[ vladakru @ 23.06.2005. 20:35 ] @
zanima me samo da li je moguce da se ostvari direktna veza izmedju 2 compa( ili vise) ako su povezani za wireles istog provajdera?
Nebi bilo lose da kazete kako...
hvala.
[ broker @ 24.06.2005. 11:11 ] @
Moguce je, ali to zavisi od provajera. Uglavnom se trude da takve konekcije onemoguce.
[ IsNoGood @ 24.06.2005. 13:01 ] @
Tesko da ces moci da uradis nesto vise od razmene file-ova, na mojoj wireless mrezi razmena file-ova koja je inace na ovaj nacin zabranjena dostize i brzinu od 100 Kb/sec. E sada kako se to radi...

Treba ti "Angry IP Scaner" ili neki drugi IP scaner, mozes ih naci na google free to download...

Treba da znas svoju IP adresu i od osobe sa kojim hoces da se povezes...

Dobra stvar je sto ne trebas da budes log-ovan na provajder, znaci ne skidaju ti se uplaceni MB

Pokrenes Angry IP Scaner stavis da ti izlista IP adrese, recimo od 192.168.166.1 do 192.168.166.255 (krecu se od 1-255) Naravno ovo zavisi od tvog provajdera...
Recimo ako je tvoja IP adresa 192.168.166.25 onda ces videti i sebe na netu svoj ID Mac (broj wireless kartice), hostname, username itd. Isto tako ces videti i tu drugu osobu recimo 192.168.166.211

Nadjes tu drugu osobu, mora biti na netu, ali ne i log-ovan na provajder sto podrazumeva da nije ukucao svoj username i password i da mu se ne skidaju MB, nema potrebe.

Treba da mu bude ukljucena "razmena file-ova" (Client, Service, Protocol)

Izaberes njegov komp (IP adresu) u IP Scaner-u i stavis "open in explorer" i onda ces videti njegov komp na svom (njegov HD) i dalje radis sta hoces copy-iras file-ove na svoj HD ili saljes njemu neke svoje na njegov HD.

ili

u Dos-u:

c:\windows>nbtstat -a 192.168.166.211

pa dobijes nesto sto izgleda otprilike ovako...

NetBIOS Remote Machine Name Table

Name Type Status
-----------------------------------------------------------
user <00> UNIQUE Registered
workgroup <00> GROUP Registered
user <03> UNIQUE Registered
user <20> UNIQUE Registered

MAC Address = 00-02-44-14-23-E6

Broj <20> pokazuje da je na tom komp-u ili toj IP adresi ukljucen File And Printer Sharing.

Onda da vidis koje particije na njegovom HD su ti dostupne kucas...

c:\windows>net view \\192.168.166.211

ispise otprilike ovako...

Shared resources at \\192.168.166.211

192.168.166.211\C:
192.168.166.211\D:

Da bi koristio njegov D: moras da ukucas...

c:\windows>net use k: \\192.168.166.211\D:

i onda je tebi na k: njegov d:

Ovo koristi cisto u edukativne svrhe...bilo kakva zlouotreba tudjeg racunara na ovaj nacin je zakonom kaznjiva....
[ vladakru @ 24.06.2005. 15:04 ] @
hvala mislim da je dovoljno.
trenutno nisam u mogucnosti da isprobam ali zar nebi njegov comp trebalo da trazi neki pass za pristup ili i na njegovom kompu treba da se instalira Angry IP Scaner? ili da se na neku drugi nacin omoguci pristup svim fajlovima?
[ IsNoGood @ 24.06.2005. 15:21 ] @
Ovo sto sam ti napisao je samo otprilike...treba sam da probas pa ces vec nauciti...

Citat:
zar nebi njegov comp trebalo da trazi neki pass za pristup

moguce da ce traziti (ne mora da znaci), ali ako je "sherovan" samo ti password treba, a to ce ti vec ta osoba sa kojom zelis da se povezes dati...ako zelis da upadnes nekome na racunar nepozvan to je vec druga prica...

Citat:
na njegovom kompu treba da se instalira Angry IP Scaner?

nema potrebe ako ti ulazis na njegov racunar, ako on hoce na tvoj onda treba da ima i on IP Scaner ili da kuca onu komandu u Dos-u...

Najlakse je da "sheruje" direktorijum ili file koji tebi treba, ukljuci "File And Printer Sharing" i ti sa ovim postupkom mozes bez problema da preuzmes taj direktorijum ili file u njegovom "Share Folderu" bez password-a...