[ _BloB_ @ 23.06.2005. 06:47 ] @
Ima li neko iskustva sa automatizacijom PHP-a putem cron jobs-a na linux serverima...?

imam zahtev za web (server side) aplikaciju u php-u (+ mysql) koja bi trebala svakih N minuta da postuje blogove na recimo Blogger.com

mene zanima kako to odraditi sa Cron Job-ovima i uopste kakva su vasa iskustva sa izradom ovakvih aplikacija u php-u koje se izvrsavaju same, automatski , u odredjenim vremenskim intervalima...

ja sam do sada radio puno toga u php-u ali to su sve bili skriptovi u html stranicama koji su prikazivali neke podatke eventualno snimali podatke u mysql bazu...

ovo je nesto krupniji zalogaj pa mi treba pomoc !

poz
[ SmilieBG @ 24.06.2005. 07:15 ] @
U principu isto kao i da korisnik pozove odredjenu php skriptu. Ja licno koristim cron samo za back-up baze.

Skripte koje zelis da kron pokrece, stavis u cron i to je to :)

Naravno, vodis racuna da je skripta samostalna i da nece da brlja, jer ako brlja - neces primetiti, posto ide automatski. Takodje, savetujem da na kraju i/ili pocetku skripte registrujes negde da je skripta zapoceta i zavrsena (tipa, posaljes mail sebi ili zabelezis negde u bazi da je skripta pocela i zavrsila rad...?).

I to je to :)

Poz,
Sale
[ _BloB_ @ 24.06.2005. 07:37 ] @
:)

hvala na pomoci.. u sustini sve ja to shvatam, ali nisam jos nikada radio slicne stvari pa se pripremam, interesuju me potencijalni problemi, 'cake'.... itd..

zato ljudi, ko je radio sa CRON-om, podelite iskustva...

pozdrav
Slobo

[ boccio @ 24.06.2005. 08:53 ] @
Izvini, ali ne razumem zasto sa tolikim respektom pricas o cronu... skript ko skript, samo se izvrsava u predefinisano vreme. Kakve cake, kakvi problemi?

Testiras ga jednom u kontrolisanim okolnostima, postavis notifikaciju za svaki slucaj (sto kaze SmilieBG)... samo se opusti :)

A ako si bas uvatio zent, imas mali milion klasa za hendlovanje crontaba. Evo jedne sa PHPClasses.org.