[ Bude83 @ 27.06.2005. 22:28 ] @
Zipa sad,
sultan od nečega, je olučučio da na svoj 52-gi rođendan organizuje trke kamila, u kojoj će pobjednik biti najsporija kamila. Na znak za početak trke, svi takmičari su stajali na startu, jer su željeli da što kasnije stignu na cilj. Onda im se obratio sultan, ne prijetećim riječima, posle čega je počela trka, bez promjene pravila (zadnja kamila dobija nagradu), u kojoj se svaki jahač kamile trudio da što prije stigne na cilj. Šta im je sultan rekao???

Ajde matematičari...
[ Bojan Basic @ 27.06.2005. 22:43 ] @
Da međusobno zamene kamile.
[ Srki__ @ 28.06.2005. 01:27 ] @
1. jedan mladic iz solitera, koji zivi na poslednjem (20.) spratu, kada je sam ide liftom do 10. sprata i posle peske, kada je sa nekim onda ide do sprata na kojem zivi.zasto?

2.u jednoj maloj zavucenoj ulici, sokaku, gde su sve ulicne svetiljke razbijene, ne dopire svetlost ni sa jednog prozora, a ulica je uska da se automobili jedva mimoilaze, stoji crnac koji nema baterijsku lampu niti sibicu niti upaljenu cigaru. ka njemu ide auto, velikom brzinom sa ugasenim farovima i zaobidje ga. kako je vozac video crnca?
[ lampica @ 28.06.2005. 09:37 ] @
Eh, to su stare fore...
U prvom zadatku se radi o patuljku, koji ne može da dohvati dugme za svoj sprat, a u drugom zadatku nigde nije rečeno da nije dan, a po danu se vidi i crnac u takvoj ulici...

Hajde, sada nešto novo?
[ Srki__ @ 28.06.2005. 13:59 ] @
hheehe, pa matori su,ne znam ni jedan noviji
[ balerina_ns @ 07.01.2006. 12:07 ] @
sultan je rekao da se uvazava i kretanje unazad... :)
[ galet@world @ 20.07.2006. 22:49 ] @
U zatvoru su tri zatvorenika: Janko, Marko i Ranko.
Čuvar zatvora ima 5 kapa i to 3 crne i 2 bele
Tu činjenicu znaju i zatvorenici.
Čuvar je ušao u ćeliju kod zatvorenika i svakom stavio crnu kapu na glavu i rekao da će osloboditi onoga koji kaže kakva je kapa na njegovoj glavi.
Svaki zatvorenik vidi kape na druga dva zatvorenika, ali svoju ne vidi i ne zna koje je boje
Nakon dužeg ćutanja jedan se javi i reče: - na meni je crna kapa-. kako je znao?
[ petarm @ 21.07.2006. 00:25 ] @
Da je video dve bele odmah bi znao da je njegova kapa crna. Posto je cutanje dugo on vidi ili dve crne ili crnu i belu (ekskluzivna disjunkcija:))! Ako vidi crnu i belu znaci da nema belu kapu jer ovaj s crnom kapom inace ne bi cutao. Ako vidi dve crne znaci da je i njegova crna jer bi neko o ove dvojice upotrebio njegovu logiku iz prethodnog slucaja.
[ galet@world @ 21.07.2006. 07:46 ] @
Jedan trgovac se hvalio kako može da izvagne svaku težinu u celim kilogramina od 1 kg do 40 kg sa samo 4 tega.
Kolike težine su imali tegovi?

P.S.
Ovo je ipak matematički zadatak al' ajde....nema veze. (kad sam ga već napisao!)

[Ovu poruku je menjao galet@world dana 21.07.2006. u 08:57 GMT+1]
[ djoka_l @ 21.07.2006. 16:06 ] @
Trgovac laže!

Napravio sam program koji ovo proverava i maksimalno može da se pokrije 39 težina i to za dve kombinacije tegova (1, 3, 9, 26) i (1,3,9,27).

Uzgred, pošto imamo 4 tega, a težina može da se meri tako što se koriste 1, 2, 3 ili 4 tega ukupno, a neki od njih mogu da se stave na stranu robe, ukupno imamo 40 različitih načina da ih rasporedimo (3**4 - 1)/2
3**4 je zato što možemo teg da upotrebimo (1), ne upotrebimo (0), ili ga stavimo na stranu robe (-1)
takvih varijacija sa ponavljanjem četvrte klase sa 3 elementa ima 3**4. Slučaj (0,0,0,0) nam nije interesantan , a problem je simetričan tako da tegovi odnosno roba mogu da zamene strane pa delim sa 2.

Ispravka - ipak je moj program pogrešio - 1, 3, 9, 27 jeste rešenje (druga kombinacija ne daje 40 kg)

Očigledno je da je rešenje problema sa 4 (n tegova) da se uzmu tegovi čije su težine stepeni broja 3, s tim da je na taj način moguće izmeriti svaku težinu od 1 do (3**4 - 1)/2

Ovo se može pokazati matematičkom indukcijom, ali me mrzi da pišem...

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 21.07.2006. u 18:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 21.07.2006. u 18:47 GMT+1]
[ galet@world @ 21.07.2006. 22:19 ] @
Ne laže Đoko, to je jedan od retkih poštenih trgovaca i on kaže
da je 1 + 3 + 9 + 27 = 40
[ galet@world @ 22.07.2006. 14:42 ] @
Evo jednog čisto logičkog zadatka:

Pred tobom leži kanap izvesne dužine - recimo pola metra.
Treba da jednom rukom uhvatiš jedan kraj kanapa, a drugom rukom drugi kraj kanapa.
Sad treba da zavežeš kanap (napraviš najjednostavniji čvor), ali pri tom ni u jednom trenutku ne smeš da ispustiš
krajeve kanapa.
Da li je to moguće?
[ THEPRODIGY @ 24.07.2006. 14:14 ] @
@galet@world

ljudi imaju po 5 prstiju na rukama !
[ galet@world @ 25.07.2006. 21:05 ] @
Ja ne volim nekorektne zadatke. U ovom zadatku nema baš ništa ni skriveno ni nekorektno.
Svaki kraj kanapa možeš uhvatiti sa dva ili tri prsta ili celom šakom - to je sasvim svejedno.
Uostalom, videćeš kad bude dato rešenje!
[ Valerij Zajcev @ 26.07.2006. 18:46 ] @
ajde bre napisi resenje sve sam ruke u cvor vezo i ne znam da resim :)
[ Bojan Basic @ 26.07.2006. 19:07 ] @
Galet@world, verovatno hoćeš da kažeš da prvo prekrstimo ruke i onda uzmemo konopac. Međutim, čini mi se da nisi shvatio rešenje koje je naveo THEPRODIGY. Pokušao je da kaže da pomoću prstiju jedne ruke možeš bez problema vezati čvor, bez ispuštanja kanapa.
[ galet@world @ 26.07.2006. 21:18 ] @
Pa Bojane pročitaj pažljivo zadatak. Zašto pretvarati zadati problem u neki drugi koji nije zadat. To što si rekao jeste rešenje zadatog problema. Kad "odvežemo zavezane" ruke dobijemo zavezan čvor!
A sada evo još jednog sa kanapom i prstenom.
[ Bojan Basic @ 26.07.2006. 21:44 ] @
Opet ne razumeš. :)

Dakle, tvoj zadatak ima dva rešenja.

1: Prekrstiš ruke, uhvatiš tako krajeve kanapa, i onda ih ispružiš.
2: Uhvatiš krajeve kanapa i prstima jedne ruke vežeš čvor.

Prvo je ono rešenje koje si ti imao u vidu, a drugo je ono što je napisao THEPRODIGY i ne vidim zašto je lošije od prvog niti zašto ne odgovara postavci koju si napisao.
[ galet@world @ 27.07.2006. 07:00 ] @
Ljubičice šarena Ti ne razumeš!
Ako jedan kraj uhvatiš sa dva prsta ili tri onda to ne sme nikako da se menja pre nego što zavežeš čvor,
a onda ga nije moguće zavezati.
Kraj kanapa se mora doslovno shvatiti. On (kraj) mora biti u ruci t. j. među prstima - ne sme da viri!

[Ovu poruku je menjao galet@world dana 27.07.2006. u 08:20 GMT+1]
[ galet@world @ 27.07.2006. 08:02 ] @
Ipak možda treba dopuniti zadatak
[ stex @ 01.08.2006. 12:27 ] @
Citat:
galet@world: Evo jednog čisto logičkog zadatka:
Pred tobom leži kanap izvesne dužine - recimo pola metra.
Treba da jednom rukom uhvatiš jedan kraj kanapa, a drugom rukom drugi kraj kanapa.
Sad treba da zavežeš kanap (napraviš najjednostavniji čvor), ali pri tom ni u jednom trenutku ne smeš da ispustiš
krajeve kanapa.
Da li je to moguće?

Kad smo bili klinci neki lik nam je to pokazao. Uzeo je kanap bas kako si opisao, nesto muljao i napravio cvor, a da nije ispustao ni jedan kraj kanapa. Na zalost bili smo klinci i nismo skontali kako je to uradio
[ llux @ 07.08.2006. 16:45 ] @
Prekrstio sam ruke i uzeo krajeve kanapa. I dalje ne mogu da vezem nista. A ruke mogu da vratim u isti polozaj u kojem su bile i kad ih nisam prekrstao, vraca se na isto. Isto tako kada normalno uhvatim krajeve kanapa, bez prekrstanja ruku, mogu bez problema da ih dovedem u prekrsten polozaj kao kad krajeve uhvatim prekrstajuci ih. Ovo je skroz netacno. Sve je to isto. Probaj!
[ zzzz @ 07.08.2006. 23:10 ] @
Citat:
llux: Prekrstio sam ruke i uzeo krajeve kanapa. I dalje ne mogu da vezem nista. A ruke mogu da vratim u isti polozaj u kojem su bile i kad ih nisam prekrstao, vraca se na isto. Isto tako kada normalno uhvatim krajeve kanapa, bez prekrstanja ruku, mogu bez problema da ih dovedem u prekrsten polozaj kao kad krajeve uhvatim prekrstajuci ih. Ovo je skroz netacno. Sve je to isto. Probaj!

Pogledaj one tjelohranitelje sa obrijanim glavama.E tako prekrsti ruke.
Lijeva do tijela.Sad samo provuci malo desnu ruku ispod miške kao da hoćeš dokačitipištolj.Sa tom rukom čvrsto uhvati kanap koji je visio u lijevoj ruci. Naglo povuci i pucaj.Treniraj pa ćeš mpžda poststi dobar tjelohranitelj.
[ galet@world @ 07.10.2006. 13:53 ] @
Jednog žarkog letnjeg popodneva krstarili smo u jednom ovećem čamcu – jahtici na Dunavu. Sunce pripeklo, nigde daška vetra. Gledamo na obalu i ne primećujemo ni jedan treptaj nekog listića na uspavanom i žedom drveću.
Odjednom nam se motor ugasi. Nije bio nikakav kvar nego je nestalo benzina. Plutali smo bespomoćno niz Dunav i znojili se pod užarenom zvezdom. Šta da radimo? Vlasnik čamca reče – naići će neko pa će nas odšlepovati do obale, ali mi se pobunismo jer ko zna da li će neko naići pre nego što stignemo do Crnog mora, a dotle možemo i da skapamo na ovoj Božjoj pripeci. Odlučili smo ipak da bacimo sidro i čekamo, pa ko preživi. Rečeno učinjeno. I onda svi shvatismo da ipak ima Boga. Odjednom je počeo da pirka lagan vetrić – osetismo veliko olakšanje i prijatnost. Bog nam je poslao vetrić! Zašto?
[ Vladimir Djuric @ 10.10.2006. 22:04 ] @
Jedan Atinjanin kaze: "Svi Atinjani su lazovi".

Imam zadatak da odgovorim da li je Atinjanin slagao ili ne, i da objasnim.

Kako sam ja skontao, laze. 1) Ako on kaze istinu, onda njegova izjava nije tacna
2) Ako on laze, to ne znaci da ni jedan Atinjanin ne laze, nego samo znaci da ne lazu svi!

E, ali, sta ako ova izjava znaci da svi Atinjani ponekad slazu? Koliko sam ja skontao, onda se u tom slucaju iz njegove izjave ne moze zakljuciti da li laze ili govori istinu...
[ JankoNIS @ 10.10.2006. 22:54 ] @
Citat:
galet@world: Jednog žarkog letnjeg popodneva krstarili smo u jednom ovećem čamcu – jahtici na Dunavu. Sunce pripeklo, nigde daška vetra. Gledamo na obalu i ne primećujemo ni jedan treptaj nekog listića na uspavanom i žedom drveću.
Odjednom nam se motor ugasi. Nije bio nikakav kvar nego je nestalo benzina. Plutali smo bespomoćno niz Dunav i znojili se pod užarenom zvezdom. Šta da radimo? Vlasnik čamca reče – naići će neko pa će nas odšlepovati do obale, ali mi se pobunismo jer ko zna da li će neko naići pre nego što stignemo do Crnog mora, a dotle možemo i da skapamo na ovoj Božjoj pripeci. Odlučili smo ipak da bacimo sidro i čekamo, pa ko preživi. Rečeno učinjeno. I onda svi shvatismo da ipak ima Boga. Odjednom je počeo da pirka lagan vetrić – osetismo veliko olakšanje i prijatnost. Bog nam je poslao vetrić! Zašto?

Da bi se vasa zastava za poziv u pomoc videla.
[ Backy @ 11.10.2006. 01:19 ] @
nigde ne piše da nema jarbola sa jedrima
[ Bojan Basic @ 11.10.2006. 01:36 ] @
Backy, to je i meni prvo palo na pamet, ali nekako sumnjam da „lagan vetrić, koji pirka“ može da pokrene „oveći čamac — jahticu“. :)
[ Backy @ 11.10.2006. 02:01 ] @
vetrić može da pokrene vetrenjaču, a onda će imati struju za elektro motor...

sad ozbiljno, onda preostaje, što JankoNIS reče, zastavica ili neki signalni dim...
[ galet@world @ 11.10.2006. 10:06 ] @

Citat:
Vladimir Djuric: jedan Atinjanin kaze: "Svi Atinjani su lazovi".

Evo rešenja:
Ako je istina da svi Atinjani uvek i sve lažu, onda taj Atinjanin to ne može da kaže.

[ Backy @ 11.10.2006. 11:16 ] @
a šta ako ja kažem "ja uvek lažem"? jel to istina ili ne?
[ Bojan Basic @ 11.10.2006. 13:35 ] @
Pre svega, da čujem želje, čestitke, pozdrave za moju trihiljaditu poruku. :)

Citat:
Vladimir Djuric:
Jedan Atinjanin kaze: "Svi Atinjani su lazovi".

Kako sam ja skontao, laze. 1) Ako on kaze istinu, onda njegova izjava nije tacna :D
2) Ako on laze, to ne znaci da ni jedan Atinjanin ne laze, nego samo znaci da ne lazu svi!

Ovo bi trebalo da predstavlja jednu formulaciju Raselovog paradoksa, ali je vrlo nesrećno sročeno (kao što Vladimir i sam primećuje), tako da tu paradoksa nema.

— Ako pomenuti Atinjanin govori istinu, onda ćemo se zapucati.

— Ako pomenuti Atinjanin laže, to znači da postoji bar jedan Atinjanin koji nije lažov. To svakako ne mora da bude ovaj naš, pa je rešenje sledeće: stanovnici Atine su lažovi i istinoljupci (mešano), a ovaj Atinjanin je slagao.

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 11.10.2006. u 15:01 GMT+1]
[ galet@world @ 11.10.2006. 14:33 ] @
Citat:
Backy: a šta ako ja kažem "ja uvek lažem"? jel to istina ili ne?

Ako je to istina - onda TI to ne možeš da kažeš, t. j. TI ne možeš govoriti istinu.
Zamisli da imaš neki uređaj u glavi koji ti dozvoljava da kažeš samo laž.
Taj uređaj ti ne bi dozvolio da izgovoriš tu rečenicu.
Tu rečenicu ne bi mogao izgovoriti ni čovek koji uvek govori istinu.

Ni totalni lažov ni totalni poštovalac istine ne mogu izgovoriti tu rečenicu.

Odavno sam čuo za ovaj paradoks (ako se to tako kaže) "Svi Krićani lažu", ali to je isto, i čuo sam da je neki Grk "o tome napisao dvanaest knjiga".
Ali evo još gore zavrzlame: Ako je Bog svemoguć - neka napravi kamen koji ne može da podigne!

Bojane, čestitam!!!

Primetio sam, ali zaista slučajno broj 2999 pre nego što si poslao ovu svoju poslednju poruku i rekoh - valjda će to i sam primetiti
[ braker @ 11.10.2006. 16:53 ] @
Citat:
Vladimir Djuric: Jedan Atinjanin kaze: "Svi Atinjani su lazovi".

Kako sam ja skontao, laze. 1) Ako on kaze istinu, onda njegova izjava nije tacna :D

E, ali, sta ako ova izjava znaci da svi Atinjani ponekad slazu? Koliko sam ja skontao, onda se u tom slucaju iz njegove izjave ne moze zakljuciti da li laze ili govori istinu... :D

Verovatno bi trebalo da se radi o Epimenidovim rechima:"Svi kricani su lazhovi i ne prestaju da lazhu",a i on sam je bio Kricanin.
Ako je dakle istinu rekao,onda je lagao;a ako je lagao,moglo se desiti i da je istinu rekao.
Inache ova zagonetka je poznati logichki problem istine kojim se Russell bavio pochetkom proshlog veka,ali kao matematichar.
Postavljena je negde u VII veku p.n.e,ako se ne varam.
[ Bojan Basic @ 11.10.2006. 18:16 ] @
Citat:
Backy:
a šta ako ja kažem "ja uvek lažem"? jel to istina ili ne?

To nije istina.

Negacija iskaza „ja uvek lažem“ jeste „ja ponekad govorim istinu“. Znači, u ovoj rečenici si slagao, a generalno nekad lažeš nekad govoriš istinu.

Problem s tvojim iskazom je identičan kao s Vladimirovim Atinjaninom — pogrešno shvatanje negacije iskaza.

Mnogo bolji primer je ovo što je galet@world napisao, za boga i kamen. Dalje, možemo postaviti i ovakvo pitanje: Ako u jednom selu postoji berber koji brije sve one koji se ne briju sami (i samo njih), da li berber brije sebe? Još jednostavnije, i najsličnije ovim primerima s lažima i istinama, ali ispravno, jeste: „Ova rečenica je laž“.
[ Vladimir Djuric @ 11.10.2006. 19:59 ] @
Pretpostavljam da je ovaj moj problem originalno Epimenidisova izjava, a ne ona sa Atinjanima...

Ja i dalje mislim da je onaj moj komentar iz originalnog posta "najprimerenije". Naime, ako je rekao istinu, onda ili nije Atinjanin, ili izjava znaci da ponekad kazu i istinu...

Hvala svima na pomoci!
[ galet@world @ 11.10.2006. 20:20 ] @

Smislio sam jedan logički zadatak u vezi sa pokojnim Atinjaninom ili Krićaninom, a videćete i zašto:

Na klupi sede tri delije:

jedan šta god kaže laže, drugi uvek govori istinu a treći nekad laže a nekad govori istinu.

Imaš pravo da postaviš samo dva pitanja i da iz odgovora zaključiš ko je ko.
Na pitanje mora da odgovori onaj ko može da odgovori u skladu sa svojim karakterom.
Kako glase ta dva pitanja?

(Ali šta bi sa "vetrićem i jahticom"?)
[ Bojan Basic @ 11.10.2006. 20:52 ] @
Citat:
galet@world:
Smislio sam jedan logički zadatak u vezi sa pokojnim Atinjaninom ili Krićaninom, a videćete i zašto:

Već je bilo nešto jako slično.

Citat:
galet@world:
(Ali šta bi sa "vetrićem i jahticom"?)

Čekamo rešenje. :)
[ galet@world @ 11.10.2006. 22:00 ] @

Znam da je bilo, ali ovo je dosta lakše a biće jasnije i ono sa Atinjaninom.

Shvatio sam da treba da kažem rešenje za "jahticu".

Evo, ali ne sasvim direktno: na površini Dunava nema vetra, ali mi smo bacili sidro i prestali da plutamo.

Da li se vazduh iznad Dunava kreće kao i Dunav?

[Ovu poruku je menjao galet@world dana 12.10.2006. u 22:45 GMT+1]
[ Backy @ 14.10.2006. 12:57 ] @
zaboravih ja na ovu temu, i pogledam sad profil i setim je se...

bacaju sidro uz pomoć vetra na površini vode? ja i dalje ne razumem...
[ srki @ 14.10.2006. 13:57 ] @
Seti se 3. Njutnovog zakona.
[ galet@world @ 14.10.2006. 21:08 ] @
Vazduh leži na vodi - ako se pomera voda pomera se i vazduh koji na njoj leži
Vidi sliku! (ili čekaj lepo vreme pa idi na Dunav - uradi sve što piše u zadatku i uverićeš se)
[ Backy @ 15.10.2006. 13:39 ] @
e sad mi je potpuno jasno... hvala na pojašnjenu
[ kandorus @ 26.02.2011. 02:58 ] @
Citat:
galet@world

Vazduh leži na vodi - ako se pomera voda pomera se i vazduh koji na njoj leži
...
Kad je vreme na kopnu bez vetra, onda iznad svakog vodenog toka postoji i vazdušni tok.

Nema sumnje da usled viskoznog kretanja i dejstva dipol-električnih sila jedan (tanak) sloj vazduha sledi kretanje vode. Da li je to dovoljno da na licu osetite povetarac? Možda. Ali treba imati na umu i druge faktore. Vetar nastaje kretanjem vazdušnih masa iz oblasti sa većim vazdušnim pritiskom ka oblastima sa manjim vazdušnim pritiskom. Prenosom mase može doći do uravnoteženja pritiska i tada vetar staje.

Razlika pritiska u slojevima vazduha može da se javi kao posledica više razloga. Ako se temperature slojeva razlikuju tada će postojati slojevi različite gustine i pritiska i tada dolazi do pokretanja vazdušnih masa u cilju uspostavljanja ravnoteže i eto vetra. Drugi razlog je prisustvo vlage u vazduhu. Voda ima molsku masu 18 a vazduh 29. To znači da slojevi vazduha sa povećanim sadržajam vlage imaju manju gustinu time i manji pritisak u odnosu na suvlje slojeve i eto razloga za nastajanje vetra.

Iznad vodenih slojeva deluju oba faktora, temperatura i vlažnost vazduha. Usled povećanog prisustva vlage iznad vodenih površina, pri istoj temperaturi, biće veći sadržaj vlage u vazduhu što povlači smanjen pritisak u odnosu na kopneni deo. Stoga dolazi do lokalnog strujanja vazduha obala-reka iako globalno nema vetra.