[ cunninG @ 23.06.2005. 20:46 ] @
Postovani elitisti. Javljam vam se zbog nemogucnosti da uspostavim wireless konekciju za internet. Pokusacu sto tacnije i detaljnije da opisem moje dosadasnje korake i postavku a u narednim porukama svaku promenu do uspesnog resavanja problema. Nisam potpuni laik sto se svega ovog tice, ali priznajem da se sa Wireless tehnologijom i routiranjem nisam do sada sretao. Prvo, zivim na osmom spratu i imam direktnu opticku vidljivost ka provajderovoj anteni na udaljenosti manjoj od 2km. Opremu sam kupio u General Ekonomiku i to: Flatbed 14db antena Geneko WX-1590 AP PLANET XRT-401D Internet Broadband Router (4 LAN porta) To sam zatim spojio na sledeci nacin: Fiskirao sam antenu na terasi. Koaksijalnim low-loss kablom (1m) sam spojio antenu i AP (spoljnu antenu sam ukljucio umesto one male plasticne koja je vec bila na AP-u) AP sam ukljucio u struju i ACT LED treperi. AP sam spojio sa straight UTP kablom u WAN port na routeru. Na routeru svetli WAN/ACT LED. Router sam onda crossover kablom spojio na moj kompjuter. U kompjuteru imam ASUS A8N SLI-Deluxe plocu, koristim integrisani nF4 GB LAN kontroler. Uz AP i router sam dobio dve bedne knjizice sa uputstvima za podesavanje koja meni izgledaju blago oprecna. Sam AP ima fabricki IP podesen na 192.168.5.100 i podesava se preko http://192.168.5.100. Router ima fabricki podesen IP 192.168.0.1 i podesava se na isti nacin. Nakon sto sam inicijalno povezao stvari na gore pomenut nacin uspeo sam da pristupim konfiguraciji routera. Namestio sam IP 192.168.5.1 a na mom kompjuteru sam stavio da mu router dodeljuje IP. Posle restarta sam pono uspesno pokrenuo konfigurisanje routera ali se onda suocio sa nedoumicom koju broadband vezu on koristi i koji su njeni parametri. Potom sam pokusao da pokrenem konfiguraciju AP-a ali neuspesno. Onda sam UTP (crossover) kabl ukljucio direktno u AP i uspeo da pokrenem konfigurisanje AP-a. Dakle, mogu da se direktno zakacim na AP ili na router (ali ne i na AP preko routera) ali ni u jednom slucaju nisam uspeo da podesim internet konekciju. Inace, zivim u Pancevu i provajder kod kojeg sam otvorio nalog je 3Dnet. Od njih sam dobio uputstvo za podesavanje veze koje sadrzi samo kratko uputstvo za podesavanje paramtara VPN veze, sto pretpostavljam da je OK kada cove koristi samo Wireless karticu za direktno povezivanje na njihov predajnik. Medjutim, to nije dovoljno za moj slucaj. Imam dva racunara a uskoro i treci i ideja mi je bila da wireless antenu preko AP-a povezem na router, a od njega preko LAN-a ostala tri racunara. Hteo sam da zovem njihovu tehnicku podrsku ali rade do 17h. Probao sam da podesim da AP nema fisknu IP adresu. Probao sam da se zakacim direktno na AP pa da pokrenem internet. Probao sam u podesavanjima za router da stavim WAN kao Dynamic IP, kao PPPoE xDSL i kao PPTP xDSL ali nisam siguran da sam tu ista dobro podesio. AP sam stavio da radi u Access Point rezimu. U svakom slucaju do sada nisam uspeo da namestim internet, a mislio sam da ce biti lako ![]() Ukoliko imate bilo kakav savet ili ste uocili da je nesto u ovoj mojoj postavci lose, recite. Bilo bi sjajno da ima neko koje uspeo da uradi ovako nesto kod istog provajdera.. Stvarno bih hteo da se resim i sebe i celu familiju cetrdesetominutnog povezivanja modemom na dial-up i ocajno lose konekcije.. ![]() Svima unapred hvala. |