[ 1231787 @ 18.06.2005. 18:14 ] @
Kupio sam knjigu c++.Njen autor je JESSE LIBERTY.U njoj ima uputstvo kako da za 21 dan napravim program u c++ jeziku.Nesto mi tu nije jasno.Pise da program mogu da pravim preko notepada.Ja sam pokrenuo notepad i onda pise da kad pokrenem notepad da treba da sacuvam kao npr test.cpp,cp,c a da u notepadu nista neupisujem i da bi onda to preveo treba da uradim sledece.Ako je microsoftov prevodioc da pokrenem run i da ukucam cl <test.cpp> i da ce biti prevedeno.Ja sam to uradio ali se samo izbacio onaj prozor koji mi govori da ne moze da nadje-otvori taj fajl.Potom pise da kad se prevede treba da se ukuca #include <iostream.h> i da ce mi se onda pojaviti 1: pa ispod 2:...Kako da ovo sto sam rekao sprovedem u delo.Inace ja sam brat od 1231787-srdjana i on mi je dao njegovu sifru da vas pitam nesto ako mi treba posto on nije ovde.Prvi put se susrecem sa ovim i zelja mi je da napravim program za knjigovodstvo u c++ jeziku.Hitno mi treba pomoc posto za 4 dana najverovatnije idem u bg.
[ ChildInTime @ 18.06.2005. 21:57 ] @
Ne bih da te obeshrabrujem , ali ako mislis da napravis program za knjigovodstvo
za 4 dana, mislim da to neces uspjeti ,pa taman bio i najveci genije...
I to iz nekoliko razloga:

Kao sto kazes pocetnik si,sto znaci da 4 dana (?) mozes najvise da napravis program za
sabiranje dva broja...i to je pitanje...

Drugo,mislim da si odabrao malo " tezi " jezik za pravljenje aplikacija poput tvoje...
pogotovo sto ta knjiga sto ti imas,koja je btw odlicna za pocetnike i neki srednji nivo,
jer i sam sam iz nje ucio i ucim,obradjuje "konzolno " programiranje,sto znaci ako zelis
da napravis neki program gdje ces moci i misa koristiti,nece ti puno pomoci...
Zato ti je vjerovatnije pogodniji Visual Basic,koji ces i vjerovatno i prije nauciti i razumjeti...sad ne znam koliko je tvoje predznanje iz programiranja uopste...ako nisi
nikad prije programirao trebace ti malo vremena da shvatis sam koncept...

Dalje...sto se tice konkretno tvog c++ problema:

Da bi napravio neki program,trebas kao prvo imat neki c++ kompajler (borland-ov:
4.5 , 5.0, 6.0... ,microsoftov: 6.0, .net,ili neki drugi ),ja recimo koristim borlandov 4.5 i
ms c++ .net ,iako je ovaj borlandov pravo star i koristi staru sintaksu koda,veoma je
jednostavan za koristenje,samo odkucas kod,kliknes na "munju" i gotov program...
E sad to sto se tice notepada i spasavanja kao test.cpp ,cp ,c to svakako mozes raditi,bitno je upravo to da mu dadnes odgovarajucu ekstenziju,kao sto svaki fajl ima,otoris taj tvoj test.cpp,pomocu navedenih kompajlera i kompajliras i imas program
ili jednostavno,kao sto sam rekao u samom kompajleru kucas kod...

Jos nesto,kazes da ti ne moze da otvori fajl,tj da ne moze da ga nadje...
Ako si samo isao run: test.cpp , normalno je da tako nece ici,jer mu nisi zadao punu putanju... znaci (bubam) c:\documents and settings\my documents\test.cpp i slicno...

Ukoliko ti javlja neke greske pri kompajliranju to znaci da si ih i napravio, ili si nesto
zaboravio ili dodao viska,zato pazljivo prepisuj kod iz knige...dok ih kasnije ne naucis
sam ispravljati...

Vozdra

[ 1231787 @ 20.06.2005. 12:45 ] @
El mi mozees ti poslati svoj kompajler.Nebrini mogu ga primiti.Imam email od 1 gb.
[ 1231787 @ 20.06.2005. 20:51 ] @
Da li mi neko moze poslati neki kompajler.Da li je c++ EDITOR ISTO KOMPAJLER
[ idb @ 20.06.2005. 21:54 ] @
Citat:
Da li mi neko moze poslati neki kompajler.
Nema potreba da ti bilo ko salje kompajler, mozes sam preuzeti neku besplatnu varijantu, procitaj razne opcije u TOP temi http://www.elitesecurity.org/poruka/492151
Ja koristim Bloodshed Dev-C++ http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html (Editor i kompajler zajedno, ... i malo vise od toga). Verzija sa kompajlerom je teska oko 9MB.
Citat:
Da li je c++ EDITOR ISTO KOMPAJLER
Nije.
Ali Dev-C++ je alatka koja sadrzi i jedno i drugo (ostalo procitaj na pomenutom sajtu).
Knjigu koju spominjes nisam citao, ali je sigurno bojle nego da nemas ni jednu.
Sto se tice
Citat:
program za knjigovodstvo
to neka malo saceka; do tada savladavaj C++ postupno.
cao
[ 1231787 @ 21.06.2005. 13:35 ] @
Skinuo sam sa neta Dev-C++-VERZIJA 4.9.9.2.Imam nekoliko pitanja u vezi njega.Kad udjem u njega,pa u new da li treba da izaberem project pa console application(hocu da napravim program za knjigovodstvo) ili sta treba da izaberem.2 pitanje:Kad ovo otkucam #include <iostream.h>

int main();
{
cout << "Zdravo svete.!\n";
return 0;
}
u knjizi iz koje ucim(c++ za 21 dan) pise da treba da kad pokrenem taj program da na ekranu treba da mi pise "Zdravo svete!",ali meni to nepise vec mi kao na sekund udje u dos i odma izadje.Sta da radim.3 pitanje: Da li kad napravim nesto treba da sacuvam kao cpp ili pif ili exe.Hvala unapred
[ NeznamTkoSam @ 21.06.2005. 13:43 ] @
1. Console znaci konzolna aplikacija.
2.
Code:
#include <iostream>
using namespace std;

int main();
{
    cout << "Zdravo svete.!\n";
    system("PAUSE"); // ovo zaustavlja nastavak programa
    return 0;
}
3. Ne razumijem sto zelis reci.
[ Burgos @ 21.06.2005. 14:01 ] @
3) sacuvas kao *.cpp i kompajliranjem i linkovanjem dobijes exe fajl
[ 1231787 @ 21.06.2005. 16:02 ] @
Ali sta znaci ta konzolna aplikacija.Ja hocu da napravim program za knjigovodstvo.2 ovaj kod sto si mi dao-#include <iostream>
using namespace std;

int main();
{
cout << "Zdravo svete.!\n";
system("PAUSE"); // ovo zaustavlja nastavak programa
return 0;
} ne valja.Kad izaberem new pa onda source i ovo ukucam i kompajliram prikazuje mi gresku kod ove zagrade }.I kad pokusam run programa pise da nije kompajlirano a ja ga kompajlirao.3 kad sacuvam kao cpp onda nemogu da vidim kako mi izgldea program.Onda mi samo prikazuje kodove.A kako se linkuje.Pomozite hitno je
[ idb @ 21.06.2005. 16:39 ] @
Kako napraviti prvi C++ program u Dev-C++?
(kao mala pomoc onima koji pocinju)
1. Napravi novi projekt: File->New->Project
Kada se pojavi prozorce New Project izabrati Console Application, u text polju Name upisati ime projekta (Default je Project1, Project2, ...), i naravno pritisniti OK

2. Snimi projekt:
Pitace te gde da snimi projekt, izaberi folder i snimi ga (default extenzija je DEV i ne treba je menjati).
U delu za editovanje ces dobiti tvoj prvi C++ program.
Default ime mu je main.cpp, koji pored imena ima zvezdicu (*) sto snaci da jos nije sacuvan. Snimi ga pod tim ili nekim drugim imenom (posto je ovo c++ fajl neka mu extenzija bude cpp, sto je inace podrazumevana vrednost)
Code:

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

3. Kompajliranje i startovanje programa
Pritisni funkcijski taster F9 i time si izvrsio prevodjenje, povezivanje i izvrsavanje programa.
Kao rezultat ces dobiti jedno veliko NISTA u obliku ispisa na ekranu
Press any key to continue . . .
Ali to si trazio.
u radnom folderu ces videti sledece fajle:
main.cpp - tvoj program
main.o - object file
Makefile.win - make file
Project4.dev - projekt fajl
Project4.exe - izvrsni program

4. Dodaj malo svog koda.
Sada reci programu da nesto uradi, na primer ono Zdravo svete
Code:

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

{
    cout << "Zdravo svete!\n";
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

Odgovor koji dobijes je vec povoljniji...
Zdravo svete!
Press any key to continue . . .

... znaci radi!

5. Kako otvoriti stari projekt
a) iz Windows Explorera dvoklikom na fajlu sa extanzijom dev
b) ili File->Open Project or File...

6. Sta je u projekt fajlu?
Grubo receno gomila svega i svacega, cime se ne trebas opterecivati u pocetku.
Rucno nikada necer pisati po ovoj fajli, i iz Dev-C++ neces ni moci da vidis njen sadrzaj, ali u njoj je sve sto je razvojnom okruzenju Dev-C++ potrebno da zna (ime projekta, lista svih uljucenih fajli u projekt, itd)
Za gornj primer ona izgleda ovako:

[Project]
FileName=Project1.dev
Name=Project1
UnitCount=1
Type=1
Ver=1
ObjFiles=
Includes=
Libs=
PrivateResource=
ResourceIncludes=
MakeIncludes=
Compiler=
CppCompiler=
Linker=-s_@@_
IsCpp=1
Icon=
ExeOutput=
ObjectOutput=
OverrideOutput=0
OverrideOutputName=Project1.exe
HostApplication=
Folders=
CommandLine=
UseCustomMakefile=0
CustomMakefile=
IncludeVersionInfo=0
SupportXPThemes=0
CompilerSet=0
CompilerSettings=0000000000000000000000

[Unit1]
FileName=main.cpp
CompileCpp=1
Folder=
Compile=1
Link=1
Priority=1000
OverrideBuildCmd=0
BuildCmd=

[VersionInfo]
Major=0
Minor=1
Release=1
Build=1
LanguageID=1033
CharsetID=1252
CompanyName=
FileVersion=
FileDescription=Developed using the Dev-C++ IDE
InternalName=
LegalCopyright=
LegalTrademarks=
OriginalFilename=
ProductName=
ProductVersion=
AutoIncBuildNr=0

7. EXE fajl je mnogo velik!
Jeste sa podrazumevanim setrovanjima izvrsni fajl je ~415KB, sto je direktna posledica ukljucivanja biblioteke iostream
Program se moze smanjiti podesavnjem opcija:
Project->Project Options->Parameters->Linker dodas jedno -s cime ce se izvrsni fajl prepoloviti.
Ako ti treba manji program, a ne trebaju ti mogucnosti C++, otvori novi projekt kao C projekt, i dobices:
Code:

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

{
  printf("Zdravo svete!\n");
  system("PAUSE");    
  return 0;
}

koji bez parametra -s pravi EXE velicine ~14KB a sa njim redukije na ~5KB.

8. Gde mogu dobiti pomoc?
Naravno ovde: http://www.elitesecurity.org/forum/6
Dev-C++ Documentation: http://www.bloodshed.net/dev/doc/index.html
Bloodshed Software Forum: http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=48211

... a kasnije ces se ves snaci.

[ 1231787 @ 21.06.2005. 20:32 ] @
Puno ti hvala.Sve mi je dobro ispalo.Jos jedno pitanje.Da li cu preko ove knjige moci napraviti program za knjigovodstvo a ako mogu koliko ce mi otprilike vremena trebati
[ NastyBoy @ 21.06.2005. 21:36 ] @
Kratko i jasno : ne.

Ako ti je samo knjigovdstvo na pameti, bolje se mani C++a i predji na Access ili neshto slichno shto bi ti dalo instant rezultate.
[ 1231787 @ 22.06.2005. 11:17 ] @
A preko c++ nece biti dobro?Da li mogu neki vec gotov program mda prevedem u c++
[ Duke Nukem @ 22.06.2005. 22:39 ] @
Cuvajte se knjiga tipa
za 24 sata
za 21 dan
itd...

[ ChildInTime @ 23.06.2005. 00:03 ] @
Citat:
Duke Nukem:

Cuvajte se knjiga tipa
za 24 sata
za 21 dan
itd...

Sta ti to znaci matere ti ?
Niko nije rekao da ces od tih knjiga postati Linus Torvalds,ali te
definitivno mogu uputiti u oblast programiranja...

I jos nesto to sto pise "za 21 dan " ili "24 sata" ne znaci uopste da ces to
nauciti u tom vremenskom periodu...to znaci da je knjiga podijeljena u 24 ili 21
lekciju...sto i u samom predgovoru datih knjiga pise...