad pogledate ko sudijeluje u tim diskusijama, uvjek su isti likovi, ne moram da ih imenujem.
[ degojs @ 18.06.2005. 17:02 ] @
Pa brate što nisi koristio Linux '95-98? :) To bi bilo super za živce: nema drajvera, nema igrica, pola stvari ne radi, nema office... Pa šta ima bre?????
A Windows NT?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.06.2005. u 18:15 GMT+1]
[ mkdsl @ 18.06.2005. 17:09 ] @
Citat: littleboy: ko je koristio windows u vrijeme Windowsa 95-98 tom su zivci pokidani...
Nemoj tako  . Polovina nas bi mozhda i dan danas bila kompjuterski nepismena, da nije bilo tog visoko-tehnicki opremljenog OS-a  . Bar su nas naterali da sami naucimo da formatiramo/reinstaliramo kad god negde zapne  .
Citat: degojs: Pa brate što nisi koristio Linux '95-98? 
Ja ga koristim od 97-e, pa? What's your point?
Advocacy je izgubio svaki smisao onog momenta kad se par ljudi povuklo sa njega, kao shto rekoh u jednoj prethodnoj temi - sad su popularni neki senzacionalistichki naslovi koji se kupe po netu, kojim windows korisnici pokushavaju na sve nachine da ispljuju OS koji je po njima - kupusara. Po njima, oni voze mercedese, a iz dosade ce da pljuju one shto voze Juga... Samo ovog "Juga" vozi sve vishe windows korisnika, a niko od sadashnjih "Jugista" ne vozi "mercedesa"  . A to je bolna tachka ovih par ljudi kojima je linux kupusara...
[ Sundance @ 18.06.2005. 17:10 ] @
Citat: Not now, John!: @ RidiK: He he. Sad Ivan poteže svoje glavne adute. "Gdje radiš.", "Koliko zarađuješ" i sl. Pošto on radi u velikoj firmi i upoznat je sa "market shareom" i ko zna kakvim još opasnim izrazima, on je glavni autoritet... Nemoj da se kačiš s njim.
Šala je sve što ti i preostaje, pročitaj prvi post u temi one IDC statistike i shvatit ćeš da su to hard fakti koje tvoj prijatelj kojeg braniš nikako ne može utuviti u svoju praznu glavu.
[ mkdsl @ 18.06.2005. 17:12 ] @
Citat: Sundance: U vrijeme win9x linux je bio sprdnja od OS-a. A ni danas nije daleko od toga.
U vreme win95 ti si imao koliko, 10 godina? Shta ti bre znash shta je sprdnja? Idi igraj se sa svojim virii codingom, dalje od toga necesh nikad ni maknuti...
[ Sundance @ 18.06.2005. 17:16 ] @
Citat: mkdsl: Ja ga koristim od 97-e, pa? What's your point?
Pa '97 je linux bio jedno 100 puta tehnički inferiorniji od recimo NT 4.0, danas je svega par puta, ali još uvijek jest.
Citat: Advocacy je izgubio svaki smisao onog momenta kad se par ljudi povuklo sa njega
A da, a reci nam što su se povukli? Nisu imali što pametno reći ili su su pokušali nešto pametno reći pa su ispali budaletine?
Citat: kao shto rekoh u jednoj prethodnoj temi - sad su popularni neki senzacionalistichki naslovi koji se kupe po netu, kojim windows korisnici pokushavaju na sve nachine da ispljuju OS koji je po njima - kupusara.
Još jednom pitam, da li je Theo de Raadt nedovoljno velik autoritet što se tiče softver inženjeringa na unix platformama?
Citat: Po njima, oni voze mercedese, a iz dosade ce da pljuju one shto voze Juga... Samo ovog "Juga" vozi sve vishe windows korisnika, a niko od sadashnjih "Jugista" ne vozi "mercedesa" :D.
Puste tlapnje i generalizacije i jesu sve što vam preostaje. Ukoliko nemaš konkretan argument i tebi je bolje da STFU.
[ degojs @ 18.06.2005. 17:18 ] @
Ali pazi kako kupusari prebacuju temu na Win vs Lin, ovo ono, a znamo svi da je de Raadt Windowsovac, kako da ne... :))))
[ Sundance @ 18.06.2005. 17:21 ] @
Citat: mkdsl: U vreme win95 ti si imao koliko, 10 godina? Shta ti bre znash shta je sprdnja?
Znam gdje je tehnički bio prije 10g, čisto sumnjam da bi išta shvatio da počnem objašnjavati, s obzirom na insuficijenciju logičko-kombinatornih mogućnosti koje si više puta demonstrirao na ovom forumu.
Citat: Idi igraj se sa svojim virii codingom, dalje od toga necesh nikad ni maknuti...
To mi je samo hobby, ali zanimljivo je da je kad iscrpiš sve argumente počneš vrijeđati sugovornike u nedostatku kvalitetnijeg materijala.
Bolji je i virii coding, nego cijeli život biti retardirani wannabe-admin koji ne zna blagog kurca o svom vlastitom OS-u, i kojeg po znanju pređe bilo tko tko za jedno popodne pročita jedan jedini obični tehnički papir.
Bilo koji prosječan virii koder zna više o OS internals nego bilo koji prosječan admin. Znam da je to nekima teško za shvatit, ali niste vi krivi što ste tako glupi.
[Ovu poruku je menjao Sundance dana 18.06.2005. u 18:21 GMT+1]
[ degojs @ 18.06.2005. 17:21 ] @
Citat: mkdsl: Ja ga koristim od 97-e, pa? What's your point?
Ma nema problema.. samo napred. Eno zombi je još pre godinu-dve imao Longhorn na svom kompu.. Samo napred, to je posao :)
[ Palma @ 18.06.2005. 17:22 ] @
Kolega, uz rizik da ispadnem nepristojan, moram da te pitam šta su to "tlapnje"?
[ markom @ 18.06.2005. 17:24 ] @
Prekinite vise sa vredjanjem. Ako nemate argumente, cutite. Vazi i za jedne i za druge.
Marko.
[ mkdsl @ 18.06.2005. 17:24 ] @
Citat: Sundance: A da, a reci nam što su se povukli? Nisu imali što pametno reći ili su su pokušali nešto pametno reći pa su ispali budaletine?
Povukli su se jer niko nije dokon kao vi da trazhi po netu temu kojom bi zapochinjao flejm. Pogledaj zadnjih 10 tema na advocacy pa reci. Nijednu nije zapocheo neki linuxovac... Ali zato je tu dezhurna ekipa...
Citat: Još jednom pitam, da li je Theo de Raadt nedovoljno velik autoritet što se tiče softver inženjeringa na unix platformama?
Od kad je Theo tebi autoritet? Zar ti nisi jedan od onih shto se zalazhe za to da je *nix softver djubre? GPL, bugovi, exploiti... Imam osecaj da ga ti cenish vishe od bilo koga... No opet, sve zarad zapochinjanja flejma...
Citat: Puste tlapnje i generalizacije i jesu sve što vam preostaje. Ukoliko nemaš konkretan argument i tebi je bolje da STFU.
Kad bi malo manje smarali sa windows-om na ovom advocacy-ju, mozhda bi i ostao da polemishem sa vama. Advocacy nije linux vs windows forum, vec "nove tehnologije, prednosti, mane...", kako sam ja zadnji put prochitao...
A mene cesh teshko STFU-ovati, treba ti jachi mentalni sklop od pukog "STFU"...
[ z@re @ 14.10.2005. 17:20 ] @
theo je mozda fanatik, ali ne onoliki koliki linux fanatici postoje. jer cinjenica je da je OpenBSD kod svjetlosnim godinama ispred linuxa, i da je BSD kernel nastao jos dok je linus pisao u gace i nije znao razliku izmedju istosmjerne i izmjenicne struje.
kakve greske u OpenBSD installeru? pa ovaj sistem je namjenjen kao besplatna alternativa serverskim UNIXima, i vrlo je kompliciran u odnosu na linux. osoba koja ima predispozicije da radi na njemu minimalno treba znat postavit geometriju diska i postavke mreze iz konzole, a procitao sam negdje (oprostite sad na "poznato je da" izjavi, ali stvarno nemogu pronaci link) da je takva instalacija zadrzana da bi se odbio odredjen broj korisnika koji bi mogli samo sebi sjebat kompjuter instalacijom OpenBSD-a zbog neznanja o inom OS-u. zar mislite da je kompletnom OpenBSD dev teamu problem napravit nekakav installer poput onoga sysinstall na FreeBSD-u, u najmanju ruku?
ne volim Microsoft radi njihove trzisne politike. to je moje objektivno misljenje, i mislim da su neki njihovi programi precijenjeni. pogotovo Office, jest da je i dalje najbolji, ali to se pokazuje najvise kroz neke naprednije metode integracije (DCOM/OLE), koje su na *nix sistemima i dalje nerazvijene. i mislim da te naprednije opcije su nepotrebne barem za 50% korisnika windowsa. windowsi i dalje imaju brze graficko sucelje, jer je od windowsa 95 / prvog NT-a, to graficko sucelje integrirano u sistem, i razvija se kao jedna od bitnijih stavki samog OS-a. na *nix-ima se vrti X11, koji je i dalje masovno kompliciran komad softwarea. X11 dolazi do prednosti na unixima koji su predvidjeni za nekakve graficke aplikacije (tipa IRIX). no medjutim, to su forkovi XFree86/XOrg, koji su radjeni za takve sisteme, a takve sisteme ne rade kompanije poput nekog Mandrakea, nego ih rade malo vece kompanije tipa SGI, Sun, IBM, HP...
ljudi jednostavno nisu svjesni koliko softwarea postoji pod windowsima. svaki dobar komad softwarea koji se vrti pod linuxom je portan i za windowse. imam jednog prijatelja koji radi svakodnevno pod linuxom i windowsima. kad naidje pod linuxom na neku stranicu s koje treba skinit nesto, a nema direktnog download linka, nadje u sourceu adresu i fino u konzolu pa wget. pod windowsima udje u notepad pa napravi <a href... i spremi u htm file, pa u explorer pa desni klik?! covjeku je bilo nejasno da je wget portovan i za windowse, i da ga se koristi isto ko pod linuxom. iz konzole.
opce priznato misljenje je da napredak linuxa koci odnos velikih HW vendora prema linuxu. kao ne zele dati specifikacije svog hadwarea, i ne zele pisati drivere za linux. da sam ja takva velika firma, nikad ne bi pisao driver za linux, jer moze driver bit perfektan, sto ne pobiva cinje nicu da je kernel pisan kaubojski i da moze bit velikih problema samo radi kernela. pa sutra na forumima - "zarin driver ne radi na linuxu!". to bi u nekom procentu stetilo renomeu moje velike firme.
veliku populaciju linux korisnika cine djecica kojima je napeto instalirati linux jer misle onda da su veliki hakeri i face u kvartu. a instalirat linux danas je klik klik klik do KDE-a ili GNOMEta. dakle svaka baba ga moze instalirat, pa se onda kurcit kako je linux ovo i ono. za sve takve bi ja napravio mali test : nek spuste sa neta bilo koji od tri BSD-a. ali samo base instalaciju + X11 server. pa nek onda rucno skidaju pakete i podesavaju si desktop. i to ne pkg_get kde_bla_bla-bla2...nego nek uzmu neki window manager, neki desktop manager, taskbar manager, nek sve pointegriraju u jedno, nek sami postave xdm, i nek onda sami naprave da se od boota sistema automatski dodje do funkcionalnog grafickog sucelja. eto stvari sta svaki normalan unixas zna napravit u 10 minuti.
ja koristim OpenBSD jer mi najvise lezi, volim sve rucno radit, sam sam postavio graficko sucelje kako mi pase kombinacijom par nezavisnih programa (inace mrzim KDE i GNOME)...i tek kad covjek uzme sistem od nule pa ga modificira po svom gustu vidi ogromnu razliku izmedju BSD-a i linuxa...a da ne govorim koliko mi kao programeru znaci standardiziranost BSD-a, naspram one kupusare...
i za kraj...apple ima najbolje rjesenje...unixoid, besplatni programi tipa openoffice, a nisi limitiran na nesto tipa GIMP. kume, ako ces photoshop plati pa se rugaj. i to sve skupa upakirano u genijalno graficko sucelje. jedva cekam kad ce za PC.
[ MladenIsakovic @ 14.10.2005. 21:31 ] @
Ovo je retka prilika gde bih se ja složio sa jednim Sundance-ovim stavom, a to je da je OpenBSD obična hrpa govana, uz dužno poštovanje svima koji ga koriste. Ovamo kažeš da je Linux loše podržan od HW vendora, pa onda hvališ OpenBSD koji je 300 puta lošije podržan od Linuxa  Ma daj.....
Citat: z@re: veliku populaciju linux korisnika cine djecica kojima je napeto instalirati linux jer misle onda da su veliki hakeri i face u kvartu. a instalirat linux danas je klik klik klik do KDE-a ili GNOMEta. dakle svaka baba ga moze instalirat, pa se onda kurcit kako je linux ovo i ono. za sve takve bi ja napravio mali test : nek spuste sa neta bilo koji od tri BSD-a. ali samo base instalaciju + X11 server. pa nek onda rucno skidaju pakete i podesavaju si desktop. i to ne pkg_get kde_bla_bla-bla2...nego nek uzmu neki window manager, neki desktop manager, taskbar manager, nek sve pointegriraju u jedno, nek sami postave xdm, i nek onda sami naprave da se od boota sistema automatski dodje do funkcionalnog grafickog sucelja. eto stvari sta svaki normalan unixas zna napravit u 10 minuti.
wow, tako si pametan, ti si naš idol 
E te glupe priče su ispričane stotinu puta, kako te samo ne mrzi da lupaš i trolluješ toliko? Da imaš uvida u populaciju Linux korisnika, bar paušalno, ne bi tako lupetao. Istina je da linux ne koriste samo entuzijasti, sve ga je više na desktop-ima. Mana je što jeste još uvek komplikovan za prosečnog desktop korisnika, mada i taj trend opada, a broj linux-korisnika iz godine u godinu raste (sada već 5.6%), a nisam baš siguran da je sa OpenBSD-jem takav slučaj. Jedino ako vam prosek izvadi ovaj PCBSD, koji zaista obećava.
[ MatrixxX @ 14.10.2005. 21:41 ] @
Citat: MladenIsakovic:
Jedino ako vam prosek izvadi ovaj PCBSD, koji zaista obećava.
Ama nisi shvatio uopšte..z-monkey-re je hteo da kaže da je neophodno biti inžinjer elektronike da bi uključio računar
Usput, ne znam koji WM z-monkey-re koristi, a evo samo za njega jedan lepi BSD+E17
[Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 14.10.2005. u 23:28 GMT+1]
[ Leftist @ 15.10.2005. 11:15 ] @
e17 je keva, steta sto je jos uvek (osetno) nestabilan... ali ispravice se i to : )
[ bojan_bozovic @ 15.10.2005. 12:42 ] @
Citat: “We’re not wanting to do anything with the BIOSes from Phoenix or any of the others,” he said. “We’re not asking them to do anything, any more than we’re asking Microsoft to do anything. These (companies) are evil. You can’t expect them to do anything just because you ask them to. Our goal is to escape from them.”
Koje je ovo ispiranje mozga! Bitno da imamo GNU BIOS za one koji su spremni da upropaste malo svoj hardver :(
Citat: “We need a free BIOS, because if we don’t control the BIOS we don’t control our computers,” said Richard Stallman, president of the Free Software Foundation,
Manijak! Uostalom, lepo se ovde vidi sta RMS radi: Ne bori se za OSS softver vec protiv proprietary softvera
Kao da bi bilo ikakve konkurencije na trzistu i ikakvog kvaliteta bez proprietary softvera...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 15.10.2005. u 13:55 GMT+1]
[ z@re @ 15.10.2005. 18:01 ] @
Citat: MladenIsakovic: Ovo je retka prilika gde bih se ja složio sa jednim Sundance-ovim stavom, a to je da je OpenBSD obična hrpa govana, uz dužno poštovanje svima koji ga koriste. Ovamo kažeš da je Linux loše podržan od HW vendora, pa onda hvališ OpenBSD koji je 300 puta lošije podržan od Linuxa :) Ma daj.....
wow, tako si pametan, ti si naš idol :)
E te glupe priče su ispričane stotinu puta, kako te samo ne mrzi da lupaš i trolluješ toliko? Da imaš uvida u populaciju Linux korisnika, bar paušalno, ne bi tako lupetao. Istina je da linux ne koriste samo entuzijasti, sve ga je više na desktop-ima. Mana je što jeste još uvek komplikovan za prosečnog desktop korisnika, mada i taj trend opada, a broj linux-korisnika iz godine u godinu raste (sada već 5.6%), a nisam baš siguran da je sa OpenBSD-jem takav slučaj. Jedino ako vam prosek izvadi ovaj PCBSD, koji zaista obećava.
broj OpenBSD korisnika je mali, jer to nije sistem za siroku uporabu. ja imam uvid u populaciju Linux korisnika. s jedne strane imam ljude koji linux profesionalno koriste za developing svojih serverskih aplikacija, a s druge strane imam ljude koji misle ako udare configure/make da su programeri, i koji govore ono "opensource ti je zakon, ako nesto ne sljaka mozes uvijek promjenit kod"...hmm daaa. da se odma ovaj moj post ne proziva kao trollovanje, uvidio bi poantu...koja je zasnovana na tome da su BSD sistemi puno bolje i kvalitetnije napravljeni od Linuxa, i da se puno manje bugova nalazi u kernelu i bla bla bla...a sta se tice hardware-a, pa zasto bi neki proizvodjac grafickih kartica radio drivere za sistem koji je namjenjen za research/development/server kao OpenBSD? a za te namjene...pogledaj samo kvalitetu drivera za mrezne stvari, i implementacije mreznih protokola u BSD sistemima, naspram Linuxu. i jos da napomenem da BSD-sound koji se dize u kernelu je puno bolje rjesenje nego razni sound serveri pod Linuxom.
MatrixxX : ne treba bit ing. da bi ukljucio kompjuter. samo ako ces se kurcit kako tvoj WM je ljepsi i bolji od Windowsa i ko zna cega, onda barem budi u stanju ga rucno instalirat i rucno konfigurirat. mrzi me da to radim, ali malo pregledaj postove linux "klana" po advocacyu...neki ne znaju razliku izmedju glibc-a i gcc-a, pucaju gluposti tipa da se disk quote ne mogu namjestiti pod windowsima a mogu pod linuxom...itd. ako se bas kunes u kvalitet svog sistema, onda barem znaj kako on radi malo dublje od onoga sta prikazuje na ekranu. i zato barem windows klan ima prednost ovdje...oni barem znaju odredjene stvari oko Windowsa, za razliku od nekih linuxasa koji samo pucaju pizdarije, tipa ovo ne moze pod windowsima, pa ih demantiraju, pa ih onda nigdje dok se ne promjeni tema.
[ MatrixxX @ 15.10.2005. 21:45 ] @
Citat: z@re:
MatrixxX : ne treba bit ing. da bi ukljucio kompjuter. samo ako ces se kurcit kako tvoj WM je ljepsi i bolji od Windowsa i ko zna cega, onda barem budi u stanju ga rucno instalirat i rucno konfigurirat.
Jel ? es ti čuo da je prirodni kreč najzdraviji? jel kupuješ kreč u kamenu, pa ugasiš u drvenom koritu, pa sačekaš da odleži jedno mesec dana, pa procediš kroz najlon čarapu, pa..ili odeš i kupiš u farbari?
Citat:
mrzi me da to radim, ali malo pregledaj postove linux "klana" po advocacyu...neki ne znaju razliku izmedju glibc-a i gcc-a
Hehe..ovo neodoljivo podseća na Bojana Božovića.. 
[ z@re @ 17.10.2005. 21:50 ] @
Citat: MatrixxX
Jel ? es ti čuo da je prirodni kreč najzdraviji? jel kupuješ kreč u kamenu, pa ugasiš u drvenom koritu, pa sačekaš da odleži jedno mesec dana, pa procediš kroz najlon čarapu, pa..ili odeš i kupiš u farbari?
ako ja znam dovoljno o krecu, i sa malo utrosenog vremena mogu napraviti "kucni krec" koji ce na bas mom specificnom zidu izgledati onako kako ja zelim, onda zasto ne. primjeti da krec iz farbare je u ovoj metafori besplatan, kao i sastojci za "kucni krec". jedina je razlika sto utrosis malo slobodnog vremena, da bi dobio ono sta zelis, a sta mozda nema u industrijskoj ponudi, jer jbg. ne mogu ni oni mislit na prohtjeve i zelje bas svih 5 milijardi dusa na ovom plavom planetu.
[ MatrixxX @ 17.10.2005. 23:14 ] @
Citat: z@re: ako ja znam dovoljno o krecu, i sa malo utrosenog vremena mogu napraviti "kucni krec" koji ce na bas mom specificnom zidu izgledati onako kako ja zelim, onda zasto ne.
Tu sam te ček'o!
Razlika između BSD-a i Linux-a je:
1) u broju onih koji su voljni da petljaju sa "sopstvenim krečom"
2) u broju onih koji su uspeli da ispetljaju upotrebljiv rezultat..ili..kvantitet ne mora da podrazumeva kvalitet, ali ipak podrazumeva uzdahe
[ Apatrid @ 18.10.2005. 01:16 ] @
Citat: MatrixxX: Tu sam te ček'o! ;)
Čuj, iste te argumente nama, da ih tako nazovem, "Windows klan" na ovom mjestu može da poturi. Bez ostatka.
Opet si na Linux-u, zar ne?
[ z@re @ 18.10.2005. 01:30 ] @
Citat: MatrixxX: Tu sam te ček'o! ;)
Razlika između BSD-a i Linux-a je:
1) u broju onih koji su voljni da petljaju sa "sopstvenim krečom"
2) u broju onih koji su uspeli da ispetljaju upotrebljiv rezultat..ili..kvantitet ne mora da podrazumeva kvalitet, ali ipak podrazumeva uzdahe ;)
a ko kaze da mozes samo raditi "sopstveni krec" sa Linuxom? i sigurno da je broj ljudi koji petljaju pod Linuxom veci od onoga koji petljaju sa BSD-om, ali to ne govori da je petljanje po BSD-u teze. naprotiv! BSD je standardiziraniji od Linuxa, base system je manji, i generalno je prihvatljiviji za development/research, sta bi reklo da je bolji za petljanje. ali razlika je u tome da, recimo, novi FreeBSD kernel ne treba rekompajlirat da bi se ukljucile neke napredne opcije...eventualno neke koje su u "experimentalnoj" fazi, pa su po defaultu iskljucene. i to je direktan efekt na onaj omjer izmedju BSD/Linux "hackera", jer BSD sistem je dovoljan i OOTB, dok kod Linuxa to bas i nije (ovdje bi mogao upast onaj komad - ova distribucija ovo/ova distribucija ono) :).
[ MatrixxX @ 20.10.2005. 00:17 ] @
Citat: Apatrid:
Čuj, iste te argumente nama, da ih tako nazovem, "Windows klan" na ovom mjestu može da poturi. Bez ostatka.
Ipak ima jedan "ostatak"..95% wintendo korisnika treba hapsiti zbog piratskih kopija
Mislim..ako sada opet krene salva, biće nesumnjivo koga treba u kavez
Citat:
Opet si na Linux-u, zar ne?
Ovo nisam baš razumeo..?
Jesam trenutno na Linuxu, upravo radim upgrade sa 9.3 na 10(SUSE) na ovoj mašini na kojoj kuckam
Citat: z@re: jer BSD sistem je dovoljan i OOTB, dok kod Linuxa to bas i nije (ovdje bi mogao upast onaj komad - ova distribucija ovo/ova distribucija ono)  .
Može, nema problema..NetBSD, OpenBSD, FreeBSD, DragonFlyBSD, DesktopBSD, PCBSD..jesam li zaboravio neku?

[ Apatrid @ 20.10.2005. 16:03 ] @
Citat: MatrixxX: Ovo nisam baš razumeo..?
Poenta moje poruke je bila da mi se cini da je strasno nezahvalno napadati BSD, a sa stanovista Linux superiornosti.
Takodje je i suludarija postavljati BSD kao etalon "Sistema" ("s" veliko) za koji "treba neko znanje" jedom korisniku LFS, naprimjer. Ja sto se pitam, sva ekipa koja izidje na kraj sa Slack-om i Gentoo (da ne ulazim u ostale distribucije), mogla bi to da ucini sa FreeBSD i OpenBSD, da se ogranicim na BSD-ove koje sam probao. Bez ostatka. FreeBSD je meni barabar sa Debian-om, sto se donje crte zahtjevanog znanja, a za svakog korisnika, tice.
Linux ima brojniju i raznolikiju zajednicu od BSD-a, ali tamo jako mnogo ekipe ima koja nikakvih problema sa prelaskom na BSD imala ne bi. Ja prvi mislim da je postojanje BSD-a veoma dobra stvar, da ga nema, valjalo bi ga izmisliti.
Nadati se da cemo skorih dana docekati Hurd, da i jedan i drugi monolitni kernel ispratimo u istoriju. U medjuvremenu, valjace nam oba.
[ MatrixxX @ 20.10.2005. 18:28 ] @
Citat: Apatrid:
Poenta moje poruke je bila da mi se cini da je strasno nezahvalno napadati BSD, a sa stanovista Linux superiornosti.
Uh..nisam dobro shvaćeT, očigledno..
Nisam "napadao" BSD, naprotiv..samo mi malo smeta insistiranje na mazohističkom pristupu tipa "ko nikada nije nešto ručno iskompajlirao, mora da je extra glup"
Za ostatak poruke, 100% si upravu
[ Ivan Dimkovic @ 20.10.2005. 18:58 ] @
Citat:
Nadati se da cemo skorih dana docekati Hurd, da i jedan i drugi monolitni kernel ispratimo u istoriju. U medjuvremenu, valjace nam oba.
Mislim da vec neki koji su cekali Hurd poceli umirati od starosti ;-)
[ MatrixxX @ 20.10.2005. 19:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Mislim da vec neki koji su cekali Hurd poceli umirati od starosti ;-)
Ko prerano umre, džabe se i rodio.. 
[ Apatrid @ 20.10.2005. 19:23 ] @
:)
A i ja nijesam baš u cvijetu mladosti, a?
Čudnovati su putevi Gospodnji, Ivane:
Microsoft: No Near-Term Plans to Seek Open-Source Licensing
[Ovu poruku je menjao Apatrid dana 20.10.2005. u 20:24 GMT+1]
[ MatrixxX @ 20.10.2005. 22:05 ] @
"The whole point of releasing these licenses rather than attaching them to programs was to solicit comment"
Sasvim u skladu sa M$ politikom da ne pravi softver, nego uzima pare..
[ mulaz @ 20.10.2005. 23:21 ] @
Citat: z@re:
veliku populaciju linux korisnika cine djecica kojima je napeto instalirati linux jer misle onda da su veliki hakeri i face u kvartu. a instalirat linux danas je klik klik klik do KDE-a ili GNOMEta. dakle svaka baba ga moze instalirat, pa se onda kurcit kako je linux ovo i ono. za sve takve bi ja napravio mali test : nek spuste sa neta bilo koji od tri BSD-a. ali samo base instalaciju + X11 server. pa nek onda rucno skidaju pakete i podesavaju si desktop. i to ne pkg_get kde_bla_bla-bla2...nego nek uzmu neki window manager, neki desktop manager, taskbar manager, nek sve pointegriraju u jedno, nek sami postave xdm, i nek onda sami naprave da se od boota sistema automatski dodje do funkcionalnog grafickog sucelja. eto stvari sta svaki normalan unixas zna napravit u 10 minuti.
to ne vazi bas za sve linux distribuije.. ako uzmes FC, mandrivu, suse, ... onda jeste tako.. klik klik.. ukucaj passwrod.. klik klik klik... i imas sistem
e sad.. na gentoo ili debianu nisam nikad radio, ali zato vozim slack vec dve godine..
ima install program, ali zato pre toga treba rucno sa fdiskom napraviti particije.. gde otpada odmah 50% script-kiddyja. (hmm.. u slackbooku sve lepo pise.. al 'ko j**e slackbook kad mo svi 'akeri').
sistem se instalira.. sta sad? startx? hm.. nesto radi.. neki error.. ajmo rucno da editujemo /etc/X11/xorg.conf .. neki graficki editor conf fajlova? gde? nema :) lepo vi i kuckaj. .. sta jos treba zvuk.. alsa.. gd je to? ajmo pogledajmo malo po kernelu... opet kuckaj... sto nebi samo downloudovali neki vec iskompajliran kernel? hm.. mozda zato sto jih ni nema.. bar ne takivih koji bi bili za sve nase potrebe.. znaci rucno rekompajl.. onda opet rucno edituj lilo.conf..
neces kde nego nesto malo brze.. recimo fluxbox.. oces da tarujes nesto.. gde je ono.. desni klik i tar-gzip this? nema.. ajmo na citanje man tar i man gzip/bzip2 :) da ne pocnem jos o apache+php+mysql.. mogli bi tamo do sutra..
po samom stilu rada se slack i obsd ne razlikuju bas puno.. i u jednom i u drugo treba prvo malo citati pa nesto malo uraditi.. pa opet citati pa jos malo citati.. i malo nesto uraditi.. :)
al za obicnog usera.. jos uvek je dobro da je sve napravljeno na point-and-click interfejsima, gde je sve vec ubaceno u sistem. Sto bi se neki Johnny zaj***vao sa nekim tamo conf fajlovima.. kad moze samo da klikne na neku opciju u nekom meniju.
neki volimo sve rucno da radimo.. a drugi.. vise-manje vole samo da klikcu.. nije ni linux bas i nesto za desktop korisnike.. al je jos uvek bolji od bsd varianti. (nisam siguran jeino za pc-bsd.. ali za obsd to sigurno vazi)
[ MatrixxX @ 21.10.2005. 00:07 ] @
Citat: mulaz
e sad.. na gentoo ili debianu nisam nikad radio, ali zato vozim slack vec dve godine..
ima install program, ali zato pre toga treba rucno sa fdiskom napraviti particije..
Eh..ne znaš ti šta je muka
Sećam se pre 10-ak godina, Slack 3.0, kernel 1.2.nešto, moj prvi Linux, boot-disketa, kada dođeš do fdisk-a, završio si veći deo posla.. skakao sam do plafona od sreće, kada sam uspeo da nateram modem (14.400, ISA) da proradi
Nekih mesec dana sam se zamlaćivao sa SCSI karticom za neki stari UMAX skener, ali to nikada nije proradilo pod Linuxom, a sada sve đuture skuplja prašinu na ormanu..doduše, tada sam skenirao pod NT 3.51, sa one, "druge" particije
FVWM1, pa ručno editovanje svega i svačega, pa xf86config, pa...mogu ti reći da mi danas baš prija da klikćem po Susetu 
[ online @ 24.10.2005. 00:52 ] @
Citat: Sta se tice GUI programiranja. Windows premasuje Linux sa svojom jednostavnoscu .NET Framworka.
Od kada samo postoji Tcl/Tk koji je najednostavniji moguci nacin programiranja GUI-a.
Citat: Koje je ovo ispiranje mozga! Bitno da imamo GNU BIOS za one koji su spremni da upropaste malo svoj hardver :(
Freebios nastaje iz prakticnih potreba. Moci ces da izvrsis promenu setovanja BIOS-a vise racunara sa jednog centralnog mesta. Verovatno dobrobit za google i slicne, ali ne toliko za obicne korisnike.
[ Miroslav Soko @ 14.02.2006. 18:26 ] @
Eto toliko o radu linux strucnjaka u MS-u...
http://news.zdnet.co.uk/0,39020330,39252292,00.htm
[Ovu poruku je menjao Miroslav Soko dana 14.02.2006. u 19:27 GMT+1]
[ Palma @ 14.02.2006. 19:33 ] @
Pa kaže...
"I didn't make the decision to leave Microsoft due to concerns about the company as a whole — Microsoft has just had a string of very successful product launches and I anticipate that it will continue to enjoy great success."
"Yes, Daniel Robbins has decided to leave Microsoft to pursue his passion for software development with an independent software vendor where he will be focused on building in .NET on Windows."
This move also takes Daniel and his family back to their hometown community of Albuquerque, New Mexico.
[ varelg @ 16.02.2006. 07:15 ] @
Stvarno neukusna rasprava, k'o premrzli navijachi na fudbalskoj utakmici.
Ovi-oni ortaci preshli na linuks... znachi maltene svi linuksashi su svoj prvi susret s PC-jem imali pod nekom Microsoft-ovom OS-u, nema nijednog "od rodjenja"... Spomenu neko akciju za legalizaciju softvera, izgleda je to najvechi motiv za prelazak na Linux- nije valjda da su se odjednom pochele otvarati ochi.
Nije zlato sve shto je open source niti s***** sve shto je Windows. Vrlo je lako kaljati protivnichki tabor i ovako s navijanjem mozhemo dok ne svane, ali kad se izmeri ono-shto-mi-treba vs. ono-shta-se-nudi... zhalim linuksashi, ali to je to...
[ tdjokic @ 16.02.2006. 12:05 ] @
Citat: varelg: Stvarno neukusna rasprava, k'o premrzli navijachi na fudbalskoj utakmici.
Ovi-oni ortaci preshli na linuks... znachi maltene svi linuksashi su svoj prvi susret s PC-jem imali pod nekom Microsoft-ovom OS-u, nema nijednog "od rodjenja"... Spomenu neko akciju za legalizaciju softvera, izgleda je to najvechi motiv za prelazak na Linux- nije valjda da su se odjednom pochele otvarati ochi.
Nije zlato sve shto je open source niti s***** sve shto je Windows. Vrlo je lako kaljati protivnichki tabor i ovako s navijanjem mozhemo dok ne svane, ali kad se izmeri ono-shto-mi-treba vs. ono-shta-se-nudi... zhalim linuksashi, ali to je to...
Sta ti ustvari hoces da kazes? Ja sam izmerio ovo sto ti kazes i meni Linux odgovara. Ja nikoga ne teram da prelazi na Linux i cemu onda ovo generalizovanje "zhalim linuksashi, ali to je to..." sta zalis i zasto? Stvarno neukusno raspravljas, kao sto i sam priznajes.
[ Palma @ 17.02.2006. 15:18 ] @
A što onda menjaš distroe svako malo, Tomo?
[ z@re @ 23.02.2006. 01:39 ] @
Citat: mulaz
to ne vazi bas za sve linux distribuije.. ako uzmes FC, mandrivu, suse, ... onda jeste tako.. klik klik.. ukucaj passwrod.. klik klik klik... i imas sistem
ima install program, ali zato pre toga treba rucno sa fdiskom napraviti particije.. gde otpada odmah 50% script-kiddyja. (hmm.. u slackbooku sve lepo pise.. al 'ko j**e slackbook kad mo svi 'akeri').
sistem se instalira.. sta sad? startx? hm.. nesto radi.. neki error.. ajmo rucno da editujemo /etc/X11/xorg.conf .. neki graficki editor conf fajlova? gde? nema :) lepo vi i kuckaj. .. sta jos treba zvuk.. alsa.. gd je to? ajmo pogledajmo malo po kernelu... opet kuckaj... sto nebi samo downloudovali neki vec iskompajliran kernel? hm.. mozda zato sto jih ni nema.. bar ne takivih koji bi bili za sve nase potrebe.. znaci rucno rekompajl.. onda opet rucno edituj lilo.conf..
neces kde nego nesto malo brze.. recimo fluxbox.. oces da tarujes nesto.. gde je ono.. desni klik i tar-gzip this? nema.. ajmo na citanje man tar i man gzip/bzip2 :) da ne pocnem jos o apache+php+mysql.. mogli bi tamo do sutra..
po samom stilu rada se slack i obsd ne razlikuju bas puno.. i u jednom i u drugo treba prvo malo citati pa nesto malo uraditi.. pa opet citati pa jos malo citati.. i malo nesto uraditi.. :)
al za obicnog usera.. jos uvek je dobro da je sve napravljeno na point-and-click interfejsima, gde je sve vec ubaceno u sistem. Sto bi se neki Johnny zaj***vao sa nekim tamo conf fajlovima.. kad moze samo da klikne na neku opciju u nekom meniju.
neki volimo sve rucno da radimo.. a drugi.. vise-manje vole samo da klikcu.. nije ni linux bas i nesto za desktop korisnike.. al je jos uvek bolji od bsd varianti. (nisam siguran jeino za pc-bsd.. ali za obsd to sigurno vazi)
jest, potpuno si u pravu. ja cu opet napomenut da sam rekao da dio linux zajednice misle da su veliki 'akeri ako instaliraju mandrake, fc, ubuntu ili slican user-friendly (ako to linux uopce moze bit) linux. a instalacija tih distribucija se svodi na tri klika i tri tipke na tastaturi. jbt jednostavnija je od instalacije windowsa 2000, kojoj je prvi dio u text modu. eto i meni je slack najdrazi od svih. i u pravu si - sta bi se neki johnny zajebavao sa konzolom. pa i netreba. ali taj johnny ce odma ic okolo po forumima, trubit na sva zvona kako je linux zakon, eto veliki kompjuteras je uspio instalirat mandrake bez da si sjebe disk :). i jest vazi to za openbsd. on uopce nije namjenjen za desktop. pc-bsd samo automatizira neke stvar iz freebsd-a, iako da freebsd developeri zele svoj sistem pribiliziti dekstop upotrebi koliko je god moguce, odavno bi freebsd bio vise user-friendly od pc-bsda.
Citat: MatrixxX
Može, nema problema..NetBSD, OpenBSD, FreeBSD, DragonFlyBSD, DesktopBSD, PCBSD..jesam li zaboravio neku?
samo prva tri su pravi BSD sistemi. dakle DragonFlyBSD je nastavak freebsd 4 serije, a DesktopBSD i PCBSD automatiziraju neke radnje tipa instalacije sistema/drivera/programa, imaju koliko toliko uredjena graficka sucelja. ali, i ta dva sistema su zapravo freebsd. instaliraj ih, pa ukucaj uname, pa ces vidjet. mori me samo da ne krene trend distribucija kao kod linuxa, jer to definitivno ne treba BSD zajednici. imas glavna tri, zapravo jedina tri, i zna se cemu koji sluzi. kako ono ide, kubuntu je ubuntu bazirana distribucija, a ubuntu je baziran na debianu, itd, itd...neko promjeni graficko sucelje, malo presarafi installer, pomjesa bojice za ls ispis, batrlji druge programe na DVD...i eto ti nove distribucije! (da me nebi sad linuxasi napali, ima dosta "originalnih" distribucija, ali su u velikoj manjini naspram takvih zapravo "jednostavnih modifikacija originalnih distribucija").
Citat: online
Freebios nastaje iz prakticnih potreba. Moci ces da izvrsis promenu setovanja BIOS-a vise racunara sa jednog centralnog mesta. Verovatno dobrobit za google i slicne, ali ne toliko za obicne korisnike.
sve je to krasno i divno, u teoriji. i da je GNU u stanju napisati kod iste kvalitete kao Award/Phoenix (sta nije), postoji problem u pocetku - taj bios je otvoren. znaci VIA, SiS, i ALi samo trebaju sacekat da Intel izbaci novi chipset na trziste, pa pocire kod tog freebiosa koji je na maticnoj ploci na kojoj je novi Intelov chipset, i bez vecih problema ce dokucit neke napredne stvari i isklonirat ih. e pa nece to tako.
ta kompletna prica je zapravo pravi dokaz koliko je RMS bolestan, jer ajd-ajd da odredjeni ljudi imaju paranoju od closed-source sistema (ka ono mozda salje moju pornografiju Microsoftu preko interneta dok sam ja idle :)), ali koja je poanta otvorenog biosa? eto ustekao sam novi CPU u stariju maticnu, prepoznaje ga, ali ima probleme pri setanju FSB-a, ma idem ja malo u vi, pa cu presarafit, iskompajlirat i flashat si BIOS? lol, kako da ne. a google i slicni imaju toliko para da mogu bez problema narucit takav feature od Phoenixa, i koristit ga u svojim sistemima. dakle, prakticna potreba za freebios bi bila na trzistu obicnih korisnka, a tamo takva potreba - ne postoji!
Citat: varelg
Stvarno neukusna rasprava, k'o premrzli navijachi na fudbalskoj utakmici.
ne valja generalizirati. svi imaju koliko tolike razloge za prelazak s OS-a, na OS, bila to znatizelja, neki specificni feature koji drugi nema, financijska situacija, ili zahtjev trenutnog projekta koji se odradjuje. istina - nije zlato sve sta je open source, niti je s***** sve sta je windows. ali i obrnuto - nije s***** sve sta je open source, niti je zlato sve sta je windows!
[Ovu poruku je menjao z@re dana 23.02.2006. u 02:42 GMT+1]
[ varelg @ 27.02.2006. 05:52 ] @
z@are, ne radi se o prelasku s jednog OS-a na drug, radi se o prelasku s Windowsa na taj drugi OS. Prvi susret maltene svih sadashnjih linux korisnika s OS uopshte je bio s nekim MS sistemom.
I da, zhalim linuxashi ali to je to; ne postoji motiv za prelazak na open source OS jachi od novca. Mozhda je linux zajednica na nashim prostorima osetila izvesno brojchano poboljshanje u zadnje vreme ali samo nakon shto se pochelo naplachivati za Windows i gushiti piraterija.
[ tdjokic @ 27.02.2006. 07:09 ] @
Citat: varelg: I da, zhalim linuxashi ali to je to; ne postoji motiv za prelazak na open source OS jachi od novca. Mozhda je linux zajednica na nashim prostorima osetila izvesno brojchano poboljshanje u zadnje vreme ali samo nakon shto se pochelo naplachivati za Windows i gushiti piraterija.
Ovde ostajem bez teksta. Zasto onda mnogi ljudi u SAD i slicnim "siromasnim" zemljama prelaze na LInux? Zasto je Novell "preuzeo" SUSE - da bi siromasnim Srbima poklanjao distribuciju koja ce ih spasiti troskova?
Ti bas kao da citas jedan forum o tome! "Zalim linuksashi ovo, zalim ono" sta ti je bre covece, oladi malo! A koliko znam - ovde su to iznosili ljudi koji zive u tim "siromasnim" zemljama, tamo nema ni "L" od legalizacije i tamo je privatni stan svetinja, nikoga tamo nije strah da ce neka MS inspekcija da mu zakuca na vrata, pa da zato prelazi na Linux. E, bas svasta u ovoj nasoj napacenoj zemlji ...
Na kraju krajeva, nije nista pogresno poshtovati svoj i tudj novac. Ja bih malo da nesto crtkam u ACAD-u, da kupim legalni ACAD za tamo neke hiljade dolara ili da uzmem QCad? Nije novac samo OS, nego i jos po nesto nakon toga.
[ tdjokic @ 27.02.2006. 10:19 ] @
Citat: tdjokic: Zasto onda mnogi ljudi u SAD i slicnim "siromasnim" zemljama prelaze na LInux? ...
A koliko znam - ovde su to iznosili ljudi koji zive u tim "siromasnim" zemljama, tamo nema ni "L" od legalizacije i tamo je privatni stan svetinja, nikoga tamo nije strah da ce neka MS inspekcija da mu zakuca na vrata, pa da zato prelazi na Linux. ...
Nazalost, moram da progutam ponos i da sam sebe demantujem, nakon sto sam procitao ovo http://www.divisiontwo.com/articles/newsburst3.htm ! Prosto ne mogu da verujem ... A mozda opet nisam shvatio, mozda je ovo neka skrivena kamera?
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 27.02.2006. u 11:22 GMT+1]
[ skriven.iza.laznih.imena @ 27.02.2006. 17:07 ] @
Ja na Google-u ne mogu da nađem ništa o ovome. To je jedini sajt koji piše o tom incidentu. Mislim da je to ipak proizvod nečije mašte.
[ z@re @ 28.02.2006. 01:13 ] @
Citat: varelg: z@are, ne radi se o prelasku s jednog OS-a na drug, radi se o prelasku s Windowsa na taj drugi OS. Prvi susret maltene svih sadashnjih linux korisnika s OS uopshte je bio s nekim MS sistemom.
I da, zhalim linuxashi ali to je to; ne postoji motiv za prelazak na open source OS jachi od novca. Mozhda je linux zajednica na nashim prostorima osetila izvesno brojchano poboljshanje u zadnje vreme ali samo nakon shto se pochelo naplachivati za Windows i gushiti piraterija.
potpuno si u krivu. ali, opet ne znam ljude koje si ti sreo. ja osobno poznajem djecake koji neznaju sta je to shell, ali se brce da vrte linux, a s druge strane ljude koji su radili prije 10-15 godina pod komercijalnim UNIXima, a danas se okrecu na primarno BSD, ali dosta i na linux. dosta firmi koje se bave rescue/recovery, do prije par godina su radile sa externim diskovima i laptopima na kojima su windowsi. danas, koriste live linux cd-ove i flash key-eve. te firme IMAJU para, nije njima problem par licenci windowsa XP, i jos par stotina $ za popratni software. jednostavno im je ovo linux rjesenje brze i kompaktnije (iako teze i rudimentarnije za uporabu). u medium-size mreznim okruzenjima linux live distribucije za nadgledanje mreze su zamjenile kompletne kompjutere sa instaliranim operativnim sistemima za istu svrhu. admin jednostavno moze kresnut svoj 512mb flash drive u sekretaricin kompjuter, rebootat se u lindju, i obavit posao.
na linux se nekad prelazi zbog potreba administracije sustava u firmama koje vrte linux servere. pusti SAMBU i ostale stvari, ipak je linux najbolji klijent linux servera. isto tako, programer ovisno o projektu radi pod nekim operativnim sistemom. ako netko naruci program koji treba da ide na linux, naravno da cu ga kodirat pod linuxom. jest da postoji mingw, jest da postoji devc++, jest da postoji gtk-win i sve ostalo, ali koja je poanta pisat aplikaciju za linux pod windowsima, pa onda kasnije imat dodatnog posla kompajiranja na linuxu i cudesa? s druge strane, ako hoce windows program radim pod windowsima, ako hoce profesionalnu java aplikaciju imam solaris 10 sa plethorom java dev sranja (op.p, primjer, ne programiram pod javom). sve za svoju svrhu.
sve su to mali primjeri naspram ogromnog dijela kolaca koji MS drzi, ali to ubija tvoju tezu da se u tamo nekom djibutiu koristi linux zato sta se nema za windowse. upravo obrnuto! nerazvijena drustva imaju puno vecu stopu piratije od razvijenih drustava. a da ne spominjem da su windowsi proprietary proizvod jedne kompanije, o kojoj si ti ovisan (ne direktno, vec o njenim certificiranim partnerima), ako koristis njena rjesenja. drzave i vlade mogu prelazit na linux zato sta mogu imat izucen kadar unutar drzavne uprave koji moze uzet kenel i GNU codebase, napravit sistem specificne uloge za tu vladu, i odrzavat ga. naravno, tu treba uzeti i u obzir TCA/TCO, i sta ce vjerovatno MS uskociti u pricu sa velikim financijskim popustom, samo da si jos uzme komad trzista. naravno, kao i svaka druga korporacija na planeti.
a ja kod kuce mogu imat instalirane piratske windowse, piratski photoshop, premiere, 3ds max, cubase, nuendo...itd. ako ih ja koristim za svoje svrhe, i ne prodajem proizvode napravljene u njima, tesko da ce mi doc BSA na vrata, makar bio usred Washingtona. ali, u razvijenim drustvima, tesko da mozes imati i jedan obrt koji se bavi proizvodnjom aluminijske folije, u prostoriji 5x5, sa jednim strojem i jednim kompjuterom koji vrti uredske aplikacije+internet bankarstvo, a da taj obrt ima ilegalan softver. u tim drzavama su i toliko male firme na udaru raznoraznih agencija tipa BSA.
mene iskreno nervira jedan detalj kod uvodjena e-Porez usluga u hrvatskoj. sve je to krasno i divno, odes u FINU (financijsku agenciju), i uzmes svu dodatnu opremu i softver koji ti treba da to uvedes u svoj posao. nema vise obrazaca, pi**i mat***nih, itd...samo sta programi rade jedino pod windowsima. ako sam ja vlasnik obrta iz gornjeg primjera, kojemu kompjuter uopce ne igra veliku ulogu u poslu, sluzi samo za automatiziranje vodjenja firme, dovoljan mi je linux+openoffice. za racunovodstvo kupim program, 75% njih je pod dosom, kako je MSDOS6.22 i dalje non-freeware, program bez problema radi pod FreeDOS-om. a sta cu sa e-Porezom? zasto ja moram zakupit licencu windowsa, ako mi ona realno ne treba. zasto ja moram potrosit par stotina kuna za windowse home, ako mi ne trebaju? razlog lezi u eksluzivnom ugovoru MSa i hrvatske vlade. eto, malo silovanja trzista. ne kazem ja da su trebali i za lindju program napravit, ali zasto ne na web-u? pa jbt internet bankarstvo svake velike banke radi na web-u, koristenjem malog elektronickog uredjaja (token), koji se uopce ni nespaja na kompjuter, nego samo generira neke sigurnosne brojeve koje upises pri loginu. tesko da aplikacija za ispunjavanje obrazaca za porez i slicne stvari ima jace sigurnosne mjere od internet bankarstva. dakle, mogli su, ali nisu. zasto? radi microsofta. jest da vrtim windowse 2000, jest da su mi nekad nezamjenjivi za neke stvari, ali MS mi se nekad toliko gadi, da bi ih raketirao.
[ varelg @ 28.02.2006. 18:41 ] @
Ne pobijaju ti primeri moju tezu z@re, samo je potvrdjuju: prvo su koristili win pa posle preshli na lin... pa ako ti je kupac tvojih usluga pod lin* i ti radish pod lin da bi mu izashao u susret. Bio programer, admin itd., radish po spec-u... E, a zashto je tvoj mushterija preshao na lin, ako ih ikad pitash, negde che se spomenuti novac...
A dali je win skroz proprietary product samo jedne kompanije, zheleo bih da te podsetim da .NET framework kao platforma i C# kao nosechi jezik te platforme su predmet standardizacije ISO kuche i ECMA i odavno su vech izashli iz mrachnih MS dveri...
Pa drzhave i vlade kroje s/w prema svojim potrebama; nemoj mi rechi da verujesh da su te vlade onoliki chovekoljupci da uposhljavaju narod samo da bi ga uposlili; i da bi platili vishe za istu stvar kako bi bili "neovisni" (a ustvari nisu, i s jednim i s drugim OS-om)... osim toga drzhave/vlade, proizvodni sistemi bilo kojeg tipa i uopshte sistemi u najshirem smislu rechi se vode po standardima, pa se izlazi s STANDARDNIM reshenjima, koliko i da su potrebe izvesnog dela sistema specifichne u odnosu na celi sistem. Tako se i doshlo do "code reuse", "information hiding", "inheritance" itd...
A ovo poslednje, raketiranje MS-a... rekao si sve... a nisi sam, Linux navijachki tabor su sve sami entuzijasti raketarstva...
Ima njih josh gorih korporacija od MS-a koje iznudjuju novac od naroda koji se navukao na njihove proizvode na josh gore nachine: recimo proizvode i kompove i operativne sisteme za te mashine (koje su van standarda trzhishta i nekompatibilni s ostatkom tog trzhishta) i uporno odbijaju da daju licencu za proizvodnju takvih sistema bilo kom drugom (iako bi to spustilo cenu vishestruko), njihov softver je tight-locked closed-source... znachi pravi pojam za proprietary, i hardver i softver im ne izlazi iz kuche... kako to da se niko ne buni na njihovu praksu? A OS im je verzija kidnapovana iz open-source zajednice...
[ z@re @ 28.02.2006. 19:11 ] @
ti si rekao da prelaze radi novca, a ja kazem da prelaze radi fleksibilnosti tih linux rjesenja. to je to.
[ gnjivadze @ 08.03.2006. 21:03 ] @
Alo, deco, smirite se.
Vidim da ovde ima ljudi koji dugo rade u IT industriji i znaju o čemu pričaju. Nažalost, ima i napaljenih koji još nikada nisu morali da urade ništa zaista bitno, a dovoljno su inteligentni da instaliraju Linux i da odmah ustanove kako je Windows loš. Da se razumemo, Win 3.1 je za svoje vreme bio sjajna stvar, koju je trebalo dirati samo u rukavicama da se ne bi pokvario. Gde je tada bio Linux? Tada se UNIX naplaćivao papreno. Ko se seća SCO UNIX-a? Windows je nama bednicima tada dao malo svežine u odnosu na, šta ja znam, CP/M i GYCOS i ostala čuda.
Win95, 98, Millenium su sve bili načini za izvlačenje para od naroda. Pucao je svako malo. Jedna od stvari koju sam najviše mrzeo je glupi Windows Explorer u Win98 kod kojeg se svaki dokument otvarao na jedan klik mišem, kao hiperlinkovi. Zatim je tu čuveni "Active Desktop", kao i fantastični mail klijent "Outlook Express". Da ne spominjem Word 6.0 koji je, ako bi ga suviše zatrpali floating slikama i formulama, pucao i gubio sadržaj dokumenta. Bilo je još takvih bisera. Ako je za neku utehu, postoji firma koja pravi još gori softver, a to je Corel. Da li je iko ikada probao njihov PhotoPaint?
Jednom rečju, Microsoft je stvarno imao jednu bahatu fazu kada im je softver bio katastrofalan a ponašanje monopolističko. Međutim, menjaju se. Softver im je sada izuzetno dobar, timovi su stručniji i mnogo se ulaže u razvoj. Pogledajte Microsoft Research, koga zanima.
Međutim, svanulo mi je sa NT 3.51 kao serverom, a pogotovo kada je došao NT 4 i kasnije Win 2000. O Win 2003 serveru da ni ne pričam. Trenutno mi na Celeronu sa 512Mb RAM sasvim pristojno radi Win 2003 server koji kontroliše srednje veliki domen i oko 70 radnih stanica. Na njemu trči Web server, SharePoint portal server, MOM, ISA i Sql Server 2005.
Svaka čast Linux zajednici na trudu, lepo je da neko pravi džabe softver, a vidim da se i Microsoft zabrinuo i da je počeo da nudi kvalitetniji softver zbog toga.
Nekada je glavni štos bio ko sme da prdne pred pandurom, ili ko sme da pozove lift pa pobegne, a danas, vidim, deca psuju Microsoft i onda se ponose. Pa neka. Kada budu morali svaki dan da rade od 8 do 17 biće im tako svejedno na čemu rade. Tada će baciti svoje krpeže od softvera i tražiti ono što efikasno i jeftino rešava problem. A ponekad to i jeste Microsoft-ov softver. Samo uporedite cene servera baza podataka sa, recimo, Oracle-om. Kako to da niko njih ne proziva? Katastrofalno su skupi a nisu toliko bolji.
Ajd' uzdravlje! I nemojte mi odgovarati, ionako vas samo provociram :)
[ z@re @ 09.03.2006. 03:12 ] @
Citat: gnjivadze: Alo, deco, smirite se.
oho, evo tata ce nas uputiti na pravi put. a ja se bas i ne osjecam kao djecje danas.
Citat: gnjivadze:
Vidim da ovde ima ljudi koji dugo rade u IT industriji i znaju o čemu pričaju. Nažalost, ima i napaljenih koji još nikada nisu morali da urade ništa zaista bitno, a dovoljno su inteligentni da instaliraju Linux i da odmah ustanove kako je Windows loš. Da se razumemo, Win 3.1 je za svoje vreme bio sjajna stvar, koju je trebalo dirati samo u rukavicama da se ne bi pokvario. Gde je tada bio Linux? Tada se UNIX naplaćivao papreno. Ko se seća SCO UNIX-a? Windows je nama bednicima tada dao malo svežine u odnosu na, šta ja znam, CP/M i GYCOS i ostala čuda.
za danasnje instalaciju, recimo mandrakea, na prazan hard disk, je dovoljan IQ ekvivalentan sobnoj temperaruri u celzijusima. u doba win3.1 jos je bila jaka i atari i amiga scena, pa nisu svi morali raditi na PC-u. linux je tada cak i u samim pocetcima bio napredniji, jer je imao pravi multitasking za razliku od win3.11 (dos).
meni je tad atari st davao svjezinu. na pc-u je bilo jednostavnije programirat, i bilo je dobrih programa za dos.
Citat: gnjivadze:Win95, 98, Millenium su sve bili načini za izvlačenje para od naroda. Pucao je svako malo. Jedna od stvari koju sam najviše mrzeo je glupi Windows Explorer u Win98 kod kojeg se svaki dokument otvarao na jedan klik mišem, kao hiperlinkovi. Zatim je tu čuveni "Active Desktop", kao i fantastični mail klijent "Outlook Express". Da ne spominjem Word 6.0 koji je, ako bi ga suviše zatrpali floating slikama i formulama, pucao i gubio sadržaj dokumenta. Bilo je još takvih bisera. Ako je za neku utehu, postoji firma koja pravi još gori softver, a to je Corel. Da li je iko ikada probao njihov PhotoPaint?
Jednom rečju, Microsoft je stvarno imao jednu bahatu fazu kada im je softver bio katastrofalan a ponašanje monopolističko. Međutim, menjaju se. Softver im je sada izuzetno dobar, timovi su stručniji i mnogo se ulaže u razvoj. Pogledajte Microsoft Research, koga zanima.
softver nije nacin izvlacenja para. propaganda, marketing i odnos prema kupcima/resellerima je. hint : OEM i ekskluzivni ugovori. win95 i win98 su bili tranzicija od DOS platforme prema NT-u. jako uspjesna tranzicija, dapace. winME, e to je velika nepoznanica, to im stvarno nije trebalo.
oslovljavas nas kao "decu", a neznas da se u win98 moze u folder options izabrat kako ces klikat na ikone, single click (hyperlink) ili standard double. active desktop se iskljuci u dva klika misa. sta fali ideji da ako imas stalnu vezu na internet, da ti se najdrazi internetski portal loada direktno na desktop? za OE se slazem, rupcaga velika. word i corel su zasebna prica...perjanice nestabilnosti, iako imaju ogromne prednosti nad konkurenskim softverom. glavna prednost je razina integracije sastavnih programa Microsoft Officea i Corel Suitea.
Citat: gnjivadze: Jednom rečju, Microsoft je stvarno imao jednu bahatu fazu kada im je softver bio katastrofalan a ponašanje monopolističko. Međutim, menjaju se. Softver im je sada izuzetno dobar, timovi su stručniji i mnogo se ulaže u razvoj. Pogledajte Microsoft Research, koga zanima.
Microsoft je bahat odkad postoji, ponasanje im je monopolisticko odkad su izrasli u veliku firmu. slazem se da im se softver poboljsao, ali ipak mislim da firma magnitude MS-a, sa armijom programera koje imaju, moze puuuuuno bolje. to im je zamjerka, i zato ih i nevolim pretjerano. ulaze se u razvoj jer imaju tonu para :) ulagali bi qrac da nemaju, po njihovoj staroj dobroj kupi-presarafi-oboji-marketing politici bi prodavali proizvode dan danas.
Citat: gnjivadze: Međutim, svanulo mi je sa NT 3.51 kao serverom, a pogotovo kada je došao NT 4 i kasnije Win 2000. O Win 2003 serveru da ni ne pričam. Trenutno mi na Celeronu sa 512Mb RAM sasvim pristojno radi Win 2003 server koji kontroliše srednje veliki domen i oko 70 radnih stanica. Na njemu trči Web server, SharePoint portal server, MOM, ISA i Sql Server 2005.
Svaka čast Linux zajednici na trudu, lepo je da neko pravi džabe softver, a vidim da se i Microsoft zabrinuo i da je počeo da nudi kvalitetniji softver zbog toga.
Nekada je glavni štos bio ko sme da prdne pred pandurom, ili ko sme da pozove lift pa pobegne, a danas, vidim, deca psuju Microsoft i onda se ponose. Pa neka. Kada budu morali svaki dan da rade od 8 do 17 biće im tako svejedno na čemu rade. Tada će baciti svoje krpeže od softvera i tražiti ono što efikasno i jeftino rešava problem. A ponekad to i jeste Microsoft-ov softver. Samo uporedite cene servera baza podataka sa, recimo, Oracle-om. Kako to da niko njih ne proziva? Katastrofalno su skupi a nisu toliko bolji.
celeron sa 512 mb rama kontrolira domen od 70 kompjutera. hmmm. i ako je to dobro, kladim se da FreeBSD+NDS+PostgreSQL bi odradio posao brze na toj konfiguraciji nego w2k3.
ja linux zajednicu ne razumijem. razumijem sysadmine, ali GPL programere ne. ako cu radit program koji je besplatan, opensource i sve to, stavljam ga pod BSD licencu. ako necu, ide komercijalna. da nekazem koliko je bolja interopterabilnost BSD-komercijalne naprema GPL-komercijalnoj licenci.
slusaj, koliko smo puta ponovili na advocacyu, right tool for the right job. MS programer na ms alate, unix programer na unixaske alate. bacit ces ti krpez od windowsa i ostatka ako ti netko da dobre pare da pravis programe za unix. sve za svoju primjenu.
a ovo sa oracleom, to necu ni komentirati...
[ degojs @ 09.03.2006. 05:32 ] @
Citat: kladim se da FreeBSD+NDS+PostgreSQL bi odradio posao brze na toj konfiguraciji nego w2k3.
Razlika je u tome sto, cini mi se, covek ovo za Windows pise iz iskustva, a ti ne, pa zato i pricas "kladim se da.." Kad budes imao iskustvo sa jednim i drugim e onda pricaj sta radi bolje i brze.
Osim toga voleo bih da cujem iskustva ljudi o punoj integraciji Windows radnih stanica u AD gde je Domain Controller neki Linux/FreeBSD i slicno.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 09.03.2006. u 06:32 GMT+1]
[ random @ 09.03.2006. 06:42 ] @
Ako neko hoće da proba, postupak je dokumentovan. Npr:
http://us2.samba.org/samba/docs/man/Samba-Guide/secure.html
U istoj knjizi ima i gotovih primera za komplikovanije setupe, ili pak jednostavnije.
[ degojs @ 09.03.2006. 06:54 ] @
Ovaj, da li sam propustio ili sta je --- ne vidim ni reci o Group Policies koje su bread & butter AD administracije?
Inace, imas li ti licno iskustva sa tim?
[ random @ 09.03.2006. 07:07 ] @
Ne u production okruženju, tek se igram malo ovih dana sa Sambom 3, da vidim šta može a šta ne. Koliko sam video, podrška za Group Policies na serveru manjka, moraju se koristiti lokalne polise -- što naravno smanjuje skalabilnost, ali Samba i jeste low-cost rešenje za manje (ili jednostavnije) mreže. Ima još toga što joj u ovom trenutku fali, tako da je glavno pitanje šta ti treba, odnosno šta će ti trebati (opet "the right tool for the job" pristup).
[ degojs @ 09.03.2006. 07:11 ] @
Pa da.. cuo sam da SAMBA moze da se koristi za prijavljivanje na AD i za file i printer servere. Nije to lose, ali zato sam i pitao za punu integraciju u AD (imajuci na umu bas GP).
Videcemo u stvari, sta ce biti sa ovim sudjenjem EU vs MS - moglo bi da ima mnogo uticaja na ovakve stvari ako bude kako EU planira.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 09.03.2006. u 08:13 GMT+1]
[ xtraya @ 09.03.2006. 08:34 ] @
bez win servera ne moze se zamisliti kvalitetan browsing ako imas preko win 5-6 masina
taj browsing je u kanalu jos od win2000 a samba veoma dobro servisira sve broadcast zahteve svih windows stanica preko WINS-a
a to za AD nisam probao ali cu rado da pokusam da namestim
[ random @ 09.03.2006. 10:10 ] @
Citat: samba veoma dobro servisira sve broadcast zahteve svih windows stanica preko WINS-a
Hm. Broadcast se u Windows mreži koristi samo ako nema WINS servera. Sam WINS koristi unicast.
[ xtraya @ 09.03.2006. 19:32 ] @
pardon, moja greska, mislio sam na broadcast kada nema MASTER browsera koji je dedicated masina (server)
[ gnjivadze @ 09.03.2006. 20:33 ] @
Ok, ipak se neko upecao iako sam napisao da samo provociram :) Sada moram da odgovaram ozbiljno...
O mom poznavanju Windows Explorer-a:
Da se razumemo, drug kolega koji me je citirao i kritikovao nije u pravu kada tvrdi da ja ne znam kako se u Win98 isključuje glupo aktiviranje fajlova u Exploreru jednim klikom miša. Ja to zapravo znam da uradim. U stvari, prvo što uradim u Options stavki Windows Explorera nakon sveže instalacije Windows-a jeste da izmenim gomilu opcija na suprotno od onoga što je Microsoft postavio:
- show full path in address bar
- show filename extensions
- show hidden folders
- itd.
Ono što me nervira jeste Microsoft-ovo stalno nastojanje da nas tretira kao idiote, jer se bojim da ćemo jednog dana to zaista i postati. Evo teme za razmišljanje: kada se pojavio Windows XP, ja i neki moji prijatelji smo stalno prebacivali "look and feel" XP-a na "Classic", jer su nas nervirali meniji koji uleću i fade-in-uju na ekran. Sada, kada se pojavi Vista, verovatno ćemo misliti da je "look and feel" XP-a bio sasvim OK spram njega...
Ili druga tema: znate za čuvenu spajalicu iz Office-a. Prvo su ga na sav glas najavljivali kao nešto revolucionarno, a onda je u nekom od sledećih Office paketa kao bitna vest najavljivano da ga više nema. Valjda su i oni shvatili da clippit nervira.
O Win95 liniji:
U tom smislu mi se gomila vizuelnih "unapređenja" uvedenih u Win98 ne sviđa. Čini mi se da je to bio Windows koji je najviše pucao od svih koje sam imao i svakako da bih bio srećniji da su 2000 i XP ranije izašli. Mada, sa druge strane, kada vidim kako je IBM prošao sa svojim OS/2, koji je definitivno bio izgrađen na boljim osnovama od Win95, možda je ovo bio pravi način: ponuditi ljudima relativno stabilan i relativno pristojan sistem na kojem rade sve igre i svi ostali potrebni programi, a onda tim parama finansirati prelazak na 2000, a kasnije na XP. I naravno, u međuvremenu još nekoliko puta prodati istu stvar u vidu Win 95 SR2, Win98 i Win ME.
O administraciji:
Windows 2000, a posebno Windows 2003 su puni alatki za administraciju iz komandne linije. Postoje barem dva standardno ugrađena skript jezika, kao i mnoštvo alata za automatizaciju svega živoga. Failover clustering radi "out of the box", kao i razni redundantni serveri, poput ISA, SQL servera, Exchange servera itd. Administratore je relativno lako priučiti za svakodnevne poslove tipa održavanja, sitnih podešavanja i redovnog backup-a. U serverima 2000 i 2003 je remote administracija takođe dosta olakšana, što pomoću terminal services, a što pomoću raznih alata koji počinju na r (od remote). Ne treba zaboraviti ni konzolske plugin alate za MMC, koji imaju mogućnost remote administracije. Microsoft Operations Manager je takođe interesantno parče softvera...
Jednom rečju, Windows serveri mogu sasvim lepo da se koriste u svrhe za koje su namenjeni i da se administriraju relativno lako. Da izvinu kolege Linux-ovci, ali ja još nisam video da se neko usuđuje da pusti priučenog čoveka da administrira Linux. Ovde se to može, zahvaljujući finoj granuliranoj kontroli pristupa svim bitnim aspektima administracije (pogledajte AD malo pažljivije!).
Da predupredim komentare, naravno da morate imati barem jednog ili dva stručna čoveka.
O Atariju ST:
Imao sam i ja Atari, pa šta? U to doba sam mislio da je PC bez veze, a Atari baš cool mašina. I jeste bio. Međutim, kada mi se pokvario miš za Atarija, šta sam mogao da uradim? Baš ništa... osim da pritiskam ALT+strelice i da "vozim" kurzor po ekranu da bih kliknuo na neki meni. Nije bilo prečica sa tastature kao što je F10 ili ALT+F, O za "Open File". Kada sam probao Windows 3.1 i kako on lepo radi bez miša, shvatio sam da je ST-u kraj. Držao sam ga još godinu-dve u kući, ali džaba... za to vreme je PC stravično napredovao, a ST je STagnirao i na kraju je otišao nekom muzikantu, koji je sledećih 7-8 godina bio zadovoljan njime.
Kome šta treba:
Hoću da kažem da je Microsoft ponudio kupcima ono što im treba, a Atari nije. I mislim da se Microsoft i danas trudi da ponudi ljudima ono što im treba. OK, imaju oni svoje ideje o globalnoj dominaciji, ali upravo tu i treba da uskoči konkurencija, zar ne?
O tome kako ću baciti svoj krpež od Windows-a:
Žao mi je što to moram da kažem, ali za sada ne osećam potrebu da ga bacim. Imam legalan Windows, legalan Visual Studio 2005, SQL Server Developer i kompletnu MSDN pretplatu koja mi omogućava da razvijam legalan softver, koji zatim prodajem i instaliram klijentima. Koliko to košta klijente? Vrlo malo - oni treba da imaju legalan Windows (u krajnju ruku, baš me briga kakav im je), a od mene dobiju .NET Framework i SQL Server Express (besplatan). Ko baš ima velike prohteve, kupi Windows SBS i to je to. Za jednog privrednika koji vozi Golf od 30000 EUR i ima kod kuće još dva takva, par hiljada ulaganja u softver nije neka svota. Da ponovim, za male i srednje projekte je besplatna platforma sasvim dovoljna. Čak postoje i besplatni razvojni alati, što od MS-a, što od nezavisnih proizvođača (SharpDevelop je lep open source projekat), pa ko voli nek izvoli.
Dakle, neću baciti svoj krpež od Windows-a dokle god mi donosi pare. A da li ću preći na Linux? Verovatno hoću. Imam instaliran jedan SUSE i uskoro ću staviti nekakav Ubuntu, probaću kako rade, pa ako neko hoće da kupi softver za njih, što da ne?
Dakle, još jednom, deco, smirite se.. ;) i ne pljujte po kome god stignete. Znam da je drug kolega odmah krenuo da čita moju poruku tražeći delove koje će da citira i da opovrgava, ali, druže prijatelju kolega bivši AtariSTo, smiri se. Tvoja želja da Microsoft propadne i izgori u paklu se neće ostvariti, a njihov softver će verovatno biti sve bolji kako ih konkurencija bude pritiskala. Uostalom, da nema besplatnih a dobrih razvojnih sistema za Java/Linux platformu, misliš li da bi oni ikad napravili svoje besplatne verzije?
Mislim da nisam uopšte bio dovoljno zloban u ovoj poruci, pa sad moram: dakle, reči "nezna" ili "ne znam" uopšte ne postoje. Ali je zato "ne znam" ili "ne zna" ispravno.
Hvala i doviđenja.
[ mkdsl @ 09.03.2006. 20:54 ] @
Citat: gnjivadze: Jednom rečju, Windows serveri mogu sasvim lepo da se koriste u svrhe za koje su namenjeni i da se administriraju relativno lako. Da izvinu kolege Linux-ovci, ali ja još nisam video da se neko usuđuje da pusti priučenog čoveka da administrira Linux. Ovde se to može, zahvaljujući finoj granuliranoj kontroli pristupa svim bitnim aspektima administracije (pogledajte AD malo pažljivije!).
Ako vec hocesh da te tretiramo kao jednakog sagovornika, onda cesh shvatiti da je 99% linux administratora upravo "priucheno", tj. samouko - relativno mali broj shkola postoji za obuku linux administratora (ne samo u nashoj zemlji, vec u svetu - naspram broja MS certified kurseva). Ali zato postoji OGROMAN broj linux servera koji, jelte, neko mora da administrira...
Citat: Hoću da kažem da je Microsoft ponudio kupcima ono što im treba, a Atari nije.
Atari je propao zbog jednog drugog razloga, ali zaista ne zhelim da se upushtam u raspravu s tobom o tome... Guglaj malo, saznacesh mnogo.
Citat: O tome kako ću baciti svoj krpež od Windows-a:
Dakle, neću baciti svoj krpež od Windows-a dokle god mi donosi pare. A da li ću preći na Linux? Verovatno hoću. Imam instaliran jedan SUSE i uskoro ću staviti nekakav Ubuntu, probaću kako rade, pa ako neko hoće da kupi softver za njih, što da ne?
Zashto cesh preci na linux? Pored toliko negativnih pretpostavki koje si ispljunuo ovde, zadrzhi se na komercijalnoj upotrebi MS proizvoda, i zhelim ti puno uspeha u zaradjivanju. Iskreno, i od srca. Nemoj danas da pljujesh po jednome, a sutra da hranish decu time...
Citat: Tvoja želja da Microsoft propadne i izgori u paklu se neće ostvariti, a njihov softver će verovatno biti sve bolji kako ih konkurencija bude pritiskala.
Niko ne zheli da MS izgori u paklu, vec da unapredi svoj softver na taj nivo gde virusi/trojanci/spyware/adware nece biti osnovni problem, gde Service Packovi nece imati svoje zakrpe, i gde ce browser (da, mislim na IE) biti bar po nechemu jedinstven, a ne prekopiran od FF...
EDIT: Ta konkurencija koju spominjesh je upravo GPL softver koji svojim kvalitetom bode ochi MS-u. Dakle, i u nechemu tako odvratom poput GPL-a postoji neshto pozitivno...
Citat: Mislim da nisam uopšte bio dovoljno zloban u ovoj poruci, pa sad moram: dakle, reči "nezna" ili "ne znam" uopšte ne postoje. Ali je zato "ne znam" ili "ne zna" ispravno.
Hvala na lektorisanju, predlozhicemo da vas prime kao pochasnog chlana u Akademiju nauka i umetnosti.
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 09.03.2006. u 21:59 GMT+1]
[ caboom @ 09.03.2006. 21:51 ] @
Citat: mkdsl
Ali zato postoji OGROMAN broj linux servera koji, jelte, neko mora da administrira...
postoji i OGROMAN broj malih servera i OGROMAN broj malih administratora, and earth is still a happy place...
[ neetzach @ 09.03.2006. 21:54 ] @
Prvi put cujem da je "biti priucen" nesto pozitivno. No, to je verovatno i razlog zasto su Linux admini slabije placeni, samo ne vidim kako to ide u prilog kvalitetu GPL-a.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 09.03.2006. u 22:57 GMT+1]
[ mkdsl @ 09.03.2006. 22:03 ] @
Citat: caboom: postoji i OGROMAN broj malih servera i OGROMAN broj malih administratora, and earth is still a happy place...
Mali administratori
Citat: neetzach: Prvi put cujem da je "biti priucen" nesto pozitivno. No, to je verovatno i razlog zasto su Linux admini slabije placeni, samo ne vidim kako to ide u prilog kvalitetu GPL-a.
Linux admini slabije placeni? Pa onda vashe priche o windows-u i TCO padaju u vodu... Dajte izadjite vishe sa jednom prichom, pochinjete da me zbunjujete...
[ neetzach @ 09.03.2006. 22:07 ] @
Mislio sam na UNIX admine.
[ caboom @ 09.03.2006. 22:10 ] @
Citat: mkdsl:
Mali administratori :)
dream on... :)
[ mkdsl @ 09.03.2006. 22:12 ] @
* /me ne chita misli.
[ neetzach @ 10.03.2006. 07:05 ] @
Dakle kako "priucenost" Linux admina ide u prilog kvalitetu?
[ mkdsl @ 10.03.2006. 18:11 ] @
Isto tako kako "obuchenost" win administratora ide u prilog korishcenju osnovnih mozhdanih funkcija (npr chitanje...)
[ z@re @ 11.03.2006. 00:02 ] @
Citat: degojs:
Razlika je u tome sto, cini mi se, covek ovo za Windows pise iz iskustva, a ti ne, pa zato i pricas "kladim se da.." Kad budes imao iskustvo sa jednim i drugim e onda pricaj sta radi bolje i brze.
Osim toga voleo bih da cujem iskustva ljudi o punoj integraciji Windows radnih stanica u AD gde je Domain Controller neki Linux/FreeBSD i slicno.
cek cek cek degojs, pa odakle ti covjece znas koliko je moje iskustvo? nego, to je tipicno windows-zealot trollovanje. on je digao windows domenu i mrezu, ja nebi to nego freebsd, on govori iz iskustva, a ja eto iz mrznje prema microsoftu i kvazireligioznih poriva. i sta sad da ja tebi kazem da sam u zivotu podigao stotine velikih windows mreza i velikih *nix mreza? a?
e pa necu, jer bi to bila laz. ja nisam sysadmin, barem mi to nije primaran posao. podigao sam mozda 4-5 active directorya sa desetak ws-ova svaki, i mozda 7-8 *nix-askih mreza. dosta sam na fakultetu ucio o ovome, pogotovo o active directoryu, i windowsu 2003 kao domain controlleru, i u mojoj je prirodi da svaki posao uradim najkvalitetnije koliko mogu. odrada tih sustava je bila by-the-book, i nitko se ne zali na njih, kako na windowse, tako i na BSD i linuxe.
offtopic: utisci: w2k3 je puno lakse izkonfigurirati, zahvaljujuci odlicno odradjenim group policyima, i generalno lakoci MMC sustava. ali, pogotovo FreeBSD na NDSu radi posao na hardvareu na kojima w2k3 ne bi bas solidno radio. prigodniji je za stariji i jeftiniji hardware na serveru.
ali covjek kaze da je on stavio celeron 500 sa pola gige rama na w2k3 i da mu je kontroler + sql server + yadayada za mrezu od 70 kompjutera!?! ej alo. pa zasto ljudi onda kresaju tisuce eura za servere? kad masina od 300-400 eura odradi posao? eto glupi su, jer ne posjecuju es advocacy, i ne slusaju mudre ljude kako zbore. pa daj covjece. imam dovoljno iskustva sa inim da kazem, da smo postavljali w2k server na gigahercni pentium III sa 512 mb rama na fakultetu, koji je servirao domenu + IIS + MSSQL za potrebe kolegija iz ASP-a. mogu ti kazat, da kad je 20 ljudi iz grupe pocelo da drka po svojim virtualnim folderima, kad su svaki po petnaest puta u minuti poceli da izvrsavaju svoje ASP kodove sa pokretanjem SQL procedura na severu, nije se bas najbolje ponasao. nije ni pukao, ali bilo je osjetno da je malo slabasan za takav, amo nazvat, produkcijski enviroment. a to je w2k, a w2k3 bi bio jos sporiji na tom hardweru (ovo ne znam iz iskustva, pretpostavljam da je tako, jer je to adekvatan hardware iz doba w2k). i sada on kaze da je duplo sporiju masinu nakerecio na 70 klijenata, i da vrti win2003. da da, sto posto.
a poanta mog posta, na kraju je, da ako je w2k3 cak i radio na takvom hardveru, FreeBSD bi radio brze. zato sta se bolje ponasa na slabijem hardveru od windows servera. to je statistika. uzmi u obzir samo da windowsi dignu svoje graficko sucelje, a bsd-u X11 ne treba za server. sad uzmi u obzir sa koliko malih caka tako BSD server moze konzervirat resurse racunala, koji su dosta limitirani hardwerom. sto jaci server, to vise moja teza opada, ovo uopce nebi bilo bitno na nekom dual xeonu sa 2 gige rama i brzim diskovnim i mreznim podsustavom. ali, za celeron 500, je.
FreeBSD kao AD kontroler, radi. nisam probao sam, ali tako se prica na newsgrupama i mailing listama. naravno, sa nekim kompromisima. nemogu se koristiti AD toolovi za manging usera i masina, vec UNIX programicici. ima malo zajebancije sa registryem, ali rade group policy objekti.
bilo kako bilo, FreeBSD moze biti drugi AD kontroler, sa database serverom, i ostalim servisima na sebi. bez vecih problema. ali, vjerujem da iskusni sysadmini koji pc kase pretvaraju u domenske kontrolere za medium sized okruzenja, to vec znaju. ili mozda ne?
Citat: gnjivazde:
O tome kako ću baciti svoj krpež od Windows-a:
Žao mi je što to moram da kažem, ali za sada ne osećam potrebu da ga bacim. Imam legalan Windows, legalan Visual Studio 2005, SQL Server Developer i kompletnu MSDN pretplatu koja mi omogućava da razvijam legalan softver, koji zatim prodajem i instaliram klijentima. Koliko to košta klijente? Vrlo malo - oni treba da imaju legalan Windows (u krajnju ruku, baš me briga kakav im je), a od mene dobiju .NET Framework i SQL Server Express (besplatan). Ko baš ima velike prohteve, kupi Windows SBS i to je to. Za jednog privrednika koji vozi Golf od 30000 EUR i ima kod kuće još dva takva, par hiljada ulaganja u softver nije neka svota. Da ponovim, za male i srednje projekte je besplatna platforma sasvim dovoljna. Čak postoje i besplatni razvojni alati, što od MS-a, što od nezavisnih proizvođača (SharpDevelop je lep open source projekat), pa ko voli nek izvoli.
evo ovako kume, ocito ti je poanta prenosit ovdje svoja vidjenja na IT svijet, a ne proucit sta su drugi napisali. imam i ja legalan w2kpro, i vs2005. na njima i zaradjujem. ono sta sam ja napisao prije je : koji ce meni qrac i w2k i vs2005 ako dobijem narudjbu za *nix aplikaciju? to je poanta. cime se bavis, te alate koristis. ja imam i jedno i drugo, jer radim i jedno i drugo. ti si prvi prozvao linux krpezom. ni ja ga nevolim, i ne mislim da je kvalitetan. ali, da si programer koji treba pisati programe pod linuxom, bacio bi ti i windowse i visual studio, i mssql, jer ti ne trebaju.
firma u kojoj radi moj poznanik je upravo neki dan kupila (!?) microsoft ms-dos 6.22, a trebala je i kupiti borlandov turbo c++, ali im je borland poklonio licencu, jer tvrtka ima licenciran c++builder enterprise na vise instanci. zasto? dosla u firmu inspekcija, i zamalo im naplatilo kazne jer imaju piratski DOS6.22 i tcpp skinut s nekih abandonware stranica. prije 4 godine su odlucili pravit programe za pc kase u dos-u, jer su vidjeli da jos ima dosta trzista za to. i sad su morali legalizirat.
poanta : hoces ti njemu kazat da je DOS krpez i da nevalja nista, jer premocni microsoftovi alati na windowsima imaju genijalnu integraciju, dokumentaciju, i svjetlosnim su godinama ispred toga. ajde probaj. rec ce ti sta i ja : boli me q'rac, donosi mi pare.
[Ovu poruku je menjao z@re dana 11.03.2006. u 01:05 GMT+1]
[ z@re @ 11.03.2006. 00:15 ] @
samo jos da kazem pokoju svoju na zadnji dio diskusije : tj. priucenost admina. sve je to stvar odnosa prema radu. windows admin je laksi za obuku; sama priroda managementa kroz vizualne alate koji su u nekoj mjeri i humanerror-proof pridonosi ovoj cinjenici. linux admini se i dalje u biti bakce sa rucnim instalacijama, konfiguracijskim fileovima i slicnim stvarima. i jedni i drugi mogu metodom probaj pa vidi jel radi. windowsasi ce kliknut dva puta, linuxasi ce uc u nekiqrac.conf, i promjenit NEKI_QRAC_CLIENTS iz 25 u 35. mozda ce raditi, mozda i nece. ali, bio admin priucen ili ne, sve je i dalje stvar odnosa prema radu. samo je bitno da onaj prvi zna sta je zapravo napravio kad je dva puta kliknuo, a ovaj drugi da zna sta je napravija kad je promjenio tu varijablu. ako je priucen, bitno je da ga zaintrigira, pa da se referira sa literaturom i shvati cemu to sluzi, ako nije, onda je to vec naucio na nekakvom kursu.
dakle dobar admin je dobar admin, bio on priucen ili ne. priuceni su bili primorani uciti sami iz izvora kojih ima puno (internet), a oni skolovani su ucili to u skolama, koje su i platili, da nebi sami morali raditi research.
[ neetzach @ 11.03.2006. 09:26 ] @
Sustina dobrih admina se moze svesti na mogucnosti da odradi automatizaciju odrzavanja bez povecanja kompleksnosti resenja. Kao i na cinjenicu da dobar admin prvo konsultuje komplet dokumentaciju pre nego li se upusti u instalaciju i podesavanje. U krajnjoj liniji, kvalitet admina se ogleda u kvalitetu servisa pruzenog korisnicima.
No, treba imati u vidu da su admini poslednja karika u lancu, da ne kazem fizicka radna snaga. Sluze instalaciji hardvera i pomocnim poslovima oko odrzavanja softvera. To je doduse sve sta je potrebno u Srbiji i malim preduzecima, ali kad je rec o projektovanju datacentra, servisa i ostalog, time se bave inzenjeri i arhitekte, a ne admini.
[ gnjivadze @ 13.03.2006. 09:15 ] @
Ej, alo, moj domen sa 70 kompjutera ne koristi Windows 2003 server kao file server. Jeste li vi normalni? Za to se prave RAID-ovi na malo boljem hardveru. Koristim ga samo za SQL server, ISA server, Active Directory, Remote Access i štampanje. I pomalo kao file server, uglavnom za Word i Excel dokumente od službenika.
I jeste pomalo spor, pa ćemo ga uskoro zameniti nečim boljim. Ali radio je 3 godine i odradio posao.
A povodom kolege Rada koji reče da sam ja prvi spomenuo krpež, nije u pravu. Neko drugi je spominjao krpež od windowsa.
I da se ispravim: neću preći na Linux i baciti Winows, nego ću zadržati oba.
Uzdravlje!
[ Borovic @ 14.03.2006. 11:50 ] @
Ovde je glavni problem sto Windows korisnici se plase da ne ispadnu previse "pocetnicki" pred ostalima pa zato pokusavaju da Win-u dignu vrednost.WINDOWS NIKADA NIJE I NIKADA NECE BITI BOLJI OD LINUXA CELOKUPNO GLEDANO!!!Vas problem je sto NE ZNATE sta linux pruza, stoga ne znate koliko je bolji!!!Takodje moram da primetim da se ovde obet koristi napad kao najbolja odbrana od strane Win-ovaca(ovo -ovaca nije namerno...) jer ne umeju da kazu po cemu je Win bolji u toliko velikoj meri da Linux ne moze da ga dostigne.Osim toga Windows ima ruzniji GUI(moje misljenje), manju brzinu, pouzdanost, broj besplatnih paketa....Zapitajte se zasto se Linux serveri koriste (vecinom) za Web Hosting?Zasto se linux korsiti kao sistem u mnogim labaratorijama u Srbiji (iskustvo), zasto se vecina korsinika (veliki broj tacnije) oslanja na Linux kao svoj OS?(pogledajte malo OS: deo ispod imena...).Uostalom vi koristite Windows, ja vas u tome ohrabrujem!Ali ne budite tako neuki i glupi da govorite neisitine!Molim vas, neka se ova suluda tema okonca, predlazem lock!I linuxovci nemojte se uzrujavati na "prozivke" od strane Windows-asha, u redu?
NEKA SVAKO KORISTI STA MU VOLJA ISTE!!!
END.
[Ovu poruku je menjao Borovic dana 18.03.2006. u 14:18 GMT+1]
[ henrik @ 14.03.2006. 12:06 ] @
^ E, kad takav čovek kaže ovako nešto, onda se mora poslušati. Evo, odmah prelazim na Linux, i smatram da Advocacy forum nema više svrhu postojanja.
[ Ivan Dimkovic @ 14.03.2006. 12:17 ] @
Citat:
Vas problem je sto NE ZNATE sta linux pruza, stoga ne znate koliko je bolji!!!
Pa sta to Linux dodjavola pruza? ;)
[ mkdsl @ 14.03.2006. 12:17 ] @
Citat: neetzach: No, treba imati u vidu da su admini poslednja karika u lancu, da ne kazem fizicka radna snaga. Sluze instalaciji hardvera i pomocnim poslovima oko odrzavanja softvera. To je doduse sve sta je potrebno u Srbiji i malim preduzecima, ali kad je rec o projektovanju datacentra, servisa i ostalog, time se bave inzenjeri i arhitekte, a ne admini.
Pa sad, zavisi kako koga smatrash administratorom. Npr, meni je radna titula "sistem analitichar i sistem administrator", shto znachi da se bavim i projektovanjem i instalacijom/odrzhavanjem sistema. Za to imam zavrshene 4 godine fakulteta. Ali ja cu uvek reci "sistem administrator", jer ljudi ne kapiraju shta to analitichar radi... A ja ni nemam preteranu zhelju da objashnjavam...
Ajde vrati se odakle si doshao, molim te.
Citat: henrik: ^ E, kad takav čovek kaže ovako nešto, onda se mora poslušati. Evo, odmah prelazim na Linux, i smatram da Advocacy forum nema više svrhu postojanja.
 . You must be joking 
[ bojan_bozovic @ 14.03.2006. 12:39 ] @
@borovic
OMFG sta ti pricas!
[irony]Svakako da je neko od nas ovde imao bar neki kontakt sa linuxom i izvesna skromna iskustva. Nisi jedini sa iskustvom u koriscenju linuxa, bez obzira koliko je nase iskustvo ograniceno[/irony]
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.03.2006. u 13:40 GMT+1]
[ z@re @ 14.03.2006. 14:24 ] @
nakon pomnog precitavanja Borovicevog posta odlucio sam poduzeti sljedece korake :
Windows 2000 mijenjam za Mandrake.
Profesionalne programerske aplikacije, i programe poput Cubase-a i 3DSMAX-a od sada pokrecem pod Wine-om.
FreeBSD v5.4 mijenjam za Kurumin.
Cuo sam da je Linux mnogo bolji za server, i mnogo vise postuje POSIX standarde, sto mi je bitno kao programeru.
QNX 6.1 Neutrino mijenjam za Puppy Linux.
Odraditi ce posao jednako dobro, cim mu instaliramo RT-Linux paket.
hvala kolegi Borovicu sto mi je napokon otvorio oci.
[ tdjokic @ 14.03.2006. 17:13 ] @
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060313#2
"In fact, according to one of the teachers I spoke to, Microsoft has since reduced their licensing fees for primary schools to a symbolic sum of about US$3 per seat - that's for a software bundle consisting of Windows XP and Office XP! Unluckily for them, not even this huge concession was able to save the fate of Windows at Da Feng and four other schools!"
Ma, koga zabole za tamo neku skolu u Da Fengu! Nikad cuo, gde je bre to? Kako to uopste moze da bude vazno velikom MS-u? A izgleda da jeste... Mistika... Ipak, ja verujem MS-u, vise nego vama. Mora da u tom bezveznom Linuxu ipak ima nekog potencijala... Jeste jos mali, ali porasce on, a porasce i deca, znaju to u MS-u...
[ degojs @ 14.03.2006. 21:34 ] @
Tomo, otrivas li toplu vodu mozda?
Mislim, a koji to drugi sistem pored Linuxa moze da bude konkurencija Windowsu na desktopu? Ne racunajuci MacOS X, pa treceg ni nema: ili Windows ili Linux. Sta je onda cudno ako MS obraca paznju na Linux? Na koga bi trebao? Amiga?
A i bilo bi stvarno katastrofalno (za Linux) da ni za 10 godina Linux ne bude u boljoj poziciji. Doduse, bas to (bolju poziciju) su Linuxovci vec najavili - pre 10 godina.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 15.03.2006. u 02:15 GMT+1]
[ tdjokic @ 15.03.2006. 01:20 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa sta to Linux dodjavola pruza? ;)
Citat: degojs: ili Windows ili Linux. Sta je onda cudno ako MS obraca paznju na Linux?
Cudno je da MS smatra opasnim konkurenta "tezine" 1,5% a koga vecina ucesnika u diskusiji proglasava za najgori i nikakav. Eto, to je cudno.
[ xtraya @ 15.03.2006. 12:18 ] @
spomeni im jeftino serversko trziste, da vidis kako ce da skoce sa onim TCO pricama
[ tdjokic @ 15.03.2006. 15:51 ] @
Evo jos "tople vode" :-)
http://distrowatch.com/3296
Skolelinux, the Debian-edu project's Custom Debian Distribution, is installed in hundreds of schools in Norway, Germany, and other countries. Many municipalities use Skolelinux across all of their schools; such centralized operation offers low maintenance and operational costs. Skolelinux is free and open source software, and for those schools that need assistance, many commercial organizations offer maintenance and support solutions.
Cek' bre, pa ovo nije neka sirotinja i "tamo neki Kurumin"? Ovi cak ni ne spominju vise MS?
[ dr ZiDoo @ 15.03.2006. 19:43 ] @
Djeco moja draga slatka :)
Taman sam mislio da ste jedni druge ubjedili i da više nikada nećete doći na advocacy.
[ anon28907 @ 16.03.2006. 21:59 ] @
hehe ... advocacy ce postati ozloglaseniji od MZ-a (ako vec nije)
Citat: degojs: Mislim, a koji to drugi sistem pored Linuxa moze da bude konkurencija Windowsu na desktopu? Ne racunajuci MacOS X, pa treceg ni nema: ili Windows ili Linux. Sta je onda cudno ako MS obraca paznju na Linux? Na koga bi trebao? Amiga?
mozda BSD?
Citat: tdjokic: Cudno je da MS smatra opasnim konkurenta "tezine" 1,5% a koga vecina ucesnika u diskusiji proglasava za najgori i nikakav. Eto, to je cudno.
da li si tu uracunao i ostale open source OS-eve ?
[ bojan_bozovic @ 16.03.2006. 22:56 ] @
@igor
Cekaj malo, prema svecu i tropar - sam OS ti vredi samo onoliko koliko ima upotrebljivog sw za njega. Upravo zbog toga na desktopu preovladava windows a na IPv6 ruterima NetBSD i OpenBSD. Windows je prikladan za IPv6 (sa svojom eksperimentalnom implementacijom IPv6) kolko i NetBSD za igrice. Moze koji hoces *BSD da bude sasvim dobar za tebe na desktopu, ali nije prikladan za Joe Consumera (a ti su vecina), kao sto mozes da eksperimentises sa MS IPv6 ali... treba li da ide na backbone? Ako ti uptime tog backbonea znaci desetak miliona evra vise ili manje? Bas tako Joe Consumer moze da eksperimentise na desktopu sa Linuxom ili BSD, ali sw nema. Ako od toga zavisi hoce li zaraditi ili ne, sta ce koristiti?
[ z@re @ 16.03.2006. 23:10 ] @
pa da, o tome ni ne treba diskutirati...BSD i Windows idu na totalno razlicite destinacije. al ipak moram napomenuti da je Windows blizi kvaliteti BSD-a za te mrezne stvari, nego sta je BSD kvaliteti Windowsa za consumer market.
[ bojan_bozovic @ 16.03.2006. 23:17 ] @
Pod uslovom da se "kvalitet za consumer market" smatra kvalitetom. BSD nikad nije ni pravljen za consumer market, a *BSD vrlo dosledno slede tradiciju 4.3BSD i 4.4BSD. U sustini, za deset godina moze biti sasvim drugacije bez Intel/AMD monopola, pa da multiplatformnost BSD opet bude presudna osobina. Dakle, sama multiplatformnost ne moze da podrazumeva i prilagodjenost za consumer market - prelazak na Intel za Apple ce biti bolan, i OS i aplikacije ce biti promenjene.
Dakle da pocnem pricu: u vreme kad je stvoren 4.3BSD dominantan OS je bio MS-DOS - koji je preuzeo puno iz UNIXa i VMS. Iako je postojao UNIX za PC (i to Microsoftov, MS XENIX) na desktopu je forsiran MS-DOS jer je XENIX bio prekomplikovan za... Joe Consumera.
Zanimljivo, sam XENIX 386 je domen microsoft.com koristio za mail server sve do 1996 cini mi se. XENIX 386 je bio prvi 386 UNIX (1987) :)
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.03.2006. u 00:29 GMT+1]
[ random @ 17.03.2006. 21:18 ] @
Citat: bojan_bozovic: Upravo zbog toga na desktopu preovladava windows a na IPv6 ruterima NetBSD i OpenBSD. Windows je prikladan za IPv6 (sa svojom eksperimentalnom implementacijom IPv6) kolko i NetBSD za igrice.
Pre će biti da na IPv6 (a i IPv4) ruterima preovladava IOS. Inače podrška za IPv6 (uključujući routing i tunneling) u Windowsu XP i 2003 je sasvim zadovoljavajuća.
[ z@re @ 18.03.2006. 03:00 ] @
Citat: bojan_bozovic: Pod uslovom da se "kvalitet za consumer market" smatra kvalitetom. BSD nikad nije ni pravljen za consumer market, a *BSD vrlo dosledno slede tradiciju 4.3BSD i 4.4BSD. U sustini, za deset godina moze biti sasvim drugacije bez Intel/AMD monopola, pa da multiplatformnost BSD opet bude presudna osobina. Dakle, sama multiplatformnost ne moze da podrazumeva i prilagodjenost za consumer market - prelazak na Intel za Apple ce biti bolan, i OS i aplikacije ce biti promenjene.
Dakle da pocnem pricu: u vreme kad je stvoren 4.3BSD dominantan OS je bio MS-DOS - koji je preuzeo puno iz UNIXa i VMS. Iako je postojao UNIX za PC (i to Microsoftov, MS XENIX) na desktopu je forsiran MS-DOS jer je XENIX bio prekomplikovan za... Joe Consumera.
Zanimljivo, sam XENIX 386 je domen microsoft.com koristio za mail server sve do 1996 cini mi se. XENIX 386 je bio prvi 386 UNIX (1987) :)
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.03.2006. u 00:29 GMT+1]
pa serveri bas i ne spadaju u consumer market. mozda hardware da (danas malo bolji pentium 4 sa dobrim mreznim i diskovnim podsustavom moze bez problema servirati u maloj firmi).
brate, sta je to MSDOS preuzeo iz UNIXa? mozda osnovu komandne ljuske, cistu osnovu. i nista drugo. singletasking, singleuser, bez zasticene memorije. a tad je postojao i 386BSD.
gledaj, "monopol" Intela nece propast tek tako lako. oni su ogromna, mocna korporacija, i nitko im se ne moze ni pribliziti. mozete vi diskutirat da je AMD Athlon XXXX+ bolji od Pentiuma 4 x.xx GHz, ali AMD je sitna riba naspram intelu. samo se vrati 10 godina unazad. x86 trziste - intel pentium, amd k5, cyrix 6x86, ibm p6. pa tu negdje i decova alpha. izaberes najbolje - i dalje si smrtnik. istrsis sve pare sta imas za nekog mocnog Maca na motorolinoj arhitekturi. i dalje si smtnik. jer ti se sa raznih naslovnica casopisa smjese SGI-evi i Sun-ovi, MIPS i SPARC.
koja paleta, predivno. a 10 godina nakon. intel. uz tu i tamo proboje AMD-a i uzaludne pokusaje vie, cyrixa i transmete da naprave neki lowcost lowpower chip za neke jednostavnije racunaljke. dakle, intel.
sun stavlja niagarinu arhitekturu u opensource, dok sve vise i vise guraju x86/64 u njiov 'ardver. apple radi masovni prelazak na intel.
dakle to nije monopol koji traje vec godinama, pa ga sad pokusavaju srusiti (ko je ovo, pitam se pitam), vec je ovo monopol koji tek pocinje.
a meni je to drago. nije intel microsoft. svi znamo kakav je microsoft (pljacke, ucjene, ubojstva, silovanja, psiholoska represija, kamatarenje, preprodaja golfova II preko grane :)), ali intel je u biti jedna jako korektna kompanija. ko j*be ove ostale sta nisu dovoljno dobri. u cijeloj prici mi je najzalije SGI-a, to nemogu prezaliti. jebiga, i oni su sami zajebali, prije deset godina su prodavali kompjutere velicine jednog prosjecnog desktopa za 80,000DEM, a sad ce pod stecajnog upravitelja. to i nesto govori. ajd amo redom. cyrix je oduvjek bio kloner, i zato je propao. ibm je imao izlet u ciste x86 vode, ppc je odlican, ali preskup za proizvodnju, sa sporim proizvodnim procesom. transmeti su trziste oduzeli ARM i slicne arhitekture. sun je prezatvoren, prekasno su se sjetili prilagodit.
a AMD...inventivna firma, sa vise ozbiljnih mana. jednostavno nemaju dovoljno resursa da naprave veliki skok kad intel napravi gaf. znas ono, leap ahead :). mogli su nedavno, kad se intel obrukao sa prescottom. oni taman ispale athlona 64. i taj athlon jedva uzme par posto trzista vise. da su imali love za bit dovoljno agresivni, da su imali tvornice, sto u krajnju ruku se manifestira tako da velikim sastavljacima mogu garantirati kvantitetu, uzeli bi oni puno vise od tih par posto. ali nemaju. i sta sad, kad je intel uveo 60nm proces? q'rac eto sta. sad se trse da odrze ovo sta imaju. gledaj, magnitudu te kompanije odredjuju i cinjenice da oni nemaju svoje chipsete, nemaju svoje maticne ploce, nemaju programerske alate optimizirane za njihove platforme...to je glavna razlika.
intel, s druge strane, je jako korektan, sta sam vec napomenija. pci-x je dogovor izmedju njih i protivnickog kampa, AMDa. zasto vuc standard na dvije strane, kad ce to samo stetit trzistu. intel ima nekakvu prirodnu koaliciju sa microsoftom, jer ipak su windowsi vladari na x86 platformi. isto tako, intel je prvi poceo izbacivati proprietary drivere za linux, osigurali su ultrabrze veze za freeBSD-ove FTP servere, donirali im hardver i alate, bili potpuno otvoreni i kooperativni kad je sun portao solaris na x86...dakle ne lobiraju, sta je najbitnije za napredak otvorenog trzista.
oprostite na offtopicu, al nemojte mi po Intelu, boga vam :)
[ bojan_bozovic @ 18.03.2006. 05:34 ] @
Citat: brate, sta je to MSDOS preuzeo iz UNIXa? mozda osnovu komandne ljuske, cistu osnovu. i nista drugo. singletasking, singleuser, bez zasticene memorije. a tad je postojao i 386BSD.
Preuzeo je onoliko koliko je trebalo. Kao i od VMS. Jeste bio single-tasking, single-user, ali multiuser ni danas ne treba, nakon 20 godina Joe Consumeru, pa se zato Windowsi butuju u administrator podu po podrazumevanim podesavanjima. Samo da te podsetim da su MIPS i Sparc procesori pre 10 godina bili puni 64-bitnici. O politici kompanije da prodaje kompove za $5000 navise, to je nesto deseto. I sada bi SGI ili Sun mogli da naprave cetvoroprocesorsku linux/BSD konfiguraciju za $1000. A ti porazmisli jos malo. Nekako je Apple sve vreme mogao da tuce PC-je po performansama sa G5 dual sistemima, iako je Apple firma koja jako naplacuje sam brend (za razliku od MSI :)) Mislis da Sun sa Sparc to isto ne bi mogao da radi? E, gresis. Sami su odabrali da skupo prodaju svoj brend firmama i to ce im se itekako osvetiti. Pre deset godina su kukali zbog MS monopola na PC-ju, e pa sad je taj monopol slabiji (linux,BSD), gde ste? Zasto je SGI pre deset godina mogao da prodaje sisteme za $80000 mozda zato sto su u to vreme imali raw speed na svojoj strani. Sorry, Murphy ipak favorizuje jednostavniji pristup. Nisu prodavali sisteme zbog brendinga. Da li bi zeleo da imas Sparc na serveru, ili kuci za Linux, BSD? Ne, jer kosta $5000 i spor je. Da je brz i kosta $1000 bila bi druga prica. SGI i Sun koji su pre deset godina bili pravi progres u IT sada su kocnicari, a da podsetim sta vazi u IT:
Svake godine se brzina kompjutera udvostruci. Ko moze bolje, prosperira. Ko ne moze propada.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.03.2006. u 07:07 GMT+1]
[ z@re @ 18.03.2006. 16:04 ] @
opet se neslazem da je preuzeo ista iz UNIX-a, osim osnove konzole. jer :
- potpuno druga vrsta operativnog sistema po pitanju multitaskinga
- potpuno druga vrsta operativnog sistema po pitanju mulitiusera
- potpuno druga vrsta operativnog sistema po pitanju alokacije memorije
- potpuno druga vrsta operativnog sistema po pitanju portabilnosti
- potpuno druga vrsta operativnog sistema po pitanju formata izvrsnih datoteka
a za ostalo, to ti ja i govorim. intel ih zgazio, jer su bili slabiji :). gledaj, nije multiuser samo broj "fizickih" korisnika koji imaju naloge na kompjuteru. kod windowsa se sistemski servisi dizu pod nalogom SYSTEM. kod unixa svaki daemon moze imati svoj interni nalog pod kojim radi. to je zapravo poanta multiusera, a ne da svaki clan sretne americke familije ima svoj account na sarolikom windows xp home editionu :).
i cini mi se da se udvostrucuje broj tranzistora, a ne brzina. upravo mi stigao pentium 940. to je procesor iz 2006. godine. cetiri godine noviji od mog trenutnog northwooda. i uz sve novine, duplo brzu sabirnicu, dvije jezgre, vise nego duplo manja velicina elementa (proizvodni proces), osam puta vise cache memorije, nevjerujem da je on 4*2 puta brzi. upitno je da li je uopce duplo brzi za neke stvari.
[ Stator @ 18.03.2006. 17:02 ] @
Citat: Svake godine se brzina kompjutera udvostruci.
Na svakih 18 meseci (12-24 meseci u praksi) broj tranzistora u CPU se udvostruci

[ caboom @ 18.03.2006. 21:04 ] @
[ milke @ 20.03.2006. 07:11 ] @
Citat: caboom:  Hi, hi, hi...
[ MadTexel @ 24.03.2006. 19:32 ] @
Citat: a meni je to drago. nije intel microsoft. svi znamo kakav je microsoft (pljacke, ucjene, ubojstva, silovanja, psiholoska represija, kamatarenje, preprodaja golfova II preko grane :)), ali intel je u biti jedna jako korektna kompanija. ko j*be ove ostale sta nisu dovoljno dobri. u cijeloj prici mi je najzalije SGI-a, to nemogu prezaliti. jebiga, i oni su sami zajebali, prije deset godina su prodavali kompjutere velicine jednog prosjecnog desktopa za 80,000DEM, a sad ce pod stecajnog upravitelja. to i nesto govori. ajd amo redom. cyrix je oduvjek bio kloner, i zato je propao. ibm je imao izlet u ciste x86 vode, ppc je odlican, ali preskup za proizvodnju, sa sporim proizvodnim procesom. transmeti su trziste oduzeli ARM i slicne arhitekture. sun je prezatvoren, prekasno su se sjetili prilagodit.
Jel mana sto su SGI masine bile male? Imao si i Onyxe u reku teške oko 500kg, sa 3 trofazna napajanja i nešto sitno procesora i memorije (do 24 cpu i bar 16GB, Onyx2 je mogao da prikazuje sliku i na desetinama monitora...). A da se prisetimo malo šta su tadašnje desktop SGI mašine imale (mislim pre svega na Indigo2): kompletno hardverski ubrzan OpenGL, podršku za obradu slike (konvolucija i ostalo), mogućnost da za teksturiranje koriste video materijal sa nekog video ulaza (čik probajte ovo na PCu), rendering sa 12b po komponenti, poptuno 64b procesor, 64b operativni sistem, memorije za bar red veličine više nego u tadašnjem prosečnom PCu, solidan zvuk, monitor od minimalno 17", a često i veći. Setite se kako su izgledale igre 95-96 i kada su PCevi mnogli da rade tako neke stvari. Doduse, neke jos uvek ne mogu, naročito ovi obični. SCSI i dalje ima svoje prednosti. PC koji su par godina kasnije imali sličan 3D su isto koštali slično, a šta drugo da očekuješ kad je samo grafička imala nekoliko puta više memorije od prosečnog PCa.
A zašto je MIPS R linija otišla u tri lepe je malo duža priča (npr otkazivanje R18000 kad je projekat bio već pri kraju), pa da ne idem off topic previše. Uostalom, uporedite veličinu Altixa i Origina 3800, pa se zapitajte kako si posle napravili Origin 3900 (4 puta više procesora na isto mesta). A ruku na srce, Itanium se nije proslavio, a Itanium 2 živi samo zato što ga pravi Intel pa imaju snage i para da ga guraju (plus prebezi inženjera iz konurentskih firmi kao što su MIPS i DEC) i pored nesavršenosti, kao i x86. U krajnjoj liniji, MIPS je pušten niz vodu jer je (sad bivši) CEO Robert Bishop proglasio da su Itanium i Linux smer u kojem treba ići.
[Ovu poruku je menjao MadTexel dana 24.03.2006. u 20:49 GMT+1]
[ z@re @ 27.03.2006. 00:56 ] @
he he...pa to je i moja poanta :)
Nisam ja napomenio da su lose jer su male, upravo obrnuto, impliciram na kvalitet - koliko trebas bit kvaltitetan da bi prodao nesto sta izgleda kao PC za 20 puta vecu cifru?
Jos jednom...steta SGI-a :(
[ bojan_bozovic @ 27.03.2006. 01:17 ] @
@zare
odgovor je samo jedan, treba ti *nix i raw speed. Ako je taj sistem 25x skuplji od PC i 26x brzi, itekako ce se prodavati. (nemoj da sumnjas da je 1995 SGI workstation bila bar toliko pouta brza u 3D od nekakvog Pentiuma I). Hocemo da prodamo sporo i skupo i to se je osvetilo (a i Sun ce tako). Jeste brend bitan, ali ovo nije auto industrija!!! Vaze malo drugacija pravila. (hint: IBM nema problema sa svojim *Series i Power procesorima).
Poz,
BB
[ MadTexel @ 27.03.2006. 16:17 ] @
Citat: Nisam ja napomenio da su lose jer su male, upravo obrnuto, impliciram na kvalitet - koliko trebas bit kvaltitetan da bi prodao nesto sta izgleda kao PC za 20 puta vecu cifru?
A ko mari za izgled? Uzgred budi rečeno, sve SGI mašine imaju neuporedivo bolja kućišta od PCa, ne samo kvalitet izrade nego i izgled i funkcionalnost (npr Octane u sebi nema nijedan jedini kabl, čak ni diskovi i napajanje ne koriste kablove). Tu je i 64b procesorska arhitektura, OS, kompajleri, biblioteke, programi, mogućnost da na malom sistemu ravijaš aplikacije za neki veliki tipa Onyx, dobra arhitektura cele mašine (ovo je i dan danas rak rana PCeva), gomila 3D mogućnosti koje consumer kartice ni dan danas nemaju (a ni one polu-profi izvedene iz njih). Naravno, sve je to moguće uraditi sa šejderima, ali u praksi to baš ne ide tako. Kao ilustracija ovoga, neki prastari Onyx sa RE2 ili IR1 grafikom, 8 procesora (i to R4400, a ne R8000 ili R10000) i solidnom količinom memorije može da radi vizuelizaciju setova čija se veličina meri u GB. PC teško da može da uradi tako nešto, iako mu je svaka komponenta (CPU, grafika, memorija) gledana zasebno neuporedivo brža. Plus što je gomila problema sa PCa nepostojeća, tipa zezanje drajvera, hardverska nekompatibilnost ili kod video obrade gubljenje frejmova i slično, iako takve kartice za PC nisu nimalo jeftine. Jel si probao nekad da podigneš neku SGI (desktop) radnu stanicu? Nažalost, trka za jeftinoćom ima svoju cenu pa tako drajveri često budu sređeni kad je proizvod već polu-zastareo, upravljanje instaliranim softverom štuca, a usklađenost sistema je misaona imenica...
Najkraće rečeno, MIPS je propao zato što su procenili da im je skupo da ravijaju nove procesore (agresivno out of ortder i spekulativno izvršavanje su glavni krivci za komplikovanost procesora). Sa druge strane, MIPSovi su imali osobinu da je njihove teorijske perofrmanse relativno lako dobiti u praksi. Rešili su da sačekaju Itanium koji je još negde 98. "samo što nije". Izlazak prvog Itaniuma se otegao, tek je Itanium2 delimično ispunio obećano, a dotle su izbacivali nove procesore koji su u suštini bili R10K prilagođen boljem proizvodnom procesu, većem taktu, uz kasnije dodatu podršku za DDR memoriju. Zadnje varijante R10K i prve R12K su kasnile direktno zato što su im neki inženjeri zbrisali u Intel. Generalno, SGI je propao jer dobri inženjeri nisu mogli da isprave greške debilnog menadžmenta, koji je usput uspeo da ne zadrži neke od najboljih ljudi (dosta ih otišlo u nVidiu). Da ne govorim o tome da IRIX nije izbaćen za Itanium što bi bilo mnogo bolje od Linuxa (mislim da se sa ovim slažu svi koji su koristili IRIX). Portovanje je odmaklo, a onda je Bob Bishop to ugasio. Možda će SGI jednog dana biti izučavan u školama kako NE treba poslovati. ;)
[ z@re @ 27.03.2006. 21:50 ] @
Ma da...arhitektura je bila predivna, steta sta su popusili radi loseg poslovanja.
U istoj gabuli je bio Apple prije par mjeseci, nije vise bilo isplativo cekat na PowerPC arhitekturi, uz tako sporu krivulju razvoja. Jbg, njima je Intel zagarantirao takav i takav procesor na tolikom i tolikom taktu tog i tog datuma. I sam Itanium je neslavna prica, toliko godina razvoja za nesto sta nije zazivjelo kako treba.
Sta ce sad SGI sa IRIXom? Steta da propadne. Jedan od najjacih UNIXa ikad.
[ caboom @ 28.03.2006. 11:22 ] @
sve je to super, ali je malko disproporcionalna cena razvoja i istrazivanja u odnosu na prihode - as easy as that, racunaljke su veoma, veoma skup sport. SGI je popusio iz istog razloga zbog kojeg se to zamalo desilo i Sun-u, ali na drugom segmentu IT trzista.
[Ovu poruku je menjao caboom dana 28.03.2006. u 12:23 GMT+1]
[ z@re @ 28.03.2006. 13:11 ] @
Rekao meni jednom prijatelj, sto bi on davao 300 eura za dobar procesor, koliko dodje taj gabarit silicija i njegov oklop, mozda par eura. Koliko je kostao research, development i tehnoloski postupak izrade, to bas i nema veze...jel tako?
Veoma skup sport indeed, mozes ulozit milione u research i napravit nesto svemirsko, a da to trziste ne prihvati. I popus. Desilo se mnogima do sad. Ipak mislim da je u slucaju SGI-a krivo rukovodstvo i kriticne odluke istog, a ne gornji slucaj.
I ovdje smo debelo offtopic. I onda, sta smo zakljucili, jeli Lindza for losers ili nije? :)
[ bojan_bozovic @ 28.03.2006. 13:28 ] @
@zare
je li, to zelis da znas? Pa neko sa RHCE sertifikatom koji na zapadu odrzava enterprise sistem bi Sundance-u rekao da je on loser. A sto se ove sitne boranije tice sto odrzava kompove po balkanskim faksovima, tu je u pravu, sve se na kraju svodi na pare 
[ Ladan ko Zmija @ 27.01.2007. 22:27 ] @
Skrenuli ste vi daleko s teme... a tema je bezveze, samo sam izgubio vreme listajući je. Šta bi bilo da neko postavi temu da li više volite Van Goga ili Salvador Dalija, prednosti i mane jednog i drugog?
Ispalo bi da je mana Van Goga što je patio od epilepsije, ali velika prednost ta što je slikao u tačkicama i obilato koristio žutu boju (?!). S druge strane, mana Salvadoru bi bila što je čovek bio psihopata, ali ima prefinjen stil slikanja čudnovatih i provokativnih kompozicija (?!)...
Vidite li na šta liči ova tema? Obično ruglo, a za običnog korisnika se sve na kraju svodi na stvar ukusa, kao i preferencija jednog od dva navedena umetnika.
Na kraju krajeva, Linuks nije zamena za Prozore i ne trebaju se stavljati u isti koš. Linuks je slobodna i otvorena reakcija na Juniks, koji nit je slobodan nit je otvoren. Ko želi slobodnu i otvorenu reakciju na Prozore, treba pogledati projekat ReaktOS (ReactOS) koji je tek u začetku. Ko ne želi slobodno i otvoreno, ne mora se truditi uopšte, jer je sve na par klika daleko :-)
Kao što mi je jednom prilikom rekao Borislav Dragojević (autor tekstova u časopisu Digital!, i u par časopisa koji se bave mobilnim telefonima) na temu koja je razlika između PalmOS i PocketPC platforme - Onom ko želi da mu sve radi "iz kutije" preporučujem PocketPC, onome ko želi da provede sate i sate igrajući se i otkrivajući - njemu preporučujem PalmOS.
Nisu svi ljudi isti i nemaju svi ljudi jednake potrebe, zbog toga će uvek biti onih koji se kunu u Prozore, onih koji hvale Linuks, onih koji veličaju MekOS... FreeBSD, Solaris, SkyOS... Ali i onih koji uporedo (tolerantno ;-p) koriste više sistema. Tako i treba da bude.
[ cynique @ 28.01.2007. 21:33 ] @
Citat: Ladan ko Zmija: Vidite li na šta liči ova tema? Obično ruglo, a za običnog korisnika se sve na kraju svodi na stvar ukusa, kao i preferencija jednog od dva navedena umetnika.
Nažalost, za običnog korisnika OS nije poput sladoleda ili cvijeća da se odabire kao stvar ukusa, više kao alat koji završava posao. Apstrahira nebitno kako se ne bi gubilo vrijeme prilikom fokusiranja na bitno. OS je tu čak štoviše i najmanje relevantan, ako oni nekoliko kritičnih apps šljakaju kako spada.
Citat: Na kraju krajeva, Linuks nije zamena za Prozore
Ti stvarno kolokvijalno izgovaraš "prozori" ?
Citat: Ko želi slobodnu i otvorenu reakciju na Prozore, treba pogledati projekat ReaktOS (ReactOS) koji je tek u začetku.
ROS je u začetku > 10 godina. Ovim tempom će tamo negdje 2020. imati NT4 kompatibilan kernel/userland. A tad će (baš kao i danas), biti kranje irelevantan faktor.
Citat: onome ko želi da provede sate i sate igrajući se i otkrivajući - njemu preporučujem PalmOS.
Prvi put čujem da netko prolivanje krvi zbog ganjanja ovisnosti u bibliotekama, ručno kompajliranje za dodavanje featurea koje očekuješ da dolaze preloaded sa OS-om i sl. divote zove "igrom" :)
Citat: Nisu svi ljudi isti i nemaju svi ljudi jednake potrebe, zbog toga će uvek biti onih koji se kunu u Prozore, onih koji hvale Linuks, onih koji veličaju MekOS... FreeBSD, Solaris, SkyOS... Ali i onih koji uporedo (tolerantno ;-p) koriste više sistema. Tako i treba da bude.
Oni (>90%) koji jednostavno koriste industrijski standard bez previše razmišljanja o konkurenciji, znajući da je to jedini safe bet.. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|