[ minerX @ 23.06.2005. 12:53 ] @
U mrezi od od 15 klijenata planiram da koristim RedHat Fedora kao gateway za internet i hocu da podignem proxy i POP3/SMTP forwarding do mail servera provajdera.
Koji software bi bio najpogodniji, a istovremeno i sto jednostavniji za konfigurisanje (s obzirom na moje skromno iskustvo sa Linuxom).
[ Marko_R @ 23.06.2005. 18:55 ] @
Standardni mail daemon je sendmail, ali on najbolje radi na BSD-u, pa mislim da bi trebalo da razmisliš o toj opciji.
[ s_tan @ 23.06.2005. 19:30 ] @
postgres! ja ga koristim i od tada mi se nije pojavila ni kapljica znoja - toliko je jednostavan.
[ alex @ 23.06.2005. 19:45 ] @
postgres je server za baza podataka.. Verovatno si mislio na postfix. Ujedno i moja preporuka. Znatno bolji sistem od sendmail sistema, po mom misljenju.
[ mkdsl @ 23.06.2005. 20:04 ] @
I josh jedan glas za postfix. Jedna rech: sigurniji.
[ s_tan @ 23.06.2005. 20:28 ] @
Citat:
alex: postgres je server za baza podataka.. Verovatno si mislio na postfix. Ujedno i moja preporuka. Znatno bolji sistem od sendmail sistema, po mom misljenju.

u pravu si. moja greska. radio u postgres-u kad sam pisao. lapsus tablaturus

[ neo01 @ 24.06.2005. 11:10 ] @
Postfix - laksi i za koriscenje && konfigurisanje.
[ Jbyn4e @ 24.06.2005. 11:55 ] @
Citat:
minerX: internet i hocu da podignem proxy i POP3/SMTP forwarding do mail servera

Ljudi svi odgovarate coveku oko SMTP servera. Ne moze postfix da bude i pop3, i proxy. On radi samo SMTP forwarding (ako se dobro podesi).
Za pop3 ce ti trebati verovatno recimo fetchmail i/ili procmail i neki pop3 server , npr popper, qpopper...

Za proxy ce ti trebati squid (proxy server)
za prolazak svih a da ne idu preko proxy-ja, vec NAT-ovanjem, trebace ti iptables.
NIje uopste jednostavno za pocetnika, tako da ti je moj savet da pronadjes nekog iskusnog ko ce ti to odraditi.
[ minerX @ 27.06.2005. 09:22 ] @
Thanks to Jbyn4e
[ neetzach @ 27.06.2005. 09:38 ] @
Ovde je malo nejasno sta si mislio pod POP3 forwarding? Ako si mislio na POP3 (ili IMAP) server onda to u velikoj meri moze zavisiti od samog SMTP servera. Ako ti je potreban jednostavan (i bezbedan) SMTP server, i nemas nameru da ga koristis mnogo toga osim forwadinga (recimo SSL ili SASL) mozes da stavis i qmail. U tom slucaju si dosta ogranicen i sto se tice izbora POP3/IMAP servera jer qmail koristi Maildir za spustanje mailova (doduse moze i u obican mbox), pa ti treba neki koji moze da cita Maildirove (npr. Courier). Postfix je daleko fleksibilniji, pa sa njim mozes koristiti i Cyrus IMAP.

Sto se proxyja tice ako ti treba samo HTTP cache/proxy najbolji ti je Squid kao sto je neko predlozio, a mozes da koristis i neku implementaciju SOCKS-a s obzirom da mnogo veci broj klijenata podrzava taj protokol (sa druge strane, tu nema kesiranja). Dante je besplatna implementacija i sasvim je OK. Zavisi i sta si mislio pod proxy i sta ti je zapravo ideja:)
[ ptomic @ 28.06.2005. 15:58 ] @
A sta je sa qmail-om ??
[ neetzach @ 28.06.2005. 20:43 ] @
Zar nisi procitao poruke pre?